Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Narushi

22.6.2015 11:46
Narushi

XXX.XXX.41.237

Dobrý den,

mám takový problém, pořídila jsem si devítilou kobylku křížence araba a norika, je nádherná, zdravá a je to od pohledu osobnost, ALE je neuvěřiteně zkažená. První věc, kterou bych tak zmínila, je hodně výrazná říje, při které je jak milius, ale zase se jí nechce pracovat, jenže to jsou stavy, kdy s ní toho jde paradoxně nejvíc dělat, učit jí a podobně, protože mě nechce zabít. V jiných případech se nenechá chytit ve výběhu, kope, kouše, šklebí se, útočí... u čištění dost podobně, když jsem s ní skončila v kruhovce a chtěla jsem jí připnout, taky po mně zaútočila...Neumí chodit na védítku, zvedat nohy, nerespektuje člověka, je to tank, co všechny porazí a tak dále. Pod sedlem nejde tam, kam chcete, vůbec nereaguje na holeň a když jí pobídnete trochu víc, aby šla, tak začně vyhazovat... Jestli máte někdo nějaký rady navíc, ráda je přijmu, bojím se, že to nepůjde odnaučit :( Díky...

22.6.2015 12:22
liva

XXX.XXX.31.32

Pokud opravdu píšete pravdu...
Proč jste si pořídila zrovna takového koně?
To vám ji dal někdo zdarma?smajlík

22.6.2015 12:38
kallisto

XXX.XXX.157.94

Tohle bude chtít určitě někoho kdo ví co dělat. Napiš odkud jsi, určitě tady lidi poradí zkušeného koňáka v okolí, kterého bude potřeba oslovit aby ti s ní pomohl. Třeba bude stačit pár návštěv a koníka srovná, nikdy nevíš, uvidíš sama.

22.6.2015 12:48
Terven

XXX.XXX.110.147

liva napsal(a):
Pokud opravdu píšete pravdu...
Proč jste si pořídila zrovna takového koně?
To vám ji dal někdo zdarma?smajlík

No, on se někdy kůň v přítomnosti bývalého majitele chová jinak. Po čase zjistí, že staré hranice zmizely a nové nastaveny nejsou - a využije toho.
Každopádně, pokud to není vtip, není to nic, co by se dalo vyřešit prostřednictvím rad na ifauně. Je to životu nebezpečný průšvih. Jak píše kallisto, chce to zkušeného koňáka, což bohužel není každý, kdo se za něj vydává
Než se někdo takový najde, doporučuju koně nechat na pastvině a kontakt omezit na úkony, které zvládáte bez problému.

22.6.2015 13:11
22verunka

XXX.XXX.115.210

Take jsme meli stejny problem, klisna a1/1, koupila jsem ji za pakatel, vedela jsem ze je to v jadru dobre zvire jen proste byla tolik skazena ze delala stejne veci jako ta vase.
za prve jsem zacala pracovat na tom ze kdyz jsem pro ni sla do boxu nebo na pastvu potreboval jsem ji chytit, nekdy to byly opravdove horory a skoncilo to nastesti jen par kousanci a kopanci, u te nesi fungovalo to ze jsem ji vzdy prinesla jablko nebo mrkev a voditko jsem mela schovane za zady aby ho nevidela. ukazala jsem ji jablko a nechala ji aby prisla sama... kdyz to zafungovalo parkrat obcas jsem to zkusila bez jen s natazenou rukou smerem k ni... pak uz bylo po problemu ale trvalo to asi pul roku.
dalsi vec prisla s jezdenim a ucenim, zavolala jsem znamemu, zkusenemu konakovi ktery mel s problemovymi konmi bohate zkusenosti z Usa, prvni vec byl respekt, i kdyz zezacatku to vypadalo ze to je stracene po tydnu kobyla zacala reagovat, zacala ustupovat na tlak, zacala cloveka respektovat, na konec jsme natrenovali i nastupovani do voziku a chodila na vyslani, , stacilo jen koukat jak to pan dela a pakk uz jen obcas chodil kouknout jestli to delame dobre,... vyplatilo se,.. po nejake dobe uz byla kobca jako znovuzrozena, bez kousani kopani sklebeni, i na pri kovani byla schopna krasne zvedat noho a to ji drive kovali v kleci...
Jde to chce to jen spoustu trpelivosti a proste pracovat na tom aby vas zvire respektovalo...
Stalo me to spoustu caasu a usili ale vyplatilose. byl to milionovej kun, ale jen pro me.
Nikdo jiny na ni nemohl ani sahnout ale me to zvire bralo jako zadne jine pred tim
Udelala by pro me cokoliv

Drzim pesti a budte trpeliva urcite se to spravy jen vydrzet a radovat se s kazdeho naznaku.

22.6.2015 13:18
apolo2

XXX.XXX.0.19

Pokud jste o jejím chování nevěděla, vraťte ji, nebo prodejte, ovšem moc za ni nedostanete. Odbourat se to dá, ale je to běh na dlouhou trať u tak starého koně, a již napořád to bude ujasňování pozic. Musí se s ní začít úplně od začátku, ale s tím rozdílem, že tenhle kůň už ví, že má navrch a bude hrozně nerad ustupovat. Něco podobného máme doma, ale výchova začala už od 1,5 roku, a ty základy tam byly. Ale těch ran co padlo, než konečně pochopil, že on není ten "pán" a poslechnout musí. Ovšem stačí, aby se člověk trochu bál nebo nevědomky ustoupil, a už s ním nic nepořídí. Naštěstí se s ním dá ta základní péče a pod sedlem je taky hodný, navíc vím, že za jeho chování může předešlý (nezkušený) majitel. Já už bych takového koně nechtěla ani zadarmo, mladého koně ještě převychováte, ale stejně už na něj bude potřeba "pevná ruka" a zkušený člověk.
Pokud je kobylka zkažená člověkem, a opravdu není vyloženě zabiják, tak je možné se o nápravu pokusit, ale s někým opravdu zkušeným, protože s chybným přístupem z ní můžete udělat mnohem nebezpečnější zvíře. Pokud kobyla ničím špatným neprošla a je to v ní, pak je to charakterová vada a takový kůň by na světě neměl vůbec pobíhat.

22.6.2015 13:33
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Než začneme s nějakými radami, postřehy a typy, je třeba si zodpovědět pár základních otázek. To, že norik a arab dohromady je dosti nešťastná kombinace nyní vypustíme...

1. Jak dlouho koně máte? Jak se choval u svého majitele oproti tomu, jak se chová u Vás?
2. Jaké máte zkušenosti s koňmi (nezajímá mě - zvládam krok, klus, cval, kavalety,..), ale jaké doopravdy aplikovatelné zkušenosti máte?
3. Jaký měl kůň režim a jaký má nyní? (ustájení, stájoví kolegové, krmení, práce s člověkem/pod sedlem,...)
4. Kolik lidí s koněm manipuluje? Chová se tak i k dalším nebo jenom k Vám?
5. Z jakého důvodu jste toho koně kupovala, zda-li jste věděla, jaká ve skutečnosti je? To že je "krásná"?

Ono se to těžko radí, když člověk neví takovéto základní otázky. Každý kůň je osobnost a je třeba přijít na to proč to dělá, zda se něčeho bojí, nebo nezná jen ty mantinely a je to jen nevychovaný spratek. Kůň od přírody zlý není, zlý ho dělá jen nezkušený člověk. Je třeba najít společnou řeč, dělat kompromisy a jít si za svým. To, že kobča je během říje jiná je normální. Kobyly jsou jako ženy, hormony pracují, náladovost je různá, jedna kobča je při říji tulící, na další to není poznat a třetí kobyla je protivná, tímto bych si hlavu vůbec nelámala.

Jen řeknu jednu věc, pokud nedokážete kobču uklidnit, nastavit jí pravidla a dostat se ze spodní hranice alespoň na stejnou úroveň a šplhat na vedoucí pozici, sama to opravdu nezvládnete, byť bychom Vám tady radily první poslední.

Gitule vrtule

22.6.2015 19:47
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Měla jsem něco podobného, jen ne takový extrém jako vy.Ale naučila jsem se, že lekce v trvání cca 10 minut mě i kobče dala víc, než stresování a třeba hodinové učení.Když kobyla se snažila mě kousnout, prostě dostala po hubě.Pak když se chovala slušně, po deseti minutách, kdy nedělala sprasky jsem jí pustila a dala svobodu.Naučila se velice rychle, že něco dělá dobře, něco ne.Na ní totiž platil opravdu jen bič a cukr, jak se říká a přirozená komunikace, tu nerespektovala, prostě jí byla buřt.Nyní, když občas něco zkusí, tak stačí okřiknout, ale opravdu hodně a ona uží ví, že je to zlé.Protože jinak mluvím klidně a chválím i když dělá věci automaticky.připomínám jí, jak je šikovná.Je to i o tom, že ve vás nemusím mít důvěru.Začala bych na tom nejspíše pracovat.Důvěru získáte vším, co se vás a kobči bude týkat, od čištění a hřebelcování po jízdu na jejím hřbetě.

22.6.2015 21:28
aggitta

XXX.XXX.65.76

"Než začneme s nějakými radami, postřehy a typy, je třeba si zodpovědět pár základních otázek. To, že norik a arab dohromady je dosti nešťastná kombinace"...¨

Moje první klisna byla tento mix a byla milionová, ovšem také nechápu, kdo v roce 1977, kdy byla počata, o tomto spojení rozhodl...

23.6.2015 07:17
polárka.15

XXX.XXX.41.2

aggitta napsal(a):
"Než začneme s nějakými radami, postřehy a typy, je třeba si zodpovědět pár základních otázek. To, že norik a arab dohromady je dosti nešťastná kombinace"...¨

Moje první klisna byla tento mix a byla milionová, ovšem také nechápu, kdo v roce 1977, kdy byla počata, o tomto spojení rozhodl...

Souhlas.

23.6.2015 09:13
katkaa1

XXX.XXX.180.30

Narushi napsal(a):
Dobrý den,

mám takový problém, pořídila jsem si devítilou kobylku křížence araba a norika, je nádherná, zdravá a je to od pohledu osobnost, ALE je neuvěřiteně zkažená. První věc, kterou bych tak zmínila, je hodně výrazná říje, při které je jak milius, ale zase se jí nechce pracovat, jenže to jsou stavy, kdy s ní toho jde paradoxně nejvíc dělat, učit jí a podobně, protože mě nechce zabít. V jiných případech se nenechá chytit ve výběhu, kope, kouše, šklebí se, útočí... u čištění dost podobně, když jsem s ní skončila v kruhovce a chtěla jsem jí připnout, taky po mně zaútočila...Neumí chodit na védítku, zvedat nohy, nerespektuje člověka, je to tank, co všechny porazí a tak dále. Pod sedlem nejde tam, kam chcete, vůbec nereaguje na holeň a když jí pobídnete trochu víc, aby šla, tak začně vyhazovat... Jestli máte někdo nějaký rady navíc, ráda je přijmu, bojím se, že to nepůjde odnaučit :( Díky...

Takýto kôň je aj zadarmo drahý a keď si si ho kúpila a pýtaš sa na rady tu, je to iba znak toho, že nemáš dosť skúseností aby si ju zvládla. Predaj ju, alebo daruj skôr ako sa niečo stane to je moja jediná rada.

23.6.2015 17:29
koně

XXX.XXX.205.252

Narushi napsal(a):
Dobrý den,

A tohle všechno dělala i u předchozího majitele?Při koupi jste jí nohy zvedla, seděla jste na ní, vedla jste jí?A fungovala ?
Pokud ano, tak chyba bude ve vašem přístupu.
S průběhem říje nic moc neuděláte, každá kobyla se chová jinak.
Ale jestli tvrdíte, že je zkažená, to nemusí být zas až taková pravda.Pouze poznala, že z vás si může dělat legraci.
Jak dlouho kobylu máte, co s ní děláte a co jste zatím podnikla k její nápravě?

Přidejte reakci

Přidat smajlík