Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

hospodář98

28.2.2015 10:03
hospodář98

XXX.XXX.168.54

Dobrý den, hledám vhodné plemeno pro mě. Na velikosti koně mi až tak nezáleží, ale nechci něco typu shiráka. Ustajeni by koně byly v boxech s tím že by se pouštěli každý den na velikou cast dne do výběhu. Na koni bych chtěl jezdit i s ním tahat. Žádná velká zátěž jen bryčka a maximálně nějaký lehký tah s vozem. Uvažoval jsem nad Huculem, Haflingem, Českým teplokrevníkem a norikem. S koňmi zkušenosti mám od mládí chodím do stáje kdy jsou ustajeni ČT. Předem děkuji za odpovědi :).

28.2.2015 11:09
mgtka

XXX.XXX.36.4

Chladnokrevníci nejsou stavění na jezdce, takže pokud jste kus chlapa vynechala bych. Což takhle irský tinker(cob)?
Teoreticky byste je nemusel ani dávat do boxu a mohli by být celý den i noc venku, pokud budete mít přístřešek

https://www.youtube.com/watch?v=3HmIVxRyD3Y.

hospodář98

28.2.2015 11:50
hospodář98

XXX.XXX.168.54

Coba nechcu :) vybíral bych z toho co jsem psal nebo něco na ten styl těchto koní. Maštal je k dispozici tak jí chci využít. A já bych nejezdil, jezdila by přítelkyně (60kg). Mě jezdění nebaví.

28.2.2015 13:37
koně

XXX.XXX.205.252

Když máte od mládí zkušenosti s ČTčky, tak proč nejdete zas do nich?
Kupte si zatahané, pokud možno i obsednuté zvíře střední velikosti.Nebo tedy dva, můžete rovnou páru. Vy budete zapřahat, přítelkyně je oba ujezdí a budete spokojení, ne?
Zrovna tak si můžete koupit páru jakýchkoli zatahaných kříženců, kteří se vám budou líbit.

hospodář98

28.2.2015 15:12
hospodář98

XXX.XXX.168.54

Zrovna křížence bych nerad. Preferoval bych plemena. No Čt přítelkyně moc nemusím ( špatné vzpomínky ) takže spíš bych váhal mezi tím Haflingem, huculem nebo norikem. :).

28.2.2015 19:51
liva

XXX.XXX.31.32

Nechte vybrat přítelkyni...smajlík
A pak už záleží pouze na tom, kolik máte na koně peněz...

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.2.2015 20:19
Uživatel s deaktivovaným účtem

No a čo furioso, resp moravský teplokrvník? Pokiaľ nemáte ďaleko SVK, môžete sa poobzersť aj po noniusoch, je to univerzálne teplokrvné plemeno na ľahší ťah, aj pod sedlo.

28.2.2015 20:28
janahol

XXX.XXX.110.102

Tak tohle je čistej norik na 80 parkuru ještě tahá vagonetu taky jezdí endurance takže jak je to s chlanejma na ježdění ?

28.2.2015 20:41
lunin

XXX.XXX.5.255

Zdravím, a co třeba nějaký pěkný welsh cob? Jsou to moc krásní koně. Hodí se jak pod sedlo, tak i do tahu.

hospodář98

1.3.2015 08:29
hospodář98

XXX.XXX.168.54

lunin napsal(a):
Zdravím, a co třeba nějaký pěkný welsh cob? Jsou to moc krásní koně. Hodí se jak pod sedlo, tak i do tahu.

O Welshákách jsem slyšel, že jsou dost temperamentní.
Nejradeji bych skutečně vybíral z Hucula, Chlaďase, Haflouše :).

1.3.2015 08:52
Galathea

XXX.XXX.12.66

Mě se zdá, že už jste celkem rozhodnutý, tak si vyberte z těchto plemen, ale nevím, co potom chcete poradit?

hospodář98

1.3.2015 09:11
hospodář98

XXX.XXX.168.54

Galathea napsal(a):
Mě se zdá, že už jste celkem rozhodnutý, tak si vyberte z těchto plemen, ale nevím, co potom chcete poradit?

Právě, že rozhodnutej nejsem . Rozhoduju se mezi těmito třemi. V tom bych rád slyšelradu.

1.3.2015 09:23
strelish

XXX.XXX.243.170

Hucul je celkem specifické plemeno, co nesedne každému a hafling taky - jsou to chytří a poměrně svéhlaví koně, haflingové nezřídka i poměrně temperamentní. Pro mě osobně je norik zbytečně velký a na ježdění nepohodlný. Chlaďase bych si pořizovala jen pokud bych chtěla koně do lesa. Když už z těchto tří, tak buď hucula nebo haflinga, ale dobře vybírat - charakterní a přiježděné zvíře.

1.3.2015 11:44
lunin

XXX.XXX.24.24

Tak možná jak kteří, ale to je i u ostatních plemen. Každý jedinec má jiné chování a hlavně záleží na výchově. Pokud by jste si koupil už přiježděného a zatahaného coba, který je vychovaný, tak to bude skvělý kůň. Ve stádě tu máme jednu cobku a ta zrovna temperamentní moc není. Spíš se ráda cpe, ošetřování v pohodě a jezdí na ní i děti.

2.3.2015 12:35
apolo2

XXX.XXX.0.19

No asi záleží i na přítelkyni, jak velkého koně chce. Hucul, hafloš jsou poměrně malá plemena, mě osobně se líbí, ale výška pod 150cm mi nevyhovuje. Všude se píše, že hafloš a hucul nejsou vhodní pro začínající jezdce nebo méně zkušené, přesto se pořád používají v jezdeckých oddílech a turistických jízdárnách a učí se na nich i děti. Myslím, že je to pro jejich odolnost a pokud jsou zaměstnaní, tak prostě nevymýšlí, ostatně to každý kůň.
Chlaďásek se taky dá, dnes už nejsou tak robustní, jak bývali dříve, dají se najít jedinci s lehčí konstitucí a nohou, mě by se třeba líbilo i ČMB, už se mezi nimi dají najít moc pěkní jedinci, typově skoro podobní mohutnějšímu ČT.
Křížence bych neodzuzovala, já mám doma ČTx chlaďas (norik?), a je moc povedená, taky ji začínám zapřahat, vyhovuje jak postavou, tak výškou,550 Kg,157 v KVH. Šikovná jak pod sedlem, tak ze země, jen občas paličatá, jak jí něco nejde, tak začne trochu hysterčit, ale správnou prací se vše zlepšuje, a není to nic, s čím by si průměrný jedzec neporadil. Na ošetřování je naprosto bezproblémová, veta vůbec neřeší(očkování, odběr krve), pod sedlem je někdy jak temperamentní ČT, hlavně když je odstátá.

2.3.2015 12:46
-šumák-

XXX.XXX.166.231

Huculy moc nemusím, jedinci se kterými jsem přišla do styku mě buď nechali na stromě nebo došlo na zpřísnění z mé strany takže vyjda žádná pohodička.
Haflinga jsem znala jen jednoho ale celkově mi vyhovoval víc, známá měla pravého tyrolského ten typově vypadal jak malej shirák a prý taky dobrý magor (uprostřed cvalu na louce hodit myšku a zastavit na pasení no problem)
Norik- znám jich několik ale rozepisovat to nebudu nebyla bych moc věrohodná protože to je prostě pro mě citová záležitost jsou pohodlní i bez sedla ale zas padat z nich nic moc
Možná by bylo nejlepší najít v inzerátech všechny tři, vzít přítelkyni a jet se na ně podívat ať víte co Vám sedne nejlíp.

7.3.2015 13:02
aryyys

XXX.XXX.143.97

Doporučil bych hucula - http://www.chovzvirat.cz/zvire/3379-hucul/.

hospodář000

8.3.2015 08:12
hospodář000

XXX.XXX.168.54

Dobrý den, po dlouhém rozhodování jsme porad nevybrali .
Nejspíš to vypadá na haflouše. Jen bych se chtěl ještě zeptat...
Hafling denně sežere 5-7 kg sena plus nějaké jádro a jine prikrmy.
Kolik toho denně spořádá norik ? Děkuji zadavatel.

8.3.2015 18:54
kallisto

XXX.XXX.135.38

Víte, co je to záchovná dávka? Minimální (!) denní dávka je 1-1,5 kg / 100 kg hmotnosti koně - pro sedmisetkilogramového teplokrevníka je záchovná dávka cca 10 kg denně. Ta stačí k PŘEŽITÍ. Pokud má kůň pracovat (což pokud má vozit tahat) a mít z čeho dělat svaly, musíte rozhodně přidat.

hospodář000

8.3.2015 19:23
hospodář000

XXX.XXX.168.54

Tohle jsem vyčetl. Ve stáji jsme to nikdy nepočítali. Sena bylo víc než dost.

8.3.2015 20:14
liva

XXX.XXX.31.32

Nechci, aby to vyznělo zle, ale...
V prvním příspěvku jsi psal, že máš zkušenosti s koňma, od mládí chodíš do stále...
Předpokládám, že umíš jezdit, čistit, případně házet hnůj, ale nějak nemáš povědomí o tom, kolik toho vlastně koně sežerou a proč který kůň žere tak, jak žere.
Podle dotazů předpokládám, že hodláš mít koně doma. Jaké máš pro koně podmínky? Box nebo přístřešek? Výběh s trochou trávy nebo bohatá pastva?...Od tohoto všeho se odvíjí kolik bude kůň, samozdřejmě s přihlédnutím k plemeni, potřebovat.smajlík smajlík

hospodář000

8.3.2015 20:33
hospodář000

XXX.XXX.168.54

Kůň by byl na noc v boxu. Přes den na louce. Žádnej blativej výběh. Jak říkám krmení jsme předtím nerešil. Krmilo se ale dost, koně rozhodně nestrádali ani nestrádají. Jen me prostě zajímalo krmení v domácích podmínkách a ne ve větší stáji. Děkuji za komentáře :) a přeji hezkývvečer :).

8.3.2015 21:51
terezka1995

XXX.XXX.106.98

Mám doma haflouše a kdybych dávala 5 kg sena denně, tak by mi za chvíli asi sežrala box Je to odolné a pracovité plemeno. Pokud pravidelně maká (4x - 6x týdně), tak rozhodně potřebuje hodně sena a nepřibere. Pokud moc neděla, stačí málo, ale i těch 5kg je hodně málo. Já dávám cca 15 kg denně pro haflinga a poníka. Na 24 hodin je to tak akorát. Chodí pod sedlo 3x - 6x do týdne - záleží podle času a počasí. Pokud dělá denně, tak je bezproblémová, pokud chodí méně, tak je v terénu živá a pro začátečníka nevhodná (jako hodně haflingů). Na jízdárně jsou tito koně většinou bezproblémový - proto se často využívají v JK. Ale mají závodního ducha, proto je potřeba pevná ruka a správný přístup. Ale samozřejmě záleží na daném jedinci.
Každopádně norik toho spořádá daleko víc - jezdila jsem a starala se o noričku a denně odhadem spořádala tak 15-20 kg. Záleží jak moc dělala, jestli něco přikusovala v ohradě, jestli dostávala i jádro, apod. Ale žrout to byl pořádnej Norik toho sice sežere, ale zato jsou to mírumilovní koně. Klidní, vyrovnaní, když jsou v kondici, tak drží krok i s tepláskama, jen jsou schopní kvůli žrádlu urvat ruce

hospodář000

9.3.2015 22:53
hospodář000

XXX.XXX.168.54

Tak to je ten rozdíl skutečně značný u Haflinga a Norika :).

10.3.2015 17:32
terezka1995

XXX.XXX.106.98

hospodář000 napsal(a):
Tak to je ten rozdíl skutečně značný u Haflinga a Norika :).

To rozhodně ;) Každopádně je ještě potřeba podotknout, že, existují, dva typy haflingů - starší typ, mohutný, vhodný spíše do kočárů, do lesa a pak druhý - moderní typ, lehčí stavba těla, vhodný na ježdění, kratší vytrvalosti, apod. Dnes spíše převahuje lehčí typ, i co jsem četla, tak PK haflinga již moc nechce uchovňovat těžší typ, ale dává přednost tomu modernímu. Tím jsem chtěla říct, že i od toho se odvíjí krmná dávka - pokud by jste si pořídil těžší typ haflinga, tak toho sežere více než lehčí typ. Ale i tak to pravděpodobně nebude srovnatelné s norikem. Hafling i norik jsou pažravci, když jim dáte dost, tak to většinou sežerou a nehnou se od toho celý den Každopádně pokud si koně pořídíte, tak během týdne odhadnete kolik je dost, kolik ještě málo a kolik je moc, ale pokud bude pravidelně makat, tak raději dost než málo

Přidejte reakci

Přidat smajlík