Jezdím 14 let a teď si prijdu jako začátečník:'-(

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

evculenka

4.3.2015 10:38
evculenka

XXX.XXX.11.181

Ahoj, potřebovala bych prosím řadu zkušenějších, poněvadž buď se já zabiju anebo zkazim koňa...
Jezdím od deseti let, do 16ti pod trenéry, od sedmnácti jsem tak nějak začala lesojezdit. Posledních 6 let rajtuji pouze na koních soukromníků - vždy se mnou byli spokojeni, tvářili se, že je na mně spoleh, naše spolupráce akorát vždy skončila stěhováním, prodejem koně...nikdy jsem o sobě netvrdila, že umím jezdit - vždy jsem říkala, že pokud koník není vyrachtany magor, neměla bych s ním mít problém...a také to tak bylo. Tedy doposud, kdy mi jezdecké sebevědomí padlo až na bod mrazu.
Začala jsem totiž jezdit 2 měsíce zpatky hucula,3,5 roku. Do té doby stál, je na pastevku, prikrm krom sena nula nula nic, a to ho dostává jen část ráno a část večer. Po fyzické stránce vypadá moc dobře, není pretloustly. Kdysi byl schvaceny, ale to už je v pořádku, majitelka si ho hlídá. Máme ho teď nějaký čas o samotě jen s ovcemi a kozami, před nějakou dobou se mu odstěhoval kamarád, to se hledá ideálně na ustajeni náhrada.
Jak už jsem uvedla, na našem začátku se jen pasl. Jezdím na něm 2krát až 3krát týdně jen já, občas známý, ale ten tak jednou dvakrát do měsíce...konik byl na prvních vyjizdkach zlatý, ale nechtěl cválat...prikladala jsem to tomu, že třebas ještě nemá rovnováhu pod jezdcem. Jenže časem mu pak nevadilo cválat směr domov, ale když jsem to chtěla já, bez notně dávky biče to nešlo...postupně zjišťuji, že se kůň snaží dělat jen co on chce. Začala jsem s nim chodit na jizdarnu, zatím žádný dril, max pracovní klus, zastavovani, couvani...venku jdeme tam, kam chci já, ruchem jaký chci já (a to ho do toho cvalu moc nenutim, jelikož pořád ještě nevím stoprocentně, co za tou nechutí je). Čím víc se prosazuji a snažím se být důsledná, tím větší časovanou bombu pod sebou mám. On naprosto odmítá spolupracovat či podřídit se mému názoru (a to jezdím dost uvážlivě, nechci po něm blbosti) a dává mi to sežrat s veškerou gracii. Za poslední 4 jízdy mě 3 sundal, když někam nechce jít, můžete na něm po dobrém, po zlém, nic, pořád si hledá podněty, proč se leknout a vyvést mně, mezi což se řadí i věci, kterého dříve nechali chladným a je na ne zvyklý.Když jedeme ven, směr od domova se odmítá rozhýbat a k domovu se rve a nejraději by mně shodila běžel by sám - což taky posledně udělal.
A zde jsem si řekla stop. Ad a zdraví mám jen jedno ad b tímhle stylem ho akorát dokazim. Poradite někdo? Už jsem z něj zoufalá. Je to ten nejprotivnejsi kůň, na kterém jsem kdy seděla a zároveň je to výzva. Jezdím bez nanosniku a martingalu, udidlo má gumové nelomene. Nechci zbytečně pritvrzovat, jelikož si myslím, že to bude ještě horší. Stačí, že se během 14ti dnů dostal do fáze, kdy se zastaví a můžete do něj řezat, kopat, on to ustoji.Ale takhle jezdit nechci, je to strašné. Děkuji za jakoukoli radu.

4.3.2015 10:55
alfonza

XXX.XXX.72.69

A není toho na něj moc? Je mu 3,5, je to mimino, remonta, tak by se s ním mělo i tak pracovat.

