Chov koní - prodají se hříbata?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.2.2015 21:04
skrzi

XXX.XXX.187.202

Dobrý den,

ráda bych si koupila kobylku na rekreaci a zároveň chov. Kvalitní klisnu Hafling, QH nebo PH (bez A1/1). Ale všichni koňáci kolem mě zrazují, že je překoňováno a hříbátka prodám za tak malou cenu, že se snad ani nevyplatí chovat a mám si koupit radši valáška. Já osobně měla vždycky radši kobyly. Přišlo mi, že mají osobnost. Mno.. možná je to tím, že jsem nikdy žádnýho valacha nejezdila. ;-)
Prosím raďte:
1. Jak je to s prodejem hříbat haflingů, qh a ph? Udají se? Za kolik? Vyplatí se to aspoň trochu?
2. Jakou máte osobní zkušenost: kobyla x valach?

Děkuji!
Viky.

17.2.2015 21:31
mgtka

XXX.XXX.36.4

Myslím, že nejvíce se vám oplatí chovat na PH, protože všechno co je flekaté se prodá. Však pokud vás odrazují od chovu a valacha nechcete tak si kupte kobylu a mooožná jednou si toho prcka uděláte, ale taky třeba nikdy.
Překoňováno je, ale taky už má dnes koně každý druhý, což taky kdysi nebylo.

PS: nevyplatí se to nikdy tak že byste na tom vydělala.

17.2.2015 21:40
siposka

XXX.XXX.217.156

Dobrý den tak s tím, ze je hodně koni a špatně se prodávají to je pravda. Mi máme kobylí hlavně na chov, a když jsi spočítat co nacpete do kobylí než ji připustit, vyšetření, pak krmeni během březosti, když se hříbě narodí a je vše v pořádku tak je to dobrý, ockovani, odčervení, ted se modlit aby se hribeti nic nestalo a bylo vše v pořádku, a v dnešní době lide chtějí obsedleho koně, který už něco umí, malo kdo si koupi odstavce, takže už jenom to ze ho budete muset zivit, a za ty peníze ho pak nikdy neprodate. A ještě veškerá americká plemena musíte vyřizovat v Americe a to je hrozná pakarna. Máme QH kobcu a to je des běs to vše vybehat. Takže jestli konci, tak pro sebe hříbě a pak třeba někdy nějaké časem, ale určité ne každý rok. Nevyplatí se to. A conse týče ježdění na závodění tak říkají ze valachove nejsou tak naladovi jako kobyly, ale myslím ze to není pravidlo. Já závodila s i bylama a žádný problem

17.2.2015 22:04
skrzi

XXX.XXX.187.202

Také se mi zdálo, že flekatí koně jsou teď "in". ;-)
"...Však pokud vás odrazují od chovu a valacha nechcete tak si kupte kobylu..."
Máte pravdu, že si mohu koupit kobylu a nechovat, ale pokud bych chovat chtěla, pak už bych kupovala kobylku s nějakým pěkným původem. Pokud bych na ní chovat nechtěla, mohu si koupit nějakou za poloviční cenu. Což je pro mě celkem zásadní rozdíl. smajlík

17.2.2015 23:29
mgtka

XXX.XXX.36.4

V původech se nevyznám, kor ne v amerických takže to neporadím, ale myslím si, že je v česku jen málo lidí, co dokážou za kvalitní hříbě zaplatit adekvátní částku, že to prostě u nás lidi neumí ocenit a je jim celkem jedno jestli má v původu to či ono.
To máte stejně jako u těch pejskařů co si koupí čistokrevného bez PP a nevysvětlíte jim že prostě čistokrevní nejsou, nebo možná jsou ale vždy je to risk, prostě chtějí ať jim u nohy jde modrý amstaff a aby byli in-to mě jen tak honem teď napadl příměr.

18.2.2015 07:20
canis lupus

XXX.XXX.210.179

Taky to letos zvažuji. Mám mladou, atraktivně zbarvenou kobylu appu s pěkným původem. A letos se bude víceméně flákat. Jenže nejspíš do toho nepůjdu. Sleduji už nějakou dobu inzeráty, a hříbata i s původem a barvou se prodávají buď pod cenou, nebo šíleně dlouho. U starších koní je to o trochu lepší, ale taky žádná sláva.
Takže, kobylu si kupte, ale hříbě si odchovejte s tím, že se možná prodá až za dva, tři roky nebo u vás zůstane. Valach má výhodu jen v tom, že nemá "nálady" a tím je někdy pracovitější.

18.2.2015 09:01
aggitta

XXX.XXX.65.76

Stále ještě odchovávám hříbata.Hlavně pro sebe, i když si nechávám jen ta nejlepší - ale mám z čeho vybírat, ostatní prodávám. V podstatě, když započítám nákup chovných koní (máme své plemenné hřebce), a nutné úkony k úhradě jiným - jako uchovnění, odčervení, očkování, strouhání, vystavení dokladů hříbatům (krmení a pastviny mám svoje), plus "reklamní" účast na přehlídkách a výstavách, tak je to "nula od nuly pojde". Nezaplatí to práci s hříbaty, natož noční hlídání klisen. A to mám chov na velmi dobré úrovni, hříbata vyhrávají pravidelně třídu hříbat, mám i dobré mladé koně.
Tak proč to tedy dělám? Je to hobby, tak peníze neřeším. Mě stačí, že prodaná hříbata zaplatí vše, co jinak musím vyndat z kapsy. Některý rok je mírně plusový (prodám víc hříbat), jiný ztrátový (víc si jich nechám). V situaci, kdy bych musela kupovat krmení, bych stádo asi zredukovala na polovinu.
Když jsme se věnovali sportu, měli jsme i valachy (vlastní odchované), ale jinak jsem já vždy chovala hříbata, takže ač jsme měli koně 6 různých plemen, vždy jsem preferovala nákup klisny použitelné i k chovu...

