hospodář98

XXX.XXX.168.54
Dobrý den, hledám vhodné plemeno pro mě. Na velikosti koně mi až tak nezáleží, ale nechci něco typu shiráka. Ustajeni by koně byly v boxech s tím že by se pouštěli každý den na velikou cast dne do výběhu. Na koni bych chtěl jezdit i s ním tahat. Žádná velká zátěž jen bryčka a maximálně nějaký lehký tah s vozem. Uvažoval jsem nad Huculem, Haflingem, Českým teplokrevníkem a norikem. S koňmi zkušenosti mám od mládí chodím do stáje kdy jsou ustajeni ČT. Předem děkuji za odpovědi :).
Chladnokrevníci nejsou stavění na jezdce, takže pokud jste kus chlapa vynechala bych. Což takhle irský tinker(cob)?
Teoreticky byste je nemusel ani dávat do boxu a mohli by být celý den i noc venku, pokud budete mít přístřešek
https://www.youtube.com/watch?v=3HmIVxRyD3Y.
hospodář98

XXX.XXX.168.54
Coba nechcu :) vybíral bych z toho co jsem psal nebo něco na ten styl těchto koní. Maštal je k dispozici tak jí chci využít. A já bych nejezdil, jezdila by přítelkyně (60kg). Mě jezdění nebaví.
Když máte od mládí zkušenosti s ČTčky, tak proč nejdete zas do nich?
Kupte si zatahané, pokud možno i obsednuté zvíře střední velikosti.Nebo tedy dva, můžete rovnou páru. Vy budete zapřahat, přítelkyně je oba ujezdí a budete spokojení, ne?
Zrovna tak si můžete koupit páru jakýchkoli zatahaných kříženců, kteří se vám budou líbit.
hospodář98

XXX.XXX.168.54
Zrovna křížence bych nerad. Preferoval bych plemena. No Čt přítelkyně moc nemusím ( špatné vzpomínky ) takže spíš bych váhal mezi tím Haflingem, huculem nebo norikem. :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

No a čo furioso, resp moravský teplokrvník? Pokiaľ nemáte ďaleko SVK, môžete sa poobzersť aj po noniusoch, je to univerzálne teplokrvné plemeno na ľahší ťah, aj pod sedlo.
Tak tohle je čistej norik na 80 parkuru ještě tahá vagonetu taky jezdí endurance takže jak je to s chlanejma na ježdění ?
hospodář98

XXX.XXX.168.54
lunin
napsal(a):
Zdravím, a co třeba nějaký pěkný welsh cob? Jsou to moc krásní koně. Hodí se jak pod sedlo, tak i do tahu.
O Welshákách jsem slyšel, že jsou dost temperamentní.
Nejradeji bych skutečně vybíral z Hucula, Chlaďase, Haflouše :).
hospodář98

XXX.XXX.168.54
Galathea
napsal(a):
Mě se zdá, že už jste celkem rozhodnutý, tak si vyberte z těchto plemen, ale nevím, co potom chcete poradit?
Právě, že rozhodnutej nejsem . Rozhoduju se mezi těmito třemi. V tom bych rád slyšelradu.
Hucul je celkem specifické plemeno, co nesedne každému a hafling taky - jsou to chytří a poměrně svéhlaví koně, haflingové nezřídka i poměrně temperamentní. Pro mě osobně je norik zbytečně velký a na ježdění nepohodlný. Chlaďase bych si pořizovala jen pokud bych chtěla koně do lesa. Když už z těchto tří, tak buď hucula nebo haflinga, ale dobře vybírat - charakterní a přiježděné zvíře.
Tak možná jak kteří, ale to je i u ostatních plemen. Každý jedinec má jiné chování a hlavně záleží na výchově. Pokud by jste si koupil už přiježděného a zatahaného coba, který je vychovaný, tak to bude skvělý kůň. Ve stádě tu máme jednu cobku a ta zrovna temperamentní moc není. Spíš se ráda cpe, ošetřování v pohodě a jezdí na ní i děti.
No asi záleží i na přítelkyni, jak velkého koně chce. Hucul, hafloš jsou poměrně malá plemena, mě osobně se líbí, ale výška pod 150cm mi nevyhovuje. Všude se píše, že hafloš a hucul nejsou vhodní pro začínající jezdce nebo méně zkušené, přesto se pořád používají v jezdeckých oddílech a turistických jízdárnách a učí se na nich i děti. Myslím, že je to pro jejich odolnost a pokud jsou zaměstnaní, tak prostě nevymýšlí, ostatně to každý kůň.
Chlaďásek se taky dá, dnes už nejsou tak robustní, jak bývali dříve, dají se najít jedinci s lehčí konstitucí a nohou, mě by se třeba líbilo i ČMB, už se mezi nimi dají najít moc pěkní jedinci, typově skoro podobní mohutnějšímu ČT.
Křížence bych neodzuzovala, já mám doma ČTx chlaďas (norik?), a je moc povedená, taky ji začínám zapřahat, vyhovuje jak postavou, tak výškou,550 Kg,157 v KVH. Šikovná jak pod sedlem, tak ze země, jen občas paličatá, jak jí něco nejde, tak začne trochu hysterčit, ale správnou prací se vše zlepšuje, a není to nic, s čím by si průměrný jedzec neporadil. Na ošetřování je naprosto bezproblémová, veta vůbec neřeší(očkování, odběr krve), pod sedlem je někdy jak temperamentní ČT, hlavně když je odstátá.
Huculy moc nemusím, jedinci se kterými jsem přišla do styku mě buď nechali na stromě nebo došlo na zpřísnění z mé strany takže vyjda žádná pohodička.
Haflinga jsem znala jen jednoho ale celkově mi vyhovoval víc, známá měla pravého tyrolského ten typově vypadal jak malej shirák a prý taky dobrý magor (uprostřed cvalu na louce hodit myšku a zastavit na pasení no problem)
Norik- znám jich několik ale rozepisovat to nebudu nebyla bych moc věrohodná protože to je prostě pro mě citová záležitost jsou pohodlní i bez sedla ale zas padat z nich nic moc
Možná by bylo nejlepší najít v inzerátech všechny tři, vzít přítelkyni a jet se na ně podívat ať víte co Vám sedne nejlíp.
Doporučil bych hucula - http://www.chovzvirat.cz/zvire/3379-hucul/.
hospodář000

XXX.XXX.168.54
Dobrý den, po dlouhém rozhodování jsme porad nevybrali .
Nejspíš to vypadá na haflouše. Jen bych se chtěl ještě zeptat...
Hafling denně sežere 5-7 kg sena plus nějaké jádro a jine prikrmy.
Kolik toho denně spořádá norik ? Děkuji zadavatel.
Víte, co je to záchovná dávka? Minimální (!) denní dávka je 1-1,5 kg / 100 kg hmotnosti koně - pro sedmisetkilogramového teplokrevníka je záchovná dávka cca 10 kg denně. Ta stačí k PŘEŽITÍ. Pokud má kůň pracovat (což pokud má vozit tahat) a mít z čeho dělat svaly, musíte rozhodně přidat.
hospodář000

XXX.XXX.168.54
Tohle jsem vyčetl. Ve stáji jsme to nikdy nepočítali. Sena bylo víc než dost.
Nechci, aby to vyznělo zle, ale...
V prvním příspěvku jsi psal, že máš zkušenosti s koňma, od mládí chodíš do stále...
Předpokládám, že umíš jezdit, čistit, případně házet hnůj, ale nějak nemáš povědomí o tom, kolik toho vlastně koně sežerou a proč který kůň žere tak, jak žere.
Podle dotazů předpokládám, že hodláš mít koně doma. Jaké máš pro koně podmínky? Box nebo přístřešek? Výběh s trochou trávy nebo bohatá pastva?...Od tohoto všeho se odvíjí kolik bude kůň, samozdřejmě s přihlédnutím k plemeni, potřebovat.
hospodář000

XXX.XXX.168.54
Kůň by byl na noc v boxu. Přes den na louce. Žádnej blativej výběh. Jak říkám krmení jsme předtím nerešil. Krmilo se ale dost, koně rozhodně nestrádali ani nestrádají. Jen me prostě zajímalo krmení v domácích podmínkách a ne ve větší stáji. Děkuji za komentáře :) a přeji hezkývvečer :).
Mám doma haflouše a kdybych dávala 5 kg sena denně, tak by mi za chvíli asi sežrala box Je to odolné a pracovité plemeno. Pokud pravidelně maká (4x - 6x týdně), tak rozhodně potřebuje hodně sena a nepřibere. Pokud moc neděla, stačí málo, ale i těch 5kg je hodně málo. Já dávám cca 15 kg denně pro haflinga a poníka. Na 24 hodin je to tak akorát. Chodí pod sedlo 3x - 6x do týdne - záleží podle času a počasí. Pokud dělá denně, tak je bezproblémová, pokud chodí méně, tak je v terénu živá a pro začátečníka nevhodná (jako hodně haflingů). Na jízdárně jsou tito koně většinou bezproblémový - proto se často využívají v JK. Ale mají závodního ducha, proto je potřeba pevná ruka a správný přístup. Ale samozřejmě záleží na daném jedinci.
Každopádně norik toho spořádá daleko víc - jezdila jsem a starala se o noričku a denně odhadem spořádala tak 15-20 kg. Záleží jak moc dělala, jestli něco přikusovala v ohradě, jestli dostávala i jádro, apod. Ale žrout to byl pořádnej Norik toho sice sežere, ale zato jsou to mírumilovní koně. Klidní, vyrovnaní, když jsou v kondici, tak drží krok i s tepláskama, jen jsou schopní kvůli žrádlu urvat ruce
hospodář000

XXX.XXX.168.54
Tak to je ten rozdíl skutečně značný u Haflinga a Norika :).
hospodář000
napsal(a):
Tak to je ten rozdíl skutečně značný u Haflinga a Norika :).
To rozhodně ;) Každopádně je ještě potřeba podotknout, že, existují, dva typy haflingů - starší typ, mohutný, vhodný spíše do kočárů, do lesa a pak druhý - moderní typ, lehčí stavba těla, vhodný na ježdění, kratší vytrvalosti, apod. Dnes spíše převahuje lehčí typ, i co jsem četla, tak PK haflinga již moc nechce uchovňovat těžší typ, ale dává přednost tomu modernímu. Tím jsem chtěla říct, že i od toho se odvíjí krmná dávka - pokud by jste si pořídil těžší typ haflinga, tak toho sežere více než lehčí typ. Ale i tak to pravděpodobně nebude srovnatelné s norikem. Hafling i norik jsou pažravci, když jim dáte dost, tak to většinou sežerou a nehnou se od toho celý den Každopádně pokud si koně pořídíte, tak během týdne odhadnete kolik je dost, kolik ještě málo a kolik je moc, ale pokud bude pravidelně makat, tak raději dost než málo