4.3.2015 11:00
alfonza

XXX.XXX.72.69

Navíc v samotě, to mu asi taky nepřidá:(.

evculenka

4.3.2015 11:05
evculenka

XXX.XXX.11.181

No upřímně nevím, jestli jsou vyjizdky krok a když to jde, tak klus, tak strašně namáhavé. Na jízdárně, rozumějte louce, na obdélníku jsem ho měla zatím jenom třikrát asi na 20 minut...kromě kruhu nedělal nic slozitejsiho. Říkám, myslím, že jezdím s rozumem, nenutim ho do nebo z šílených kopců, cvalam s ním, jen když to nabídne, na jízdárně vůbec, v terénu jedu podstatně víc krokem než klusem...jedu na hodinu, hlavně zatím terénem, který zná...je mladý a uvedomuji si to, na druhou stranu mi přijde velice dominantní a zkouší, kdo z koho, jestli mně premuze...a momentálně si na to už asi našel způsob.
Každopádně netvrdím že nebyl brzy obsednut, možná až moc brzo, ale to není moje práce, ke mně se dostal už jako rok zajezdeny a říkám, nic extra po něm nechci.

evculenka

4.3.2015 11:06
evculenka

XXX.XXX.11.181

Ta samota se řeší, není to nic úmyslného či neznalostniho.

4.3.2015 11:27
evcusik

XXX.XXX.150.9

evculenka napsal(a):
Ahoj, potřebovala bych prosím řadu zkušenějších, poněvadž buď se já zabiju anebo zkazim koňa...
Jezdím od deseti let, do 16ti pod trenéry, od sedmnácti jsem tak nějak začala lesojezdit. Posledních 6 let rajtuji pouze na koních soukromníků - vždy se mnou byli spokojeni, tvářili se, že je na mně spoleh, naše spolupráce akorát vždy skončila stěhováním, prodejem koně...nikdy jsem o sobě netvrdila, že umím jezdit - vždy jsem říkala, že pokud koník není vyrachtany magor, neměla bych s ním mít problém...a také to tak bylo. Tedy doposud, kdy mi jezdecké sebevědomí padlo až na bod mrazu.
Začala jsem totiž jezdit 2 měsíce zpatky hucula,3,5 roku. Do té doby stál, je na pastevku, prikrm krom sena nula nula nic, a to ho dostává jen část ráno a část večer. Po fyzické stránce vypadá moc dobře, není pretloustly. Kdysi byl schvaceny, ale to už je v pořádku, majitelka si ho hlídá. Máme ho teď nějaký čas o samotě jen s ovcemi a kozami, před nějakou dobou se mu odstěhoval kamarád, to se hledá ideálně na ustajeni náhrada.
Jak už jsem uvedla, na našem začátku se jen pasl. Jezdím na něm 2krát až 3krát týdně jen já, občas známý, ale ten tak jednou dvakrát do měsíce...konik byl na prvních vyjizdkach zlatý, ale nechtěl cválat...prikladala jsem to tomu, že třebas ještě nemá rovnováhu pod jezdcem. Jenže časem mu pak nevadilo cválat směr domov, ale když jsem to chtěla já, bez notně dávky biče to nešlo...postupně zjišťuji, že se kůň snaží dělat jen co on chce. Začala jsem s nim chodit na jizdarnu, zatím žádný dril, max pracovní klus, zastavovani, couvani...venku jdeme tam, kam chci já, ruchem jaký chci já (a to ho do toho cvalu moc nenutim, jelikož pořád ještě nevím stoprocentně, co za tou nechutí je). Čím víc se prosazuji a snažím se být důsledná, tím větší časovanou bombu pod sebou mám. On naprosto odmítá spolupracovat či podřídit se mému názoru (a to jezdím dost uvážlivě, nechci po něm blbosti) a dává mi to sežrat s veškerou gracii. Za poslední 4 jízdy mě 3 sundal, když někam nechce jít, můžete na něm po dobrém, po zlém, nic, pořád si hledá podněty, proč se leknout a vyvést mně, mezi což se řadí i věci, kterého dříve nechali chladným a je na ne zvyklý.Když jedeme ven, směr od domova se odmítá rozhýbat a k domovu se rve a nejraději by mně shodila běžel by sám - což taky posledně udělal.
A zde jsem si řekla stop. Ad a zdraví mám jen jedno ad b tímhle stylem ho akorát dokazim. Poradite někdo? Už jsem z něj zoufalá. Je to ten nejprotivnejsi kůň, na kterém jsem kdy seděla a zároveň je to výzva. Jezdím bez nanosniku a martingalu, udidlo má gumové nelomene. Nechci zbytečně pritvrzovat, jelikož si myslím, že to bude ještě horší. Stačí, že se během 14ti dnů dostal do fáze, kdy se zastaví a můžete do něj řezat, kopat, on to ustoji.Ale takhle jezdit nechci, je to strašné. Děkuji za jakoukoli radu.

Jakou zkušenost máte s mladými koňmi?

Dle textu se mi zdá, že koník je přetížený a prostě řekl dost. Těch varovných signálů je víc.

Co na to majitel? Já bych dala volno na nějaký ten pátek (2-3 měsíce) a rozhodně zvolnila, a začla zase úplně od začátku jako s nezkušenou remontou.

A co se mi nelíbí je samota - kůň nemusí být OK po psychické stránce.

4.3.2015 11:28
evcusik

XXX.XXX.150.9

evculenka napsal(a):
No upřímně nevím, jestli jsou vyjizdky krok a když to jde, tak klus, tak strašně namáhavé. Na jízdárně, rozumějte louce, na obdélníku jsem ho měla zatím jenom třikrát asi na 20 minut...kromě kruhu nedělal nic slozitejsiho. Říkám, myslím, že jezdím s rozumem, nenutim ho do nebo z šílených kopců, cvalam s ním, jen když to nabídne, na jízdárně vůbec, v terénu jedu podstatně víc krokem než klusem...jedu na hodinu, hlavně zatím terénem, který zná...je mladý a uvedomuji si to, na druhou stranu mi přijde velice dominantní a zkouší, kdo z koho, jestli mně premuze...a momentálně si na to už asi našel způsob.
Každopádně netvrdím že nebyl brzy obsednut, možná až moc brzo, ale to není moje práce, ke mně se dostal už jako rok zajezdeny a říkám, nic extra po něm nechci.

Zpomalit - ten kůň se brání. Je na Vás mu to hezky vysvětlit, jak se co všechno má a ne ho zmrskat bičem

evculenka

4.3.2015 11:51
evculenka

XXX.XXX.11.181

Ráda bych poznamenala, že moje ježdění není jen o švihání bičem, používám ho maximálně k zesílení pobídky, jelikož moje holeň není dostatečně kvalitní. Bičem jsem řešila situaci pouze teď naposled, každopádně vím, že to nebylo korektní, že tím je kůň kažen a proto jsem si přišla pro radu, jelikož mi došlo, že něco nedělám dobře.

Proto prosím nějakou konkrétní pomoc, tak jak napsala evcusík, za čež děkuji:) Nepotřebuji slyšet jen kritiku a tečka, ale navedení na správnou cestu, člověka, literaturu... neznalost neomlouvá, na druhou stranu se mi pohodový kůň takto převrátil až za poslední 4 jízdy, myslím, že to neřeším až tak pozdě.

4.3.2015 12:04
evcusik

XXX.XXX.150.9

evculenka napsal(a):
Ráda bych poznamenala, že moje ježdění není jen o švihání bičem, používám ho maximálně k zesílení pobídky, jelikož moje holeň není dostatečně kvalitní. Bičem jsem řešila situaci pouze teď naposled, každopádně vím, že to nebylo korektní, že tím je kůň kažen a proto jsem si přišla pro radu, jelikož mi došlo, že něco nedělám dobře.

