Kolik utáhne el. ohradník?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.9.2015 08:16
canka

XXX.XXX.33.9

Máme bateriový zdroj ohradníku, protože zde nemáme elektřinu. Nyní nám dva dny za sebou utekla kobyla z ohrady, a už bych to nechtěla zažít, protože letěla přes silnici a lítala po návsi...kdyby jelo auto...nechci domyslet...první den jsme našli přetrženou pásku od stromku, o který se vzadu ve výběhu páska odírala, tudíž praskla a kobyla podlezla...druhý den už bylo všechno v pořádku a až teprve tehdy mě napadlo husu podívat se na zdroj...a baterka byla vybitá..okamžitě jsem jela ke známému, ten mi zdroj napojil na autobaterku. Nevím ale, kolik to utáhne...máme dva výběhy a potřebovala bych vědět, zda-li zdroj utáhne oba dva najednou..jeden je o velikosti cca 1500 m2, délka jedné pásky kolem dokola výběhu je 180 m. Druhý výběh je o velikosti 2500 m2, délka pásky kolem dokola výběhu je cca 240 m. Myslíte, že tento zdroj a autobaterky utáhne ohradu o velikosti 4000 m2?

16.9.2015 09:45
ilka

XXX.XXX.26.66

Zdravím, také máme ohradník na baterii a drží dobře, je z auta. Používám jen přes den a na noc zavíráme do pevné ohrady. Baterie vydrží tak 3 týdny i měsíc. Mam na zdroji regulaci. Hlídáme si aby tráva nezasahovala do drátů, manžel to vysekal strunovkou až na hlínu. Záleží jak silný máte ten zdroj, záleží tam na jaulech ten náš má 3, máme v ohradě i ovce a ty potřebují silnější než koně. Kobyla se jednou dotkla ohradníku a teď si dává pozor. Máme přibližně stejný pozemek a příští týden ho budem rozšiřovat o dalších 6000 m2, tak jsem zvědavá jak se s tím zdroj popere ale máme snad kvalitní nešetřili jsme je to tento :
http://www.selko.cz/zdroj-bateriovy-ep-4000-g-pro-elektricky-ohradnik~z3660ea.html
Záleží co udává výrobce toho vašeho zdroje kolik km ohradíte.

16.9.2015 09:52
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

canka napsal(a):
Máme bateriový zdroj ohradníku, protože zde nemáme elektřinu. Nyní nám dva dny za sebou utekla kobyla z ohrady, a už bych to nechtěla zažít, protože letěla přes silnici a lítala po návsi...kdyby jelo auto...nechci domyslet...první den jsme našli přetrženou pásku od stromku, o který se vzadu ve výběhu páska odírala, tudíž praskla a kobyla podlezla...druhý den už bylo všechno v pořádku a až teprve tehdy mě napadlo husu podívat se na zdroj...a baterka byla vybitá..okamžitě jsem jela ke známému, ten mi zdroj napojil na autobaterku. Nevím ale, kolik to utáhne...máme dva výběhy a potřebovala bych vědět, zda-li zdroj utáhne oba dva najednou..jeden je o velikosti cca 1500 m2, délka jedné pásky kolem dokola výběhu je 180 m. Druhý výběh je o velikosti 2500 m2, délka pásky kolem dokola výběhu je cca 240 m. Myslíte, že tento zdroj a autobaterky utáhne ohradu o velikosti 4000 m2?

Jaká značka zdroje to je?Pásku máte kolika řadama?Podle toho, co píšete jednou řadou je páska kolem výběhu?Je to váš kůň už dlouho, nebo je nový koupený?Proč je sám ten kůň?Až vám kolem ohrady na silnici projedou jezdci, může to být teda hustý, až kobyla prolítne a způsobí průser! Kůň je stádové zvíře a pochybuju, že zůstane v klidu, když kolem někde projede.Navíc ve stádě je bezpečí.

