Prosím o radu. Mám nohu po úraze kotníku, už nikdy to nebude úplně dobré, tak se s tím musím smířit. Už to je spoustu let a stále mne v sedle následky trápí. Ráda bych se tu zeptala, kdo máte zkušenost s různými typy sedel - je zátěž na klouby (konkrétně tedy kotníky) v různých sedlech jiná? Vím, že u kolen to bývá nejhorší ve skočkách, ale co kotníky? Jezdím v drezurním sedle a po cca hodině se mi staré zranění už dost silně ozývá. Do třmenů nestoupám, nohy do nich netlačím, zdravá noha je v pohodě. Pokud bych věděla, že mi pomůže třeba přechod na jiný typ sedla, veleráda to zkusím. Jsem rekre jezdec a jiné už to nebude, takže se nebráním ničemu :-D.
Jsem také po úraze kotníku, dvě operace, jeden šroub mi v noze zůstal. Kotník už neprošlápnu tak jako ten druhý. Zvládnu trénink ve skočce, ale po větší zátěži kotník v noci někdy bolí a v noze mi cuká. Po úraze než jsem se zrehabilitovala jsem pořídila drezurní speciál a tady problém nemám, jezdím v podstatě jen v tomto sedle, skočku beru jen na skoky víc jak metr. Třmeny mám úplně ty obyčejné, žádné kloubové nebo vyosené.
Záleží jak dlouho jsi po úraze, jestli se to ještě uklidní nebo ne. Mne kotník zlobíval tak ještě rok po druhé operaci. Chce to nepřetěžovat. Možná by mohly pomoci třmeny se širší nášlapnou plochou, tam nepůjde kotník tolik dolů.
Uživatel s deaktivovaným účtem

K tomu mě napadá, jak moc jezdíte, jestli jste zkoušela zůstat i nějakou dobu bez třmenů a bylo to stejné? Mnohdy si člověk říká, že do třmenů nestoupá a když je nemá, tak zjistí, že mu chybějí... já jsem anglický jezdec, tak bych taky šla do drezury, která dobře podrží a má široké nášlapné plochy třmenů. A nebo zkusit ne změnit sedlo, ale spíš třmeny - takové ty s krytou špičkou třeba (ale s nimi zkušenost nemám)? Akorát by to k té drezuře vypadalo krapet hověze... ale kdyby to pomohlo ke komfortu jezdce, tak bych se tomu až tak nebránila.. ;).
napsal(a):
K tomu mě napadá, jak moc jezdíte, jestli jste zkoušela zůstat i nějakou dobu bez třmenů a bylo to stejné? Mnohdy si člověk říká, že do třmenů nestoupá a když je nemá, tak zjistí, že mu chybějí... já jsem anglický jezdec, tak bych taky šla do drezury, která dobře podrží a má široké nášlapné plochy třmenů. A nebo zkusit ne změnit sedlo, ale spíš třmeny - takové ty s krytou špičkou třeba (ale s nimi zkušenost nemám)? Akorát by to k té drezuře vypadalo krapet hověze... ale kdyby to pomohlo ke komfortu jezdce, tak bych se tomu až tak nebránila.. ;).
To bych klidně dala, o vzhled nejde :-D. Mám úplně obyčejné kovové třmeny s tenkou rovnou gumou. Zkoušela jsem široké plastové, rozdíl žádný. Bez třmenů mne kotník nebolí. Nohy mám ve třmenech svěšené volně podél koně a patu samozřejmě níž než špičku - jakoby kam mne pustí gravitace. A právě asi tento úhel je problém. Zkoušela jsem prodloužit, jako bych třmeny neměla, ale pak skoro ztrácí smysl je mít - mám mladého koně, občas se leká s mohutným úskokem do strany. Tady přiznám, že bez třmenů to neusedím. Napadlo mne, jestli není jiný úhel kotníku ve westernovém sedle?
Od úrazu už mám víc než 10 let, tedy zlepšení bohužel nehrozí.

Tak nějak jsem si to myslela...
S tím west.sedlem by bylo asi nejlepší, kdybyste našla někoho, kdo má a je ochotný na chvíli zapůjčit. Nebo si někde zaplatit třeba vyjížďku ve west.sedle a vyzkoušet to alespoň na cizím. Otázka je, když jste zvyklá "celý život" na anglii, jak by se noze líbil přechod na totálně jiné sedlo. Ono to nemusí být jen o kostech, ale i o šlachách, které by na to taky mohly reagovat...
Vyzkoušejte, to určitě není nic nereálného, a pak uvidíte sama ;).
anonymaaa

XXX.XXX.112.75
To máte těžko, ona totiž v podstatě ani není pravda, že pro kolena je nejhorší skočka. Všechno závisí na konkrétním problému.
Já jsem pár let po úrazu kolene a navíc trpím chondropatíí. Byla jsem nucena sedlo konzultovat s lékařem. Ten se pustil do zjišťování co a jak, konzultoval se spoustou jiných doktorů a fyzioterapeutů. Výsledek mne osobně velmi překvapil, bylo mi řečeno: "Jezděte ve skokovém sedle". A odůvodnění? zkráceně zaznělo zhruba toto: "nejde ani tak o úraz, který jste měla (to bychom totiž neřešili sedlo, ale možnost, že skončíte s ježděním. úraz se bude ozývat stále dokola), ale spíše o vaši chondropatii, nejhorší co můžete udělat je například jezdit bez sedla, uvolníte totiž koleno, nemá žádnou oporu a přivoláváte tak problémy. Když jezdíte například v drezurním či westernovém sedle, koleno je nuceno pracovat mnohem více, než pak ve skočce, tím ho značně opotřebováváte. Když si sednete do skokového sedla, 'zamknete koleno' v určitém úhlu a neopotřebováváte jej tolik. Samozřejmě nastává otázka jak je to například v klusu - koleno bude trpět stejně ve skokovém, drezurním i westernovém sedle, i když je zátěž jinak řešená." A tak jsem přešla ze svého úžasného drezurního sedýlka do skočky a musím říct, že to bylo poměrně efektivní řešení.
Co se kotníku týče, řekla bych, že s úrazem to bude podobné - bude se zkrátka ozývat pořád. Já si pamatuji že před x lety, když jsem se učila jezdit, neexistovalo nepřeberné množství třmenů (nebo jsem o tom alespoň nevěděla). Znali jsme jen klasické třmeny, jen se řešilo, jestli si do nich dáme šikmou či rovnou gumu. Dodnes mi zní v hlavě slova trenéra, mířená ke stájové kolegyni: "Jestli tě kotníky bolí, jezdi v šikmých třmenech". Tehdy to fungovalo, ale myslím si, že docela záleží na konkrétním problému který se v kotníku vyskytuje. Někomu pomohou právě šikmé gumy ve třmenech, někomu širokonášlapná plocha a někomu kloubové třmeny. Držím palce, ať najdete své řešení.
Westernové sedlo ale s přetočenýmy třmeny vim o čem to je na noze mi stál 20t bagr a s timhle o ní nevim mimochodem odskáču na tom v klidu 80 parkur tady mi sedí paní.
Lidičky, všem moc děkuji za reakce! Ani jsem nečekala tolik odpovědí, moc si toho vážím. Vidím, že to tu na iFauně funguje jak má!
Zkusím si půjčit western, bude to asi veliká změna po třiceti letech v anglických sedlech. V životě jsem v tom neseděla. Něco už s tím udělat musím, včera jsem byla na puťáku a po 15 km jsem už jenom skučela. Dnes noha jak bambule, ani nevím, jestli zítra budu jezdit. A to jsem poslední půlhodinu jela s nohama vyhozenýma ze třmenů (koník už byl unavený na ty jeho blbosti).
Ty šikmé gumy se mi zdají jako dobrý nápad a určitě vyzkouším - bylo by to nejlevnější a nejjednodušší. I když asi moc jednoduché na to, abych tím problém vyřešila.
Držím palce!
Já se po 15ti letech v angliích, rozhodla, že budu jezdit ve westernu.Měla jsem podobné důvody jako vy.Tedy ne konkrétně kotník, ale celkově jsem při dlouhých vyjížďkách trpěla
Bylo to naprosté peklo Než jsem se naučila se v tom usadit a vychutnat si možnosti úlev, které western poskytuje mi trvalo rok. Ale teď už dalších 15let nedám na tato sedla dopustit.Ulevilo se zádům, kolenům, prostě celé mě.
Konkrétně kotník, nevím jak máte pohyblivý, ale přijde mi, že ve westernu spousty pohybů vybíráte právě kotníky.Ale je fakt, že si můžete celkově ulevit, jakoby se zhroutit či zkroutit, jak je vám momentálně pohodlné.To anglie tolik nedovoluje.Také máte širší, stabilnější třmeny u kterých si našlápnete, jak je vám zrovna libo.
Určitě western zkuste a nenechte se odradit počátečními pocity, pokud budete mít podobné jako já

Pri tých kolenách asi záleží od problému, mne v skočke kolená aj kotníky trpeli strašne, v drezúrnom sedle je to podstatne lepšie.
Pokiaľ máte pokojnú holeň, môžete vyskúšať aj kĺbové strmene, ja som kvôli problémom zainvestovala do strmeňov bow balance a som celkom spokojná, kĺby mi trpia o dosť menej.
koně
napsal(a):
Držím palce!
Já se po 15ti letech v angliích, rozhodla, že budu jezdit ve westernu.Měla jsem podobné důvody jako vy.Tedy ne konkrétně kotník, ale celkově jsem při dlouhých vyjížďkách trpěla
Bylo to naprosté peklo Než jsem se naučila se v tom usadit a vychutnat si možnosti úlev, které western poskytuje mi trvalo rok. Ale teď už dalších 15let nedám na tato sedla dopustit.Ulevilo se zádům, kolenům, prostě celé mě.
Konkrétně kotník, nevím jak máte pohyblivý, ale přijde mi, že ve westernu spousty pohybů vybíráte právě kotníky.Ale je fakt, že si můžete celkově ulevit, jakoby se zhroutit či zkroutit, jak je vám momentálně pohodlné.To anglie tolik nedovoluje.Také máte širší, stabilnější třmeny u kterých si našlápnete, jak je vám zrovna libo.
Určitě western zkuste a nenechte se odradit počátečními pocity, pokud budete mít podobné jako já
Dnes jsem zkusila western asi na čtvrt hodinky. Jako bych seděla na koni poprvé! :-D Na hodnocení kotníku to bylo málo, musím si ho párkrát na chvilku půjčit a trochu si zvyknout než v tom vyjedu na dvě hodinky, je to tedy setsakramentský rozdíl! Nevěřila bych, kdybych to nezkusila. Připadala jsem si jako na tanku, ta hruška by mě určitě ohrožovala na životě . Ne, ale je to moc pěkné, a to pohodlné nasedání! Byla jsem nahoře jako zamlada, paráda. Jak mi řekla majitelka, je to typ "wade". Pak je prý ještě faln typ "allaround - nebo allround - nevím). Co máte konkrétně vy?
Mam trail ale to je vlastně jedno důležitý jsou ty přetočený třmeny pak ten kotník nebude namáhaný a když si na něj zvykneš tak v něm jde uplně všechno a kdyby nebyly tak se ozvy vysvětlim jak přetočit
Jo, jo.Jako na sudu Nohy do praku, kontakt s koněm nikde žádný.Kolena jsem pořád cpala ke koni, tudíž nahoru, a pak jsem byla samá modřina od toho rozšíření pod hruškou.Hruška je fakt ohrožující, obzvlášť v lese pod větvemi.Zato se naučíte předklánět do boku, po indiánsku.
Mám už léta nějaké no name, řekla bych, že je to allround.Plošší, s průměrnou hruškou, která je jakoby rovně.
Wade je takové to hlubší s tlustou hruškou, tak nějak nakloněnou do jezdcova břicha?