Proto prosím nějakou konkrétní pomoc, tak jak napsala evcusík, za čež děkuji:) Nepotřebuji slyšet jen kritiku a tečka, ale navedení na správnou cestu, člověka, literaturu... neznalost neomlouvá, na druhou stranu se mi pohodový kůň takto převrátil až za poslední 4 jízdy, myslím, že to neřeším až tak pozdě.

Právě teď obsedám kobylu (ne svojí , ta má času dost). Obsedlá je cca v půlce listopadu, doteď pracujeme 1-2x týdně 95% v kroku do 30 minut, na pár metrů klušeme. Poslouchám klisnu, na co má/nemá - je hodně bojavá v terénu, občas má svoje záseky. Je to hodně o citu - co je ještě tak akorát požadavek co už je přes míru.

Opravdu bych jela jako s remontou, odhalíte třebas nějaké problémy v základech a když vyřešíte příčinu, pak se i "opraví" :D Vetšinou výcvikové problémy jsou v nějaké chybce v základech.

Ta samota na to lehce taky může působit - a tím vlastně stupňujete požadavky co mlaďan nemusí zvládat (samota+jízda s jedcem+vyjíˇžka venku+jakási pobídka).

Soused co má xtero huhulíků - tak začíná obsedávat až ve 4(3,5) letech kvůli vyzrálosti. Prý to dřív nemá cenu. Zvažte i myšlenku, že je nedozrálý.

jinak vhodná literatura (furt ji tu píšu dokola :D ) - První kroky pod sedlem (penquitt), Práce s mladým koněm (Maxwell), základy jsou v Paalmanovi, Dobeši. Prolistujte a zvažte, jaký styl je Vám nejbližšší, kombinujte rady a hlavně na prvním míst musí být CIT :).

evculenka

4.3.2015 12:10
evculenka

XXX.XXX.11.181

To je mi jasné, proto jsme i pro radu přišla. Vím, že byl moc brzo obsednut, což beru jako zvěrstvo, t a jak říkám, chodí dvakrát týdně, kluše tak max třetinu vyjížďky a cválali jsme opravdu asi jen dvakrát či třikrát (což tedy stáhnu úplně)...do posledních čtrnácti dnů opravdu problém nebyl.

Samota je určitě problém, naprostý souhlas, ale zrovna v tomto směru si myslím, že to je až druhotný problém...tady mu prostě nějakým způsobem vadím já jako jezdec.

Zkušenost s mladými koňmi mám, ale s takhle syrovými, v tom bude moje neznalost.

4.3.2015 12:42
evcusik

XXX.XXX.150.9

Víc už neporadím - to už chce člóbrdu přímo u Vás (trenér, zkušený člověk ke kterému máte důveru).

sany12

4.3.2015 13:20
sany12

XXX.XXX.1.137

Vyhodit do stáda a na pastevko, ikdyž se Vám zdá, že to je až druhotný problém, tak není, má to vliv úplně na vše :) tím se pak samotný problém sice nevyřeší, ale vyřeší se jeho podstata a bude se to hýbat směrem k lepšímu a ne horšímu.

4.3.2015 13:42
kallisto

XXX.XXX.157.94

A mne zas jako tak přetížený nepřijde. Dle mého zkouší, zjišťuje sílu, co si může dovolit. Rostoucí puberťák. Nicnedělání bylo pro něj příjemné, teď musí pracovat. Navíc se oteplilo, koně mají veselou náladu.

Řešila bych to více prací ze země, tím nemyslím žádného parelliho, ale aby si na vás víc zvykl. Více osobního kontaktu, chodit se popást na ruce - kdo ví jestli zde máte vyřešenu poslušnost už na této základní úrovni, nepředbíhat atd... a pozitivní motivací. Hodně chválit, pokud má z útlého mládí spíš špatné vzpomínky na brzké obsednutí, nebude teď jásat nad prací pod sedlem. Po dlouhé době ho někdo vzal pod sedlo, řekl si jo celkem dobrý, příště zase dobrý, ale teď už začíná chodit pravidelně a vy mu musíte ukázat nejen, že je z toho nemusí být ve stresu, ale také že vás musí absolutně respektovat. Trošku přidat metody cukru a biče. Budeš dělat co chci já, za to pak budeš pochválen a odměněn. Jinak kůň zjistí že si s váma vytře víte co a problém je na světě.

