LAURINKA1

XXX.XXX.153.122
Hezký, ikdyž trochu upršený den všem.
Měla bych na vás prosbu, popř. bych vás ráda požádala o radu.
Jedna holčina (13ti letá) by ráda jezdila na mém koni (shagyaarab- 3 letý valach) ustájeném v mé osobní, rodinné stáji. Já ale nevlastním žádné osvědčení ani licenci o možnosti výuky jízdy na koni. Holka je sice šikovná, už se učila, jako samouk a pod vedením jiných holčin z okolí, na koni, přesto je tu to...co když- se kůň splaší a shodí ji, při ošetřování ji třeba kopne atd...existuje nějaká smlouva, která by vás zprostila zodpovědnosti za škodu způsobenou v tomto směru? Nerada bych potom někomu platila ošetřování nebo nedej...chodila po soudech. Jo a co placení? Přispívá vám (ten kdo má nebo je v podobné situaci) na koně nebo péči o něj něco?
Moc díky za odpověďi.
Asi záleží jaké má rodiče, pokud tam s ní někdy byli, ale spoléhat se na to nedá. Já bych asi škodu mohla uplatňovat při pojištění domácnosti, jsou tam započítané i zvířata, ale pokud nemáte koně doma asi to moc není možné.
Možná někdo má vzor smlouvy, kterou ale musíte uzavřít s rodiči slečny.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neexistuje. Ze zákona nese zodpovědnost za koně majitel. Takže kdyby se holčina zranila, nepomohlo by ani jejími rodiči podepsané potvrzení o tom, že nenesete zodpovědnost, že si uvědomují riziko atd. Zodpovědnost byste nenesla jen v případě, že by si slečna půjčila koně bez Vašeho vědomí, povolení nebo dokonce přes Váš výslovný zákaz. Nic moc situace, chcete udělat slečně radost a něco ji naučit, ale kdyby se něco stalo, budete za to bita.
Já bych do toho nešla, už z důvodu, že samouk (či učená pod dohledem jiných zřejmě taky nic moc neumějících lidí) by mi tříletka kazil. A k tomu si stačím sama.
PS: existují pojištění zopodvědnosti za držení zvířete. Zodpovědnosti vás sice nezbaví, ale můžou pomoci, pokud by se poškozený chtěl na vás "zahojit"... Ale taky se nevztahují na všechny situace, většina nekryje pád pověřeného jezdce atd, spíše škody a zranění dané náhodným únikem koně.
...Poslední situace, na kterou se podíváme, se týká náhrady škody, ke které dojde za okolností, kdy s koněm nemanipuluje majitel, ale jím pověřená osoba (bereiter, ošetřovatel). Jak bylo uvedeno výše a dříve, za škodu způsobenou koněm v takovém případě zodpovídá společně jak majitel koně, tak člověk, který se zvířetem v tu chvíli manipuluje. Otázkou je výše náhrady, která závisí na podílu na škodní události. Pokud např. váš bereiter na vašem koni sveze cizí dítě, které mu spadne a zraní se, a vy nemáte předem domluveno, že toto dítě (nebo všechny děti) na koni vozit smí, je zodpovědný pouze bereiter. Pokud máte, pak závisí na okolnostech, ale v zásadě jste spoluvinni. Podobně je to v případě manipulace ošetřovatelů s vaším koněm. Pokud není dohodnuto, že kůň bude ošetřovateli voděn a oni to z nějakého důvodu udělají (např. při místování budou koně převádět z jednoho boxu do druhého) a kůň přitom způsobí škodu, jsou vinni pouze ošetřovatelé. Pokud je ale váš kůň denně s vaším souhlasem voděn do výběhu a jednou se přitom vytrhne a způsobí škodu, jste spoluvinni.
http://www.equichannel.cz/jeste-jednou-novy-obcansky-zakonik.
laurinka1

XXX.XXX.153.122
Moc děkuji za reakce, k šutříkovi chci jen říci, že má pravdu v tom kazení.Jak jsem viděla jak koně popohání, tzn.převádí z kroku do klusu a dál, tak mi bylo do breku.
mgtka
napsal(a):
Asi záleží jaké má rodiče, pokud tam s ní někdy byli, ale spoléhat se na to nedá. Já bych asi škodu mohla uplatňovat při pojištění domácnosti, jsou tam započítané i zvířata, ale pokud nemáte koně doma asi to moc není možné.
Možná někdo má vzor smlouvy, kterou ale musíte uzavřít s rodiči slečny.
Nám řekli, že v tomto pojištění jsou započítána jen zvířata do velikosti kozy- poníka už by nám prý neuznali...
Jinak taky si myslím, že záleží na rodičích. Všude kde jsem jezdila a spadla říkávala mamka, když se nezabije je to její blbost, má se držet, dobře jí tak... Totéž mi říká i nyní když jí oznámím pád ale nikdy to nebylo tak horké aby mi musel někdo opravdu volat sanitku a zůstala bych v nemocnici, některé pády byly sice hodně hnusné ale vždy jsem se zatím sama zvedla a odjela
LAURINKA1
napsal(a):
Hezký, ikdyž trochu upršený den všem.
Měla bych na vás prosbu, popř. bych vás ráda požádala o radu.
Jedna holčina (13ti letá) by ráda jezdila na mém koni (shagyaarab- 3 letý valach) ustájeném v mé osobní, rodinné stáji. Já ale nevlastním žádné osvědčení ani licenci o možnosti výuky jízdy na koni. Holka je sice šikovná, už se učila, jako samouk a pod vedením jiných holčin z okolí, na koni, přesto je tu to...co když- se kůň splaší a shodí ji, při ošetřování ji třeba kopne atd...existuje nějaká smlouva, která by vás zprostila zodpovědnosti za škodu způsobenou v tomto směru? Nerada bych potom někomu platila ošetřování nebo nedej...chodila po soudech. Jo a co placení? Přispívá vám (ten kdo má nebo je v podobné situaci) na koně nebo péči o něj něco?
Moc díky za odpověďi.
Jeden pán, co měl koníky a jezdila u něj holka (15 let ) sepsali s rodiči papír že pokud se holce něco stane není to jeho vina, že tak prostě jezdí na "vlastní nebezpečí", ale nevím no
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Jedine co muzete udelat pro lepsi ochranu at si uzavre urazovou pojistku aspon trosku slusnou. A vam at ukaze smlouvu nebo potvrzeni ze ji ma. Ona si neco udela, zaplati se ji to z pojistky a cau.