Trakčníkovou nebo klasickou autobaterii na ohradník

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.2.2015 08:58
kkkajulinka

XXX.XXX.230.7

Zdravim :) mam dotaz k autobaterkam k napajeni ohradniku. Meli jsme na doporuceni 2 roky trakcnikovou baterku - pouzivaji se tusim do kamionu a traktoru (ted nam ji bohuzel nekdo ukradl ) a ted resim, jakou mam koupit. Nikde jsem se nedocetla, ze by nekdo k ohradnikum trakcnikovou baterii pouzival. Muzete mi nekdo prosim vysvetlit rozdily mezi temito bateriemi? Ohradu mame necely hektar a nabijeli jsme ji cca co 1-2 tydny. Mockrat dekuji :).

19.2.2015 14:29
bischof.vlastimil

XXX.XXX.241.192

Dobrý den,
vynechám tedy suché baterie protože ty asi určitě nemáte...

Budu tedy psát o tom jako o baterii ke zdroji impulzů na autobaterie (12V):
AUTOBATERIE
je uzpůsobena do aut takže je schopná okamžitě uvolnit velké množství energie (pro startér) ale nedělá jí dobře vybíjení do,0, a zase nabíjení na plno

TRAKČNÍ (baterie)
je baterie i na pohled stejná ale na rozdíl od AUTOBATERIE je vhodná k tomu aby se vybíjela do nuly a zase nabíjela do plna ale dělá jí špatně odebírání velkého množství energie, naráz,.

V praxi to znamená že pokud hledáte baterii pro ohradníkový zdroj bez solarního panelu je lepší koupit novou TRAKČNÍ baterii a nebo použít starší autobaterii která je již ve voze k ničemu ale může ještě na ohradě fungovat pár měsíců.

Vybíjení (doba po kterou je schopná baterie udržet, zdroj, v chodu) je závislá od výkonu zdroje, délky ohrady, kvality ohrady i baterie samotné...

19.2.2015 15:27
kopek

XXX.XXX.236.191

kkkajulinka napsal(a):
Zdravim :) mam dotaz k autobaterkam k napajeni ohradniku. Meli jsme na doporuceni 2 roky trakcnikovou baterku - pouzivaji se tusim do kamionu a traktoru (ted nam ji bohuzel nekdo ukradl ) a ted resim, jakou mam koupit. Nikde jsem se nedocetla, ze by nekdo k ohradnikum trakcnikovou baterii pouzival. Muzete mi nekdo prosim vysvetlit rozdily mezi temito bateriemi? Ohradu mame necely hektar a nabijeli jsme ji cca co 1-2 tydny. Mockrat dekuji :).

Odporúčam tiež trakčnú, lebo tá je stavaná hlavne na dlhodobý odber menšieho množstva energie (ampérhodín). Je ale dôležité mať k nej správnu nabíjačku, nakoľko väčšina výrobcov "páruje" nabíjačku s konkrétnou batériou. V praxi sa to robí nastavovaním rôznych hodnôt na plošnej doske v nabíjačke, ktorá sa tým stane "blbuvzdorná", teda obsluhuje sa iba systémom zapni/vypni. Dôležité je vybíjať ju "do nuly" a nabíjať "do plného", tiež pravidelne kontrolovať a dolivať destilovanú vodu. V zime pomôže baterke teplo, aspoň obložiť polystyrénom... Vhodným zdrojom nákupu môžu byť firmy, ktoré sa zaoberajú servisom batérií a mávajú na predaj staršie batérie. Používajú sa v golfových vozíkoch, upratovacích vozíkoch...

Přidejte reakci

Přidat smajlík