Tekoucí voda i v zimě

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.5.2015 22:39
PetraHol

XXX.XXX.125.163

Mám hodně technický dotaz. Máme starou kamennou stodolu, kde budeme dělat stáj pro koně. Ráda bych, aby koně měli napajčky, ze kterých mohou pít i při velkých mrazech, kdy teplota ve stáji klesne i pod nulu, když koně budou venku. Vyhřívaná napaječka mi vyřeší vyloženě samotnou napaječku, ale jak by jste vodu vedli po stájí, aby nezamrzala?
Moc děkuji.

18.5.2015 03:49
anobbona

XXX.XXX.84.98

Topný kabel i na přívodní trubky.

18.5.2015 07:17
PetraHol

XXX.XXX.125.163

anobbona napsal(a):
Topný kabel i na přívodní trubky.

S topným kabelem se nedoplatíme,3m, když ho má člověk spávně omotat výjdou na 3tis...a jak ho jednou zakopu do země a bude někde porucha, tak se to dost těžko hledá a opravuje.

18.5.2015 08:57
kapička

XXX.XXX.77.39

Teoreticky by fungoval neustálý průtok vody, prakticky se mi to přijde jako plýtvání. My máme u koní vodu taženou pod zemí. Nemají napaječky, voda se jim dává do kýblů ( + mají napajedlo). Voda se přes zimu zavírá, a otevře se jen, když se plní kýble, takže tak 2x denně. Pokud nemrzne dlouho a hodně, tak je to OK.

18.5.2015 10:08
katkaa1

XXX.XXX.180.30

Trubky musia byť v zemi tak hlboko aby nezamrzli - to je min 60-80 cm. A tam kde vychádza rúra zo zeme je nutné dať topný kábel až po napájačku. Inak to urobiť nejde.

18.5.2015 10:57
anobbona

XXX.XXX.84.98

PetraHol napsal(a):
S topným kabelem se nedoplatíme,3m, když ho má člověk spávně omotat výjdou na 3tis...a jak ho jednou zakopu do země a bude někde porucha, tak se to dost těžko hledá a opravuje.

Mám topný kabely z kamiru, jedno klubíčko vyjde na 300, - k tomu teda trafo, to je do 2000, -.
Omotané to mám cca 3metry (1,5 nad zemí a 1,5 pod zemí), nemám to na napaječkách, ale na kohoutcích, nemusím to zapínat na dlouhou dobu, mě stačí, když mi to rozmrzne, tak abych mohla pustit vodu
Pokud se ti stejně ten topný kabel poruší, tak opravit nejde, protože je to tak jemňunký drátek a svorkovnice se roztečou, takže při poruše prostě stejně musíš vyměnit celý (já osobně to mám cca 10 let a žádná porucha)
Ono asi nic lepšího nevymyslíš, proudící vodu je nesmysl a pokud nemáš budovu zajištěnou prostě aby ti to ve zdi nezamrzlo, tak smůla.

19.5.2015 18:18
PetraHol

XXX.XXX.125.163

Takže řešení opravdu jen topný kabel? Mám strach při jeho poškození či poruše, když bude částečně v zemi...

Přidejte reakci

Přidat smajlík