nikialeslie

XXX.XXX.209.26
Dobrý den..chtěla bych poprosit o radu nebo o nějakou pomoc
muj kun Leslie..je mu 5let...zatim je to hřebec ale co nejdříve ho chceme vykastrovat..mám ho krátce
prakticky do 5 let s ním nikdo nepracoval..takže má hrozně moc energie..a ani nebyl nikdy mezi konmi..a ani nemuže není očkovaný ani nikdy nebyl u kováře.. je to hruza kam to minulí majitelé nechali zajít..
je hrozně učenlivý a kamarádský nekdy až moc...
už jsem ho naučila na ohlávku a čištění a všechno..
ale hrozný problém mu dělá vodítko a lonž vždycky když třeba jenom malinko zatáhnete tak se začne vzpínat...nekdy ani nejde udržet tak ho musim pustit...a uplně má panický strach z toho..ale když po něm tím vodítkem jezdím nebo ho na něj tak opatrně házím nebojí se...
koník jako malý byl nemocný jedna noha mu rostla později než druhá musel mít dlouho nohu v sádře...a taky se bojím že je nemocný víc a pořád.. tak bych tedy prosila o radu co s ním co s tím vzpínaním...děkuji za každou radu :).
Tak tento koník Vás bude stát hodně peněz a ještě více nervů.
Jste si jistá na 100%, že do toho chce jít?
Koník zřejmě není zlý, ale nedisciplinovaný. Pokud mu to, co po něm chcete nevadí, spolupracuje.
Pokud mu to vadí (vodění) vzpírá se.
Je v okolí někdo, kdo má sílu? A nebojí se? A má rukavice?
Pak ho využijte.
Vemte koně někam, kde nehrozí jeho útěk, kde to zná a je v pohodě. A kde není možnost zranění vašeho a ani jeho.
Máte?
Tak tedy dejte ohlávku, zapněte vodítko, délku tak akorát a udělejte na něm uzle, jeden na konci a jeden cca v polovině. Aby se to vodítko lépe udrželo. V žádném případě NEMOTAT ani kolem ruky ani k něčemu pevnému!
Silný člověk v rukavicích zleva, vy zprava. Vedle koně tak, abyste oba měli jeho hlavu před sebou.
Zatím dobrý?
Předpokládám, že pamlsky rád? Velmi dobré je jablíčko, voní a na ruce je vidět (nakousněte ho)
Takže vy nabídnete pamlsek, ale tak daleko ruku, aby se kůň musel natáhnout a ještě lépe vykročit.
Silák přesně v tuto chvíli zlehka! potáhne vodítkem.
Chce to koordinovat všechny zúčastněné.
OKAMŽITĚ A PŘESNĚ VE CHVÍLI, kdy kůň třeba jen naznačí vykročení (stačí pozvednutá noha), POVOLIT tah vodítka, pochválit a dát pamlsek. Nemusíte celé jabko, stačí kousek.
Pokud vše proběhlo v pořádku, ukončit nacvičování, odchod do výběhu, či kde ho máte.
Druhý den opakovat a další znovu a znovu.
Jablko budete dávat vždy o kousíček dál.
Toho siláka máte proto, aby vám kůň neutíkal, jak se to naučí, bude všechno mnohem horší a bude to trvat mnohem a mnohem déle.
Samozřejmě se při držení nenechá zabít, zdraví člověka je přednější než výcvik.
Kastrace by měla koně zklidnit, pokud už si neskočil?!
Ale vodit se musí nechat každý kůň a to od mala a bez ohledu na pohlaví.
Bez vodění je koník neovladatelný.
Ještě jedna věc, nedávejte ŽÁDNÉ jádro ani mysli. Nic a pamlsky jen za odměnu.
Stačí dobré seno, minerální liz a samozřejmě voda.
nikialeslie
napsal(a):
Dobrý den..chtěla bych poprosit o radu nebo o nějakou pomoc
muj kun Leslie..je mu 5let...zatim je to hřebec ale co nejdříve ho chceme vykastrovat..mám ho krátce
prakticky do 5 let s ním nikdo nepracoval..takže má hrozně moc energie..a ani nebyl nikdy mezi konmi..a ani nemuže není očkovaný ani nikdy nebyl u kováře.. je to hruza kam to minulí majitelé nechali zajít..
je hrozně učenlivý a kamarádský nekdy až moc...
už jsem ho naučila na ohlávku a čištění a všechno..
ale hrozný problém mu dělá vodítko a lonž vždycky když třeba jenom malinko zatáhnete tak se začne vzpínat...nekdy ani nejde udržet tak ho musim pustit...a uplně má panický strach z toho..ale když po něm tím vodítkem jezdím nebo ho na něj tak opatrně házím nebojí se...
koník jako malý byl nemocný jedna noha mu rostla později než druhá musel mít dlouho nohu v sádře...a taky se bojím že je nemocný víc a pořád.. tak bych tedy prosila o radu co s ním co s tím vzpínaním...děkuji za každou radu :).
Rozhodně vám do ruky tento kůň nepatří, navíc nechápu důvod jeho koupě, je to samotář, nemůže mezi koně, nebyl očkovaný ani u kováře, minulý majitelé to nechali zajít do absolutna.Vzpínání je projevem odporu, pokud ste ho pustila, je to chyba.Mám pocit, že toto snad nemůže být realita.Pokud ano, dejte ho na výcvik někomu, kdo koním rozumí, kde kůň nebude o samotě, kde se naočkuje apod.Omlouvám se, ale nepochopím nikdy lidi jako vy, kteří si pořídí takové zvíře.Prostě si neumím ani představit, jak probíhala koupě a prodej a hlavně kolik vůbec takovej... kůň... mohl stát.Ne, nezajímá mě to, jen mě to napadlo.Pokud budou existovat lidé, jako vy, co koupí chudáka koně, kterej nic neumí, je to asociál, kterej byl min 4 roky sám-neberu dostav od matky apod. k tomu vás, člověka, kterej neví, co s takovým koněm.To je fakt mazec.Přijde mi váš příspěvek k slzám - ale na druhou stranu chápu nutnost pořízení takového koně-ironie.
sisi58
napsal(a):
Koník zřejmě není zlý, ale nedisciplinovaný. Pokud mu to, co po něm chcete nevadí, spolupracuje.
Pak ho využijte.
Vemte koně někam, kde nehrozí jeho útěk, kde to zná a je v pohodě. A kde není možnost zranění vašeho a ani jeho.
Máte?
Tak tedy dejte ohlávku, zapněte vodítko, délku tak akorát a udělejte na něm uzle, jeden na konci a jeden cca v polovině. Aby se to vodítko lépe udrželo. V žádném případě NEMOTAT ani kolem ruky ani k něčemu pevnému!
Silný člověk v rukavicích zleva, vy zprava. Vedle koně tak, abyste oba měli jeho hlavu před sebou.
Zatím dobrý?
Předpokládám, že pamlsky rád? Velmi dobré je jablíčko, voní a na ruce je vidět (nakousněte ho)
Takže vy nabídnete pamlsek, ale tak daleko ruku, aby se kůň musel natáhnout a ještě lépe vykročit.
OKAMŽITĚ A PŘESNĚ VE CHVÍLI, kdy kůň třeba jen naznačí vykročení (stačí pozvednutá noha), POVOLIT tah vodítka, pochválit a dát pamlsek. Nemusíte celé jabko, stačí kousek.
Pokud vše proběhlo v pořádku, ukončit nacvičování, odchod do výběhu, či kde ho máte.
Toho siláka máte proto, aby vám kůň neutíkal, jak se to naučí, bude všechno mnohem horší a bude to trvat mnohem a mnohem déle.
Teda Sisi, hodit do internetové diskuze návod na samodomo zpacifikování dospělého zkaženého hřebce, který si před člověkem stoupá na zadní - to si dost troufáte.
Pokud úvodní dotaz není vtip, pak pisatelka je zřejmě dívenka - hm, už vidím, jak si přizve tatínka nebo přítele nekoňáka, ten si vezme rukavice...radši nemyslet.
Jediné, co se v takovém případě dá smysluplně poradit - svěřit koně do rukou někomu, kdo se zabývá zkaženými koňmi (a má výsledky) anebo koně uspat.
Navíc zadatvatelka píše "...a taky se bojím že je nemocný víc a pořád.." tak to už si vůbec netroufám nic radit.
Gitule.
Zadavatelka prosila o radu, nikoli o kritiku.
Opravím Vás, pokud budou na světě debilové, kteří z normálního koně udělají koně neovladatelného.
Nikoli dokud budou existovat lidé, kteří si takového koně koupí.
Já slečnu/paní chápu.
Je to obyčejný soucit s trpícím tvorem, co jí vedlo k tomu neuváženému kroku.
Pokud tato vlastnost mezi lidmi vymizí, vrátíme se na úroveň zvířat.
To byste chtěla?
Koník má přece dobře našlápnuto, není agresivní, bude vykastrován, předpokládám, že i očkován, odčerven a jak to jenom půjde i vystrouhán, ledacos i umí.
Že se zasekli na vodění, no a co?
Mě můj nový kůň hned druhý den po koupi kousnul doprostřed zad, hnusně
Teď se chová slušně.
Moje chyba, spletla jsem si ho se svým bývalým koníkem. Prostě tento kůň chce jiný přístup.
Tak já bych v první řadě koně proočkovala a šoupla do stáda. Až si ve stádě vybuduje základní sociální návyky, tak můžete řešit to ostatní. Jako druhý bod na seznam bych dala buď sehnat někoho zkušeného, kdo vám s koněm bude pomáhat, případně ho dáte na výcvik. Nejlepší by asi bylo koně uplně prodat, sehnat si jezdecký klub či nějakého šikovného soukromníka a učit se, učit se a učit se.
sisi58
napsal(a):
Pak ho využijte.
Máte?
Zatím dobrý?
Nechci vám do toho moc kecat. Ale...
Ten kůň nemá zajištěné základní potřeby, kterými jsou BEZPEČÍ = STÁDO a potrava (tu předpokládám, že má).
Takže radit tady slečně něco v tom smyslu ať si vezme siláka a rukavice...prosím vás, průměrný kůň váží cca 600 kg. Toho neudrží ani sebevěčí silák. A potom, lákání za pamlskem NIKDY! Pamlsky ano, ale musí se umět používat s citem a rozumem. PAMLSEK = ODMĚNA. NIKDY ne NÁVNADA.
sisi58
napsal(a):
Gitule.
Zadavatelka prosila o radu, nikoli o kritiku.
Opravím Vás, pokud budou na světě debilové, kteří z normálního koně udělají koně neovladatelného.
Nikoli dokud budou existovat lidé, kteří si takového koně koupí.
Já slečnu/paní chápu.
Je to obyčejný soucit s trpícím tvorem, co jí vedlo k tomu neuváženému kroku.
Pokud tato vlastnost mezi lidmi vymizí, vrátíme se na úroveň zvířat.
To byste chtěla?
Koník má přece dobře našlápnuto, není agresivní, bude vykastrován, předpokládám, že i očkován, odčerven a jak to jenom půjde i vystrouhán, ledacos i umí.
Že se zasekli na vodění, no a co?
Mě můj nový kůň hned druhý den po koupi kousnul doprostřed zad, hnusně
Teď se chová slušně.
Moje chyba, spletla jsem si ho se svým bývalým koníkem. Prostě tento kůň chce jiný přístup.
V mém příspěvku je i rada mimo jiné, co má udělat, pokud jde o kritiku, je to věc názoru.Dokud budou lidé kupovat takového koně, budou ti, co takového koně prodali mít prostor zase na udělání dalšího takového mago.. a to je fakt.Přijde mi vaše věta - Koník má přece dobře našlápnuto, není agresivní, bude vykastrován, předpokládám, že i očkován, odčerven a jak to jenom půjde i vystrouhán, ledacos i umí-hloupá, protože už jen podle toho, co ta dotyčná zde píše, má ona našlápnuto do nemocnice, pokud koně nesvěří do péče někomu, kdo koním rozumí.Navíc bez pardonu-koupit chudáčka koníčka ve stavu, jaký ona popisuje-to fakt člověk, kterej o koních něco ví neudělá! Mě taky kobyla den po koupi nakopla oběma zadníma, vyříkat si s ní, co je a není vhodné trvalo týden, ale tento daný kůň je dle mého názoru pro tuto slečnu cestou minimálně do špitálu! Ano, tento kůň chce jiný přístup-1/nebýt sám,2/dostat se do zkušených rukou, které mu ukážou cestu, kudy ano, kudy ne 3/člověka, kterej se bude účastnit lekcí, aby mohl pokračovat v práci a porozumění s ním dál.Tohle není otázka pár dní přece.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co už jste s tím udělala, krom zadání dotazu na ifaunu?
Jediná rada, která mi dává smysl, je, najít si velmi rychle /mělo to být včera/ zkušeného koňáka, který prokazatelně umí pracovat s problémovými koňmi / jsou na něj od bývalých i současných zákazníků dobré reference, viděla jsem naživo jeho koně a způsob práce, její kůň se při jeho práci bude lepšit/. A musí to být takový, který bude současně pracovat s koněm i s vámi, pravidelně, od A přes B do C, cca rok.Nejspíš to bude drahé, i pokud vyberete dobře..
Problém není v tom, že při zatažení vodítkem jde kůň na zadní, problém je v tom, že jsme to nikdo neviděli a zadavatelka se ptá na radu na netu. Nejsou paušální rady a rychlá a levná řešení u změny chování živých tvorů, tohle je situace nebezpečná pro lidi, i jiné než je zadavatelka. I pokud je to pony. Neudržíte v rukavicích v trhu ani velkého psa, strhne vás na zem, ať skočí od vás nebo na vás-zkuste si to. Natož 200kg poníka.
Prostá kastrace to vůbec nemusí řešit/ i když se za ni též přimlouvám, jak to jen půjde, operovat neošetřovatelné zvíře bych si netroufla, jednoho jirčáka, co pak chcípal bez pomoci, znám z doslechu v okolí/ Naopak bych nedémonizovala musli/ ani nevíme, o jakém s ebavíme/, pokud by byl naopak dobrý důvod pro jeho podávání. Pokud byl kůň z mizerného i stran výživy, určitě mu nestačí minerální liz k senu, potřebuje alespoň rok celoročně kvalitní minerálku včetně stopových prvků, vše s dobrou biologickou dostupností- ale to určitě můžě ještě chvíli počkat./ a červi a zuby taky ještě chvíli počkají/.
Zdraví bude řešit vet, až půjde vyšetření provést a až nebude riskovat zranění, což není povinován. A taky za peníze.
A já slečnu/paní nechápu- tedy chápu, ale nesdílím její postoj a nefandím mu. Předchozí majitel možná zanedbal to či ono, ale ona zanedbala základní předpoklad zachraňování, to, že zachraňovat mohu pouze to, nač mám podmínky a znalosti, libý pocit obrazu vlastní ušlechtilosti něco stojí, na penězích i na úsilí, když je víc jednoho, obvykle stačí méně druhého.
"Záchrana" pouhým jednorázovým aktem je pro objekt této obvykle z bláta do louže.I v Rohanu.
Těch zachránců každý rok, co vezmou z lesa do krabice od bot březňáka...Peníze ani čas nepomohou bezprostředně v případě, že chybí znalosti a dovednosti. Obé je možno vynaložit na získání těch znalostí a dovednosti a zachraňování poté, obráceně to nefunguje.
Vzhledem k množství koní, které je v naší republice, je zbytečná ztráta času (a vyhazování peněz) pořizovat si nemocného asociála. Buď nemám srdce. A nebo mám rozum. Těch koní je k dispozici tolik, že při troše času věnovanému vyzkoušení koně a jeho seznámení se s ním, si každý nakonec najde toho svého. Tak proč za každou cenu všechno zachraňovat?
Jestli je ten dotaz skutečný, nikoli fikce nudícího se čtenáře, tak to je docela masakr.
Dívčina sama si asi hřebce nekoupila, v tom jí sponzorovali rodiče, pravděpodobně.
Nepíše, jestli ho má doma, ale asi ano, když "nemůže mezi koně" Tak o tom rodiče také vědí.
A vědomě pořídit svému dítěti 5ti letého, syrového, asociála, v koulích, bez jakýchkoli papírů, podle popisu navrch chromáka, to je opravdu kauf!
Dívčina sama se nezmiňuje, jestli někdy někde jezdila, co se kde naučila.Kolik koní vychovala a kolik jich měla pod zadkem, ještě než se vrhla do této koupě století.Ale, aspoň, že mu dorostla ta druhá noha
Každopádně doufám, když už se jí koník pravidelně vytrhne, bude to někde v ohradě.Aby nezpůsoboval trable nevinným kolemjdoucím, nebo kolemjedoucím.
Ak to vážne nie je fikcia ale realita tak je to hrozne nebezpečná situácia. Poradiť nejde nič iné len sa toho koňa čím rýchlejšie zbaviť. Ja som príliš veľký realista a mám príliš veľa skúseností na to, aby som uverila tomu, že ten kôň má ešte šancu byť raz "normálny." Ešte k tomu ak je to aj kripel s chromou nohou. Zadávateľka chcela možno urobiť dobrý skutok ale tu jej o chvíľu pôjde o život.
Ten kto by s takýmto zvieraťom dokázal pracovať by si ho A) nikdy nekúpil B) nepýtal sa tu ako to urobiť.
Kotyzovi z Deštného v Orlických horách, mají mladé koně na výchovu. Samostatně hřebce, valachy a klisny.
Zde je na ně odkaz
http://www.konekotyza.cz/nase-sluzby-pro-vas/
Jezdila jsem k nim na výpomoc, moc fajn lidi a perfektní pastviny pro koňouchy.
Ze spratečka vám tam udělají normálního koně. Určitě pomůže výchova ve stádě.
Vřele doporučuji :).

Takový kůň, co ho nelze bezpečně vodit, se nenechá ani odvést na jatky. Snad že by ho řezník střelil rovnou doma. To by bylo asi nejlepší řešení pro všechny zúčastněné.
napsal(a):
Takový kůň, co ho nelze bezpečně vodit, se nenechá ani odvést na jatky. Snad že by ho řezník střelil rovnou doma. To by bylo asi nejlepší řešení pro všechny zúčastněné.
Jen silné řeči
Druhým se to dobře radí od PC.
Kolik koní jste dala na jatka?
Kolik koní jste viděla umírat?

sisi58
napsal(a):
Jen silné řeči
Druhým se to dobře radí od PC.
Kolik koní jste dala na jatka?
Kolik koní jste viděla umírat?
Koní? Dva. Jiných zvířat? Hodně. Opravdu hodně. Na jatkách jsem nějakou dobu i dělala. Malá zvířata si zabíjím sama.
V čem konkrétně je kůň jiný než kráva, prase nebo třeba králík? V ničem. A když takové zvíře řezník dobře střelí, padnou k zemi hned a už o ničem neví.
Co jiného s takovým koněm? Koňský guláš je lepší než hovězí.
Nejsou všichni jako Vy.
Já zabíjím jen dotěrný hmyz.
Pokud bych si měla zabít něco k jídlu, stane se ze mě vegetarián.
Nemohla bych mít hospodářství, u mě by zvířata umřela stářím a já bych jedla šulánky s mákem.
A co se týká koní, určitě se někde běžně zabíjí a jedí. V Česku to obvyklé není.
V tom je pro mě rozdíl mezi koněm a kravkou.

sisi58
napsal(a):
Nejsou všichni jako Vy.
Nemohla bych mít hospodářství, u mě by zvířata umřela stářím a já bych jedla šulánky s mákem.
A co se týká koní, určitě se někde běžně zabíjí a jedí. V Česku to obvyklé není.
No, nejsou všichni jako vy, no. Teď vám řeknu něco, co možná nevíte - zkažení, nebezpeční kousaví psi se utrácení a to dost běžně a rozhodně častěji, než si běžný chovatel myslí. Koně mají aspoň tu výhodu jatek, takže takové zvíře dá ještě užitek.
sisi58
napsal(a):
Nejsou všichni jako Vy.
Takže jste vegetarián? Protože jaký je rozdíl mezi tím, když to zvíře pro svoji potřebu zabijete vy nebo když ho, pro vaši potřebu, zabije někdo jiný?
Kůň je hospodářské zvíře. A jak už jsem psala výše, je tolik koní, že nemá smysl držet na živu všechny. Za každou cenu. Tahle móda nebo co to je, že se všechno za každou cenu musí zachránit, to nechápu. Tahat se ze zahraničí opuštěné psi, zachraňovat koně z jatek? Proč? Aby jste se cítili lépe?
Tomu koni nakonec bude na nebeských pastvinách lépe než tady na zemi, kde nemá ani pořádně zajištěné své základní potřeby. POKUD SE O ZVÍŘE NEDOKÁŽU POSTARAT TAK, JAK SI ZASLOUŽÍ A JAK SE PATŘÍ, TAK SI HO NEPOŘIZUJI.
Pro Stacej
Nejsem vegetarián jen maso jím velmi málo.
Rozdíl je v tom, že ho zabije někdo jiný, ne já.
Pokud by byl kůň hospodářské zvíře, jak píšete, bylo by koní žalostně málo. Já znám asi 5 koní, co jsou regulérně hospodářskými zvířaty, tedy pracují, aby svého majitele uživili.
Ne, že je živý majitel.
Jinak je tu v okolí určitě ke třem stovkám koní jezdeckých a poníčků, jako mazlíků.
Ano, pokud zachráním nějaké zvíře, cítím se lepší.(proto jsem si také vzala psa z útulku)
Mám dva koně a pokud bych se narodila jako kůň, chtěla bych být sama sobě majitelem.
Mí koně mají vše, co má takový spokojený kůň mít.
Rozdíl v tom není. To zvíře přijde o život tak jako tak. Ale to sem asi nepatří...
Kůň je hospodářské zvíře a to, co si o tom myslíte vy na tom nic nezmění.
Vzít si psa z útulku a držet si na dvorku 5ti letého hřebce jsou dvě diametrálně rozdílné věci. Já přece neříkám, že vaše koně se nemají dobře. Řeč byla o koni zadavatelky, ale ten se podle všeho dobře nemá.
Pro Bodlinu
Ano, zkažení a zlí psi se utrácejí, jsou nebezpeční.
Nevychovaným psům se dává šance.
Totéž platí pro koně.
Na tu šanci mají myslím od lidí nárok.
Vždyť je takto dokurv..i zase jenom lidi.
Opravdu si nemusíte žádného takového psa či koně pořizovat.
Pro Vás i ta zvířata to bude nejlepší.
Pokud ovšem někdo požádá o radu jak něco spravit, nepotřebuje radu typu
"Zahoď to, zabij to!"
Ten človíček ví, že je něco špatně, proto se ptá.
Pokud mu tu vynadáte, místo rady, příště se už nezeptá ani na nic jiného.
Proč by si taky měl nechat za dobrý úmysl nadávat?
Pak jsou taky tací, co se neptají a jak jim to napravování nejde, strčí to pokažené zvíře někam do ústraní a vykašlou se na to.
To je pak lepší?
Taková zvířata se pak hromadí u Horsany na dvorku.
Jo ve dvaceti jsem taky viděla všechno buď černé nebo bílé. Ono je ale většínou všechno šedivé.
Nejsmutnější na tom je, že takové zvíře se většinou dostane do nesprávných rukou, protože někdo, kdo koním rozumí si ho opravdu nekoupí, kor ve stavu, ve kterém zadavatelka koně koupila, dle toho, jak píše.Nemyslím si, že je špatné napsat jí, že jí takovéto zvíře nepatří do rukou-myslíme na její zdraví přece.Navíc je vidět opravdu, že si neví rady a měla by výchovu-v tomhle případě převýchovu nechat na někom, komu teda zaplatí, ale kdo bude ochotný s takovýmto zvířetem pracovat, protože půjde nejspíš o život i jemu.Ten, kdo žádá radu zde na diskusi si přeci musí uvědomit, že mu tu nebudou všichni poklonkovat, jak skvělé zvíře koupila, ale že přijdou i negativní reakce.Ono se není čemu divit.Já když se kouknu vedle sebe a vidím, jak někteří rádoby koňáci prostě ani svým koním nerozumí, chovají se k ním hnusně, tak mi přijde opravdu, že zadavatelka viděla bez pardonu koně z rychlíku.Ono uvědomit si, proč toho koně vlastně kupuju, co očekávám od soužití s ním apod je také důležité.KOupit si chudáčka, jen ze soucitu a pak si drbat hlavu co teď a co potom.Navíc dle toho, že si neví rady už teď na začátku to nebude přínosem ani pro ní, ani pro koně.Tohle dopadne zle, pokud se ona nevzpamatuje, neinvestuje ona, nebo rodiče nebo kdokoli do toho, aby se ten kůň srovnal.Absolutně by můj první krok byl kastrace.Ale pokud si kůň nedejbože už skočil, tak to taky nebude růžové.Je to smutné, ale jelikož koně stojí pár tisícovek, pořizují si je hlavně ti, kteří absolutně nerozumí ani základům, které jsou pro koně k životu potřebné, pak ty diskuse zde vypovídají své přeci.Pokud si člověk, který zkušenost má přeci jen pořídí koně a zjistí, že to není ono, investuje peníze a čas, ale tady evidentně je dotyčná úplně mimo mísu a tohle dopadne velice zle nejen pro ni, ale i pro koně, pokud se do toho nevloží někdo, kdo jí pomůže a stejně je výsledek nejasný.
Barboraxxx

XXX.XXX.40.254
Zdravim, me zase prijde smutne jak tady leckdo dokaze "poradit". Ja si koupila kone a nevedela jsem temer nic. To nevim porad. Hned druhy den me kousl, do dvou tydnu od toho jeste 2x, na voditku mi delal takove blbosti, ze me tahl za sebou, ne vazne se nedal udrzet, bezela jsem za nim a ted je to nejvetsi milacek, ktery za mnou chodi jak pejsek. Kazdy problem se da resit, ale musi se chtit. Zavolejte si nekomu, kdo Vam poradi a nazorne ukaze jak na nej, kdyz zlobi. Pak to muzete delat dle toho a je to asi nejrychlejsi cesta, je to kupodivu, ale opravdu jeste existuji taci, kterym za to date do kapsy 200 nebo koupite flasku a oni pomohou. Hodne stesti a nevzdavejte to! Vydrzte, nic neni zadarmo a vsechno lepsi nez predchozi majitel jak tak ctu.
Barboraxxx
napsal(a):
Zdravim, me zase prijde smutne jak tady leckdo dokaze "poradit". Ja si koupila kone a nevedela jsem temer nic. To nevim porad. Hned druhy den me kousl, do dvou tydnu od toho jeste 2x, na voditku mi delal takove blbosti, ze me tahl za sebou, ne vazne se nedal udrzet, bezela jsem za nim a ted je to nejvetsi milacek, ktery za mnou chodi jak pejsek. Kazdy problem se da resit, ale musi se chtit. Zavolejte si nekomu, kdo Vam poradi a nazorne ukaze jak na nej, kdyz zlobi. Pak to muzete delat dle toho a je to asi nejrychlejsi cesta, je to kupodivu, ale opravdu jeste existuji taci, kterym za to date do kapsy 200 nebo koupite flasku a oni pomohou. Hodne stesti a nevzdavejte to! Vydrzte, nic neni zadarmo a vsechno lepsi nez predchozi majitel jak tak ctu.
To ano, poradí vám kde kdo. Ale záleží na tom jak. A to člověk, který o koni téměř nic neví těžko posoudí. Tohle nechápu. Jezdeckých klubů je na každým rohů mrak. Když už nic, tak alespoň nějaký základy tam naučí. Třeba to, že nezkušeným lidem nepatří do ruky mladí a nezkušení koně. Ale jak se říká, kdo chce kam, pomozme mu tam.
Rady tady padly. A ne málo.
Barboraxxx

XXX.XXX.40.254
stacey
napsal(a):
To ano, poradí vám kde kdo. Ale záleží na tom jak. A to člověk, který o koni téměř nic neví těžko posoudí. Tohle nechápu. Jezdeckých klubů je na každým rohů mrak. Když už nic, tak alespoň nějaký základy tam naučí. Třeba to, že nezkušeným lidem nepatří do ruky mladí a nezkušení koně. Ale jak se říká, kdo chce kam, pomozme mu tam.
Tak ja mam asi velike stesti na lidi, je pravda, ze v "klubech" jsem nejaky cas stravila. Ale jako zacinajici chovatel jsem moc dobre poznala, kdo to s konem umi a kdo ne.
gitule vrtule
napsal(a):
Nejsmutnější na tom je, že takové zvíře se většinou dostane do nesprávných rukou, protože někdo, kdo koním rozumí si ho opravdu nekoupí, kor ve stavu, ve kterém zadavatelka koně koupila, dle toho, jak píše.Nemyslím si, že je špatné napsat jí, že jí takovéto zvíře nepatří do rukou-myslíme na její zdraví přece.Navíc je vidět opravdu, že si neví rady a měla by výchovu-v tomhle případě převýchovu nechat na někom, komu teda zaplatí, ale kdo bude ochotný s takovýmto zvířetem pracovat, protože půjde nejspíš o život i jemu.Ten, kdo žádá radu zde na diskusi si přeci musí uvědomit, že mu tu nebudou všichni poklonkovat, jak skvělé zvíře koupila, ale že přijdou i negativní reakce.Ono se není čemu divit.Já když se kouknu vedle sebe a vidím, jak někteří rádoby koňáci prostě ani svým koním nerozumí, chovají se k ním hnusně, tak mi přijde opravdu, že zadavatelka viděla bez pardonu koně z rychlíku.Ono uvědomit si, proč toho koně vlastně kupuju, co očekávám od soužití s ním apod je také důležité.KOupit si chudáčka, jen ze soucitu a pak si drbat hlavu co teď a co potom.Navíc dle toho, že si neví rady už teď na začátku to nebude přínosem ani pro ní, ani pro koně.Tohle dopadne zle, pokud se ona nevzpamatuje, neinvestuje ona, nebo rodiče nebo kdokoli do toho, aby se ten kůň srovnal.Absolutně by můj první krok byl kastrace.Ale pokud si kůň nedejbože už skočil, tak to taky nebude růžové.Je to smutné, ale jelikož koně stojí pár tisícovek, pořizují si je hlavně ti, kteří absolutně nerozumí ani základům, které jsou pro koně k životu potřebné, pak ty diskuse zde vypovídají své přeci.Pokud si člověk, který zkušenost má přeci jen pořídí koně a zjistí, že to není ono, investuje peníze a čas, ale tady evidentně je dotyčná úplně mimo mísu a tohle dopadne velice zle nejen pro ni, ale i pro koně, pokud se do toho nevloží někdo, kdo jí pomůže a stejně je výsledek nejasný.
Ano, takto má vypadat reakce na zadavatelčin dotaz.
Ti, kteří píší, že není normální, si koupit nebo vzít takové zvíře, když nevím, co s ním, mají pravdu.
Ale jde o to, to napsat slušně. Jako člověk, který ví o co jde a nemá potřebu druhého shazovat.
Mám zkušenost, že lidí mají tendenci se proti přílišnému tlaku stavět na zadní.
Zatímco pádným argumentům, podaných seriozním způsobem, dopřejí sluchu.I když třeba ne hned, jen jim to uvízne v hlavě.
A vo tom to je
Barboraxxx

XXX.XXX.40.254
stacey
napsal(a):
Kdybych ja mela dat na rady lidi tady a leckdy i znamych, nikdy bych kone nemela. Protoze to porad bylo jak je to narocne a jak to nezvladnu a to uz je mi neco pres 20 a ono ejhle jak jsem na sebe pysna, ze mam koniky vychovane a zdrave. ;) Takze rady lidi u me uz jen tak nepochodi.
Barboraxxx
napsal(a):
Kdybych ja mela dat na rady lidi tady a leckdy i znamych, nikdy bych kone nemela. Protoze to porad bylo jak je to narocne a jak to nezvladnu a to uz je mi neco pres 20 a ono ejhle jak jsem na sebe pysna, ze mam koniky vychovane a zdrave. ;) Takze rady lidi u me uz jen tak nepochodi.
Ono taky jde o to, jaké rady jsou, není koňák, jako koňák, jeden radí toto, druhý tamto.Ona každá rada nemusí platit pro dané zvíře.Některé to pochopí díky této radě, jiné zvíře díky další odlišné radě.Ano, je pravda, že od pc se nedá poradit v mnohých případech, chybí zkušené oko v dané situaci.Dva koně se vzpínají, ale jeden to dělá pro tento důvod, jiný proto, co zažil.Je to těžké.Každý jsme nějak začínal s chovem, koupí apod.Jde jen o to zadavatele takovýchto příspěvků svými názory upozornit a posunout správným směrem.Co většinou jsem vypozorovala, tak si lidé neuvědomují, že jejich řeč těla je také důležitá a u lidí nezkušených je třeba upozornit na to, že pokud přijdu do ohrady už s tím, že mám v hlavě-co zas provede, jak to dneska zvládnu, proč mě kamarádka naštvala apod. problémy-tak to nebude dobré.Protože koně vycítí, v jakém stavu a s jakou myslí člověk přichází.V tom případě je lepší po koni nic nechtít, neboť pokud dojdu vystresovaná už předem do ohrady, bude to zvíře o to nervní a vystresované více.Na mojí kobylu prostě platí cukr a bič.Ale ne formou mlácení apod.Prostě lépe chápe-udělala jsem, dostala jsem odměnu-nyní ve formě volnosti.Naše lekce trvaly třeba jen pět, deset minut a efekt chápání a porozumění byl v našem případě výrazný a neskutečný.Jak jsem výše psala-chce to odborníka, který se zkušeným okem podívá, kde je problém apod.Ale toto záleží již jen na zadavatelce vlákna, jelikož koukám, že pouze zadala dotaz, ale jiná reakce zde není od ní.
Tak jsem si přečetla všechny příspěvky, no a z vašich odpovědí mě napadla jedna věc: jak slečna koně dopravila k sobě? Píše, že ho má krátce, no ať už ho dovezla nebo přitáhla od sousedů, nějak ho přece k sobě dopravit musela, ne? Asi k ní nedošel sám... Takže nějaké základy kůň musí mít, pak to na ní může jenom zkoušet a jsme zase u respektu, který si člověk u koně musí získat.
Každopádně se přikláním k tomu, že hřebce a ještě takového bych si bez zkušeností nekoupila, a pokud bych opravdu měla odvahu takové zvíře "zachránit", určitě bych si domluvila někoho zkušeného.
Jinak zadavatelka se zatím znovu neozvala, tak bůhví, zda to není zábava nějaké náctileté
apolo2
napsal(a):
Tak jsem si přečetla všechny příspěvky, no a z vašich odpovědí mě napadla jedna věc: jak slečna koně dopravila k sobě? Píše, že ho má krátce, no ať už ho dovezla nebo přitáhla od sousedů, nějak ho přece k sobě dopravit musela, ne? Asi k ní nedošel sám... Takže nějaké základy kůň musí mít, pak to na ní může jenom zkoušet a jsme zase u respektu, který si člověk u koně musí získat.
