Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.9.2015 08:31
neluše

XXX.XXX.146.210

Dobrý den, jak jste sepsali výpověď pronájmu pozemku?

Potřebuji to ještě letos, ale nevím jak má vypadat, strýček googel mi žádný vzor nenašel.

Smlouva je na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou 5 let ach jo.

16.9.2015 09:00
lizbeth

XXX.XXX.213.21

Psali jsme ji letos, normálně formální styl dopisu, najdete to na netu
pak už jen popsání výpovědi té a té parcely a že žádáte od nich potvrzení datumu vyjmutí a jeto taky to máme za 5 let

Jaja007

16.9.2015 09:26
Jaja007

XXX.XXX.41.2

A nebo také strany mohou dojít k dohodě a doba může být podstatně kratší...

17.9.2015 14:09
lizbeth

XXX.XXX.213.21

Jaja007 napsal(a):
A nebo také strany mohou dojít k dohodě a doba může být podstatně kratší...

Tak to hodně štěstí...neumím si představit dotyčného, co obhospodařuje dané místo a přistoupí na dohodu, bohužel v dnešní době...ani náhodou.

17.9.2015 15:04
ilka

XXX.XXX.26.66

Jéjé, tak to já měla štěsí, letos v létě jsem zavolala družstvu, taky že to nejde(máme roční výpověď)pak jsem volala znovu a dá se říct je ukňučela a dohoda byla po sklizni, tak k 1.10.2015
Někdy je lepší osobní jednání a domluvit se osobně, někdy to dělá divy

17.9.2015 15:08
ilka

XXX.XXX.26.66

Jo ještě to znění : Dohoda o vydání pozemku

Majitel:

Nájemce:

Nájemce vydává ke dni...do užívání majiteli pozemek p.č... v k.ú...

Dne...

podpis nájemce podpis majitele.

17.9.2015 15:11
ilka

XXX.XXX.26.66

Tak to asi stačí, máme to tak od ZS.

17.9.2015 15:21
lizbeth

XXX.XXX.213.21

ilka napsal(a):
Jéjé, tak to já měla štěsí, letos v létě jsem zavolala družstvu, taky že to nejde(máme roční výpověď)pak jsem volala znovu a dá se říct je ukňučela a dohoda byla po sklizni, tak k 1.10.2015
Někdy je lepší osobní jednání a domluvit se osobně, někdy to dělá divy

No tak rok a 5 let je rozdíl...věřte mi že 5 let by vám neodpustili, po tom 1.10 na zimu je jim jedno, stejně kdyby na jaře vám pozemek dávali, už stejně nic nezasejou...

17.9.2015 15:59
mgtka

XXX.XXX.92.145

Nejsem si jistá, ale oni dotace na pozemky berou na několik let dopředu a proto mají tak dlouhé výpovědní lhůty. o ten pozemek jim asi až tak nejde jako spíše o to, že kdyby někdo přišel na to, že pozemek využívá někdo jiný museli by hodně peněz vracet.

18.9.2015 08:06
aggitta

XXX.XXX.65.76

mgtka napsal(a):
Nejsem si jistá, ale oni dotace na pozemky berou na několik let dopředu a proto mají tak dlouhé výpovědní lhůty. o ten pozemek jim asi až tak nejde jako spíše o to, že kdyby někdo přišel na to, že pozemek využívá někdo jiný museli by hodně peněz vracet.

Dotace se v žádném případě neberou na 5 let dopředu, ale zemědělec se zavazuje hospodařit 5 let na přihlášených trvalých travních porostech(TTP), proto ty 5 leté výpovědní lhůty - a ANO, kdyby pozemek neměl v užívání celých 5 let a poklesla by mu takto výměra TTP o významné procento, má problém a nejen že bude muset vrátit dotace, ale zaplatí i penále.
Snažší je proto dohoda ohledně malinké části výměry zem. farmy, než o to, že zemědělci "seberete" polovinu výměry. Z toho důvodu se mnohdy spíše dohodnete s družstvem než se soukromníkem...
Osobně já bych jako zemědělec trvala na dodržení výpovědní lhůty, jakmile by šlo o víc jak půl hektaru smajlík

18.9.2015 10:00
neluše

XXX.XXX.146.210

Děkuji všem za rady

Ještě jsem se o tom bavila se známou a asi mám letos s tou výpovědí smůlu. Pozemky totiž teprve zdědím a ještě nejsou oficiálně moje. Tatík mi zemřel v červenci a notářka si nás ještě nezavolala. Jelikož jsem ale jeho jedináček, tak je celkem jasné, kdo to zdědí.

Máte s tím někdo zkušenost? Má cenu to výpověď dávat? Nebude neplatná, když ještě nejsem ofic majitel?

18.9.2015 11:23
ilka

XXX.XXX.26.66

Neluš, musíš počkat na dědické řízení i když si jedináček, mě zemřel taťka v březnu, také jsme zdědili pozemky, na finančáku jsem doložila úmrtní list a zaplatila v květnu daň, aby tam nebyl dluh. Oni mi řekly, že dokud nebude vyřízeno dědictví je majetek(už si nepamatuji to slovo)asi pozastaven. Nemůže s ním kdokoliv nakládat.
Výpověď nedávej počkej na notáře, nás oslovil asi do třech měsíců od úmrtí. Záleží jestli nezanechal závěť, jestli žil sám nebo s manželkou, družkou. Je toho hodně podle toho se to může táhnout i déle.

18.9.2015 11:28
ilka

XXX.XXX.26.66

Aggitko, tak už mi je to jasné proč mi na to přistoupili, nemáme trval. travnatý porost ale pole. Tak to je asi ten důvod proč je jen roční výpověď. Proto chtěli až posekají kukuřici. Jen se zajímali co tam chci mít, aby to nezarostlo plevelem.

18.9.2015 15:06
aggitta

XXX.XXX.65.76

Ano, u orné půdy se dá domluvit i předání ihned, jinak většinou se dle zákona výpověď dává k 1.10. běžného roku a měla by být zaslána nejméně měsíc předem! Pokud pošlete 20. září, může se to brát tak, že vypovídáte k 1.10. dalšího roku a pak ještě dle smlouvy výpovědní lhůta.
Proč to tak je?
Už v srpnu se sejí ozimy (řepka) a tak takové pole, vypověděné 1.9. je už zaseté a proto ho vydají až za rok. Nebo - na poli je ještě plodina (kukuřice) a vydat pole i s úrodou nelze. Také může být na poli vojtěška, nebo povinná meziplodina v rámci EFA atd.
Roční výpovědní lhůta dáva zemědělci dostatek času k tomu, aby uzpůsobil osevní postup, a na pole, které bude ten další rok předávat, nic nezasel.
Pozor - předání pozemku může být podmíněno jeho vyměřením, když je součástí lánu a nikdo neví odkud kam je to vaše. Vyměření si platí majitel.
A samozřejmě platí, že svůj pozemek musíte udržovat bez plevelů, aby se tyto nešířily na sousední pozemky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík