Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.9.2015 18:19
_janina_

XXX.XXX.155.226

Ahoj chystám se poníkoví (shetland) koupit sedýlko jen mám pořád v hlavě mylšenku jakou velikost jestli musím hledat jen sedlo na shetty nebo může býti na ponyho? Jaká velikost posedlí se dává nebo podle čeho určit jak velké sedlo. Jinak uvítám i typ na přesnou značku a typ o peníze tolik nejde, ale chci opravdu sedlo ne placku nebo pad. Děkuji za radu :).

6.9.2015 20:23
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

_janina_ napsal(a):
Ahoj chystám se poníkoví (shetland) koupit sedýlko jen mám pořád v hlavě mylšenku jakou velikost jestli musím hledat jen sedlo na shetty nebo může býti na ponyho? Jaká velikost posedlí se dává nebo podle čeho určit jak velké sedlo. Jinak uvítám i typ na přesnou značku a typ o peníze tolik nejde, ale chci opravdu sedlo ne placku nebo pad. Děkuji za radu :).

Nejlépe nechat udělat odborníkem na míru šité sedlo a je vystaráno.Přijede, změří, vyzkouší, upraví a napasuje správně a bude spokojený koník i jezdec.Když nejde o peníze, je to nejlepší řešení.

7.9.2015 16:29
aggitta

XXX.XXX.65.76

A takhle to bohužel dopadne s "klasickým" sedlem.
Rozdíl je v tom, že doporučované výše má podsedlové polštáře přichycené na principu suchého zipu, drží fest, ale dají se odtrhnout a dát dál od středu či blíže a tak se sedlová komora zůží nebo rozšíří. Pokud je úzká, je i vyšší (sedlo jsme bez problémů využívali i na poníka 132 cm KVH), pokud se rozšíří, je nižší a sedlo i nízký kohoutek udrží na nístě.

8.9.2015 19:50
_janina_

XXX.XXX.155.226

Děkuju za tip určo něco vyberu ale jedná se mi i o to kolik dát max. shetlandovi veliksot posedlí jeslti neexistujou poníkovské sedla třeba s posedlím 16. Nebo jestli to poníkovi už vadí třeba v pohybu zádě. Napadá mě ještě problém těžiště.

8.9.2015 20:39
misakk11

XXX.XXX.49.2

Sedla s menším posedlím se dělají. Např. KenTaur vyrábí dětská sedla s posedlím 15" a juniorská sedla s posedlím 16". Určitě se dá něco takového najít i u jiných značek. Délku sedla na hřbětě určíte tak, že nahmatáte lopatku koně, sedlo musí začínat až za lopatkou a pak najdete poslední žebro koně a pojedete po něm až k páteři. Tím máte vymezen prostor pro sedlo. Za poslední žebro by sedlo již nemělo doléhat a zároveň nesmí vepředu bránit lopatce v pohybu.
http://www.kentaur.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=60&Itemid=40&lang=cs.

8.9.2015 21:23
_janina_

XXX.XXX.155.226

Děkuji moc za odpověd hodně mi to pomohlo

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.9.2015 21:41

Teda, upřímně, nedokážu si představit, že bude jakémukoli shettlandovi sedět 16kové posedlí :( I daleko větší poníci mají krátké hřbety, takže je jim maximálně 15...

8.9.2015 22:05
_janina_

XXX.XXX.155.226

To jsem samozřejmě střelila od oka...moc jsem nechtěla placku nebo ty vyloženě plastové sedýlka chtěla jsem sintetiku nebo kůži a to se moc právě nevyrábí v shetty velikosti

8.9.2015 22:08

Jasně, rozumím. Řešila jsem to samé na shettynku.. nakonec jsme pořídili nějakého toho Winteca a je dost nepoužitelný. Nejvíc mě na tom vytáčejí třmenové zámky - ty Wintec original třmen. řemeny pro děti jsou tak krátké, že mají rozptyl cca 20 cm (směšné - to vědět, tak za to nikdy peníze nevyhodím ) a když tam dá člověk klasické, tak u třmen. zámků sedlo tak odstává, že to děti dře. Takže vlastně pokud nemáte dítě s "optimálně dlouhýma nohama", tak je sedlo nepoužitelné

9.9.2015 07:28
aggitta

XXX.XXX.65.76

Doporučované sedlo se dostane ve 2 velikostech - 13 a 15.
A vyrábí se ve dvou typech - jeden že zápinky odbřišníku jdou ze stranice sedla dole (je potřeba mít k tomu krátký podbřišník a stejně to není ideální) nebo klasicky jako u jiných sedel - mnohem, mnohem lepší.
Tř. zámky OK, jsou bezpečnostní, řemeny dlouhé - museli jsme přidělávat spoustu dírek, aby to sedělo i malinkým dětem. Krátké tř. řemeny bych uvítala smajlík protože vozím děti 2-8 leté a ty mají krátké nožičky.
Na fotkách výše uveřejněných má ryzka s KVH 86 cm sedlo velikost 15 a bělka s KVH 91 cm sedlo velikost 13. Můžete tedy porovnat...

10.9.2015 14:57
_janina_

XXX.XXX.155.226

Myslíte že by nemohlo být např. toto? http://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/jezdecke-sedlo-pro-zacatecniky-velikost-pony-set/d-72144/

Ale posedlí 16 už asi bude na shetlanda hodně že? Měřila jsem ho od konce lopatky po poslední žebro a má 45cm (17,5palce). Jedná se mi o to že na něj nechci narvat sedlo pro úplné mrňata ale at na něj můžou jezdit i větší děti např.10-12 let

Nebo toto by bylo lepší ale komora 2 se mi zdá trochu málo na to že je tam psané přímo pro shetty
http://www.potreby-jezdecke.cz/jplanskroun/eshop/19-1-JEZDECKE-VYBAVENI-PRO-DETI/128-2-Detska-a-pony-sedla/5/1035-Sedlo-jezdecky-komplet-Shetty

Nebo koupit to miniwesternové které rozloží lépe váhu? Poník se bude teprve obsedat tak co nejlépe. Budou na něm jezdit dvě děti 10 a 8 let.

10.9.2015 15:01
_janina_

XXX.XXX.155.226

Aggitta : Uvažuji o tom vašem sedle o té 15" na fotce jsem si ale všimla že ta zadní část je jak tvrdá placka jestli to toho koníka netlačí nebo neodře. Nemáte stím sedýlkem nějaké problémy nebo je tam třeba něco vychytat? Je vyrobeno z plastu že?

10.9.2015 17:14
aggitta

XXX.XXX.65.76

_janina_ napsal(a):
Myslíte že by nemohlo být např. toto? http://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/jezdecke-sedlo-pro-zacatecniky-velikost-pony-set/d-72144/

Ale posedlí 16 už asi bude na shetlanda hodně že? Měřila jsem ho od konce lopatky po poslední žebro a má 45cm (17,5palce). Jedná se mi o to že na něj nechci narvat sedlo pro úplné mrňata ale at na něj můžou jezdit i větší děti např.10-12 let

Nebo toto by bylo lepší ale komora 2 se mi zdá trochu málo na to že je tam psané přímo pro shetty
http://www.potreby-jezdecke.cz/jplanskroun/eshop/19-1-JEZDECKE-VYBAVENI-PRO-DETI/128-2-Detska-a-pony-sedla/5/1035-Sedlo-jezdecky-komplet-Shetty

Nebo koupit to miniwesternové které rozloží lépe váhu? Poník se bude teprve obsedat tak co nejlépe. Budou na něm jezdit dvě děti 10 a 8 let.

Tyto sedla budou pasovat pouze na shettyho s výraznějším kohoutkem, nebo plecí a možná ještě s podocasníkem.

10.9.2015 17:19
aggitta

XXX.XXX.65.76

_janina_ napsal(a):
Aggitta : Uvažuji o tom vašem sedle o té 15" na fotce jsem si ale všimla že ta zadní část je jak tvrdá placka jestli to toho koníka netlačí nebo neodře. Nemáte stím sedýlkem nějaké problémy nebo je tam třeba něco vychytat? Je vyrobeno z plastu že?

Na fotce je vidět, že sedlo leží na podsedlových polštářích - je tam vidět, že neleží přímo na zádech koně. Našla jsem právě tuto fotku bez deky - s dečkou už to tak vidět není
Pohledala jsem ještě další foto.

Isabela

11.9.2015 11:17
Isabela

XXX.XXX.107.212

Hezký den, celou diskuzi jsem nečetla, každopádně s výběrem sedla poradí buď odborník nebo jsem našla na internetu rádce. Najdete ho tady: http://www.heapco.cz/vyber-sedla/. Třeba podle toho vyberete :). Na internetu je jich celá řada :).

11.9.2015 11:29
aggitta

XXX.XXX.65.76

Isabela napsal(a):
Hezký den, celou diskuzi jsem nečetla, každopádně s výběrem sedla poradí buď odborník nebo jsem našla na internetu rádce. Najdete ho tady: http://www.heapco.cz/vyber-sedla/. Třeba podle toho vyberete :). Na internetu je jich celá řada :).

Tohle je rádce použitelný pro výběr sedla na koně cca od 130 cm KVH výše.
Shetlandi a minishetlandi jsou dost specifičtí...
Ale co, poradila jsem a záleží na tázajícím, zda se chce radou řídit či ne. Člověk má nárok na dělání chyb, ne? Já vyzkoušela spoustu sedel, než jsem se dopracovala k těmto, měla jsem zprvu pochyby o trvanlivosti, nakonec sedla už mají přes 10 let provozu za sebou, je to na nich i vidět (odřeniny), ale stále jsou funkční.

14.9.2015 08:29
kallisto

XXX.XXX.157.94

Já jsem na poníka cca 100cm sehnala sedýlko Maxam se 14" posedlím u paní Dohnalové.

http://www.a-sedla.cz/pony-sedlo-thorowgood-maxam-pony-hc04p něco takového

Poníčkovi i jeho pětileté majitelce sedí moc pěkně.

14.9.2015 13:36
aggitta

XXX.XXX.65.76

Poníka bych tedy odhadla dle stavby těla na křížence s welšem, určitě má výraznější kohoutek než čistokrevný SHP. Zdá se mi i větší než 100 cm...tipla bych ho na 110 cm - možná i 115 cm.

14.9.2015 13:50
kallisto

XXX.XXX.157.94

Ano možná bude o chloupek větší, ale záda má taky kulaťoučká, kohoutek výrazný nijak moc není. Sedýlko uvádím hlavně jako příklad "klasického anglického" sedýlka (dle mého lepší konstrukčně než ten dětský wintec, ) v maličkém posedlí 14" a pro představu 5ti letou holčičku. Určitě by se dalo sehnat i se širší komorou na opravdu shettí kuličky.

14.9.2015 14:12
bubel

XXX.XXX.110.137

Nějak mě to nejde vložit.http://www.kalenda-kone.cz/.

14.9.2015 14:15
aggitta

XXX.XXX.65.76

Podle mne je to už pony, co nějaký kohoutek má...
Na rozdíl od "šetykoulí" kterým jakýsi viditelný kohoutek vytvoří jen rostoucí hříva, přičemž jejich kohoutek je jen 1-2 cm nad hřbetem
Snad to na fotkách bude vidět...

14.9.2015 14:19
aggitta

XXX.XXX.65.76

Westernové? Je fakt, že často sedí lépe. Ale pokud chcete jezdit s dětmi třebas lead rein, nebo je připravovat pro budoucí drezurní či parkurový pony sport, tak je westernové sedlo k ničemu...

14.9.2015 14:22
bubel

XXX.XXX.110.137

Teda to jsou pěkný kouličky, ale já mám na šetíka western a v poho,.

Přidejte reakci

Přidat smajlík