Kolik vás ročně stojí kůň?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.8.2015 16:23
belgicanda

XXX.XXX.92.130

Do nedávna jsem jezdila na koních v různých klubech takže jsem se nemusela zajímat co kolik stojí. Ale naskytla se mi příležitost pořídit si vlastního (konkrétně slezského norika), proto chci před pořízením zvážit zda na to vůbec budu mít.

3.8.2015 19:36
mgtka

XXX.XXX.92.145

Zalezi hodne jak ho budete mit ustajeneho, zda-li bude kovany, jak bude krmeny, atd.

3.8.2015 20:19
koně

XXX.XXX.205.252

Záleží, kde bydlíte.
Podle cen ustájení ve vaší oblasti se můžete orientovat.K ceně ustájení za měsíc pak připočítáte péči o kopyta každé cca dva měsíce, jednou ročně očkování, aspoň dvakrát odčervení.Plus nákup nějakých cajků, čištění, repelent, deky apod. Bude li váš kůň zdráv, máte měsíční sumu zhruba vypočítanou.
Pokud hodláte mít koně doma, je největší pálka vybudovat řádné zázemí.To lítají desetitisíce, minimálně. Pak dokupovat žrádlo a běžné veterinární a spotřební věci už je "sranda".

3.8.2015 21:52
sasetka

XXX.XXX.94.80

Tak tohle radši ani nepočítám :).

3.8.2015 22:33
belgicanda

XXX.XXX.52.22

Ustájení a pastviny mám zadarmo. Kovat nehodlám. Spíše mě zajímá cena krmení, vitamíny, očkování atd. Sedlo mám, ohlávky a další kraviny taky to nepočítám, pár let vydrží. Měsíčně ušetřím 5000, - stačilo by to? Počítám i s případnými úrazy atd. ale to mám nějakou sumu v záloze z té čerpat jinak nehodlám, pouze v nutných případech.

4.8.2015 07:13
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Mrkněte se na internet, kolik stojí vitamíny (většinou vydrží na měsíc), které chcete, čím budete krmit kolik průměrně toho kůň sežere x 12 a hotovo. Každý má priority, krmení, doplňky jinak. Značku, hodnotu, některý kůň má specifika, takže i tím se to může lišit, obecně se to opravdu říci nedá. Já dám klidně měsíčně 100 tis. a druhý dá sotva 50 tis. Kolik doopravdy do toho dám nepočítám raději, vychází mi to, zvládám to, a to stačí - vidět tu cifru konečnou na konci roku, tak mě zaručeně švihne

4.8.2015 07:45
mgtka

XXX.XXX.92.145

No tak to máte super...a když to vezmete kolem a kolem...bude ten kůň potřebovat krom sena další krmení? a vitamíny?
Měsíčně 5tis. byste utratit neměla, pokud nebude nějaká situace...takže zbytek odkládat pro strýčka příhodu, myslím že vyjdete.

4.8.2015 13:38
apolo2

XXX.XXX.0.19

Tak mě vyjdou dva rekre koně v domácím ustájení cca na 25tis.ročně, když se moc neroztahuji. V této ceně je základní péče (kovář, očkování, odčervení, občas nějaký ten rozbor krve, koprologie), dále seno na celý rok, liz, granule, těmi více méně krmíme jen mlaďocha (A1/1xQH), druhý koník (kříženka chladnokrevníka cca 157 v KVH) je snadno krmitelný, tak dostává granule jen příležitostně po větší práci, jinak kupuji kvalitnější, jeden pytel za 500, -, dva mi vystačí cca 2-3měsíce. Nyní, při počasí jakém je, mě třeba jen seno za loňský rok vyšlo na 15tis., takže ostatní položky jsou skoro zanedbatelné. Do této ceny nezapočítávám třeba údržbu pastviny, mám hektar (přihnojení, povápnění, popř.mulčování na podzim), výměnu pásek (pomalu co druhý rok, teď jsem dala lanko, to snad vydrží déle), tyček (ty mám vlastní), sekání trávy (PHM taky něco stojí), některé výdaje nejsou každý rok, ale se vším všudy se vejdu do 35tis. Takže když to podělíte dvanácti, vychází cca 3 tis.měsíčně dva středně velcí koně.
Takže si myslím, že s 5 tis. vyjdete královsky, když nebudete utrácet za zbytečnosti. Jinak typuju, že pokud nebudete s Norikem dělat těžkou práci, nebude náročný ani na krmení, měl by být snadno krmitelný, alespoň kamarádčina norička je, ale záleží také na velikosti koníka.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.8.2015 13:58
Uživatel s deaktivovaným účtem

belgicanda napsal(a):
Ustájení a pastviny mám zadarmo. Kovat nehodlám. Spíše mě zajímá cena krmení, vitamíny, očkování atd. Sedlo mám, ohlávky a další kraviny taky to nepočítám, pár let vydrží. Měsíčně ušetřím 5000, - stačilo by to? Počítám i s případnými úrazy atd. ale to mám nějakou sumu v záloze z té čerpat jinak nehodlám, pouze v nutných případech.

Tak ak sa nemusíte o tie pastviny nijako starať- teda robiť a opravovať ploty, stavba a údržba prístreškov, zbierať trus, starať sa okvalitu porastu, brániť a podobne... Tak potom fakt potrebujete počítať akurát tak so senom mimo pastevného obdobia a s vodou. Teda pokiaľaj to nemáte zadarmo. Krmivo je veľmi individuálne, základná minerálka vyjde na pár kč denne, klasika ovos na deň vyjdetiež tak podobne, jedno vrece ovsa mi na koňa( rekreačné využitie) vydá skoro na dva mesiace. Otázka je v akej oblasti sa pohybujete aké sú tam ceny za obilniny, u nás ten ovos vyjde cca 250-300kč vrece( záleží od toho, ako sa pohybujú ceny všeobecne a aká je úroda).
Pri tých cenách veľmi záleží od toho, čím chcete kŕmiť. Najrozumnejšie bude rozmyslieť si kŕmnu dávku a na základe toho si popozerať v eshopoch cenych konkrétnych krmív, tak budete mať najlepší prehľad.
Ale tých 5.000 by vám stačilo aj v bežnom komerčnom ustajnení, odhadujem, že ak budete kupovať iba krmivo, tak do 500-700mesačne sa vojdete bez problémov.

4.8.2015 14:59
aluska

XXX.XXX.223.199

Mám norika 11 let, ne ve vlastním. Platím ustájko, ale ostatní - nepřikrmuju, má trávu a seno at libidum. Nemaká v lese a 5x týdně vyjížďku ani nepocítí. Strouhám si sama,2 x ročně odčervení,1x očkování, vitamíny zatím žádné, nějaké mrkve, jablka, tvrdý chleba jako odměnu. Nepočítám pořizovací cenu koně, vybavení na koně a podkovářských potřeb ani ustájka. Zatím byl vždy i zdravý.

4.8.2015 17:34
belgicanda

XXX.XXX.52.22

Díky všem za reakce, koníka budu pořizovat ještě hřebečka takže počítám že ze začátku bude stát více. Chci ho mít pouze jako parťáka na vandry a různé procházky po lese se psem. Takže nepotřebuju kupovat všechny kravinky, stačí mi ohlávka a vodítko a později jedno sedlo. To co měsíčně ušetřím bude pro strýčka příhodu.

5.8.2015 13:29
Grandina

XXX.XXX.130.27

polárka.15 napsal(a):
Mrkněte se na internet, kolik stojí vitamíny (většinou vydrží na měsíc), které chcete, čím budete krmit kolik průměrně toho kůň sežere x 12 a hotovo. Každý má priority, krmení, doplňky jinak. Značku, hodnotu, některý kůň má specifika, takže i tím se to může lišit, obecně se to opravdu říci nedá. Já dám klidně měsíčně 100 tis. a druhý dá sotva 50 tis. Kolik doopravdy do toho dám nepočítám raději, vychází mi to, zvládám to, a to stačí - vidět tu cifru konečnou na konci roku, tak mě zaručeně švihne

Polárko opravdu 100 000 měsíčně? :D Jinak k zadavatelce...Pro mě jednoznačně nejdražší položkou je seno...Na velkého koně a poníka počítám 2,5 balíku měsíčně...takže cca 1000..Krmení je nula nula nic...kdyby 100-150 měsíčně, sláma 250, odčervení 250 měs, korektury cca 200 měs, nějaká voda, elekrtrika..kdyby po dvou stovkách měsíčně...2200 /2...takže řekněme 1100 na koně, plus krve, očkování, nějaké opravy ohradníku, obnova cajků...myslím si že 2000 měsíčně odpovídají realitě, za předpokladu, že nejsou nějaké nečekané výdaje :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík