Dvouletý hucul - zlozvyky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Sašeta

29.7.2015 14:09
Sašeta

XXX.XXX.128.72

Ahoj Všem
mám dvouletého Hucula je to rošťák smajlík.
potřebovala bych poradit jak ho naučit aby se zastavil když se zastavím já? on vždy mě předejde a natočí se na mě a stoji na proti mě. Zkoušela jsem mu před prsa natáhnout ruku ale nerespektuje to vždy udělá alespoň krok na víc. Je hodně svérázný no prostě Hucul. Zvedání nožiček jsme zvládly všude si nechá sáhnout při strouhání drzí i uvázaný. Naučili jsme se i respektovat prostor (a že to bylo hrozné lepidlo ) jen tohle nám moc nejde. A taky žužláme vodítko ale jen když jde z pastvy nebo je uvázaný dělá to asi z nudy na procházce už to nedělá. Za Vaše rady moc děkuji.

29.7.2015 14:26
lenacia

XXX.XXX.205.245

Sašeta napsal(a):
Ahoj Všem
mám dvouletého Hucula je to rošťák smajlík.
potřebovala bych poradit jak ho naučit aby se zastavil když se zastavím já? on vždy mě předejde a natočí se na mě a stoji na proti mě. Zkoušela jsem mu před prsa natáhnout ruku ale nerespektuje to vždy udělá alespoň krok na víc. Je hodně svérázný no prostě Hucul. Zvedání nožiček jsme zvládly všude si nechá sáhnout při strouhání drzí i uvázaný. Naučili jsme se i respektovat prostor (a že to bylo hrozné lepidlo ) jen tohle nám moc nejde. A taky žužláme vodítko ale jen když jde z pastvy nebo je uvázaný dělá to asi z nudy na procházce už to nedělá. Za Vaše rady moc děkuji.

Něco podobného dělá u nás valach, nerespektuje člověka, při vodění se na něj pořád lepí a tlačí ho ke straně, a pak se takhle natáčí při zastavení.
Já se ho snažila to odnaučit tak, že jednak jsem si vzala pevnou tyč, kterou jsem držela v ruce tak aby do něj dloubla pokaždé, kdy se snažil na mě natlačit a jednak jsem ho vedla tak, že já byla z jedné strany a z druhé strany byla pevná překážka v podobě plotu, nebo zdi, takže neměl možnost, jak se otočit. Celkem rychle mu to došlo, ale respektuje to jenom u mě.

29.7.2015 15:05
polárka.15

XXX.XXX.45.237

Doporucuju ucastnit se kurzu se Zuzanou Prokopovou, ta vam to jasne ukaze a vysvetli. Do te doby studovat na equi TV, kde ma sva vycvikova videa.

Jen takovy dodatek - respektovat osobni prostor se opravdu nenaucil, vypadalo by to jinak smajlík

Sašeta

30.7.2015 09:06
Sašeta

XXX.XXX.58.187

Děkuji za Vaše odpovědi.

30.7.2015 09:22
koně

XXX.XXX.205.252

Berte si ssebou bičík, nebo tušírku..Když se rozhodne vás předejít, ťukejte do prsou s patřičným slovním upozorněním.Nejdřív řekněte povel, pak ťuknete.Uvidíte, pochopí to a časem už korekci nebudete potřebovat

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.7.2015 10:30
Uživatel s deaktivovaným účtem

koně napsal(a):
Berte si ssebou bičík, nebo tušírku..Když se rozhodne vás předejít, ťukejte do prsou s patřičným slovním upozorněním.Nejdřív řekněte povel, pak ťuknete.Uvidíte, pochopí to a časem už korekci nebudete potřebovat

S vaším "B" souhlasím, jen dodám, že je nutné nepřeskakovat abecedu a písmenko "A" spočívá v tom, že je důležité, aby byl zvyklý na dotek bičíku po těle. A samozřejmě musí být naučen ustupovat na tlak, konkrétně při učení nepředcházet vodiče reagovat aspoň na tlak zpředu zacouváním. Prostě nejprve naučit se couvat, a je jedno, jestli na zatlačení rukou na nos, prsa, poklepání bičíkem na prsa, zavlnění vodítkem, pohled... Pak už stačí při učení nepředcházení použít to, co už kůň zná a umí, ruku, bičík, zatočení vodítka před koněm...

To jen pro jistotu, předpokládám, že Sašetu by nenapadlo prvně zkusit reakci koně na bičík při chůzi, ale zdraví máme jen jedno...

Sašeta

4.8.2015 10:15
Sašeta

XXX.XXX.128.72

Heh koník couvat už umí na dotek ruky na prsou :-D a dotek " biče" také zvládá i mezi zadníma nohami stojí klidně :-D :-D jen se prostě pořád staví přede mě :-D.

4.8.2015 20:44
jackie24

XXX.XXX.202.66

Bičem nebo tušírkou mu v tom zabránit mně moje trenérka řekla že toto jsou projevy nadřazenosti koně protože chce mít o všem přehled i o tom kde Vás má můj kůň to dělal při vodění a dokonce i na lonži postavil se proti mě a když jsem ho vyslala zpět na kruh si i vyhodil a vyhazoval směrem po mě takže tušírka nebo lonžovací bič pomohli denodenní práce a dnes koník funguje jak hodinky když jsem stála vedle něj a přesunula se k zadku okamžite se točil a chtěl mě mít tam kde chce tzn. u hlavy a já vytrvala a přesvědčila ho že chci stát u zadku kde je mu to nepříjemné a nakonec i on zůstal stát a akceptoval mě tam dostal pochvalu a klid jako odměnu. Omlouvám se za pravopis píšu jen tak za běhu.

mentyny

4.8.2015 21:00
mentyny

XXX.XXX.148.101

Nikoletta12345

6.8.2015 18:48
Nikoletta12345

XXX.XXX.82.219

Taky ted toto učím kobylu. Nám funguje, když zastavím, tak bičem přes nos (nemyslím dát perdu do nosu!), nejprve malý tlak (tukání)a pokud nereaguje, více. Na plece totiž moc nereaguje.. a pokud udělá kroky dopředu, tak jednoznačně zacouvat. Chvíli tohle děláme a pak už zastavuje i z klusu krásně. :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík