luckal

XXX.XXX.111.254
Dobrý den chtěla jsem se zeptat kdy se obsedají WBR v červnu bude mít dva roky má 127 cm v kvh mám 5 letou dcerku ta na něm tak jednou týdně udělá pár koleček v kroku má 17 kg ale chtěla jsem přes léto, aby na něm začala jezdit 13 letá holčina má 35 kg chci se zeptat jestli to není moc nevím děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak to říci slušně... Myslím, že nejen mě berou mrákoty. Máte 1,5 roční hříbě, počkejte aspoň dalších 1,5 roku. Aspoň. I s vožením dcerky "jednou týdně pár koleček". Pokud si chce zajezdit, pořiďte si dospělého koně. Teď ho jezdit je na podobné úrovni jako nechat pracovat desetileté dítě v dole.
Uctívám pravidlo nelézt na koně dřív jak po 3-tím roce. Koním se uzavírají růstové chrupavky do 6 let, s tím že nejpozději se ukončuje růst na hřbetu.
Nechte koníkovi alespoň ten rok dětství - dospěje jak fyzicky, tak i mentálně :).
Ani malé dítě (17 kg) bych neposazovala, natož to větší. Trošku se přiznám, že je na můj vkus docela nezodpovědné posazovat tak malé dítě na mladého koně.
A jestli svrbí zadek, tak si zaplaťte hodinu nebo jste si měla pořídit staršího koníka :) Ono ani na čerstvém koni se nedá hned rajtovat krok, klus, cval 60 minut. Ten první rok je oťukávající - sezení trvající 10,20 minut a postupně se přidává a také se čeká až koník nabídne vyšší chod.
Přeji i do budoucna zdravého koníka.
Co přesně, prosím, znamená WBR?
Předpokládám, že nějaký welšský typ, WpBR ?Takže asi pony?
Řekla bych, že obsedání před třetím rokem je zbytečné.Pro jakékoli plemeno.
Samozřejmě máte li plnokrevníka do dostihů, nebo pěknou kobylu na zkoušky tříletých, tak asi musíte začít dřív.Ale na svého domácího bych určitě nechvátala.
V rámci všeobecné přípravy bych asi neměla problém, na něj občas na chvíli dát madla a posadit malé dítě.Třeba, po druhém roce, brát dítě na poníku, na ruce, už i na krátké vycházky do terénu.
Ale tu třináctiletou, která by měla začít skutečně souvislou práci, obsedání, s tou bych ještě počkala.Do dalšího léta, až bude tříletý.
Není kam chvátat.Je li to podílový koník, třeba má v matce něco drobnějšího, menšího, a zbytečně si ho podrazíte.
Koník by se měl obsedat tehdy, kdy je na to psychicky a fyzicky připraven, jedno jaké plemeno, ale doporučila bych nejdřív ve třech letech. Ve 2,5 letech můžete třeba začít pomalu zvykat na udidlo a sedlo, učit ustupovat na tlak, chodit na lonži, ale opravdu jen chvíli, chození na kruhu také zatěžuje končetiny. Nejsem velký odborník v chovu, přesto jsem na našem mlaďochovi poznala, že psychicky ještě není připraven na obsednutí, dle doporučení zkušenějších jsme začali v těch 2,5letech, nyní vidím, že kdybychom počkali do třetího roku, nic by se taky nestalo. Naštěstí se zatěžoval minimálně, rok se prakticky ještě flákal. I tak je to pro něj práce, potřeboval a stále ještě ve svých nynějších 4letech si potřebuje hrát, je to pořád ještě "děcko", i když narostlé a velké.
Pokud nechcete čekat až koník bude mít přiměřený věk na práci, tak ho prodejte a kupte koníka staršího, který již jezdit může a být pravidelně zatěžován. Nikdy by mě nenapadlo na 1,5 roční hříbě někoho posazovat, byť sebelehčího. Takový koník má běhat po pastvině a zvládat jen naprosté základy (vodění, uvázání, strouhání kopýtek, péče veta).
luckal
napsal(a):
Dobrý den chtěla jsem se zeptat kdy se obsedají WBR v červnu bude mít dva roky má 127 cm v kvh mám 5 letou dcerku ta na něm tak jednou týdně udělá pár koleček v kroku má 17 kg ale chtěla jsem přes léto, aby na něm začala jezdit 13 letá holčina má 35 kg chci se zeptat jestli to není moc nevím děkuji.
Jelikož poníci dozrávají pozdějí, takže optimální věk pro obsedání je minimálně jejich 4 rok života. V opačném případě zaděláte na zdravotní problémy koně (záda, klouby, šlachy), protože je vše teprve ve vývoji. Konečný vývoj u všech koní je až v 6 letech a to i včetně plnokrevníků či amerických plemen-to si jen lidi vymysleli, že můžou dřív a to zejména kvůli sportu a tak se potom tito koně prodávají se zdravotními problémy. A to nejen po fyzické stránce, ale z poncla si taky můžete udělat dobrýho haj*, protože na to není ani po fyzické stránce a ani po psychické stránce připraven-jakožto každý jiný koník. Je to to samé, jako by vaše 5 ti letá dcera pracovala ve fabrice třeba jen na 4 hodiny denně a o pár měsíců později půjde na 8 hodinový úvazek. Bude se vám to líbit? Určitě ne, ale je to tak. Tak se vžijte taky do toho zvířete, je to živý organismus jako každý jiný, který cítí, vnímá a má duši. A neničte mu život...
V prvé řadě by bylo třeba být více v obraze, protože koňák který má koně opravdu rád by tohle koni neudělal a určitě by se tak ani neptal, protože než si pořídí koně, tak má spoustu informací a hlavně zkušeností, které léta sbíral praxí tam kde mu to bylo umožněno.
Můžou to být i vaše peníze, které budete do koně vrážet až se jeho zdravotní stav díky brzkému obsedání bude sypat, může to být i vaše dcera, kterou jednou napadne, protože s brzkým obsedáním jste si o to řekli, ale ono si člověk řekne, že ten kůń je zlý, ale podívejte se na to, že to byl právě člověk, který z toho koně toho koně udělal zlého koně, protože se bude bránit a bude se bránit po svém.
Mám vlastní zkušenost s poníkem kterého jsme zakoupili pro své dítko a který byl obsedán ve 3 let a to honem - honem a pak dělal rok provoz a vyvázaný k tomu...nespolehlivý pod sedlem, rád s děcckem zametl a dalo mi to rok práce než jsem z něho udělala koně-poncla, na kterém může dítě jezdit a to i bez udidla, jen na nákrčáku a vrací mit jak jen může...jenomže pro lidi je pak jednodušší se koně zbavit (zkazit, zmrvit a prodat) a ne každý koník má štěstí na dobrého majitele, který si s ním tu práci dá a peníze...většinou takoví koně jdou z ruk do ruk a končí týrání či na jatkách...
Je třeba se trochu zamyslet a potlačit své chtění a přání-pokud mu dáte jeho čas a bude mít zkušeného člověka, který se mu pak bude věnovat a pro dítko ho připraví, tak ten poník vám to vrátí...bude s radostí sloužit a ve zdraví k tomu. Přeji hodně štěstí.