Fríský kůň a skoky ? :)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Elizabeth44

10.4.2015 11:16
Elizabeth44

XXX.XXX.98.163

Ahojky :) chci se vás zeptat dá se s fríským koněm také skákat ? A pokud ano kolik doporučujete maximálné výšku skoku ? Děkuji za každé odpovědi :)

10.4.2015 11:25
kallisto

XXX.XXX.157.94

Něco hupsnou, tak do metru. Víc bych po nich nechtěla. Nejsou na to vůbec vhodní, mají dlouhý hřbet, jsou to koně do kočáru.

10.4.2015 13:28
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Dlouhý hřbet? Kde jste na tom probůh byla? :D.

10.4.2015 15:34
katkaa1

XXX.XXX.180.30

Náš tréner kedysi vravieval, že do metra skočí aj mul tak toľko by snáď mal dať aj kočiarový kôň

13.4.2015 17:03
brumbal

XXX.XXX.168.87

:D mam frísku 3 letou, skočí cokoli co má příležitostně pod nohama :D vysloveně hledá jakoukoli příležitost :D tak bych se toho nebála :) znam fríse s kterým holčina jezdí parkury :).

14.4.2015 13:46
katelhajt

XXX.XXX.18.171

Mám doma 5letou frískou klisnu a upřímně skokan z ní nikdy nebude. Nejsou to koně na skoky určení. V lese přes větve apod. přeskočí, na jízdárně chodíme kavaletky, ale to je tak celé. Párkrát jsem měla tu snahu s ní něco skočit, ale bylo to spíše vtipné a marné Pokud se najdou výjimky, tak si myslím, že sem tam s ním něco přeskočit mu neublíží, ale určitě bych toto plemeno neřadila mezi parkuráky a netahala ho po závodech apod. Jsou to koně určení do tahu, a když pod sedlo, tak drezura, nebo luxusní rekreace

7.8.2016 11:10
Žaký

XXX.XXX.33.92

Ahoj já jezdím na 10 letý frísce závody do toho mettu je moc šikovná akorát je to náročné pro jezdce... takže bych se toho nebála
Náš osobní rekord byl 120 cm s přehledem a víš už jsme ji nezkoušeli.

7.8.2016 13:05
stacey

XXX.XXX.194.90

Metr skočí i jalovice pravil jednou jeden pán...

Ale upřímně na skákání je milion jiných plemen. Nechápu člověka, co si koupí kočárového koně a chce s ním skákat...

Kaci123

7.8.2016 20:22
Kaci123

XXX.XXX.166.26

Jasně že i frís je schopen něco skočit, ale proboha proč s ním skákat? Když bych chtěla koně na skoky, tak, jak už ostatní psali, je mraky plemen na to vhodných. S frískou běžně chodím kavalety, venku skočí kdejakou louži, jen aby se madam nenamočila, ale cíleně skákat, to ne, nemají na to vhodnou stavbu. Každé plemeno bylo generace šlechtěno k nějakému účelu, úkolem fríse bylo být reprezentativním kočárovým koněm, dnes i koněm do drezury. Myslím, že by ho časté skákání mohlo do budoucna poškodit.

7.8.2016 21:39
lenacia

XXX.XXX.211.204

Je to kůň od koně, musíš narazit fakt na jedince, kterého skákání baví, nemá s ním problémy a pokud chceš skákat výš, tak ten kůň musí mít i talent.
Není to tak, že někdo řekne "to je kůň do kočátu ty seš blbá, že s ním chceš skákat." to jsou dost zpátečnické názory... do metru obvykle skočí 90% koní, ale důležité je, že ti koně musí chtít, nutit koně do skoků není dobré.
http://www.threedayranch.com/images/Sjoerd_Friesian_Stallion_632_small.jpg.

7.8.2016 22:09
stacey

XXX.XXX.194.90

lenacia napsal(a):
Je to kůň od koně, musíš narazit fakt na jedince, kterého skákání baví, nemá s ním problémy a pokud chceš skákat výš, tak ten kůň musí mít i talent.
Není to tak, že někdo řekne "to je kůň do kočátu ty seš blbá, že s ním chceš skákat." to jsou dost zpátečnické názory... do metru obvykle skočí 90% koní, ale důležité je, že ti koně musí chtít, nutit koně do skoků není dobré.
http://www.threedayranch.com/images/Sjoerd_Friesian_Stallion_632_small.jpg.

Chce nechce...
Tady jde spíš o stavbu těla koně a o to, že by to pro něj a jeho klouby, šlachy, atd... nemuselo být dobré. Ale pokud si někdo chce dobrovolně huntovat koně, tak je to jeho věc, že? Přece jen se vždycky dá koupit nový...

7.8.2016 22:17
polárka.15

XXX.XXX.208.141

stacey napsal(a):
Chce nechce...
Tady jde spíš o stavbu těla koně a o to, že by to pro něj a jeho klouby, šlachy, atd... nemuselo být dobré. Ale pokud si někdo chce dobrovolně huntovat koně, tak je to jeho věc, že? Přece jen se vždycky dá koupit nový...

Asi tak...

Asi jako chtít po bývalém dostihákovy vrcholový western. Jo, zvládne to, ale jakým způsobem? Co ty párátka co mají místo nohou? Co ta konkurence okolo (koně, kteří jsou na to šlechtění, mají pevné a silné nohy). Rozum do hrsti lidi

7.8.2016 22:53
lenacia

XXX.XXX.211.204

Nikdo neříká, že mají skákat grand prix... A když chce někdo koně na rekreaci, tak proč by si pro sebe nepořídil pohodlné sedlo, které se hodí na vyjížďky do přírody více než anglie...
Vybrat si mezi pár přispěvovateli Ifauny a nebo tím, co lze najít na netu...
https://www.google.cz/search?q=jumping+friesian&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi9iKPal7DOAhVJOhQKHZ2GD14Q_AUICCgB&biw=1680&bih=917.

8.8.2016 11:47
polárka.15

XXX.XXX.208.141

lenacia napsal(a):
Nikdo neříká, že mají skákat grand prix... A když chce někdo koně na rekreaci, tak proč by si pro sebe nepořídil pohodlné sedlo, které se hodí na vyjížďky do přírody více než anglie...
https://www.google.cz/search?q=jumping+friesian&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi9iKPal7DOAhVJOhQKHZ2GD14Q_AUICCgB&biw=1680&bih=917.

Na toto opravdu škoda slov...

8.8.2016 12:13
stacey

XXX.XXX.194.90

lenacia napsal(a):

Na netu lze najít spoustu nesmyslů...

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.8.2016 13:14

Vyjma jedné jezdkyně na fotkách vidím všechny fríze skákat max do 60 cm. Což je myslím tak maximum, co je tohle plemeno schopné bez následků OBČAS odskákat.
Polárko, nevím, proč ses ohradila proti "dlouhému hřbetu" - frísů jsou 3 typy a ty se dost liší - často se uvádí, že frís je obdélníkového rámce (tedy "dlouhý hřbet"). Při kombinaci s poměrně těžkým tělem a mohutným krkem to prostě není plemeno vhodné pro skoky

8.8.2016 13:43
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Jak jsem hledala, tak jsem hledala a nikde jsem zmínku o tom, že by byl obdélníkového těla opravdu nenašla. Naopak spíše čtvercového. Kamarádka jich má pár z Holandska a všichni jsou stavbou těla takového, jaké je přiložené na fotce.

8.8.2016 15:41
lenacia

XXX.XXX.205.245

Nevím proč všichni mají potřebu vytrhávat věty z kontextu.
Psala jsem, že kůň se skoky nesmí mít problémy, a neměl by se do skoků nutit... čímž jsem pokryla veškerá pro a proti, tedy zdravotní i vlohové.
Frísové očividně skáčou, očividně žijo ua očividně jsou v pohodě, a dokonce existuje hřebec, kterej skáče opravdu vysoké skoky a dokonce si to jeho jezdkyně troufne bez sedla a uzdečky.
Proč by si tedy nemohla slečna případně nějaký malý skoky o půl metru až 60 centimetrech jednou za čas skočit fakt netuším, j áv tom opravdu nevidím problém.
Fríský kůň byl vždycky šlechtěn i na jezdectví, byl to jeden z oblíbených koní koní pro šlechtu, nemluvě o jeho využívání jako rytířského koně. Co si pamatuju tak obvykle byly rozděleni tyhle koně na vozatajský a jezdecký typ.

8.8.2016 20:52

Mno, když bych měla vypíchnout nějaký korektní zdroj, tak kupříkladu zde: http://www.csfho.cz/index.php/plemeno
Lenacio, sorry, ale nemám zájem se přeci hádat. Nikdo se o ničem nepře ;) je to každého majitele věc, jak se svým koněm bude zacházet (mnohdy bohužel).

Dotaz zněl, zda se dá s frísem skákat. Odpověď je, že dá - asi tak, jako s každým typem koně - ale není to pro něj to správné sportovní odvětví..

8.8.2016 21:22
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mno, když bych měla vypíchnout nějaký korektní zdroj, tak kupříkladu zde: http://www.csfho.cz/index.php/plemeno
Lenacio, sorry, ale nemám zájem se přeci hádat. Nikdo se o ničem nepře ;) je to každého majitele věc, jak se svým koněm bude zacházet (mnohdy bohužel).

Dotaz zněl, zda se dá s frísem skákat. Odpověď je, že dá - asi tak, jako s každým typem koně - ale není to pro něj to správné sportovní odvětví..

Díky

8.8.2016 21:32

Polárko, k té fotce, co jsi vkládala... na to se dá napasovat sedlo pro dospělého, aniž by to sedělo až za posledním žebrem koně? Mě už to přijde přešlechtěné do absurdních poměrů - zdůrazněné linie, kolmé nasazení krku, vzpřímený postoj... jak kdyby ho člověk přirazil proti zdi určitě jsou nádherní, ale prostě mi to už přijde hodně moc jako dílo člověka, než přírody

8.8.2016 21:40
keira

XXX.XXX.106.7

Zajímalo by mě, jak se na takovém koni vůbec sedí, mám dojem, že tam člověk v klusu musí lítat jak nudle v bandě a i po obyčejné vyjížďce se vracet totálně vyčerpaný ze snahy s tím nadskakováním bojovat.

8.8.2016 22:03

Určitě je to o zvyku. Třeba nám tady k tomu někdo něco řekne víc :)
Já když jsem kdysi seděla na frísovi, tak jsem fakt čučela, jak vysoká ta akce je a jak blbě se mi v tom vysedává, aby mě to nekatapultovalo se sedla na krk. Ale je fakt, že 1) nebyl přiježděný (předpokládám, že na shromážděném koni, když tam dává i zadek, to bude příjemnější),2) jsem na takovémhle typu koně seděla prvně (a zatím posledně), takže nemám s čím porovnávat. Každopádně klobouk dolů před těmi, co s nimi jezdí drezuru a jsou schopní vysedět v prac. sedu klus prodloužený...

9.8.2016 09:57
kapička

XXX.XXX.140.220

Já jezdím na frísovi a pohodlnější klus neznám. Jenže to není tenhle moderní typ, jak já říkám krk dlouho nic zadek, ale pořádný kus koně, spíš čtvercového rámce, krátký hřbet ( proti dnešním frísům), krk kolmo nahoru nosí jen když ji něco rozruší nebo chytne potřebu se předvádět. Pak je ten klus trošku výraznější, ale stále pohodlný. Ani když jsem začínala jezdit a lehký klus byl pro mě vrcholem umění s nutností soustředění, to na ní šlo samo. Je to nepřiježděný tank, staršího těžšího typu. Ta extrémně vysoká akce nohou tam je taky, ale opravdu jen při vzrušení.
A její názor na skákání? Když už to musí být, tak teda jo, ale radši všechno překluše nebo jinak přeleze.

Přidejte reakci

Přidat smajlík