Jaja007

XXX.XXX.41.2
A nebo také strany mohou dojít k dohodě a doba může být podstatně kratší...
ilka
napsal(a):
Jéjé, tak to já měla štěsí, letos v létě jsem zavolala družstvu, taky že to nejde(máme roční výpověď)pak jsem volala znovu a dá se říct je ukňučela a dohoda byla po sklizni, tak k 1.10.2015
Někdy je lepší osobní jednání a domluvit se osobně, někdy to dělá divy
No tak rok a 5 let je rozdíl...věřte mi že 5 let by vám neodpustili, po tom 1.10 na zimu je jim jedno, stejně kdyby na jaře vám pozemek dávali, už stejně nic nezasejou...
mgtka
napsal(a):
Nejsem si jistá, ale oni dotace na pozemky berou na několik let dopředu a proto mají tak dlouhé výpovědní lhůty. o ten pozemek jim asi až tak nejde jako spíše o to, že kdyby někdo přišel na to, že pozemek využívá někdo jiný museli by hodně peněz vracet.
Dotace se v žádném případě neberou na 5 let dopředu, ale zemědělec se zavazuje hospodařit 5 let na přihlášených trvalých travních porostech(TTP), proto ty 5 leté výpovědní lhůty - a ANO, kdyby pozemek neměl v užívání celých 5 let a poklesla by mu takto výměra TTP o významné procento, má problém a nejen že bude muset vrátit dotace, ale zaplatí i penále.
Snažší je proto dohoda ohledně malinké části výměry zem. farmy, než o to, že zemědělci "seberete" polovinu výměry. Z toho důvodu se mnohdy spíše dohodnete s družstvem než se soukromníkem...
Osobně já bych jako zemědělec trvala na dodržení výpovědní lhůty, jakmile by šlo o víc jak půl hektaru
Děkuji všem za rady
Ještě jsem se o tom bavila se známou a asi mám letos s tou výpovědí smůlu. Pozemky totiž teprve zdědím a ještě nejsou oficiálně moje. Tatík mi zemřel v červenci a notářka si nás ještě nezavolala. Jelikož jsem ale jeho jedináček, tak je celkem jasné, kdo to zdědí.
Máte s tím někdo zkušenost? Má cenu to výpověď dávat? Nebude neplatná, když ještě nejsem ofic majitel?
Neluš, musíš počkat na dědické řízení i když si jedináček, mě zemřel taťka v březnu, také jsme zdědili pozemky, na finančáku jsem doložila úmrtní list a zaplatila v květnu daň, aby tam nebyl dluh. Oni mi řekly, že dokud nebude vyřízeno dědictví je majetek(už si nepamatuji to slovo)asi pozastaven. Nemůže s ním kdokoliv nakládat.
Výpověď nedávej počkej na notáře, nás oslovil asi do třech měsíců od úmrtí. Záleží jestli nezanechal závěť, jestli žil sám nebo s manželkou, družkou. Je toho hodně podle toho se to může táhnout i déle.
Ano, u orné půdy se dá domluvit i předání ihned, jinak většinou se dle zákona výpověď dává k 1.10. běžného roku a měla by být zaslána nejméně měsíc předem! Pokud pošlete 20. září, může se to brát tak, že vypovídáte k 1.10. dalšího roku a pak ještě dle smlouvy výpovědní lhůta.
Proč to tak je?
Už v srpnu se sejí ozimy (řepka) a tak takové pole, vypověděné 1.9. je už zaseté a proto ho vydají až za rok. Nebo - na poli je ještě plodina (kukuřice) a vydat pole i s úrodou nelze. Také může být na poli vojtěška, nebo povinná meziplodina v rámci EFA atd.
Roční výpovědní lhůta dáva zemědělci dostatek času k tomu, aby uzpůsobil osevní postup, a na pole, které bude ten další rok předávat, nic nezasel.
Pozor - předání pozemku může být podmíněno jeho vyměřením, když je součástí lánu a nikdo neví odkud kam je to vaše. Vyměření si platí majitel.
A samozřejmě platí, že svůj pozemek musíte udržovat bez plevelů, aby se tyto nešířily na sousední pozemky.