Naprosto tomu nerozumím, westernové ježdění jako takové mě neoslovilo.Nelíbí se mi koně, co chodí po předku.Ale sedla jsou super
Ještě mám austrálii, To je, podle mě, takový kříženec anglie a westernu.Možná byste si spíš zvykla na to, přechod není tak razantní..Já se k ní dostala až po westernu.
koně
napsal(a):
Jo, jo.Jako na sudu Nohy do praku, kontakt s koněm nikde žádný.Kolena jsem pořád cpala ke koni, tudíž nahoru, a pak jsem byla samá modřina od toho rozšíření pod hruškou.Hruška je fakt ohrožující, obzvlášť v lese pod větvemi.Zato se naučíte předklánět do boku, po indiánsku.
Mám už léta nějaké no name, řekla bych, že je to allround.Plošší, s průměrnou hruškou, která je jakoby rovně.
Wade je takové to hlubší s tlustou hruškou, tak nějak nakloněnou do jezdcova břicha?
Naprosto tomu nerozumím, westernové ježdění jako takové mě neoslovilo.Nelíbí se mi koně, co chodí po předku.Ale sedla jsou super
Ještě mám austrálii, To je, podle mě, takový kříženec anglie a westernu.Možná byste si spíš zvykla na to, přechod není tak razantní..Já se k ní dostala až po westernu.
No ano, já toho koně totiž vůbec necítím a on tím pádem přece nemůže cítit mě! Ale popravdě reagoval normálně, jen já jsem tak nějak postrádala kontakt, mezi mnou a koněm jsou ty kožené velké tvrdé široké řemeny (koukám na nárorný obrázek z netu, měly by to být fendry). Takže se nedotýkáme. Tohle sedlo má tlustou hrušku nahoru, k břichu nevede, ale třeba v terénu pod stromy - to asi nepůjde. Nebo v honebním sedu cval? Ono se v tom asi sedí pořád.
Jen aby jste neřekly že jsem zarytej westernák ty dvě hodinky odlítam na čemkoly
Hlavní rozdíl ve westernu je, že tam si sednete dozadu "naprdel", ne jak tady někdo psal samá modřina od rozšíření před hruškou. Prostě se v tom westernu tak "nesnažte". Já i když jsem anglojezdec, sednu občas i do west. a nemám s tím problém.
Sedněte na zadek, svěste nohy klidně dolů, ono to určitě není žádná hrůza, jen v tom nehledat vědu.
mgtka
napsal(a):
Hlavní rozdíl ve westernu je, že tam si sednete dozadu "naprdel", ne jak tady někdo psal samá modřina od rozšíření před hruškou. Prostě se v tom westernu tak "nesnažte". Já i když jsem anglojezdec, sednu občas i do west. a nemám s tím problém.
Sedněte na zadek, svěste nohy klidně dolů, ono to určitě není žádná hrůza, jen v tom nehledat vědu.
Má pravdu vědeckej přístup je na prd.
mgtka
napsal(a):
A o tom to bude! Moc přemýšlím, moc se snažím cítit koně. Také mi přijde, že je ten western mnohem tvrdší než moje drezurka. Respektive nejspíš jsou tlaky v jiných místech, která nemám za ta dlouhá léta osezená :-D.
Ale líbí se mi to! Už se těším na pokračování.
A také mi přijde, že musí být pro koně velice pohodlné, když není hmotnost jezdce jen na ploše anglických polštářů. Western mnohem lépe rozkládá a ta deka je trojnásobně silná. Pro koníka to je pravděpodobně lepší (?).
lenculelenka

XXX.XXX.122.58
Taky jsem doteď jezdila western, ani jsem si neuvědomila, jaký mám problémy s koleny, kotníky a zády. A teď mám vlastní kobylu a jelikož mi na ní žádné west. sedlo nesedělo, tak mám anglii, a šip ho, problémy zpátky. Doteď sjem teda měla půjčované Pfiff beauty, což byl asi kámen úrazu, teď mám vlastní staré německé sedlo, a rovnováhu v něm držřím líp, jde se mi lépe podsadit, takže eliminuji problém se zády, problém byly kotníky a kolena, kotníky jsem vyřešila širokými třmeny )právě ty plastové) a tím, že prostě nestojím na špičce, pravdu moc to pomohlo (i kovové protiskluzová vložka), takže poslední problém jsou kolena, ale ty hold musím nějak přežít.
