Rozlišování nohou ve cvalu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.4.2015 21:16
Nikoleta359

XXX.XXX.33.252

Zdravím, chtěla bych se zeptat jak naučit koně rozlišovat cval na pravou a levou nohu. Zatím každý kůň na kterém jsem seděla byl naučen vždy nacválat pouze na správnou nohu. S mým koněm cválat pouze začínám, ale chtěla bych aby věděl že záleží na tom na jakou nohu nacválá. Děkuji za rady :).

12.4.2015 21:33
kallisto

XXX.XXX.135.38

Ty urcujes na kterou nohu se bude cvalat. Pobidka na cval vlevo je opacna od cvalu vpravo. Zatizis vnitrni sedaci kost přistavíš kone dovnitř a pobidnes vnitrni nohou. Nekdo pobizi vnejsi. Ale vzdy jen jednou nohou. Vnitrni noha na podbrisnik vnejsi za. Zjednodusene. A na druhou stranu naopak. Jakmile se kun nauci na pobidku naskoci na ten cval ktery mu reknes at jedes na levou nebo pravou ruku.

13.4.2015 09:25
katkaa1

XXX.XXX.180.30

Ak sa kôň len učí cválať tak môže naskakovať na zlú nohu preto, lebo ešte nemá dobrú rovnováhu, zvyčajne to robí zle len na jednu ruku. Pomáha nacválať z malého kruhu, ktorý sa robí v pracovnom kluse a pri výjazde na dlhú stenu sa dá pomôcka na cval. Dovolím si ale podotknúť, že učiť by to mal koňa niekto kto to ovláda.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.4.2015 11:08

Určitě souhlas s katkaa1 - učit koně by to měl někdo, kdo ví, co dělá. Ono pokud se to kůň naučí špatně a delší dobu v tom bude utvrzován, tak se to potom bude dost těžko odnaučovat...
Každopádně podívej se na nějaké video v klidu doma, jak kůň cválá (nejlépe na kruhu). Na tom dobře uvidíš, že vnitřní přední noha jde víc dopředu než vnější. Podle toho se dá orientovat. Navíc když přejdeš do klusu a hned s prvním klusovým začneš vysedávat, tak pokud cválal na správnou, začneš vysedávat na správnou (když jde vnitřní noha dopředu, já jdu nahoru). ;)
A pro začátek určitě zaskakovat po kruhu, až bude dobře přistaven k vnitřní holeni, jak je psáno výše. Pokud ale je kůň remonta, je lépe vynechat ten pracovní klus. Jen až bude kůň správně ohnutý a připravený na zaskočení, sedni do sedla a v tom okamžiku dej pobídku do cvalu (nejčastěji jak píše kallisto - vnitřní noha pobídne, vnější trochu za podbřišník, pánev postrčí koně kupředu).
A nejlépe s trenérem na zemi ;).

13.4.2015 11:35
kallisto

XXX.XXX.157.94

V klusu ale vysedáváme na vnější přední nohu, ne? smajlík Nedělejme v tom slečně guláš.

13.4.2015 12:03
kivus

XXX.XXX.114.253

Samozřejmě si ho to musíš naučit, např. http://www.equitv.cz/video/TIP-CZQHA-Spravne-nacvalani-na-kruhu.html.

13.4.2015 16:36
lyvi

XXX.XXX.205.144

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Určitě souhlas s katkaa1 - učit koně by to měl někdo, kdo ví, co dělá. Ono pokud se to kůň naučí špatně a delší dobu v tom bude utvrzován, tak se to potom bude dost těžko odnaučovat...
Každopádně podívej se na nějaké video v klidu doma, jak kůň cválá (nejlépe na kruhu). Na tom dobře uvidíš, že vnitřní přední noha jde víc dopředu než vnější. Podle toho se dá orientovat. Navíc když přejdeš do klusu a hned s prvním klusovým začneš vysedávat, tak pokud cválal na správnou, začneš vysedávat na správnou (když jde vnitřní noha dopředu, já jdu nahoru). ;)
A pro začátek určitě zaskakovat po kruhu, až bude dobře přistaven k vnitřní holeni, jak je psáno výše. Pokud ale je kůň remonta, je lépe vynechat ten pracovní klus. Jen až bude kůň správně ohnutý a připravený na zaskočení, sedni do sedla a v tom okamžiku dej pobídku do cvalu (nejčastěji jak píše kallisto - vnitřní noha pobídne, vnější trochu za podbřišník, pánev postrčí koně kupředu).
A nejlépe s trenérem na zemi ;).

Vysedá se když jde vnější přední nahoru nebo vnitřní přední dolů.

13.4.2015 20:36

Haha, jasně, děláme guláš :D to jsem teď za blbce :D
Každopádně když kůň cválá na správnou nohu, začne jezdec automaticky při přechodu do klusu vysedávat taky na správnou (takže vnější, že :D)
Ale vysvětlení toho cvalu je myslím ok ;).

14.4.2015 10:59

Doporučuji přečíst si o začátcích cvalu v tomto článku: http://www.equichannel.cz/zaklady-v-sedle-naklusanie-a-prechody.
Pokud sama ze sedla špatně rozeznáváte na kterou nohu kůň cválá, sežeňte si někoho, kdo vás bude sledovat ze země a řekne vám jestli koník naskočil dobře nebo ne a vy ho pak můžete buď pochválit nebo opravit.

15.4.2015 18:44
dsj

XXX.XXX.84.244

Nikoleta359 napsal(a):
Zdravím, chtěla bych se zeptat jak naučit koně rozlišovat cval na pravou a levou nohu. Zatím každý kůň na kterém jsem seděla byl naučen vždy nacválat pouze na správnou nohu. S mým koněm cválat pouze začínám, ale chtěla bych aby věděl že záleží na tom na jakou nohu nacválá. Děkuji za rady :).

Já jsem se učila rozlišovat na kterou nohu kůň cválá nejdřív tak, že jsem se podívala která přední noha jde víc dopředu - v lehkém sedu jsem se malinko předklonila podívala se. Později jsem dokázala určit na kterou nohu kůň cválá poslechem. Časem jsem se naučila tak nějak stále vnímat pohyb koně bez nutnosti stálého soustředění a sledování. Ale trvalo to spoustu let...

16.4.2015 08:44
jazzinka

XXX.XXX.41.2

Zadavatelka ale nepíše, že ona sama nepozná, na kterou nohu kůň cválá, ale ptá se, jak ho naučit naskočit na správnou.

16.4.2015 09:05
avelanc

XXX.XXX.156.2

Já jsem sama spíše začátečník. Jezdím sice už 15 let, ale jen jako samouk rekreačky... Obsedla jsem si kobylku, která nacválávala pouze na jednu nohu. I na lonži, když přišla řeč na cval prostě nedala druhou nohu. Teď jsme změnily ustájení, kde je mnohem víc příležitostí cválat a kobyla se do cvalu zamilovala. Na vylítání a vyblbnutí jsem ji brala na lonž, kde si sama začala přicházet na to, že když chce cválat na kruhu, musí nohy měnit.. Teď mi pod sedlem stačí udělat kruh v klusu a v ohnutí dát pokyn ke cvalu. Někdy v terénu stačí jen přistavit do uhnutí a kobyla si nacválá správně..
Vím, že sama bych to kobyle pod sedlem vysvětlovala hodně složitě. Je to chytrá holka, přišla si na to sama :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík