Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.3.2015 22:07
TinaSVK

XXX.XXX.56.150

Ahojte. Najprv Vás upozorňujem je to na dlhé čítanie a dúfam že mi budete rozumieť Môj kôň pred kúpou nebol jazdený korektným spôsobom, preto od januára pracujeme na tom aby chodili správne. Všetko by bolo fajn až na jednu podstatnú vec: padá mi na predok.
Vysvetlím v skratke ako prebieha tréning : 10 minút kráčam na zahodenej otaží, ďalších 5 mám kona v ľahkom kontakte s otažami. potom kluseme ľahkým klusom stále s ľahkým kontaktom s otažami a robíme osmičky. Kona Vediem energicky dopredu avšak nie príliš. Zachovanie živej ale jemnej ruky je samozrejmosť. potom začnem robiť prechody krok klus krok, ďalej kruhy, obraty, zastavenia, cuvania atď...
..vsetko na uvolneni konA.
Nemám problém že by som nevedela koná dostať do prilnutia ale on sa mi zrolujeme za kolmicu a ťahá mi do otaží. nieje to také to extra ťahanie do otazi ale tlak tam je.
Čo robím, pre to aby som mu zdvihla krk a posadila ho na zadok? Ako som už písala tak prechody, aktívna ruka, nabídnu mu otaž a on hneď celý krk dole. Keď sa mu, snažím vytiahnuť mu krk hore a zároveň si ho príkopnem holenou nereaguje len zrýchli tempo. Použijem bicik a na moment zdvihne hlavu hore ale celý sa mi rozpadne presne sa v chrbate a je to celé zle. takže znova skúšame v kroku je to fajn, klus cval je padnuty. kedykoľvek keď sa mu snažím krk vytiahnuť hore, popristavuji si ho počkám až mi zareaguje nabídnu mu otez a on jeeeeeb krk nižšie položí. Chcem od neho, aby bol v rovnováhe a niesol sa sám.
Ja už neviem čo, s ním mám robiť... Mám problém s tým že sa mi zrolujeme a nejde mi jeho krk vytiahnuť vyzsie. Prosím O Vaše rady a postrehy.

12.3.2015 23:48
mgtka

XXX.XXX.36.4

Zeptejte se na equichannelu, tam dostanete dobré rady.

13.3.2015 08:53
koně

XXX.XXX.205.252

Píšete, že koně máte od ledna.A před vámi byl Xlet ježděn tak, že chodí po předku.Jestli je mladý, bude lehčí ho přeučit, ale také bych tu dobu nepočítala na pouhé měsíce.
Podle mě pracujete ještě příliš krátce na to, aby byly vidět změny.Co děláte na jízdárně je dobře.Přidala bych ještě lekce s kavaletovými řadami.
Ale rozhodně bych zařadila terénní práci.Členitý terén s možnostmi kopečků.Na volné otěži v pěkném rytmu chodit, klusat.Kůň se nebude moci tolik valit po předku, Bude nerovnostmi nucen pracovat zády.Uvidíte sama, když půjdete z kopce, jak se vám kůň pěkně nabídne.Jen to chce čas.

13.3.2015 09:49
sisinka21

XXX.XXX.132.72

Dobrý den,

já jsem před pár dny prolézala equichannel a narazila jsem na tohle: http://www.equichannel.cz/skola-lehkosti-philippe-karla-20070228120000, tak to třeba nějak pomůže.

13.3.2015 23:22
svatka

XXX.XXX.154.27

Nechci vyvolat žádný svár, koně jsem neviděla a vycházím jen z napsaného, proto prosím níže napsané berte jen jako můj názor:
Jsou dva hlavní důvody, proč se kůň asi roluje: buď uhýbá před přílišným působením ruky a nebo tuto zkušenost udělal v minulosti, bojí se o hubu a za otěž jde, aby se působení ruky vyhnul rovnou. Oboje je špatně, kůň by měl kontakt vyhledávat a natahovat se do něj (ne jít proti němu, ale sahat si pro něj podle nastavené délky otěže). Určitě nebude schopen se nosit korektně na kolmici, v tu chvíli na to nemá ani svaly, ani stupeň výcviku.
Předpokládám, že nekorektně ježděný kůň není ani korektně nasvalen, neumí používat hřbet, není před holení a nedrží dobře takt, asi neumí ani chodit na vnější otěži. Nahlížela bych na něj v podstatě jako na remontu, bohužel už popsanou něčím, co tam mít nechci. Takže bych ze začátku určitě neřešila, kde má hlavu - zaměřila bych se na pravidelnost chodu, dobrou reakci na holeně a sed a nalezení klidného(!) kontaktu s otěží.
V této fázi výcviku bych určitě nechtěla po koni couvání ani malé kruhy, soustředila bych se na korektní reakce na pomůcky, prospěšné budou určitě členité terény, pracovat se dá i venku a jako bonus tam kůň má lepší impuls, není potřeba tolik hlídat pohyb vpřed. Ve chvíli, kdy to funguje uspokojivě, bych chtěla rámec dopředu a dolů (vyklenutou horní linii při aktivní zádi a pravidelném rytmu) po dobu několika týdnů až měsíců, postupně více ohýbání, ustupování na holeň, zvyšovat nároky na narovnání koně (každej je od přírody křivej:o). Nejprve práce krok klus, až poté, kdy to vypadá uspokojivě, přidat cval (neříkám vůbec necválat, ale zprvu cválat jen v terénu a hlavně po rovných liniích, pěkně živě dopředu bez požadavku na rámec koně). Volná otěž v kroku na začátku hodiny je pěkná, ale z výcvikového hlediska na nic. Krok se snadno zkazí, ale na druhou stranu se v něm dá udělat hodně práce. Je dobré, aby kůň kráčel pravidelně dlouhými kroky - minimálně aby se došlapoval (ale nehonit dopředu, aby nepadal do mimochodu nebo nedrobil), klidně na dlouhé otěži, ale na kontaktu. Potud je kůň stále mírně na předku, ale to není nic zneklidňujícího, je to jeho přirozená rovnováha a k lepší vede dlouhá cesta. Až ve chvíli, kdy kůň trochu zesílí touto prací, je možné ho začít v rámci trochu zkracovat s důrazem na to, aby stále zůstal pravidelnej, před holení a aby se klenul (zezačátku vždycky jen na chvíli a pak zase poslat dolů - dá se počítat s tím, že z toho nejdřív bude bolavej a kdyby se mu naložilo víc, snadno zkysne, zalejzá před rukou nebo se ruce naopak brání, nechce dopředu atd.), ve chvíli, kdy budeš mít pocit, že ten kůň pod tebou vpředu "vyroste" - zvedne se v kohoutku, tak je to první krok k tomu, aby nesl více váhy na zádi:o) Vhodné je i začlenit kavaletovou práci, skokovou gymnastiku.
To je tak na rok výcviku, zatím ho máš krátce, tak nelámej hůl smajlík

16.3.2015 00:36
TinaSVK

XXX.XXX.56.150

Kôň má 9 rokov, pár krát jazdil dostihy je to A1/1.
Potom ho mali ďalší 3 majitelia a poslednú dobu chodil len na vychádzky na zahodenej otaži. Keď som ho kúpila pri každom pokuse O prilnutie vykopaval nervačil, kúsal do zubadl, vzpinal sa.veľmi sa odvtedy zlepšil. Teraz mi to neurobí ani jediný raz.(Ťuk ťuk :) )
On sa vie niekedy niesť aj sám je to potom luxus na ňom sa nechať niesť( podsadeny, v pravidelnom tempe, otaž ani neviem že ju mám, reaguje na pomôcky sedom, a holenami) ale niekedy ako keby sa mu nechce, je protivny, vymýšľa si že v hale je Bubák a leká se-riešim to tým že mu zamestnám hlavu, nejakou pracov ako cuvania obraty atď.. Kavalety v tréningu sú vždy, vychádzky momentálne nie lebo on, sám sa nepohne od koní ani na 100 metrov a nemám s kym iným ísť.
Možno zbytočne riešim túto tému keď je jazdený "poriadne " od januára...

Ďakujem za vaše názory určite si z toho berem ponaučenie do ďalších treningov.

16.3.2015 10:23
Majka111

XXX.XXX.9.22

svatka napsal(a):
Nechci vyvolat žádný svár, koně jsem neviděla a vycházím jen z napsaného, proto prosím níže napsané berte jen jako můj názor:
Jsou dva hlavní důvody, proč se kůň asi roluje: buď uhýbá před přílišným působením ruky a nebo tuto zkušenost udělal v minulosti, bojí se o hubu a za otěž jde, aby se působení ruky vyhnul rovnou. Oboje je špatně, kůň by měl kontakt vyhledávat a natahovat se do něj (ne jít proti němu, ale sahat si pro něj podle nastavené délky otěže). Určitě nebude schopen se nosit korektně na kolmici, v tu chvíli na to nemá ani svaly, ani stupeň výcviku.
Předpokládám, že nekorektně ježděný kůň není ani korektně nasvalen, neumí používat hřbet, není před holení a nedrží dobře takt, asi neumí ani chodit na vnější otěži. Nahlížela bych na něj v podstatě jako na remontu, bohužel už popsanou něčím, co tam mít nechci. Takže bych ze začátku určitě neřešila, kde má hlavu - zaměřila bych se na pravidelnost chodu, dobrou reakci na holeně a sed a nalezení klidného(!) kontaktu s otěží.
V této fázi výcviku bych určitě nechtěla po koni couvání ani malé kruhy, soustředila bych se na korektní reakce na pomůcky, prospěšné budou určitě členité terény, pracovat se dá i venku a jako bonus tam kůň má lepší impuls, není potřeba tolik hlídat pohyb vpřed. Ve chvíli, kdy to funguje uspokojivě, bych chtěla rámec dopředu a dolů (vyklenutou horní linii při aktivní zádi a pravidelném rytmu) po dobu několika týdnů až měsíců, postupně více ohýbání, ustupování na holeň, zvyšovat nároky na narovnání koně (každej je od přírody křivej:o). Nejprve práce krok klus, až poté, kdy to vypadá uspokojivě, přidat cval (neříkám vůbec necválat, ale zprvu cválat jen v terénu a hlavně po rovných liniích, pěkně živě dopředu bez požadavku na rámec koně). Volná otěž v kroku na začátku hodiny je pěkná, ale z výcvikového hlediska na nic. Krok se snadno zkazí, ale na druhou stranu se v něm dá udělat hodně práce. Je dobré, aby kůň kráčel pravidelně dlouhými kroky - minimálně aby se došlapoval (ale nehonit dopředu, aby nepadal do mimochodu nebo nedrobil), klidně na dlouhé otěži, ale na kontaktu. Potud je kůň stále mírně na předku, ale to není nic zneklidňujícího, je to jeho přirozená rovnováha a k lepší vede dlouhá cesta. Až ve chvíli, kdy kůň trochu zesílí touto prací, je možné ho začít v rámci trochu zkracovat s důrazem na to, aby stále zůstal pravidelnej, před holení a aby se klenul (zezačátku vždycky jen na chvíli a pak zase poslat dolů - dá se počítat s tím, že z toho nejdřív bude bolavej a kdyby se mu naložilo víc, snadno zkysne, zalejzá před rukou nebo se ruce naopak brání, nechce dopředu atd.), ve chvíli, kdy budeš mít pocit, že ten kůň pod tebou vpředu "vyroste" - zvedne se v kohoutku, tak je to první krok k tomu, aby nesl více váhy na zádi:o) Vhodné je i začlenit kavaletovou práci, skokovou gymnastiku.
To je tak na rok výcviku, zatím ho máš krátce, tak nelámej hůl smajlík

Krásně napsané, pod to bych se s radostí podepsala

Přidejte reakci

Přidat smajlík