Pomalu zvyšujte nároky, posouvejte hranice toho, co po něm chcete vždy maličko a buďte důsledná, spravedlivá a přívětivá za to když vám vyhoví. Musí mu být ve vaší společnosti dobře. Třeba dává najevo nelibost a stres z práce už u sedlání... vnímejte co vám říká.

4.3.2015 14:56
alfonza

XXX.XXX.72.69

Rozhodně nebylo mým úmyslem vás kritizovat. Chtěla jsem jen naznačit, že je přetažený, což z vašeho prvního přízpěvku tak trochu vyznělo. Pokud se obsedal už na 2 letech, tak tím spíš. Chápu, že to není vaše vina, ale teď se mohou projevovat důsledky té brzké práce. Ta samota s tím podle mě souvisí, koni to na psychické pohodě rozhodně nepřidá. Vím, že to řešíte, ale to ten kůň jaksi nechápe. Každopádně nedokážu takhle přes net rozlišit, zda je přetažený nebo jen zkouší, s tím by vám asi pomohl někdo opravdu zkušený (znalý práce s mladými koňmi) na místě. Sice vás to bude něco stát, ale zase ušetříte spoustu nervů a stresů sobě i tomu koni.

4.3.2015 17:40
alfi pav

XXX.XXX.106.222

Nepíšete kolik vážíte vy, jaké na něho máte sedlo a jestli mu to sedlo opravdu dobře padne

Nepíšete jestli s ním děláte i nějakou práci se země ve smyslu práce na dvou lonžích nebo jen na uzdečce nebo na lonžce. A tím teď nemyslím nějaké horsemanshipování a kousání koncem vodítka, ale seriózní práci na ruce, ze které se kůň naučí základy toho, co po něm pak budete chtít pod sedlem

Píšete, že jezdíte remontu 2 měsíce a ve všech chodech 2-3x týdně.

Podle mě nemáte dostatečné zkušenosti na výcvik koně a z vašeho popisu tam vidím hoooodně chyb a myslím, že byste to raději měla buď úplně utnout nebo si najít dobrého trenéra a nechat se jím vést, hucul jde snadno zkazit a pak už s ním nic neuděláte a jen na vás za to bude majitelka koně naštvaná

Kůň:
- musí vás respektovat na ruce a to bez debat (dodržení vzdáleností a rychlosti, nežrání, ...)
- remonta má začínat prací na ruce, kdy se učí adekvátní reakci na různé povely
- remonta má ideálně chodit s vámi do terénu na ruce a tam také pracovat na ruce, aby se naučila reagovat na pokyny jezdce i v prostředí plním cizích podnětů
- remonta se musí naučit správně reagovat na udidlo (povolit hubu, přežvykovat, být schopná ohýbat krk)
- jezdec resp vodič koně musí prokázat adekvátní schopnost zvládnout koňský strach a musí ho umět řešit (kapitola sama o sobě)
- do základní práce s takto mladým koněm v prvním stádiu výcviku rozhodně nepatří klus a cval. Kůň na to ještě nemá vyvinuté svaly, kór když mu na hřbet přihodíte vlastní váhu. První dva měsíce pouze a jenom krok, aby se naučil nést jezdce, zvykl si na pohyby sedla, pobídky jezdce, na podněty okolí atd atd. Je to otrava, ale je to tak, bohužel. Tady záleží na koni, ne na vás. Potom se postupně přidává na rychlosti.

Jsou toho hromady, co byste měla vědět a umět předtím, než s mladým koněm začnete něco dělat.
Podle popisu si nemyslím, že na to jste znalostně připravená.

Přidejte reakci

Přidat smajlík