Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

verkaverka

18.3.2015 14:31
verkaverka

XXX.XXX.0.230

Prosím o radu, chci si koupit kobylu která nemá vůbec žádný papír, ani očkovací průkaz. Před převozem bych chtěla udělat modrý průkaz. Musím u vyřizování nějak dokládat kde kůň bude stát? Pán ji má na zahradě bez registrace hospodářství.

18.3.2015 15:12
kykyna

XXX.XXX.140.205

Také mě to zajímá... Kolik stojí vystavení modrého průkazu? Budu teď zachraňovat kobylu 22 let, nemá nic, majitelka ani nevěděla, co to je modrý průkaz. Prý má snad nějakou kartu o původu nebo co..

18.3.2015 15:48
koně

XXX.XXX.205.252

Musíte zavolat komisaře z oblasti kde stojí kůň.Ten udělá popis koně na základě toho vám Plemenná kniha vyhotoví modrý průkaz.Taky by koně měl očipovat.
S hospodářstvím nevím, teoreticky byste si koně, po absolvování všech postupů, dopsala do hospodářství svého.Záleží asi na komisaři a veterináři, kteří koně budou vybavovat potřebnými náležitostmi.Jestli se jim nebude chtít do toho rýpat.
Také je dost podstatné očkování.Než budete koně převážet, měl by mít najeté schéma chřipka a tetanus.To je vyznačené v modrém průkazu.
Také, podle toho kam pojede, to možná bude chtít krve.
Při prodeji, kromě smlouvy, musíte mít formulář Hlášení o změně.A tam myslím čísla hospodářství jsou.Ale určitě nevím, musela bych hledat.
Finančně to není nic levného a taky byrokracie je dost protivná.Asi bych to nechala vyřídit prodejce.Nebo tedy za tyhle nedostatky žádat výraznou slevu.
Já osobně bych si koně bez papírů určitě nekoupila, máte spousty jiných,.

18.3.2015 15:59
mgtka

XXX.XXX.36.4

Tak očkování ani krve asi paní v modré knížce nenajde, když ji koník nemá. Pokud je se současným majitelem domluva, zkusila bych dohodnout, že ji odvezete až bude mít vystavené papíry, v nejhorším holt převezete a pak začnete řešit sama, navakcinovat podle schématu, odčervit atd.

18.3.2015 16:01
koně

XXX.XXX.205.252

Proto paní píšu, že v průkazu se vakcinace a rozbor krve vyznačuje.
Aby jí bylo jasné, že nebude platit "jen" vystavení, ale ještě další a další potřebnosti

18.3.2015 16:03
kykyna

XXX.XXX.140.205

Paní je hrozně hloupá... Sotva se podepíše, divím se, že je svéprávná. Rozhodně po ní nic chtít nemůžu. Jsem ráda, že koně bez keců vydá - jestli je vydá. Budeme to muset risknout a prostě je převézt bez papírů a pak vše udělat..

18.3.2015 16:12
koně

XXX.XXX.205.252

Já psala spíš k té první tazatelce.
Ve vašem případě, pokud zachraňujete, tak jste v nějakém ofiko spolku, ne? A tam byste měli mít jiné parametry, než při běžné koupi, řekla bych.Taky u toho bude, nebo byl veterinář a ten by měl celou akci nějak trošku zaštítit, podle mého názoru.
Pokud se odněkud berou týraní koně, tak asi taky nebudou mít všechny náležitosti.
Jestli majitelka tvrdí, že má kartu o původu, tu berte.Dřív, když nebyly modré průkazy se k očkováku dával ofic papír s vypsaným plemenem, původem, výžehy, chovatelem, majitelem, prostě, co máte dneska v modrém.
Kromě tedy krví a očkování, to zas bylo právě v tom malém bílém očkováku.

18.3.2015 16:15
kykyna

XXX.XXX.140.205

Nejsem v žádném spolku... Jsem samostatná osoba a ke koním jsem se dostala náhodou. Paní s nikým jednat nebude kromě mě. Pro koně hledám domov. Do té doby budou u mě a vím, co riskuju... Jenže je tam nemohu nechat a když pošlu veterinu, koně prostě zmizí...

verkaverka

18.3.2015 16:25
verkaverka

XXX.XXX.0.230

No vím že kůň musí být odčervený, očkovaný a podobné věci. jde o šestiletou kobylu kterou bych odvedla po kopytě protože stojí kousek od nás.. Tam kde je teď stojí i její rodiče ale kdo mi dokáže že jsou to opravdu její rodiče? Za úsměv tam původ asi nenapíše bez různých testů.. Ale šlo mi hlavně o to jestli musím komisaři hned při vyřizování modrého průkazu hlásit číslo hospodářství nebo ne. Kůň je přece jen psaný na místo bydliště majitele.. Mám domluvené ustájení u kamarádky která má jednoho velkého koně a jednoho poníka ale nemá zapsané hospodářství.. tak jsem z toho celkem v pasti..

verkaverka

18.3.2015 16:26
verkaverka

XXX.XXX.0.230

I tak děkuji za názory.. smajlík

18.3.2015 16:58
kykyna

XXX.XXX.140.205

Komisař se vás na nic takového ptát nebude. Aspoń u nás se při registraci o žádné hospodářství nezajímal, pouze o koně a údaje jeho (barva, věk, znaky atd).

18.3.2015 17:36
mgtka

XXX.XXX.36.4

Komisaře žádné hospodářství nezajímá, jde mu o koně a ne o to kde pobývá.

18.3.2015 18:09
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Taky sem takhle koupil koně a nebyl to problem všechno jsem dělal až po převozu

18.3.2015 18:14
Oťásek

XXX.XXX.21.230

Tak po mě číslo hospodářství při popisu koně chtěli... ale třeba by se to dalo nějak zamluvit...domluvit...když se nastíní naléhavost situace. Ale daleko větší problém jsem měla při odvozu koně kafilérkou...Musela jsem nechat uspat kobylu, ráno přijela kafina, a první co je zajímalo bylo právě číslo hospodářství... já z toho všeho byla docela mimo a zaboha jsem ty papíry nemohla najít. Asi po půl hodině se mi to povedlo, pán byl naštěstí celkem trpělivý:) Ale vypadal, že jestli mu číslo nenahlásím, kobylu nenaloží...tak raději doporučuji kamarádce co nejdříve zařídit, neb z toho mohou pak být nepříjemnosti:( Jinak vystavení průkazu jako takové stojí cca 500-600 myslím, ale ty další poplatky: očkování je myslím 1x pak za měsíc a pak za 6 měsíců - u nás každé za 500, - pak určo to odčervení ještě než se pustí k ostatním koním 300-500, - No pokud má koník oba rodiče v místě bydliště a otec není licentovaný /což zavání černou plemenitbou/ inspektorovi ani nehlásit/ říct, že je otec neznámý, neb by jinak měl/musel černou plemenitbu hlásit...Pokud je to licentovaný plemeník, nebude to žádný problém. A pokud chcete mít v papírech zapsanou matku, musí se udělat testy DNA, kdy pokud matka papíry má a už nějaké hříbě měla, mohla by už své testy DNA mít, pak by se dělali pouze testy koně... ale v tomto případě to bude asi jedno a jde hlavně o ten modrý průkaz. Jinak jedny testy vyjdou na cca1300, -.

18.3.2015 18:17
Oťásek

XXX.XXX.21.230

Jo a ještě ten čip, ten stál 1000, -. Ovšem něco úplně jiného by bylo, kdyby měla kobyla výžeh, pak by k získání modrého průkazu stačilo pouze zažádat o duplikát.

veravera

18.3.2015 20:33
veravera

XXX.XXX.0.230

Děkuji za reakci. Kobyla nemá právě vůbec nic. ani žádný papír ani výžeh. Mám ji nechat první naočkovat a pak řešit průkaz s čipem? nebo první papíry aby to bylo kam psat a pak teprve očkovat a čipovat?

18.3.2015 20:34
kykyna

XXX.XXX.153.126

Asi nejdřív papíry, jinak není kam dát razítko o očkování...

19.3.2015 09:19
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Klidně to dělejte současně, datum prvního očkování si někam poznamenejte a uschovejte ampulku od vakcíny neb je na ní samolepka, která se jako potvrzení o očkování a jeho druhu do průkazu vylepuje /veterináři ponechávat nedoporučuji protože jí do přeočkování na 90% ztratí:)/ a při přeočkování Vám to tam veterinář dopíše a dolepí. Odčervěte ihned po příjezdu koně, ještě lépe, pokud koník stojí kousek od Vás, běžte si ho odčervit dva dny před přesunem do Vaší stáje, ať si nenakazíte stávající koně ve stájí. Pokud ho budete moci odčervit až u Vás, nepouštějte ho také alespoň dva dny do prostor, které ostatní koně užívají. Současně s tím si pozvěte inspektora, ať máte papíry od koníka a čip co nejdříve.

Tak hodně zdaru!

šér

19.3.2015 12:46
šér

XXX.XXX.0.230

Děkuji mooc. smajlík

19.3.2015 13:23
anobbona

XXX.XXX.231.218

No na inspektora pro registraci koně můžeš čekat klidně i půl roku než dojede, pak min. měsíc než se vystaví průkaz...takže s nějakým otálením až bude průkaz, tak koně převezu a naočkuju nemá cenu.

19.3.2015 13:49
kallisto

XXX.XXX.157.94

19.3.2015 14:44
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Tak za východní čechy hlásím inspektor vždy přijel v týdnu, kdy jsem mu volala, papíry mi pak přišly cca za 14-20dní. Takže u nás vše vždy vyřízeno do měsíce, trošku se to protáhne jen v případě testů DNA, ale ani to netrvalo řádově měcíce...

pussyna

4.12.2015 07:57
pussyna

XXX.XXX.224.26

Mam podobny problem. Koupila jsem kone bez prukazu a bohuzel i bez smlouvy. Ma jen knizecku, kde jsou napsane ockovani. Takze ockovana je. Chci pozvat komisare, aby ji ocipoval a vystavil modry prukaz. Udela to i kdyz k ni nemam zadny papir? Popripade nebude se ptat po byvalm majiteli, kdyz neni nikde registovana?

4.12.2015 08:50
aggitta

XXX.XXX.249.59

pussyna napsal(a):
Mam podobny problem. Koupila jsem kone bez prukazu a bohuzel i bez smlouvy. Ma jen knizecku, kde jsou napsane ockovani. Takze ockovana je. Chci pozvat komisare, aby ji ocipoval a vystavil modry prukaz. Udela to i kdyz k ni nemam zadny papir? Popripade nebude se ptat po byvalm majiteli, kdyz neni nikde registovana?

Ano, inspektor vám koně očipuje a zadá žádost o vystavení průkazu koně, i když papír nemáte.
Po bývalém majiteli se možná následně bude ptát plemenářská inspekce.
Jistě víte, kde jste koně koupila, pokud jste ho nechytila v lese (ale to by bylo zatajení nalezené cizí "věci").

pussyna

4.12.2015 10:31
pussyna

XXX.XXX.224.26

Jo to vím, ale jde mi o to, že jsem byla blbá a netrvala jsem na té kupní smlouvě. A ted mám obavy, že když přijede komisař na vyřízení průkazu, tak bude chtít něco, čím mu dokáži, že kobyla je moje. Paní, od které jsem kobylku kupovala znám, ale jde mi o to, že když řeknu její jméno, že skrz to, že ji nevyřídila papíry už dávno bude mít problémy a bojím se, aby pak neřekla, že chce kobylu zpět nebo tak něco, když prostě nemám papír o tom, že jsem ji zaplatila. Vím, byla to hloupost kupovat koně bez čehokoliv, ale kobylka je suprová a chci ji zaregistrovat, aby bylo vše podle zákona. Díky.

