Mám tu koníka, který si při čištění v oblasti zad začne prohýbat. Jedná se o tříletku, nejezdí se na ni max se vezme nachvilku na lonž (teprve se učí), do teď byla v hřebčíně mezi koňmi, nekulhá. Klisna je ale pohublejší a momentálně se dává do kopy. Byla ve velkém stádu kde byla mezi posledními a ona je ten kůň který potřebuje svůj klid a spíše do malého stáda.
Tím, že to není aktuální má přijet vet až za čtrnáct dní na přeočkování, tak se ho zeptám.
Přechlazení se mi nezdá, klisna je na noc zavírána.
Zajímá mne jestli to může být jen tím, že není dostatečně nasvalena?
Případně má někdo s něčím podobné zkušenosti?
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
kajka00
napsal(a):
Mám tu koníka, který si při čištění v oblasti zad začne prohýbat. Jedná se o tříletku, nejezdí se na ni max se vezme nachvilku na lonž (teprve se učí), do teď byla v hřebčíně mezi koňmi, nekulhá. Klisna je ale pohublejší a momentálně se dává do kopy. Byla ve velkém stádu kde byla mezi posledními a ona je ten kůň který potřebuje svůj klid a spíše do malého stáda.
Tím, že to není aktuální má přijet vet až za čtrnáct dní na přeočkování, tak se ho zeptám.
Přechlazení se mi nezdá, klisna je na noc zavírána.
Zajímá mne jestli to může být jen tím, že není dostatečně nasvalena?
Případně má někdo s něčím podobné zkušenosti?
Podle toho, co zde píšete jí to nemusí být příjemný.Zkuste při čištění této oblasti netlačit tolik na kartáč, nebo pomaleji a delší tahy.Mě to kdysi dělala kobča a pomohlo to.Některá zvířata jsou citlivější při čištění na některé partie svého těla.Dokonce kamarádovo kobča byla lechtivá v určité oblasti
Taky se mi koník prohýbal při čištění v oblasti beder.. měl to tam i takové jakoby stuhlé. Zavolala jsem fizioterapeutku a ta mi řekla že to koně občas mívají že je tam blok a koníka odblokovala asi 3/4 roku byl klid následně znova to samé tak jsem zase volala fizio... Moc se mi ale nelíbilo jak koníka prokřupala a začala jsem si o tom trošku něco číst. když se mu bolest objevila znova už jsem zavolala slečnu co dělá Dornovku a ta koníka pěkně promasírovala a už to bude více jak 2 roky a koníkovi už se to znova nevrátilo. takže dle mě to může být i nějaký blok nebo možná i bolavé záda (svaly) pokud se s ní začíná pracovat jak píšete.
No právě, že to není až tak práce jako spíš seznámení s prací. Učí se vodit a na lonži jen pár minut. Zatím ji chci nechat ať se popraví trochu na pastvě. Právě si říkám, že to až tak normální není. Koně když jsou méně osvalení, tak se prohýbají a po nasvalení to téměř vymizí ale tahle se mi zdá prohýbá nějak moc. Zase si říkám, že kdyby tam bylo nějaké stuhnutí nebo skřípnutí neprojevilo by se to i na pohybu?
chex
napsal(a):
Taky záleží, čím ji čistíte. Může být klidně jen citlivka a nelíbí se jí to. Když přejedete prsty kolem páteře od kohoutku ke kříži, tak se taky prohýbá?
Ano prohýbá když ji přejedu jen prsty ale né tolik jen trochu. Ostatní koně s tím nemají problém a neprohýbají se ale právě jsou proti ní nasvalení. Ale pod tím kartážem je to fakt extrém, nijak moc na něj netlačím a jedná se o gumové hřbílko (klisna byla chlupatá jak medvěd). Právě nevím jestli jen zbytečně neplaším a není to jen tím nenasvalením.
No a má tam vůbec nějaké svaly? Nebo prsty jezdíte i po žebrech? Je-li to tříletek, neměl by být až tak neosvalený, pokud není celé dny zavřený v boxu. Asi bych zavolala veta-fyzioterapeuta, koník může být bloklý jen třeba z uklouznutí, z blbnutí ve výběhu, i když na něm nikdo nejezdí. Prostě nějaký špatný pohyb a je to. Mám tu starou neosvalenou kobylu a neprohýbá se ani pod kovovým pružinovým hřbílkem.
Můžete zkusit i lehké masáže třeba podle Lindy Tellington, koním je to příjemné a pomáhá to.