Pripustit ci koupit kone?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.5.2015 14:28
hovawart

XXX.XXX.117.15

Mate nekdo taky takove dilema? chtela jsem.od kobyly hribe, potrebuji do budoucna tretiho kone ( druhe je 23). kone mame doma, takze minimalni naklady. pokud by to byla klisna, tak pohoda. ale pokud hrebecek, v pul roce by se musel odstavit a musela bych najit nejakou hribarnu. tam by byl cca do 2,5 az trech let do vykastrovani. ale tech penez za ustajeni. to by me hribe vyslo na majland a rozhodne by mi vyslo lepe koupene ci uz obsedly konik. jak to resite vy, kdo.pa pastevko? u nas je nerealne ho oddelit a nechat doma. nahoda je blbec, kdyby utekl

25.5.2015 14:52
Íháček

XXX.XXX.236.80

Já bych teda jednoznačně volila koupit. S hříbětem a vůbec celým připouštěním je spousta starostí a finančně to není zrovna nejlevnější záležitost. Navíc nikdy nevíte jestli bude hříbě podle vašich představ a obzvlášť když nemáte vhodné podmínky. Já bych na vašem místě koupila už obsedlého koně. Můžete si vybrat pohlaví, plemeno, barvu a hlavně si ho vyzkoušet jestli vám bude vyhovovat. Hříbě potřebuje stádo a to matka a jedna stará kobyla opravdu není. Takhle vám odpadnou starosti kam s ním a s kastrací a spousta dalších. A navíc nikdy nevíte jaké bude až vyroste a jestli vám bude vyhovovat pod sedlem.

25.5.2015 15:51
katkaa1

XXX.XXX.180.30

Jednoznačne kúpiť, je to lacnejšie a aspoň nemáte "mačku vo vreci." Ono totiž ani z dobrej kobyly vám nemusí "vypadnúť" žriebä podľa vašich predstáv a tie náklady od pripúšťania po obsadanie sú tak vysoké, že sa to vôbec neoplatí, hlavne ak by ste mladého mali mať niekde ustajneného. Odchovala som na svojej kobyle 2 žriebätá, so slušným rodokmeňom, v celku pekné kone, prvá kobylka predávaná v roku, na tej som niečo málo (ale fakt málinko možno 300 Eur) zarobila, druhý žrebček predávaný v 2 rokoch - z toho rok aj dačo na žriebarni, to bol čistý minus a ešte som sa tešila, že ho niekto kúpil :/ Keby som to nerobila zo zábavy ale pre peniaze tak do toho nejdem.

26.5.2015 07:23
mgtka

XXX.XXX.22.65

Ostatní radí dobře, ale pokud to řešíte jen kvůli kastraci, nemusíte ho kastrovat až ve třech letech, klidně hned po odstavu.
Jinak samozřejmě výhodnější bude už hotového koníka koupit.

26.5.2015 07:44
dsj

XXX.XXX.116.98

hovawart napsal(a):
Mate nekdo taky takove dilema? chtela jsem.od kobyly hribe, potrebuji do budoucna tretiho kone ( druhe je 23). kone mame doma, takze minimalni naklady. pokud by to byla klisna, tak pohoda. ale pokud hrebecek, v pul roce by se musel odstavit a musela bych najit nejakou hribarnu. tam by byl cca do 2,5 az trech let do vykastrovani. ale tech penez za ustajeni. to by me hribe vyslo na majland a rozhodne by mi vyslo lepe koupene ci uz obsedly konik. jak to resite vy, kdo.pa pastevko? u nas je nerealne ho oddelit a nechat doma. nahoda je blbec, kdyby utekl

Myslím, že odchov vlastního hříběte to není jen záležitost finanční - protože peníze na tom nevyděláte skoro nikdy. Já jsem si pár hříbat odchovala, ač totální amatér který má koně jen pro radost, hřebečci i klisničky putovali vždycky před prvním rokem na hříbárnu (nemyslím si, že je vhodné hříbě odchovávat kobyle-mámě u zadku - puberťák potřebuje být mezi pubeťáky). Vždycky (až na mojí dnešní kobču) jsem je prodala když se objevil hodný a vhodný člověk, ke kterému mi ti moji prckové pasovali... I když jsem na hříbatech vydělala tak na zaplacení odchovu, neskutečně jsem si každého prcka užívala
Odchov hříbat byla pro mě i mojí rodinu skvělá zábava a nová zkušenost. Můj názor je, že pokud to budete brát jen z finanční stránky, je lepší koně koupit, ale jestli si chcete užít a pobavit se s hříbkem, tak vás to sice bude stát víc peněz i času, ale i ta zábava kolem toho stojí za to A kochat se později vlastním koněm na závodech s pocitem že tohle je "moje" hříbě... to je také báječný pocit...

26.5.2015 12:30
janulka401

XXX.XXX.31.2

Já sem pro připuštění...každou chybu kterou kůň má je díky lidem a to se u tříletého obsedleho koně již nedá ovlivnit.Za to hříbe si vychováte odmalička a víte uplně přesně co od něj čekat.Mám dvě kobylky.Jednu jsem kupovala jako 1,5roku starou z pastvin kde přišla do kontaktu s lidmi jen vzdáleně.A povahově je to to nejúžasnější stvoření.Na ježdění super.Dopředná ale bezproblemu ovladatelná.Letos jsem ji připustila a i když vím že je to velké riziko je to pro mně lepší volba.Druhou kobylku jsem kupovala jako desetiletou a dalo nám rok práce než sme ji dali dohromady.A i přesto má zlozvyky o kterých netuším kde se vzaly.I když jsem našla chovatele a vím u koho všeho byla, ale i tak se nikdy nemužu dozvědět všechno.Z finanční stránky je samozřejmě výhodnější koupě již hotového koně, ale pokud Vám jde víc o kamaráda a partáka jak na vyjíždky tak i do nižšího sportu než sportování na vysoké úrovni tak jsem určite pro připuštění.

26.5.2015 20:57
Íháček

XXX.XXX.236.80

janulka401 napsal(a):
Já sem pro připuštění...každou chybu kterou kůň má je díky lidem a to se u tříletého obsedleho koně již nedá ovlivnit.Za to hříbe si vychováte odmalička a víte uplně přesně co od něj čekat.Mám dvě kobylky.Jednu jsem kupovala jako 1,5roku starou z pastvin kde přišla do kontaktu s lidmi jen vzdáleně.A povahově je to to nejúžasnější stvoření.Na ježdění super.Dopředná ale bezproblemu ovladatelná.Letos jsem ji připustila a i když vím že je to velké riziko je to pro mně lepší volba.Druhou kobylku jsem kupovala jako desetiletou a dalo nám rok práce než sme ji dali dohromady.A i přesto má zlozvyky o kterých netuším kde se vzaly.I když jsem našla chovatele a vím u koho všeho byla, ale i tak se nikdy nemužu dozvědět všechno.Z finanční stránky je samozřejmě výhodnější koupě již hotového koně, ale pokud Vám jde víc o kamaráda a partáka jak na vyjíždky tak i do nižšího sportu než sportování na vysoké úrovni tak jsem určite pro připuštění.

To že vám to takhle vyšlo neznamená že je to tak vždy. Pokud člověk trochu hledá tak se dají pořídit fajn koně bez jakýchkoli problémů. A ne každý je schopen odchovat hříbě. Znám spoustu lidí co si mysleli že když si odchovají vlastní tak bude přesně podle jejich představ. A realita je bohužel jiná. Nakonec byli rádi že koně prodali a koupili si něco už obsedlého. Navíc zadavatelka píše že nemá peníze aby platila za hříbárnu a mít hříbě s matkou a starou kobylou si myslím že není ideální. Odchovávat vlastní hříbata je tak trochu risk protože nikdy nevíte jaké hříbě bude a než ho pak za pár let prodávat a kupovat něco jiného tak je lepší koupit rovnou hotového koně.

27.5.2015 10:37
janulka401

XXX.XXX.31.2

S tím samozřejmě souhlasím.Pokud člověk nemá dostatek zkušeností opravdu je lepší koupě již hotového koně.Ale právě že lidé kteří ty zkušenosti nemají a stejne hříbata odchovávají a potom prodávají tak je dost možné že človek při koupi na takového narazí. Potkala jsem nekolik majitelů koní z chovu odkud mám svou klisnu a hříbata zde jsou vychovávána v kompletním stádu s hřebcem.hříbata se rodí na pastvine a vše funguje jak v přírodě.koník je jak čistý list papíru a všechny klady i zápory jsou pouze výtvorem člověka. Určitě nikomu nevnucuju odchov vlastních hříbat.Pokud se človek na to necítí a nemá dostatek zkušeností neměl by klisnu připouštět. Jen jsem napsala svůj pohled na věc.

Esterka

27.5.2015 11:01
Esterka

XXX.XXX.36.19

Nevíte kde levně koupit koně?

27.5.2015 16:13
kykyna

XXX.XXX.161.241

Nevím, co se myslím tím "po finanční stránce", protože mě kromě několika tisíc za připuštění kobyly a několika stovek za očkování herpesu, nestálo hříbě vůbec nic... Mám hřebečka, je mu právě rok a na zimu budeme kastrovat. Toť veškeré investice. Nevím, jestli bych za těch pár korun koupila hotového koně...
Snad jen, to že jsem třeba nechtěla zrzka je neváhoda - to si nevyberete
A putovaní na hříbárnu, tak v tomhle se názory lidí dost různí..

27.5.2015 21:03
Íháček

XXX.XXX.236.80

No já teda nevím ale samotné připuštění není zrovna levná záležitost pokud teda nechcete pepíka od sousedů a některé kobyly nezabřeznou napoprvé takže je třeba opakovat. Zodpovědný chovatel navíc nechá kobylu několikrát vyšetřit jestli je všechno v pořádku to taky něco stojí. Do těch řekněme čtyř let taky hříbě něco prožere, očkování, odčervení, strouhání a spousta jiných věcí. Pokud nemáte koně doma tak navíc ustájení. Když to všechno spočítám tak mi vyjde že koupit dospělého obsedlého koně je levnější než živit hříbě a to nepočítám ty nervy a starosti s připouštěním a porodem. Navíc můžete hned jezdit a víte jaký kůň je a nečekat několik let co z toho vyroste a řešit kam s ním po odstavu.

28.5.2015 11:54
kykyna

XXX.XXX.76.90

Íháček napsal(a):
No já teda nevím ale samotné připuštění není zrovna levná záležitost pokud teda nechcete pepíka od sousedů a některé kobyly nezabřeznou napoprvé takže je třeba opakovat. Zodpovědný chovatel navíc nechá kobylu několikrát vyšetřit jestli je všechno v pořádku to taky něco stojí. Do těch řekněme čtyř let taky hříbě něco prožere, očkování, odčervení, strouhání a spousta jiných věcí. Pokud nemáte koně doma tak navíc ustájení. Když to všechno spočítám tak mi vyjde že koupit dospělého obsedlého koně je levnější než živit hříbě a to nepočítám ty nervy a starosti s připouštěním a porodem. Navíc můžete hned jezdit a víte jaký kůň je a nečekat několik let co z toho vyroste a řešit kam s ním po odstavu.

Nemůžete počítat krmivo a věci s chovem koně spojené - to totiž stojí u hříběte stejně (nebo méně) jako mít hotového koně. A paní neříkala, že ho chce na ježdění, chce hlavně společníka, když jeden z koní je starý, takže na hříběti může (a stačí jí to) jezdit až za několik let, protože zatím má svého mladšího koně.
Takže o nutnosti řádit mu na zádech zde nepadla řeč..
Kogbyle jsem dělala jenom krve a hřebec nebyl alík od sousedů - normální plemeník ČT, připuštění asi 4 tis.

Jinak malého jsem odstavila na hříbárnu až v 9ti měsících, dnes se vrátil už zpátky (byl pryč 3 měsíce) jinak ho jako hřebce neřeším - až bude na svou maminku hřebčit, volám veterináře a bude se kastrovat. Může být v klidu klidně do tří let, takže není co řešit..

28.5.2015 12:37
Íháček

XXX.XXX.236.80

No každý na to má jiný názor. Dělat jenom krve mě osobně přijde nezodpovědné. Co když bude mít kobyla dvojčata? Už jsem viděla dost mrtvých hříbat a kobyl u porodu jenom proto že majitelé chtěli ušetřit pár korun. A mít hříbě doma jenom s matkou mi taky nepřijde ideální. Stejně tak čekat až začne hřebec hřebčit. To už totiž může být kobyla připuštěná. Nebo na ně čumíte 24 hodin denně?

28.5.2015 20:53
kykyna

XXX.XXX.76.90

Íháček napsal(a):
No každý na to má jiný názor. Dělat jenom krve mě osobně přijde nezodpovědné. Co když bude mít kobyla dvojčata? Už jsem viděla dost mrtvých hříbat a kobyl u porodu jenom proto že majitelé chtěli ušetřit pár korun. A mít hříbě doma jenom s matkou mi taky nepřijde ideální. Stejně tak čekat až začne hřebec hřebčit. To už totiž může být kobyla připuštěná. Nebo na ně čumíte 24 hodin denně?

Není jen s matkou, ale je to naše jediná "žena" smajlík.
To nečumím, ale mám je hned u domu (skoro až u dveří), takže třeba 10 hodin ano..

29.5.2015 14:53
canis lupus

XXX.XXX.210.204

To jste dost odvážná, když myslíte, že ho stihnete vykastrovat dřív, než svou matku připustí. Někteří začínají na kobyly skákat už po roce věku, jsou plodní a hřebčit vůbec nemusí.
Zadavatelce bych poradila, ať se rozhodne podle toho, jak rychle dalšího koně potřebuje. Pro hříbě je lepší stejně starý kamarád/ka, ale ani společnost dvou dospělých není tak hrozná. Zdá se mi dokonce lepší než stádo stejně starých koní na hříbárně, kde je žádný starší kůň nenaučí, jak se chovat, čeho se nebát apod. Navíc je tam větší riziko úrazu, který se třeba nezjistí včas. Znám víc případů, kdy hříbě vyrostlo se dvěma-třemi dalšími staršími koňmi a bylo vyrovnané, navíc se většina účastnila vyjížděk a tak byl i výcvik potom snazší.
Nemusí z něj sice vyrůst to, co chcete, ale pokud nejde o sportovní vlohy, vše ostatní se dá ovlivnit výchovou.

29.5.2015 15:04
kykyna

XXX.XXX.161.241

canis lupus napsal(a):
To jste dost odvážná, když myslíte, že ho stihnete vykastrovat dřív, než svou matku připustí. Někteří začínají na kobyly skákat už po roce věku, jsou plodní a hřebčit vůbec nemusí.
Zadavatelce bych poradila, ať se rozhodne podle toho, jak rychle dalšího koně potřebuje. Pro hříbě je lepší stejně starý kamarád/ka, ale ani společnost dvou dospělých není tak hrozná. Zdá se mi dokonce lepší než stádo stejně starých koní na hříbárně, kde je žádný starší kůň nenaučí, jak se chovat, čeho se nebát apod. Navíc je tam větší riziko úrazu, který se třeba nezjistí včas. Znám víc případů, kdy hříbě vyrostlo se dvěma-třemi dalšími staršími koňmi a bylo vyrovnané, navíc se většina účastnila vyjížděk a tak byl i výcvik potom snazší.
Nemusí z něj sice vyrůst to, co chcete, ale pokud nejde o sportovní vlohy, vše ostatní se dá ovlivnit výchovou.

Ještě jsem se nerozhodla, plánuji vše ještě probrat s koňáky a veterináři. Většinou se mezi lidmi i v knihách traduje, že hříbě, pokud mu nepřijde do stáda nová kobyla, nebo pokud ono nejde do stáda nových kobyl, tak na své tety a mamku nezačne hřebčit minimálně do dvou let.

Rebbi

30.5.2015 00:12
Rebbi

XXX.XXX.178.53

Já připustím nyní ..na hotového koně nemám finance, mám ale k dispozici dost pastvin, můj hřebeček vyrostl s příbuznou, vykastrován ve 2 letech a nic neprovedl..nikdy na ni nehřebčil ani ji on nezajímá..opravdu ho jako příbuzná nezajímala, ale v okolí je případ že syn poskočil matku, bylo z toho zdravé hříbě. Ale nevím, v jakém věku. Je fajn, že máte nepopsaný list a nikdo vám nezatají nějaké vady, nemoce..ale starosti to jsou co se dá dělat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.5.2015 11:08
Uživatel s deaktivovaným účtem

kykyna napsal(a):
Ještě jsem se nerozhodla, plánuji vše ještě probrat s koňáky a veterináři. Většinou se mezi lidmi i v knihách traduje, že hříbě, pokud mu nepřijde do stáda nová kobyla, nebo pokud ono nejde do stáda nových kobyl, tak na své tety a mamku nezačne hřebčit minimálně do dvou let.

To je pekná kravina, odstavovala som svojho žrebca v šiestich mesiach od matky, pretože začal skákať na všetky kobyly v stáde. Nemenilo sa od jeho zaradenia do stáda cca v dvoch týždňoch veku absolútne nič. Dokonca kobyly nemali a i extra sikné ruje, keďže to bolo v zimnom období. a dosť ma to mrzelo, lebo som dúfala, že ešte aspoň dva mesiace bude môcť s nimi v stáde zostať.
A príbehov o tom, ako 8- mesačné žriebä obskočilo niekoho je plný internet. A aj keby žrebec ešte nemal byť plodný, fakt by som netúžila po tom, aby sa zvytočne týmto spôsobom buzeroval.

31.5.2015 09:16
aggitta

XXX.XXX.65.76

Já osobně bych odchov hříběte nedoporučovala. Můj názor je, že hříbata by měla vyrůstat ve stádech tak, aby tam pokud možno bylo ještě alespoň jedno hříbě. Ano, nemusí se zadařit, připustíte 3 klisny,1 bude jalová a 2. o hříbě přijde při porodu a nakonec zase odchováte "jedináčka", ale plánovaně připustit jedinou klisnu považuji za chybu. Opravdový chovatel toto (že mu z 2-3 klisen porodila úspěšně jen jedna) řeší tak, že k odstávčeti přikoupí jiné odstávče, které odchovává se svým koněm a pak si jednoho z nich nechá a druhého prodá. Ve stádě pak má dvě odstávčata - klisničky s dospělými klisnami, hřebečky dá k nějakému valachovi.
Možná proto je na prodej tolik mladých koní, se kterými se špatně pracuje, protože pocházejí z malinkých chovů o jedné chovné klisně?

1.6.2015 08:56
kykyna

XXX.XXX.161.241

aggitta napsal(a):
Já osobně bych odchov hříběte nedoporučovala. Můj názor je, že hříbata by měla vyrůstat ve stádech tak, aby tam pokud možno bylo ještě alespoň jedno hříbě. Ano, nemusí se zadařit, připustíte 3 klisny,1 bude jalová a 2. o hříbě přijde při porodu a nakonec zase odchováte "jedináčka", ale plánovaně připustit jedinou klisnu považuji za chybu. Opravdový chovatel toto (že mu z 2-3 klisen porodila úspěšně jen jedna) řeší tak, že k odstávčeti přikoupí jiné odstávče, které odchovává se svým koněm a pak si jednoho z nich nechá a druhého prodá. Ve stádě pak má dvě odstávčata - klisničky s dospělými klisnami, hřebečky dá k nějakému valachovi.
Možná proto je na prodej tolik mladých koní, se kterými se špatně pracuje, protože pocházejí z malinkých chovů o jedné chovné klisně?

Ne - ale protože koní je teď tolik, že se špatné chování jeví jako epidemie. Okolo koní je každá druhá osoba pubertální kráva, která nechce nic víc, než hopsat svému (nebo i půjčenému) koni na zádech a když zlobí? Ještě ho trochu doj*beme a pak prodáme, maminka koupí nového!
Tak proto...
Většina mladých koní, co v současné době znám vyrůztali jako jedináčci, buď šli mezi hříbata až po odstavu a nebo naopak odstavem o kamarády přišli. Nebo byli prostě úplní jedináčci. Vás návrh jak řešit jedináčka je sice nádherný a mě se moc líbí, ale neznám nikoho, kdo by to takto řešil... Nikoho, kdo by koupil odstávče, aby měl vyrovnané hříbě.
Ale jinak odchov koně asi také úplně nedoporučuji, ale to hlavně z jediného důvodu - je jich strašně moc...

- možná to tak není, ale já mám pocit, že se svět zbláznil...

1.6.2015 12:15
koně

XXX.XXX.205.252

hovawart napsal(a):

Ve vašem případě bych asi koupila.
Protože bohužel, máte naději, že to na padesát procent bude hřebeček.A vy ho nemáte kam a s kým oddělit.A vlastně by se časem stal jakousi přítěží.
Vyhlédla bych si mladé zvíře, třeba do druhého roku.Pokud možno z pastvin.minimálně dotčeného člověkem.Aby byla naděje, že se na něm ještě nikdo nevyřádil a vy nebudete muset rovnou řešit spousty zlozvyků.
Když si dokážete mladého koně sama dobře vybrat, obsednout i přijezdit, neviděla bych v koupi problém.

Přidejte reakci

Přidat smajlík