4.12.2015 10:48
aggitta

XXX.XXX.249.59

No, asi kupní smlouvu inspektor chtít nebude. Ale pokud by vás tedy vyhmátla ta plemenářská inspekce, tak bude chtít vědět, od koho koně máte, jinak půjde pokuta na vás. Nemáte kupní smlouvu, máte aspoň svědka, který u koupě byl (tedy např. kdo koně vezl)?
Paní totiž může říct, že koně nikdy neviděla, že lžete, od ní ho nemáte a je to tvrzení proti tvrzení.
Zpět koně chtít asi nebude - ona zase nemá jak dokázat, že byl její...

4.12.2015 10:53
patch

XXX.XXX.213.24

pussyna napsal(a):
Jo to vím, ale jde mi o to, že jsem byla blbá a netrvala jsem na té kupní smlouvě. A ted mám obavy, že když přijede komisař na vyřízení průkazu, tak bude chtít něco, čím mu dokáži, že kobyla je moje. Paní, od které jsem kobylku kupovala znám, ale jde mi o to, že když řeknu její jméno, že skrz to, že ji nevyřídila papíry už dávno bude mít problémy a bojím se, aby pak neřekla, že chce kobylu zpět nebo tak něco, když prostě nemám papír o tom, že jsem ji zaplatila. Vím, byla to hloupost kupovat koně bez čehokoliv, ale kobylka je suprová a chci ji zaregistrovat, aby bylo vše podle zákona. Díky.

Já jsem takhle taky koupila koně a rovnou dva, běžte za tou paní domluvte se a řekněte, že případnou pokutu zaplatíte ze svého.U nás to bylo tuším 2000, -.Žádný jiný postih jí nehrozí!Komisař příjede popíše koně dá mu čip po cca 14 dnech Vám přijde faktura na cca 1000-1500, - (podle toho jak to k vám bude mít komisař daleko a na jakého natrefíte) a modrá knížka.Pak vemte modrou knížku a´běžte za vašim veterinářem at vám tam přepíše očkování a jeto.Zbytečně na nic nečekejte protože můžete pak dostat pokutu jak vy tak paní od kterého koně máte.

pussyna

4.12.2015 10:57
pussyna

XXX.XXX.224.26

Jojo, pro koně semnou byl známý, který ho vezl a bratr. Takže svědky naštěstí mám. A komisař se ptát nebude, kde jsem koně vzala? Nebo proč k němu nemám žádný papír nebo tak?

4.12.2015 11:28
aggitta

XXX.XXX.249.59

patch napsal(a):
Já jsem takhle taky koupila koně a rovnou dva, běžte za tou paní domluvte se a řekněte, že případnou pokutu zaplatíte ze svého.U nás to bylo tuším 2000, -.Žádný jiný postih jí nehrozí!Komisař příjede popíše koně dá mu čip po cca 14 dnech Vám přijde faktura na cca 1000-1500, - (podle toho jak to k vám bude mít komisař daleko a na jakého natrefíte) a modrá knížka.Pak vemte modrou knížku a´běžte za vašim veterinářem at vám tam přepíše očkování a jeto.Zbytečně na nic nečekejte protože můžete pak dostat pokutu jak vy tak paní od kterého koně máte.

Pokuta je DO 50 000 Kč, nelze přesně odhadnout, kolik přisoudí úřad právě vám. Můžete mít štěstí a nezaplatíte nic, můžete mít smůlu a zaplatíte hodně. Záleží na tom, jak se úředník vyspí...
Takže brát pokutu na sebe je kravina
Navíc k čemu domluva s prodávajícím? Nechápu. Pokud by dodatečně na základě této dohody sepsala kupní smlouvu - tím spíš by pokuta šla na její vrub.

4.12.2015 11:29
aggitta

XXX.XXX.249.59

pussyna napsal(a):
Jojo, pro koně semnou byl známý, který ho vezl a bratr. Takže svědky naštěstí mám. A komisař se ptát nebude, kde jsem koně vzala? Nebo proč k němu nemám žádný papír nebo tak?

Nebude se ptát, jeho povinnost to není.

Přidejte reakci

Přidat smajlík