martinaMM

XXX.XXX.49.250
Jsem po úraze pravého kotníku, je to už nějaký pátek. Se stahovací fuskou jsem jezdila po úraze asi 6 let. Teď už je to víceméně OK, ale je to už 17 let, každopádně už jej nikdy nepropnu jako ten zdravý, takže mám vždy pravý třmen delší o 1 nebo 2 dírky, podle toho jakého koně zrovna mám. Když si dám třmeny stejné délky mám na pravé noze neustále pocit že je kratší (víc ji nepropnu). Naštěstí po těch letech už mě nebolí.
martinaMM
napsal(a):
Jsem po úraze pravého kotníku, je to už nějaký pátek. Se stahovací fuskou jsem jezdila po úraze asi 6 let. Teď už je to víceméně OK, ale je to už 17 let, každopádně už jej nikdy nepropnu jako ten zdravý, takže mám vždy pravý třmen delší o 1 nebo 2 dírky, podle toho jakého koně zrovna mám. Když si dám třmeny stejné délky mám na pravé noze neustále pocit že je kratší (víc ji nepropnu). Naštěstí po těch letech už mě nebolí.
To zní dobře, třeba za pár let přestane bolet . Já jí naštěstí prošlápnu, ale prostě v tom úhlu bolí. Těším se na víkend, budu mít půjčený western na velkou vyjížďku. Moc doufám, že to bude bez bolesti kotníku (bolest zadku očekávám a počítám s ní).
tony-jcb
napsal(a):
Mam trail ale to je vlastně jedno důležitý jsou ty přetočený třmeny pak ten kotník nebude namáhaný a když si na něj zvykneš tak v něm jde uplně všechno a kdyby nebyly tak se ozvy vysvětlim jak přetočit
Zdravím, jsem taky po úrazu kotníku a koupila jsem si western.sedlo kde teda nejsou přetočené třmeny a kotník po hodině jízdy hodně bolí.Můžu poprosit o návod jak je přetočit?díky
To je samozřejmé když nejsou přetočený tak kroutí nohu v kotníku uplně jednoduché to je tady je dobrý návod kdyby něco písněte nějak se domluvíme a pomůžu co pude http://www.westman.cz/Kovbojska%20skolka/I%20-%20CO%20JE%20CO-TEXAS%20TWIST.htm
tony-jcb
napsal(a):
To je samozřejmé když nejsou přetočený tak kroutí nohu v kotníku uplně jednoduché to je tady je dobrý návod kdyby něco písněte nějak se domluvíme a pomůžu co pude http://www.westman.cz/Kovbojska%20skolka/I%20-%20CO%20JE%20CO-TEXAS%20TWIST.htm
Tak jsme třmeny přetočili a super, je to fakt rozdíl. Díky
Pokud sháníte starší sedlo a nevyznáte se v tom(jako já) radím se obrátit na paní Netíkovou, sedlářka, která mívá i starší kousky a poradí s výběrem pro vás i koně.
Teda mě moc pomohla a koupila jsem
http://sedlarstvi.info/.
mgtka
napsal(a):
Pokud sháníte starší sedlo a nevyznáte se v tom(jako já) radím se obrátit na paní Netíkovou, sedlářka, která mívá i starší kousky a poradí s výběrem pro vás i koně.
Teda mě moc pomohla a koupila jsem
http://sedlarstvi.info/.
Děkuji! No právě jsem si říkala, že nepoznám, co je od sedláře a co jsou ty krámy z indie. Kdyby u těch nekvalitních napsali, že jsou šité sedlářem XY, tak tomu snad budu věřit (podle fotek není šance).