17.9.2015 07:53
canka

XXX.XXX.33.9

Na značku ohradníku se musím podívat...stál mě asi 3500, -, takže taková kvalita, jako máte Vy Ilka, to bohužel není...je nyní zapojen na autobaterku, na 12 V...nevím, zda to bude stačit...máme zaplé též jen přes den, na noc vypínáme, kobyla je v pevném výběhu...nezbývá mi, než to zkusit, eventuelně budu obtýden střídat výběhy(takhle jsem je nechala propojené, aby kobyla měla větší plac na pastvu
Gitule vrtule: máme dvě pásky nad sebou(uvádím délku jedné pásky jen aby jste věděli délku, když potřebuji poradit). Kobylu mám 12 let, takže ne, není to nový kůň. Za koňmi neutíká, zařehtá si, když vidí koně, ale pak se dál spokojeně pase a nejančí...útěk byl způsoben čistě tím, že zjistila, že v páskách nejde elektrika...neutekla za, něčím,. Je společně se třema kozama a vypadá spokojeně. Je takhle už tři roky, a každý týden jezdíme buď za kamarádkou, co má vedle ve vesnici koně, nebo do vedlejší vesnice, kde mají též koně...není bez úplného kontaktu a hlavně je to, teroristka, smajlík Každého koně vždycky šikanovala...a na tohle jsem se v diskuzi neptala...zajímal mě ohradník, děkuji.

17.9.2015 08:04
canka

XXX.XXX.33.9

Tak teď jsme našla tu značku, kupovala jsem z Kamir.cz, je to elektrický ohradník bateriový Eco Power B 250 Plus...a v parametrech uvádí, že délka ohrady s velkým porostem 3 km...tak já mám vše kolem ohrady vysekané, aby se nikde nic už nedotýkalo, tak uvidíme, když je to napojené na 12 V baterii, zda to utáhne...musím to vyzkoušet.

17.9.2015 12:06
anobbona

XXX.XXX.231.218

Canka a ti "záškodníci" děcka ti tam už nechodí?

17.9.2015 14:09
ilka

XXX.XXX.26.66

Canka, já občas obejdu ohradník a utrhnu si trávu a po určíté vzálenosti vyzkouším jestli to kope, může se stát, že páska je někde narušená a už dobře nevodí. Každá páska je jinak vodivá, bacha na to, některé levnější nedoporučují na dlouhé ohradníky, a když to máš na dvě řady tak to asi špatně vede(jak tam máš tu pásku dlouho?muže být už přepálená, vše má svoji životnost) Kobča si to vyzkoušela, nedostala kopanec a tak to bude chtít to pohlídat, aby byla baterka dobře nabitá, ať teď dostane a ona si to příště rozmyslí. Mám dvě baterky do auta a ty točíme, nemůžu si to vynachválit.

17.9.2015 21:45
canka

XXX.XXX.33.9

Anobbona: Díky Bohu už máme klid...jedna z těch, co nám to dělala, tak ta odešla na školu někam na intr, a ta druhá má kluka, takže jí to přešlo asi...a nebo už zmoudřela . Každopádně musím zaťukat, ale tohle je první léto, co máme klid od nich...
Ilka: Pravda je, že páska je stará rok určitě...takže by bylo dobré jí vyměnit...možná proto ta vodivost není taková...mám koupenou takovou tu bílou silnější, mám tuším6 nebo 8 mm, ale zatím ji mám v kufru v autě. Ale ta mi vyjde jen na jednu ohradu...ale přemýšlím, jestli by nebylo dobré koupit i lanko? Pro lepší vodivost? Že bych vrchní dala tu bílou pásku silnou a spodky lanka?

18.9.2015 00:29
mgtka

XXX.XXX.22.52

Já mám vrchní pásku, ale jen tu nejtenší (vidět jde pěkně a nezatěžují ji tolik vlivy jako vítr, sníh, déšť, vlastní váha), dole mám lanko a za mě je to nejlepší řešení.

18.9.2015 11:36
ilka

XXX.XXX.26.66

Canka, přesně tak to máme, mám tam taky ovce a kozlika, kvůli nim mám dole tři řady lanka a pásku jen vrchem kvuli kobyle, tu mám silnou jen 20mm, hele nespletla si se v těch milimetrech, takto slabou pásku jsem nikde neviděla Máme to od jara a zatím nikdo neutekl. No rok zase neni moc.

18.9.2015 16:06
canka

XXX.XXX.33.9

No to jsem se kurňa sekla Samozřejmě je to 60 nebo 80 mm Jsem jelito...takže jsou i lanka lepší jako vodiče než páska? I co se týče zimního období? Okoukla jsem ty lanka..koukám na Kamir.cz...co toto: http://www.kamir.cz/polyetylenove-lanko-pro-elektricky-ohradnik-2-mm-economy ? Líbí se mi, že je tam 500 m lanka za velmi slušnou cenu...ale nevím, jestli radši nekoupit lepší...co radíte?

18.9.2015 22:03
ilka

XXX.XXX.26.66

každý se někdy spleteme já mám toto lanko: http://www.selko.cz/lanko-basic-pro-el-ohradnik-3-mm-x-1000-m-3x-ni-0-20-mm-zluto-oranz-~z3632j.html
koukám, že u té tvé uvádí odpor na 100m, nevím jak to s tím odporem je, zítra se ti zeptám manžela a pak písnu. Jo dnes jsem četla v časáku, cituji:Pásky jsou vyrobeny z polyetylenových vláken. Jako vodič se používá nerezový drátek.Měděné drátky v páskách nemají dlouhou životnost, protože se páska větrem neustále pohybuje a drátky se v izolátorch poruší.Nejpraktičtější jsou pásky o šířce 10mm. Pásky 20mm a 40mm mají již velkou plochu a případná námraza v zimě je velmi zatěžuje.
Tak až nám doslouží ta naše, taky koupím tu tenčí

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.9.2015 22:30
Uživatel s deaktivovaným účtem

Canko, většinou je to tak, že čím levnější, tím "ošizenější". Ta dražší mají větší počet drátků, tedy lepší vodivost. A nejspíš díky materiálu (nejsem elektrikář, tak tomu houby rozumím) to má i nižší odpor, což je rozhodující vůči výkonu zdroje a výdrži baterky. To se dá vypočítat z údajů zdroje versus těch vodičů.
Jinak já pasu koně ve třech řadách pásek, necelý hektar, a autobaterie mi vydrží cirka měsíc. Možná i dýl. Ale je fakt třeba dbát na to, aby to nikde neprobíjelo. Jakmile jsem na to připíchla byť jen 150 m ovčí sítě, měla jsem jí vymlácenou do týdne.

19.9.2015 10:04
canka

XXX.XXX.33.9

Ilka děkuji za odkaz, koukám, že toto lanko má dokonce 1000 m, což by se mi v tomto případě(vzhledem k velikosti výběhu), hodilo opravdu více. Nevím právě, jak je to s tím odporem. Dnes udělám alespoň jeden výběh, koupila jsem totiž málo těch plochých izolátorů na tu širší pásku, a dám tu širší nahoru. Dole nechám zatím tu klasickou oranžovou 20 mm pásku, ale jen co objednám to vhodné lanko, tak to předělám. Nechám nahoře tu širokou bílou a dolu dám dvě řady lanka. A druhý výběh(už mi nezbude ta bílá páska), udělám jen ze tří řad lanek...myslíte, že je bude respektovat i bez pásky? Nechám ji týden ve výběhu s tou bílou paskou a dvěma lankami a pak bych ji zkusila dát do druhého s těmi lanky...kozy vůbec řešit nemusím, co se týče ohrady, protože když je vypustím na pastvu, od kobyly se nehnou ani na krok...vždycky je tam s ní nechávám tak 4-6 hodin pást(pak už mají přervaný pupky a jdou samy chrnět do přístřešku) a pak je zavírám. ještě že aspoň ty jsou hodný

19.9.2015 21:07
ilka

XXX.XXX.26.66

Canka, jé taky jsme dnes předělali celý ohradník, manžel říkal čím menší odpor tím lepší. S lankem jsem fakt spokojená. Zvětšovali jsme dnes ohradu a taky mi páska nestačila, navázali jsme na zbytek to lanko a zítra vyzkoušíme jestli to kobča nebude chtít projít. Nový pozemek máme také jen dvě řady lanka a vrchní pásku, mám obavu z ovcí jsou to máča, aby tím neprolítli, když zase pojedou kolem šílenci na čtyřkolkách, docela se jich bojí.

19.9.2015 22:42
canka

XXX.XXX.33.9

Také mám dneska úspěšně hotový výběh, kobyla chvíli čuměla na tu širokou pásku, šla si k ní čuchnout a hned zase odlítla, protože dostala ránu...tak k tý už se nepřiblíží...lanko jsem objednala, uvidíme, jestli ho budete respektovat na druhém výběhu...pokud ne, dám tam alespon tedy tu 10 mm pásku na vrchní řadu a uvidíme...možná jsem jí já husa hloupá měla objednat taky rovnou preventivně...nevadí, tu mají kdyžtak v jedzeckých potřebách kousek od nás, pro tu můžu vždycky zajet..lanka k ohradníkům tam myslím nemají..dejte vědět, jestli Vaše kobča respektovala ty lanka...a jsou asi i opravdu lepší že, na tu zimu...vím, že pásky jsem musela v mrazech oklepávat od námrazy, aby fungovala. A zeptám se ještě, když dostanete ránu od pásky, a ránu od lanka, co dá větší? Nebo je to stejné? Já vím, že je to praštěný, ale já to teď musela zkoušet mojí rukou, protože zkoušečka se nám, pohnojila, a byl rozdíl dostat ránu od 20 mm pásky a od tý 8 mm...jak je tam asi víc těch vodivých lanek...tak mě zajímá, jakou šupu to dá přes lanko... Samozřejmě nechci, aby jste to zkoušela kvůli mě, jen nejstli nemáte zkušenost Tak v tomhle máme výhodu, že mám pastvinu mimo dosah silnice...kolem nás je jen lesík a pole...silnice je dole pod náma(jsme na kopečku), takže auta jen slyšíme, ale nevidíme...

20.9.2015 08:22
anobbona

XXX.XXX.84.98

Na ohrady je nejlepší používat vodiče s co nejmenším odporem, pásky moc dobré nejsou, jsou sice dobře viditelné, ale stačí aby se na to vy*ral pták a hned se to přepálí, mají také velkou plochu, která je napínáná při větru, sněhu...nejlepší vodiče jsou klasické šponovací dráty na plot
v každém případě, elektrické hrazení, byť bude plně pod proudem, pro zvíře, které se rozhodlo projít přes (klasický útěk, panika), není absolutně žádná překážka.
Ohledně ovcí, spoléhat se na to, že je zastaví dvě řady lanek je bláhová představa - ovce jsou teroristi, ty zvířata snad nic jiného nedělají, než že přemýšlí, jak z ohrady zdrhnout...

20.9.2015 19:41
ilka

XXX.XXX.26.66

Canka, tak jsem dnes vyzkoušela a kope obojí stejně, aspoň mě to tak přišlo. Testuji přes stéblo trávy, není to taková šlupka
Unás zatím klid s kobylou jsem obešla na vodítku celou ohradu, počuchal, okoukla a pak už si jen cpala pupek, ovce s kozlem taktéž, kobču mají šéfovou, tak co dělá ona dělají stejně Došlo i na čtyřkolku a jen zvedli hlavu od žrádla a byl klid...

22.9.2015 20:58
canka

XXX.XXX.33.9

Takže prostě vybírat pásku nebo lanko s co nejmenším odporem...už mám sice objednáno, ale snad to bude dobré..zatím nemáme žádný problém, od té doby, co kobyla dostala šupu od té bílé pásky, tak je zase v poklidu...počítám, že lanko dorazí teď do konce týdne, tak jsem zvědavá, jak bude respektovat to...vidíš ilka, a to jsem myslela, že lanko je, vodivější, tudíž to kopnutí od ohradníku bude o něco znatelnější...ale já myslím, že až si čuchne i k lanku a dostane kopanec, tak bude klid...hlavně teď musím kontrolovat, jak dlouho baterka vydrží...tobě vydrží(na noc jsi říkala, že také vypínáš ohradu jako já) měsíc?

22.9.2015 21:28
mgtka

XXX.XXX.22.95

Že je lanko vodivější znamená, že se tam "ztrácí" méně toho proudu a dojde jakoby dále. Že třeba na ten stejný zdroj při nekvalitní široké pásce byste utáhla akorát tak malou ohradu, další napojení už by kopalo méně účinněji, kdežto kvalitní lanko s nízkým odporem vám zajistí podstatně větší kus spolehlivého kopání, vybíjecí energie je všude stejná-tak to chápu já.

23.9.2015 09:10
ilka

XXX.XXX.30.120

Canka, mám dvě baterie, jedna je nová ta vydrží i více jak měsíc a druhá je starší a ta vydrží méně cca do měsíce, ale asi by vydržely déle ale jsem srab a nenechám jí úplně vybít, mám tam kontrolku nabití, zelená, oranžová a červená, a jakmile to začne blikat červeně už měníme manžel tvrdí že na červenou by dala klidně i 14 dní ale nechci lovit naši zvířenu někde po lese nebo obci, hlavně máme věčně nespokojené a udavačské sousedy a to by nesnesli, kdyby se jim kůň procházel po pozemku
jj, u většiny prodávaných pásek a lanek udávají zda je pro krátké či dlouhé ohrady, samozřejmě od toho se odvíjí i ceny, když lepší vodivost a menší odpor tak jsou dražší.

Přidejte reakci

Přidat smajlík