Effy

XXX.XXX.233.10
Nikon D3100 + 18-105mm f/3,5-5,6 AF-S DX G ED VR.
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
Nikon Coolpix L830 velmi dobrá zrcadlovka s přednastavením 18 programů focení.Má neuvěřitelný 34x zoom.Investovala jsem sice menší peníze, ale tady platí heslo-za málo peněz hooodně muziky.Už bych neměnila ani omylem.Mám tenhle červený a je bombastickej, ale každému vyhovuje něco jiného.
Není to zrdcadlovka, ale obyčejný digitální fotoaparát s ultrazoomem, tím nechci říct, že fotí špatně. Pro toho, kdo si nechce hrát s nastavování expozice, to je lepší volba než zrdcadlovka...
Obecně mají zrdcadlovky proti digitálům lepší možnost práce s hloubkou ostrosti ( kůň ostrý, pozadí rozmazané) lepší citliost/ méně šumí, takže se dá fotiti za horších světelných podmínek.. ale na focení na automat to moc nen, respektive aspoň mě z toho nikdy nevylezlo to, co jsem chtěla... ( ale já obecně válčím s automatickými režimy, nemám ráda, když foťák myslí za mě).
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
kapička
napsal(a):
Není to zrdcadlovka, ale obyčejný digitální fotoaparát s ultrazoomem, tím nechci říct, že fotí špatně. Pro toho, kdo si nechce hrát s nastavování expozice, to je lepší volba než zrdcadlovka...
Obecně mají zrdcadlovky proti digitálům lepší možnost práce s hloubkou ostrosti ( kůň ostrý, pozadí rozmazané) lepší citliost/ méně šumí, takže se dá fotiti za horších světelných podmínek.. ale na focení na automat to moc nen, respektive aspoň mě z toho nikdy nevylezlo to, co jsem chtěla... ( ale já obecně válčím s automatickými režimy, nemám ráda, když foťák myslí za mě).
No v tom případě nevím, proč je i v papírech napsáno, že je tento fotoaparát digitální zrcadlovka.Asi tedy výrobce kecá no.
Gitule vrtule
napsal(a):
No v tom případě nevím, proč je i v papírech napsáno, že je tento fotoaparát digitální zrcadlovka.Asi tedy výrobce kecá no.
Http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/nikon-coolpix-l830/specifikace/#section
Typ fotoaparátu: kompakt
možná že to bude elekronická zrcadlovka, ale skutečná zrcadlovka to není, nepoužívá v hledáčku funkci zrcátka a hranolu.
Jinak zrcadlovka má v "papírech" napsáno DSLR.
Nikon má 3 typové řady. Coolpix, což jsou digitální kompakty a ultrazoomy,1, to jsou digitální bezzrcadlovky (mají výměnný objektiv, ale nemají zrcátko, takže ani optický hledáček) a nakonec řada D a dvoj, troj nebo čtyřčíslí, to jsou zrcadlovky.
Úžasná hromada informací, všem děkuju za příspěvky, pro mě jako fotoanalfabeta jsou k nezaplacení:) Chtěla bych koupit chlapovi ke kulatinám foťák, nerozumíme tomu ani jeden, ale fotí rád:) Teď jen mobilem a stále nadává, že fotky má rozmazané, hrozné...prostě potřebuje nějaký foťák. Tak by mě zajímalo, jaký by byl nejvhodnější "první" foťák pro amatéra nadšence, který by dobře fotil pohyb. Aby to nebylo nic příliš složitého. Chtěla bych mu k tomu zaplatit i nějaký kurz focení, kde by mu poradili, vysvětlili a tak. Kamarádka má Canon EOS 600D a několik objektivů a ten fotí opravdu pěkně, ostře. Tak pokud by mi někdo poradil něco, co by vyhovovalo našim parametrům "fotagrafa v plenkách" budu velmi vděčná.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pri tých foťákoch je tak. Pokiaľ chcete investovať čas a hlavne penniaze( dosť veľa peňazí) s neistým výsledkom, choďte do zrkadlovky. Je mi jasné, že tu mnohí nebudú súhlasiť s mojím názorom, ale lacný foťák s lacným objektívom soraví fotky v polovičnej kvlaite- či už sa budeme baviť o hĺbke ostrosti, o rýchlosti, o kvalite fotiek v horšom počasí...
Preto by som nazačiatok šla do hybrida, niečo ako napr. Nikon coolpix, nie je ani zrkadlovka, ani kompakt... Robia kvalitné fotky( v rámci možností), cenovo dostupné a nemusíte riešiť objektív, ktorý býva dosť rozhodujúci a v cene tela zrkadlovky...
Já bych zvážila jednu věc. Bude se manželovi chtít tahat sebou brašna s foťákem, bude chtít měnit objektivy, nastavení, hrát si s tím, než něco vyfotí, a nebo jenom udělat cvak a hotovo, jen aby to bylo lepší než z mobilu?
V druhém případě bych volila nějaký pěkný kompakt, já jsem zarytý příznivec Canonu, takže já bych sáhla po nějakém Canon PowerShot. Chytí ho to, po kurzu si bude s nastavením fotoaparátu hrát, ale nechce tahat těžkou brašnu? Kompakt z vyšší řady, já mám opět přehled jen o Canonech, takže nějaký Canon PowerShot řady G nebo kompakt s výměnnými objektivy jako je Nikon 1, Olympus PEN. Focení ho chytne úplně se vším všudy, na výlet sebou stejně tahá batoh, nemá problém přibalit foťák a aspoň 2 objektivy? Digitální zrcadlovka je jasná volba. Značku ať si vybere každý sám. Jednu kamarádku nikdy nepřesvědčím o výhodách svého Canonu, protože ona má Nikon, s druhou si zase notujeme, že pro naše potřeby má jedině Canon rozumnou řadu objektivů ve všech cenových hladinách. To je u fotografů téma věčných hádek jako u koňáků anglie a western (Canon/Nikon), pak se k tomu přidá vytrvalost, working equitation a zarytý přirozenokomunikovač (Sony/Olympus/Panasonic a další) a debata nikdy nekončí , každý má svoji pravdu a svoje potřeby
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
Oťásek
napsal(a):
Úžasná hromada informací, všem děkuju za příspěvky, pro mě jako fotoanalfabeta jsou k nezaplacení:) Chtěla bych koupit chlapovi ke kulatinám foťák, nerozumíme tomu ani jeden, ale fotí rád:) Teď jen mobilem a stále nadává, že fotky má rozmazané, hrozné...prostě potřebuje nějaký foťák. Tak by mě zajímalo, jaký by byl nejvhodnější "první" foťák pro amatéra nadšence, který by dobře fotil pohyb. Aby to nebylo nic příliš složitého. Chtěla bych mu k tomu zaplatit i nějaký kurz focení, kde by mu poradili, vysvětlili a tak. Kamarádka má Canon EOS 600D a několik objektivů a ten fotí opravdu pěkně, ostře. Tak pokud by mi někdo poradil něco, co by vyhovovalo našim parametrům "fotagrafa v plenkách" budu velmi vděčná.
Ono taky hodně záleží, kolik chcete investovat, já kdysi investovala 6000 do toho Nikona.Podle ceny se také můžete pak zaměřit, na které fotoaparáty dosáhnete a co od něj očekáváte.Přeji dobrou volbu, aby jste byli spokojení jako já s tím mým.
Oťásek
napsal(a):
Ostře vám bude fotit cokoliv, když budete umět pěkně zaostřit. Zrcadlovka má výhodu objektivů, manuálního ostření. Pokud koupíte zrcadlovku a k ní základní obketiv 18-55mm budete opravdu velmi zklamaní, nic s tím nevfotíte, hlavně ne koně.
lenacia
napsal(a):
Ostře vám bude fotit cokoliv, když budete umět pěkně zaostřit. Zrcadlovka má výhodu objektivů, manuálního ostření. Pokud koupíte zrcadlovku a k ní základní obketiv 18-55mm budete opravdu velmi zklamaní, nic s tím nevfotíte, hlavně ne koně.
S tím teda moc nesouhlasím? proč by jako s tím nic nevyfotila? já mám 18-105, to není moc velký rozdíl, jen v zoomu a fotím s tím koně normálně a i s pevnou padesátkou :).
zuluzuk
napsal(a):
S tím teda moc nesouhlasím? proč by jako s tím nic nevyfotila? já mám 18-105, to není moc velký rozdíl, jen v zoomu a fotím s tím koně normálně a i s pevnou padesátkou :).
Když projedu EXIFy svých koňských fotek, tak pod 100 mm se většinou nedostanu... Navíc teleobjektivy mají hezčí bokeh, takže focený objekt lépe vynikne. A v neposlední řadě velká část lidí, co přechází na zrcadlovky, původně měla kompakt, takže je zvyklá na více než 3 násobný zoom, který 18-55 dává. A 105 mm je skoro dvojnásobná ohnisková vzdálenost proti 55 mm, to je skoro jako říct, že člověku na pozorování hvězd stačí dalekohled, když já se dívám přes teleskop... (tady je krásně vidět, jak velký je ten "ne moc velký" rozdíl v ohniskové vzdálenosti: http://i.idnes.cz/07/113/org/JLB1f5474_zoom.jpg ).55 mm u amatérských zrcadlovek, které nemají full-frame čip, odpovídá plus mínus tomu, jak vidíme mi, je to podobný pozorovací úhel, takže si každý může říct, zda mu to stačí a nebo mu bude za chvíli vadit, že místo portrétu svého koně bude mít fotku koně a jeho stádových kamarádů. A nebo bude muset fotit z blízka, kdy už dochází k nějakému prostorovému zkreslení proporcí (hezky to je vidět na architektuře, kdy se svislé hrany vyklenou směrem ke kraji obrazu), a pak si zase bude stýskat, že nemá tak hezky rozostřené pozadí, jako profíci...
kapička
napsal(a):
Když projedu EXIFy svých koňských fotek, tak pod 100 mm se většinou nedostanu... Navíc teleobjektivy mají hezčí bokeh, takže focený objekt lépe vynikne. A v neposlední řadě velká část lidí, co přechází na zrcadlovky, původně měla kompakt, takže je zvyklá na více než 3 násobný zoom, který 18-55 dává. A 105 mm je skoro dvojnásobná ohnisková vzdálenost proti 55 mm, to je skoro jako říct, že člověku na pozorování hvězd stačí dalekohled, když já se dívám přes teleskop... (tady je krásně vidět, jak velký je ten "ne moc velký" rozdíl v ohniskové vzdálenosti: http://i.idnes.cz/07/113/org/JLB1f5474_zoom.jpg ).55 mm u amatérských zrcadlovek, které nemají full-frame čip, odpovídá plus mínus tomu, jak vidíme mi, je to podobný pozorovací úhel, takže si každý může říct, zda mu to stačí a nebo mu bude za chvíli vadit, že místo portrétu svého koně bude mít fotku koně a jeho stádových kamarádů. A nebo bude muset fotit z blízka, kdy už dochází k nějakému prostorovému zkreslení proporcí (hezky to je vidět na architektuře, kdy se svislé hrany vyklenou směrem ke kraji obrazu), a pak si zase bude stýskat, že nemá tak hezky rozostřené pozadí, jako profíci...
To sice ano, ale myslím, že začátečníkovi, který si nejdřív zrcadlovku "osahává" zatím seťák stačí a pak až se rozkouká a zjistí co a jak chce fotit, tak se rozhodne pro vhodný objektiv.
zuluzuk
napsal(a):
To sice ano, ale myslím, že začátečníkovi, který si nejdřív zrcadlovku "osahává" zatím seťák stačí a pak až se rozkouká a zjistí co a jak chce fotit, tak se rozhodne pro vhodný objektiv.
Já začínala s dvěma setovými objektivy 18-55 a 55-250 a musím říct, že ten krátký objektiv jsem používala vždycky prakticky minimálně a u koní snad vůbec! Nebude se moci rozhodnout nijak, jen mu dojde že by rád delší ohnisko, a pořídí si co? Seťák alá 18-300mm za nějakých 8 tisíc, takže žádnej pokrok.
Já měla možnost dlouhých ohnisek od začátku, nebyla jsem nijak omezená a zjistila sem, že krátký objektiv nepotřebuji a že mi stačí ten seťák, ale že bych ráda vyšší světelnost a lepší kresbu objektivu. A proto jsem si pořídila svůj prvnía VHODNÝ objektiv, protože je to objektiv kvaltinější řady, s dobrou světelností...
To, že si pořídím zrcadlovku a zjistím, že tou 55mm vzdáleností nic nevyfotím a pořídím si druhej seťák... to není žádný "zjistí co potřebuje za objektiv", ale jenom zjistí, že zrcadlovka s jedním objektivem, je jako krypl bez vozejku.
lenacia
napsal(a):
Já začínala s dvěma setovými objektivy 18-55 a 55-250 a musím říct, že ten krátký objektiv jsem používala vždycky prakticky minimálně a u koní snad vůbec! Nebude se moci rozhodnout nijak, jen mu dojde že by rád delší ohnisko, a pořídí si co? Seťák alá 18-300mm za nějakých 8 tisíc, takže žádnej pokrok.
Já měla možnost dlouhých ohnisek od začátku, nebyla jsem nijak omezená a zjistila sem, že krátký objektiv nepotřebuji a že mi stačí ten seťák, ale že bych ráda vyšší světelnost a lepší kresbu objektivu. A proto jsem si pořídila svůj prvnía VHODNÝ objektiv, protože je to objektiv kvaltinější řady, s dobrou světelností...
To, že si pořídím zrcadlovku a zjistím, že tou 55mm vzdáleností nic nevyfotím a pořídím si druhej seťák... to není žádný "zjistí co potřebuje za objektiv", ale jenom zjistí, že zrcadlovka s jedním objektivem, je jako krypl bez vozejku.
Proč by si pořizoval druhý seťák? tak snad si o tom něco třeba přečtu a podobně :D a nejdřív zkusím jak se s tou zrcadlovkou vůbec fotí.. asi to necháme být protože se tady evidentně nechápeme.. píšete to jako kdybyste toho dotyčného znali a přesně věděli co bude dělat :D to je zase plodná diskuze
To není o nechápání, to je o zkušenostech. Když někdo řekne, že chce fotiti koně, tak člověk, který fotí odpoví, ať si vybere podle toho co od foťáku očekává (viz nějaký můj příspěvek výše), ale pokud bude chtít mermomocí zrcadlovku, tak k tomu bude potřebovat teleobjektiv, jinak bude pravděpodobně zklamaný. A nemusí to být zrovna dělo za 15 tis. a výš, ale třeba leniciou zmíněný 55-250 od Canonu, což je v podstatě seťák za nějakých 7500 Kč. Já ho považuji asi za nejlepší startovací Canoňácký teleobjektiv, kamarádka je i s ním schopná fotit fotky, které se umísťují na předních příčkách celorepublikových fotografických soutěžích...
No jo, já mám jen blbou fotografickou školu, zkušenosti žádné :)
Zklamaný bude tak i onak, protože když s tím neumí fotit, tak ty fotky budou jako z kompaktu a sebelepší objektiv mu nepomůže. Proto jsem proto aby si to nejdřív vyzkoušel prostě na nějakém levnějším, než aby kupoval hned teleobjektiv třeba za 50 tisíc :D.Jinak jsem se ozvala jen proto, že když není někdo jelito a není línej si popoběhnou k objektu, tak se dá fotit i s menším zoomem... já taky nemám superteleobjektiv (prostě na něj zatím nemám) a jde to..
Jenže ty, když máš fotografickou školu, víš, co můžeš od techniky, kterou disponuješ, očekávat a jak případně její nedostatky kompenzovat. To prostě lidi, co fotí stylem nazoomuju cvaknu, netuší. Pak si přečtou, že nejlepší fotky dělá zrcadlovka, koupí nejlevnější set a diví se, že to najednou nezoomuje... Já si myslím, že dost lidem bude stačit nějaký lepší kompakt s větším čipem (jé, ono to najednou nešumí) a trošku světelnějším objektivem, přiměřený zoom a budou spokojeni. Jak už jsem psala včera v 12:56. A ještě k tomu ušetří...
zuluzuk
napsal(a):
No jo, já mám jen blbou fotografickou školu, zkušenosti žádné :)
Zklamaný bude tak i onak, protože když s tím neumí fotit, tak ty fotky budou jako z kompaktu a sebelepší objektiv mu nepomůže. Proto jsem proto aby si to nejdřív vyzkoušel prostě na nějakém levnějším, než aby kupoval hned teleobjektiv třeba za 50 tisíc :D.Jinak jsem se ozvala jen proto, že když není někdo jelito a není línej si popoběhnou k objektu, tak se dá fotit i s menším zoomem... já taky nemám superteleobjektiv (prostě na něj zatím nemám) a jde to..
Jesi jediná kdo tady má vystudovanou fotografii, a právě proto, že ji mám vystudovanou vím, o čem hovořím. Někdy zkrátka není možnost přijít k objektu a není to o lenosti. Jakotožo vystudovaná moc dobře víš, že obyčejné širokoúhlé objektivy zkreslují a deformují daný fotografovaný objekt. Teleobjektiv se nepoužívá jen pro to, že by byl někdo líný... používá se k zamezení deformace, když chci mít objekt z blízka, navíc má mnohem lepší funkci oddělení objektu od pozadí.
Ale tohle jsou naprosté základy fotografické technologie!
Kdo chce mít zrcadlovku a chce ji používat opravdu aktivně, tenhle krátkej seták 18-55 je mu k ničemu, pokryje jen nějakých 30% fotografické práce, potřebuješ i jeden delší, a až když tyhle dva zákaldní objektivy máš, si můžeš říct, co oopravdy potřebuješ! Delší ohnisko? Větší světelnost? Zoom nebo pevný objektiv?...
Ach jo, asi to prostě neumím vysvětlit o co mi jde.. :D předpokládám, že si s tím foťákem nejdřív bude zkoušet fotit, takže s ním hned nepojede na nějaké závody a nebo nebude stát kilometr od koní :D. Kurňa - prostě tím chci říct, že když si koupí zrcadlovku v setu se seťákem, že až potom si může koupit nějaké tele, až zjistí pořádně co a jak, než aby si jako začátečník hned kupoval něco drahého a pak nevěděl co s tím.
Já jsem pro, aby si koupil lepší kompakt, třeba jak byl doporučený Nikon Coolpix apod.
Ty naše debaty moc laikům stejně nepřidají. A už končím, nebaví mě to :D.

Tady je krásný tématický inzerát: https://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/2729825/foceni-koni/
Ani se neodvažuji odhadovat, čím fotí tato slečna...
Rozumím, každý jsme nějak začínal, ale alespoń to neprezentoval veřejně..
Za mě Nikond D90, ale s dobrým objektivem. Mám základ, měla jsem i 105 - 300 a ta světelnost je prostě mizerná na pohyb potřebný při focení koní Statiky ale kreslí přenádherně.
napsal(a):
Tady je krásný tématický inzerát: https://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/2729825/foceni-koni/
Ani se neodvažuji odhadovat, čím fotí tato slečna...
Rozumím, každý jsme nějak začínal, ale alespoń to neprezentoval veřejně..
Za mě Nikond D90, ale s dobrým objektivem. Mám základ, měla jsem i 105 - 300 a ta světelnost je prostě mizerná na pohyb potřebný při focení koní Statiky ale kreslí přenádherně.
Paní je očividně starší, má malou holčičku a má ráda zvířata a začala fotit.
Já bych to zařadila me zi "Zlo mateřské dovolené" kdy mají paní moc času na blbosti :D
Ale zase, ke a jak jinak se něco naučit než tím, že budu fotit a fotit. Nabízí focení ale neříká, že za to chce platit...A to já osobně znám holčinu, která si musí půjčovat cizí foťák, nic moc fotit neumí a když už tak dosti neostře a fotí pro peníze...
Sophii

XXX.XXX.205.245
lenacia
napsal(a):
Paní je očividně starší, má malou holčičku a má ráda zvířata a začala fotit.
Já bych to zařadila me zi "Zlo mateřské dovolené" kdy mají paní moc času na blbosti :D
Ale zase, ke a jak jinak se něco naučit než tím, že budu fotit a fotit. Nabízí focení ale neříká, že za to chce platit...A to já osobně znám holčinu, která si musí půjčovat cizí foťák, nic moc fotit neumí a když už tak dosti neostře a fotí pro peníze...
Jooo! To si převezmu "Zlo mateřské dovolené" tohle přesně sedí teď na bandu těhulí tady :D.
Zajímavá diskuze :) Jsem fotograf amatér, fotím sice dlouho a i na analogové fotoaparáty, ale nějak (ikdyž mi lidi říkají ať si řeknu něco za focení) to neumím, raději přijedu jen tak, pofotím, pokecám. Mám kamarádku co ráda vymýšlí co by se dalo nafotit a experimentujeme. Občas se za focení svezu na koni, kdysi jsem jezdila tak je to odreagování.
Fotím na Canon EOS 600D, mám k němu klasický seťák
Canon Zoom Lens EF-S 55 - 250mm 1:3,5-5,6 IS II,
pak něco většího Canon Zoom Lens EF-S 55 - 250mm 1:4-5,6 IS II
a teď jsem sehnala starý ještě skleněný objektiv Canon Zoom Lens EF 35-80mm 1:4-5,6
vybírám dle situace, krásné fotky dělá třeba použiji li starý Zeis Tessar pevnou padesátku (co se používala na Praktiku, Zenit ap.) má to velmi pěknou a jemnou kresbu.
Fotím od vojensko-historických akcí, výstav, jezdecké akce, zvířátka občas nějakou stafáž, svatbu a pod... fotím protože mě to baví ne pro peníze, jen tak. :)
Je fakt, že mě dokáže vytočit, když už někde jsem pozvaná jako fotograf, když tam přijede někdo s tabletem/mobilem a stoupne si před vás a ještě je dotčený když ho vyhodíte (obvykle svatby tam je to mor...)
Přikládám pár fotek :).
Tak hlásím, jak jsme nakonec dopadli. Chlap projevil k narozeninám jiné přání a dostal finskou saunu :) No a foťák mi přinesl Ježíšek - bylo to velké překvapaní, takže jsem si nijak vybírat nemohla a máme doma Nikon 5200 zatím se základním objektivem. Měla jsem určité obavy, ale nemůžu si stěžovat. Koně fotí pěkně, zatím se seznamujeme a moc ho ještě probádaný nemám /nebyl čas ani moc počasí/. Ale jak říkám, koně i psy v pohybu fotí skoro dle mých představ. Dokonce jsme si ho s sebou vzali v zimě do Libska a byla jsem velmi příjemně překvapená, jaké fotky z halových závodů jsme si přivezli. Tak bych se chtěla zeptat, jaký druhý objektiv by jste mi doporučili pořídit.