Nějaké rady dostanete tady: https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/2893266/jake-udidlo-pro-spatne-zvladatelneho-kone#a2893324.
Uživatel s deaktivovaným účtem

prasatko3
napsal(a):
Tuto info uz mam, diky..ptam se na to co kdo dela PRIMO PRI CAPLOVANI.
Já při caplování koně stáčela do kroužku. A v něm chodila tak dlouho, dokud nepřešel do kroku. Pak teprve vyjela z kruhu ven, pokud znovu začal caplovat, čekalo ho opět kroužení. Při první vyjížďce jsme se dostali od silnice (na silnici se mnou většinou ruch nezrychloval, ale vím, že minimálně s jednou holčinou to procválal) asi 0,5 km, pak jsme se otočili a šli domů, nežádané zrychlování jsem řešila i cestou zpátky stejně. Už si nejsem jistá, jestli na druhé nebo třetí vyjížďce koně při kroužení napadlo, jestli by se mu nemohl vyhnout lehkým vyhazováním. Nemohl. Utrhla jsem si proutek. Nechtěné přechody z klusu do cvalu se tímhle snad napravily samy, už si nepamatuju, je to spousta let zpátky. A pak už to v známém prostředí nedělal, ale na každé nové louce jsme tímhle procházeli zas a znovu. Určitě by se toho zbavil úplně, ale po roce putoval k novému majiteli.
napsal(a):
Já při caplování koně stáčela do kroužku. A v něm chodila tak dlouho, dokud nepřešel do kroku. Pak teprve vyjela z kruhu ven, pokud znovu začal caplovat, čekalo ho opět kroužení. Při první vyjížďce jsme se dostali od silnice (na silnici se mnou většinou ruch nezrychloval, ale vím, že minimálně s jednou holčinou to procválal) asi 0,5 km, pak jsme se otočili a šli domů, nežádané zrychlování jsem řešila i cestou zpátky stejně. Už si nejsem jistá, jestli na druhé nebo třetí vyjížďce koně při kroužení napadlo, jestli by se mu nemohl vyhnout lehkým vyhazováním. Nemohl. Utrhla jsem si proutek. Nechtěné přechody z klusu do cvalu se tímhle snad napravily samy, už si nepamatuju, je to spousta let zpátky. A pak už to v známém prostředí nedělal, ale na každé nové louce jsme tímhle procházeli zas a znovu. Určitě by se toho zbavil úplně, ale po roce putoval k novému majiteli.
Toto je prave situace, ktera by ho vydrazdila uplne, ze by sel asi na zadni a znervoznil by uplne.cekame jiz na trenerku, po temer roce jsem nekoho sehnala, tak drzte palce, aby k nam dorazila.Kdyby sel na zadni, stocila by jste mu krk?nekde jsem to tu cetla.dekuju moc.
Kruh mi taktéž nepomáhá, dostává koně do ještě většího varu. :/
Prostě bych chodila krokem do zblbnutí, jo, je to nuda, ale nejlepší řešení. Chodit, chodit a chodit až bude chodit v kroku na volné otěži v klidu. Já třeba koni něco vyprávím, povídám si s ním. Tím jsem já v klidu a on se taky pak soustředí i víc na mě. A pak pomalu na bezpečném místě naklusat. Nejlépe třeba do mírného táhlého kopce. Koně tolik neláká vzít do kopce čáru a navíc se i pěkně nasvaluje. =) A k tomu práce ze země, jízdárna, přiježďovat. Budovat důvěru, aby kůň neměl potřebu řešit si vše sám.
U mě to bylo tak, že sice mi kůň hezky nasvalil, ale tím páem měl větší sílu a výdrž na víc kravin. Takže jsem začala jezdit sama (aby ho nedráždili ostatní koně, že ho předbíhají a tak). A už je to lepší, už jsme dlouho necaplovali.
Stacey to je jako by jste popisovala meho kone :) diky moc za rady.Uz jsme na tom byli dobre, presel louku v klidu, vyrazili jsme s druhym konem a bum, problem je zpatky, zase nervozni kun..Ja ho na louce nenecham ani klusat, proste musi jit cele louky v klidu, coz pusobi na nej neuveritelne stresove.Na jizdarne je to neuveritelny zlaticko poslusny, v lese jak kdy, tam kdyz blbne, dokazu ho zabavit chozenim mezi stromy atd..Jen ta louka..
prasatko3
napsal(a):
Stacey to je jako by jste popisovala meho kone :) diky moc za rady.Uz jsme na tom byli dobre, presel louku v klidu, vyrazili jsme s druhym konem a bum, problem je zpatky, zase nervozni kun..Ja ho na louce nenecham ani klusat, proste musi jit cele louky v klidu, coz pusobi na nej neuveritelne stresove.Na jizdarne je to neuveritelny zlaticko poslusny, v lese jak kdy, tam kdyz blbne, dokazu ho zabavit chozenim mezi stromy atd..Jen ta louka..
Já jsem začala chodit hodně na procházky na ruce (hlavně ty louky) a nebo na delších otěžích. Ne uplně za koněm, ale klasicky v místě sedla. Takhle se dá udělat i spousta jiný práce (ohýbání, práce na dvou stopách,...) a on si pomalu zase zvykne, že louka neznamená úprk. A nebo, ač to nemám ráda, tak když jsme vlezli na louku, tak jsem nechala popást. Kousek jsme popošli a zase popást. To by taky mohlo pomoct, aby se vyrušilo rovnítko mezi louka a úprk. No a jezdím sama teda. A nebo s někym u koho jsem si jistá, že tu louku půjde s náma v kroku. Nebo teď už i ve cvalu, ale ve cvalu a nebude předbíhat. Protože tento problém, že mi kůň nesnese, když jde jiný před ním nebo ho předbíhá ještě vyřešenej nemáme.

prasatko3
napsal(a):
Toto je prave situace, ktera by ho vydrazdila uplne, ze by sel asi na zadni a znervoznil by uplne.cekame jiz na trenerku, po temer roce jsem nekoho sehnala, tak drzte palce, aby k nam dorazila.Kdyby sel na zadni, stocila by jste mu krk?nekde jsem to tu cetla.dekuju moc.
Na zadní se pode mnou postavili v životě tak 4 koně, takže zkušenosti mám nula nula nic. U jednoho hřebce to bylo v situaci, kdy právě chtěl běžet rychle a já chtěla krokem. Stáčela jsem do kruhu, nic jiného mě v tu chvíli nenapadlo, prošel kruh po zadních, když dosáhl místa, kde začal, vrátil se na všechny čtyři a chtěl vyrazit vpřed, zase jsem ho stočila na kruh atd, to celé asi třikrát. Rovně jsem ho nemohla nechat, to by zavánělo úrazem toho..., který to celé zapříčinil. Když se ten "vytečkovaný" vrátil, chtěl mu hřebec skočit na záda, strhla jsem mu krk stranou, stále na zadních uskočil a už jsem se válela. Přitom je to na udržení určitě lehčí než větší vyhazování, no, jsem tele. Takže nemůžu sloužit.
Mě na tohle pomohlo jedině nechat koně cválat na velkém kruhu, pak trochu upustil páru a byl v klidu. Když jsem ho držela zpátky nebo po něm chtěla nějakou práci, abych mu zaměstnala hlavu, bylo to ještě horší, začal se stavět na zadní a vyhazovat. Trestat ho nemělo cenu, jen se mu zatmělo, pomohlo prostě jen vydat energii. Nevím, jestli vám to pomůže, tenhle to nedělal vždycky, běžně jsme chodili louky na volné otěži, první i za koněm, ale měl to v hlavě trochu složitější a občas mu venku jeblo. Na jízdárně byl v pohodě, když jsem se na něm učila skákat, ukázal se jako pravej srdcař, kterej zachraňoval, co se dalo:).
Do cvalu uz ho nechci v zadnem pripade na louce pustit.nekolikrat jsem mu to povolila a nevedel, kdy ma dost, hazel hlavou, skakal na miste a vynucoval si dalsi cval
Sutrik: na kazdeho konika plati neco jineho, jestli si Vas konik vymyslel, udelala jste to spravne a zabralo to.u nas kun bohuzel takto mysli a je to nervozni typ
stacey: i to jsem zkousela, past se odmital a byl porad nervozni.
prasatko3
napsal(a):
Do cvalu uz ho nechci v zadnem pripade na louce pustit.nekolikrat jsem mu to povolila a nevedel, kdy ma dost, hazel hlavou, skakal na miste a vynucoval si dalsi cval
Sutrik: na kazdeho konika plati neco jineho, jestli si Vas konik vymyslel, udelala jste to spravne a zabralo to.u nas kun bohuzel takto mysli a je to nervozni typ
stacey: i to jsem zkousela, past se odmital a byl porad nervozni.
A když jste mu to dovolila, byl to cval vaším tempem nebo jeho?
Mě v podstatě v tu chvíli nic jiného nefungovalo. Buď jsem ho mohla držet a čekat, jestli mě sejme nebo ho pustit a vézt se jako pytel brambor nebo ho donutit kontrolovaně cválat na velkém kruhu. Cválal tak dlouho, než jsem naznala, že tempo je vyhovující. Pokud se zase rozletěl, zase na kruh. Za chvíli pochopil, že pokud bude lítat, tak se z kruhu nehne, za další chvíli jsme šli krokem na zahozené otěži. Je to jen jedna z možností, můžete mu ještě zkusit spojit louku s prací- na louku se chodí pracovat, ne lítat a dělat bordel. Ale člověk na místě- trenér vám poradí nejlépe. Písněte pak, co vám zabralo:).
Trenerka mi zatim neodepisuje, modlim se, aby prijela, shanela jsem pekne dlouho :/ ano, kontrolovany, krasny cval, nicmene on nema nikdy dost :D kdyz se zahreje, zacne se pak v uvozovkach jeste vic vztekat a vynucovat si cvalani.Na jednu stranu rozumim ale, proc to tak je, chapu to a snazim se to co nejlepsi cestou pro nej odstranit. ale diky moc za rady.
prasatko3
napsal(a):
Trenerka mi zatim neodepisuje, modlim se, aby prijela, shanela jsem pekne dlouho :/ ano, kontrolovany, krasny cval, nicmene on nema nikdy dost :D kdyz se zahreje, zacne se pak v uvozovkach jeste vic vztekat a vynucovat si cvalani.Na jednu stranu rozumim ale, proc to tak je, chapu to a snazim se to co nejlepsi cestou pro nej odstranit. ale diky moc za rady.
Tak myslím, že je dobré, že pokud cváláte, tak klidně, žádný úprk. U nás to bývalo po zahřátí také horší, ale opravdu stačilo trochu upustit páru, aby se nedostal do takového toho vypnutého stavu a pak už se s ním dalo bavit. Zkoušeli jste jít na vyjížďku po jízdárenské hodině? Nebo si naplánovat delší trasy, aby byl nucen si trochu šetřit energii?
Jinak já jsem byla tenkrát rozhodnutá, že pokud toho nenechá, tak vůbec na louky chodit nebudeme. Nechtěla jsem mu takové chování cíleně umožňovat ani se s ním prát.
Párkrát se mi osvědčilo, že když jsme se problému úplně vyhnuli, po nějaké době sám vymizel, jako by kůň zapomněl. Ale to asi nebude tento případ.
Na caplování funguje jen ta nejtěžší rada ze všech. A to koně do situace, kdy caplovat začne vůbec nedostat. Děje se to proto, že kůň si myslí, že běhat má... tzn věnovat se vzájemnému vztahu, práci ze země, sledovat kdy se začne zahřívat, a pokusit se mu předat informaci že běhat nemusí.. i ten největší blázen z dostihů, když tohle zjistí si s úlevou vydechne a na problém zmizí...
Taky to v některých případech může znamenat to, že se jezdec dlouho na pořádnou vyjíždku nedostane. Zahřeje se vám i na jízdárně po delším cvalu? pak začít tam. Pokud ne tak chodit ven na ruce, pak přidat krokovky, nejezdit do otevřeného prostoru... je to běh na dlouhou trat, ale nic jiného moc nefunguje. potřebujete koni navodit příjemné zážitky, a ne stres z caplování.
položte si otázku, zda by se tak kůň choval kdyby neměl na zádach jezdce? zřejmě ne, nejspíš by se šel někam popásat a rozhodně by ho nenapadlo, že chce běhat..
Petrabe
napsal(a):
Na caplování funguje jen ta nejtěžší rada ze všech. A to koně do situace, kdy caplovat začne vůbec nedostat. Děje se to proto, že kůň si myslí, že běhat má... tzn věnovat se vzájemnému vztahu, práci ze země, sledovat kdy se začne zahřívat, a pokusit se mu předat informaci že běhat nemusí.. i ten největší blázen z dostihů, když tohle zjistí si s úlevou vydechne a na problém zmizí...
Taky to v některých případech může znamenat to, že se jezdec dlouho na pořádnou vyjíždku nedostane. Zahřeje se vám i na jízdárně po delším cvalu? pak začít tam. Pokud ne tak chodit ven na ruce, pak přidat krokovky, nejezdit do otevřeného prostoru... je to běh na dlouhou trat, ale nic jiného moc nefunguje. potřebujete koni navodit příjemné zážitky, a ne stres z caplování.
položte si otázku, zda by se tak kůň choval kdyby neměl na zádach jezdce? zřejmě ne, nejspíš by se šel někam popásat a rozhodně by ho nenapadlo, že chce běhat..
Přesně tak Je lepší se těmto situacím vyhnout. I já mám takového blázna a když vjíždím na delší louku a cítím raketu pod zadkem, tak sesednu a jdu alespoň chvíli pěšky nebo celou louku. V lese, na jízdárně je to klidnej koník bez známky vztekání a stresu, ale vzhledem k špatnému obsednutí a základní práci je na volných prostorech s jezdcem nervozní - ať už sama či ve společnosti jiných koní. Takže bych také doporučovala se buď loukám vyhnout nebo sesednout - alespoň na pár týdnů a pak znovu zkoušet chodit v klidu - je to těžké to koně odnaučit, ale jakmile pochopí, že se dá v klidu cválat, až bude čekat na vaši pobídku, tak uvidíte, že budete v klidu jak vy, tak i kůň. Ono za příčinu tohoto chování vždy může jezdec - začíná to špatným tréninkem a končí stresem jezdce při najíždění na stresové místa (louky, pole) a tím pádem vystresování koně - co se zase bude dít Hlavně být v pohodě a když to nejde, tak raději sesednout, než nas*at sebe i koně neustálým přetahováním