Jaký a k čemu martingal...?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.4.2015 09:31
julie37

XXX.XXX.200.48

Mám prosím prosbu, mám koně který zvedá pořád hlavu a tak mi kolegyně ze stáje doporučili martingal, jenže my docela hodně skáčeme a tak nevím jestli mu mám dát obyčejný martingal a nebo jestli existuje nějaký skokový a pokud ano tak jaký je rozdíl...?

4.4.2015 12:29
evcusik

XXX.XXX.201.120

A vite proc hlavu zveda? Nebylo by tez vhodne na tomto zapracovat?;)

Jinak povolen na zavodech je pouze prubezny(obycejny) martingal, v eqs jsem videla special skokovy- rozdil byl pouze v tom ze martingalove vidlice byly po cele delce spojeny pruhem kuze.
Existuje pevny martingal-nema vidlice, ale ocko na nanosnik. A je to prasarna, na skoky nebezpecne a zakazane.rozhodne nedoporucuji.

4.4.2015 17:11
lexi7892

XXX.XXX.168.4

Také bych nejprve zjistila důvod zvedání hlavy a až pak šahala po nějakých udělátkách. Buď ho něco trápí - zuby, záda, špatná výstroj, špatné zacházení apod. nebo si jen vymýšlí - odnaučit.
Pokud budete martingal i tak chtít, bude vám stačit ten s obyčejnou vidlicí. Do vyšších skoků někteří používají, jak už je uvedeno výše, martingal s plnou vidlicí. Za těch pár let u koní jsem ale jeho princip bohužel nepochopila. Řekla bych že v dnešní době už je martingal pouze módní doplněk a ne pomůcka pro ježdění.

4.4.2015 18:05
lenacia

XXX.XXX.205.245

No martingalem určitě nic nezkazíte, pokud jej zapnete správně, je to jedna z pomůcek, která je víceméně 'v pohodě', koník má plno prostoru pohybovat hlavou, což jiná udělátka často nenabízejí.
ad: Skokový martingal do vysokého sportu je celej zakrytej proto aby se do něj nezapletly při skocích nohy. Nejspíš se to neděje tak často, ale když občas vidám ty nádherný krčáky pomalu až ke krku nedivila bych se, kdyby se to mohlo stát :)
Na nízké běžné skoky stačí obyčejný martingal... skoro nevídám na parkurech člověk, a kterej by ho neměl.

Jinak, určitě zjistit důvod toho zvedání. Například kamarádka má žirafáka, kterej celý život vozil chlápka, kterej jízdu moc neřešil, hodil sedlo, hodil uzdu a tradá na vyjížďku, dostala ho po smrti majitele. Koník nikdy nebyl naučený na to chodit s hlavou svěšenou a v 16 letech už ho přeučovat na jízdárenskou práci nemá moc smysl.

No a pokud příčinu nezjistíte, tak martingal je určitě ta nejlepší volba, právě proto, že kromě toho aby kůň neměl hlavu v oblacích, tak koníka v ničem neomezuje.

4.4.2015 22:09
julie37

XXX.XXX.200.48

Moc vám všem děkuju a máte pravdu že nejspíš musím první zjistit příčinu podle mě je to že si vymýšlí děkuju.
¨
PS: kdyby někdo chtěl ještě poradit co s tím tak klidně pište každá rada mi moc pomůže.

Přidejte reakci

Přidat smajlík