18.2.2015 12:08
koně

XXX.XXX.205.252

skrzi napsal(a):
Také se mi zdálo, že flekatí koně jsou teď "in". ;-)
"...Však pokud vás odrazují od chovu a valacha nechcete tak si kupte kobylu..."
Máte pravdu, že si mohu koupit kobylu a nechovat, ale pokud bych chovat chtěla, pak už bych kupovala kobylku s nějakým pěkným původem. Pokud bych na ní chovat nechtěla, mohu si koupit nějakou za poloviční cenu. Což je pro mě celkem zásadní rozdíl. smajlík

Jestli chcete vydělávat zrovna na koních, a ještě k tomu na hříbatech, od jedné kobyly, to není dobrý záměr.Za vodou z toho určitě nebudete
Buď si pod zadek chcete koupit něco pěkného, vzhledného, pro radost.Takže investujete do hezkého koně, s původem.
I když hezcí jsou i bez původu.
Bude li to kobyla, máte jako bonus, že jí třeba někdy můžete připustit.A budete li mít štěstí, možná se vám časem vrátí náklady, které jste vynaložila na "vznik" papírového hříběte.
Zrovna tak ale můžete množit kobylu jakoukoli s čímkoli.Prodejní cena hříběte se od těch, ze záměrných spojení, zas tak výrazně neliší.Protože koní je moc a většina kupců nejsou chovatelé, ale spotřebitelé.Tudíž koupí radši jakéhokoli koně, hlavně levně.
S valachem se spíše umístíte v nájemním ustájení, nemá kobylí nálady.Bývá takový spolehlivější a čitelnější.

18.2.2015 12:28
apolo2

XXX.XXX.0.19

Pokud chcete chov dělat opravdu poctivě neoplatí se. Jedině, že by jste prodávala hodně levně, ale to by jste musela někde ošidit. Jinak já odchovala jedno hříbě víceméně jen pro svou radost (a prodala pouze za náklady na jeho zrození a vystavení průkazu), ale do dalšího se zatím pouštět nebudu, i když mám vcelku pěknou kobylku a myslím, že o jejího potomka by byl zájem. Ovšem každý by dnes už chtěl hotového koně nejlépe za cenu hříběte, a pokud si někdo hříbě koupí, aby se zase člověk bál, že ho bude chtít obsedat dříve než je zdrávo nebo to nebude umět, a pak koník skončí jako problémový.
Takže pokud nechcete chovat jen pro svou radost a hříbata prodávat jen za pořizovací ceny, asi bych do toho nešla. Hodně taky záleží asi na lokalitě, třeba kolem Prahy se asi dražší koně (QH, PH) prodají, ale i tak už je hodně rančů, které se chovem těchto plemen zabývají. U nás na Moravě se dražší (i když kvalitní) koně prodávají špatně. Viděla jsem to u známé, kdy nemohla prodat původovou QH kobylku, jemnější ale velmi šikovnou, a to šla s cenou hodně dolů, prodala jen hřebečka, a to si myslím, že jen kvůli barvě.
U haflošů nevím, možná těch chovů tolik není, ale zase jsou menší a dají se koupit i levněji a dospělí jedinci. Myslím, že už není plemeno, se kterým by jste mohla prorazit, jedině že by jste chovala českého "voříška" všestranně nadaného, nejlépe i se sportovní výkonností a prodávala velmi levně, protože koník samozřejmě nebude patřit k žádné PK, a tudíž bude jeho hodnota na úrovni jateční ceny.

18.2.2015 13:35
aggitta

XXX.XXX.65.76

Jenom ještě jedna připomínka - koupit si jednoho koně a chtít od něho odchovávat hříbata, není dobrý záměr. Hříbata potřebují vyrůstat ve stádě, tedy minimum jsou dvě chovné klisny, a ročně mít 2 narozená hříbata!

18.2.2015 13:36
lunin

XXX.XXX.9.254

Zdravím, můj názor je také, že koní je mnoho. Je přemnoženo a nabídka je vyšší než poptávka. Každý druhý pouští na kobylu vše co se dá A také je to hlavně o penězích. Lidé v dnešní době zase tolik peněz nemají. Vše je drahé a tak moc nevěřím, že by se hříbata prodávala za částku, která by byla přijatelná. Když kolikrát prohlížím inzeráty na bazoši apod., tak žasnu. Každý by chtěl koně nejlépe zadarmo nebo, aby byl přiježděný, hodný, zdravý a s vybavením za 10-15tisíc Myslím si, že haflošů, PH, QH je v nabídce již mnoho, tak by jste asi moc neuspěla. Mě se teda mooc líbí koně Slaské (Slezské), kteří u nás skoro nejsou. Chovají je v Polsku a jsou to nádherní a všestranní koně, kteří si myslím, že by se zrovna možná prodali. Ale každý má svůj názor na věc

Přidejte reakci

Přidat smajlík