Každopádně se přikláním k tomu, že hřebce a ještě takového bych si bez zkušeností nekoupila, a pokud bych opravdu měla odvahu takové zvíře "zachránit", určitě bych si domluvila někoho zkušeného.
Jinak zadavatelka se zatím znovu neozvala, tak bůhví, zda to není zábava nějaké náctileté
Taky mi přijde, že je to zábava nějaké puberťačky, která se nudila a tak se baví, jak to tu řešíme, protože většinou se zadavatelé ozvou a připíšou třeba další infa nebo odpoví na otázky některých z nás.Ale tady... myslím, že to byl hloupý žert.
japalou

XXX.XXX.53.162
Ziskejte si respekt...to ze kun nic neumi a neni vychovany neznamena, ze to nejde...je to jen narocne a podle horsemanshipu jde z kazdeho konika udelat spolupracujiciho beranka...chce to jen vedet jak na to, cas a duslednost
doporucuji si pozvat nekoho kdo vam ukaze zaklady prirozene komunikace a pomuze vam
japalou

XXX.XXX.53.162
Prirozena komunikace s konem vam otevre oci...ukaze a nauci vas jak byt svemu koni dobrym a duslednym sefem...nauci vaseho kone se nebat veci, duverovat vam a hlavne nauci vas hybat jakoukoliv casti jeho tela...to je dobra priprava kterou potrebujete do sedla...a hlavne znej udela vaseho partaka
jasne ze prirozena komunikace neni zadna magie..je to cesta duslednosti, trpelivosti atd
ale doporucuju ji...sezente si cloveka co o tom opravdu jen nemluvi, ale vi co dela
japalou
napsal(a):
Prirozena komunikace s konem vam otevre oci...ukaze a nauci vas jak byt svemu koni dobrym a duslednym sefem...nauci vaseho kone se nebat veci, duverovat vam a hlavne nauci vas hybat jakoukoliv casti jeho tela...to je dobra priprava kterou potrebujete do sedla...a hlavne znej udela vaseho partaka
jasne ze prirozena komunikace neni zadna magie..je to cesta duslednosti, trpelivosti atd
ale doporucuju ji...sezente si cloveka co o tom opravdu jen nemluvi, ale vi co dela
No například u mojí kobyly přirozená komunikace teda absolutně nezabrala a to s ní pracoval člověk, co tomu dost rozumí.Navíc pojem přirozená komunikace vznikl nedávno a pokud vím, dříve se lidé něco o nějaké komunikaci přirozené nikde nedozvěděli, nedočetli se nic a taky fungovaly s koněm.Takže toto je jen mooda novodobá, která má sice výsledky, ale není na ní postavený celý základ od začátku odchycení a ochočení koní z dob minulých.Měl jsem tu čest poznat několik rádoby odborníků na přirozenou komunikaci a teda neshodli se ve spoustě věcech a každej z nich dělal, jakej je borec a odborník.Sorry.Je jedno, jak, ale je třeba se s koněm domluvit.Tím nemyslím ho řezat apod.Prostě je třeba, aby přišel někdo, kdo rozumí tomu, kde je průser a jak se dotyčný má chovat a jak jednat v daném případě.Stejně toto vlákno je jen někomu k smíchu, páč se daný zadavatel ani jednou neozval a nezareagoval, jak tomu v ostatních vláknech bývá apod.
Tak gitule mího taky zkoušel odborník jel se to učit do ameriky tak se chtěl ukázat.No a zabralo to skvěle vykop ho z ohrady já zavolal sanitku ta ho odvezla prostě výborné představení.dlouho potom sem se tak nepobavil . ale pro zasmání si myslim by to měl vydět každej kdo koním aspon trochu rozumí
tony-jcb
napsal(a):
Tak gitule mího taky zkoušel odborník jel se to učit do ameriky tak se chtěl ukázat.No a zabralo to skvěle vykop ho z ohrady já zavolal sanitku ta ho odvezla prostě výborné představení.dlouho potom sem se tak nepobavil . ale pro zasmání si myslim by to měl vydět každej kdo koním aspon trochu rozumí
Jste, jak Slováci hezky říkají, škodoradostný.
Já právě tomuto způsobu vedení koně taky moc nevěřím. Mého koně se pokoušel takový odborník naučit chodit do vozíku.
Neuspěl.
Naštěstí mimo pocuchaného sebevědomí neutrpěl žádnou újmu. Koník byl tvrdohlavý, ale na lidi byl hodný.
Já si třeba myslim, že na přirozené komunikaci není nic špatného. Dá se to dělat dobře i špatně. Jako spousta jiných metod. Ale v jádru jde jen o to umět rozluštit koňské signály. Co se nám tím daným chováním snaí kůň říct. A je jedno jak se to nazve (horsemanship, partnership,...). Samozřejmě pokud mi nějaký horseman doporučí pohonit koně v kruhovce pro získání respektu, tak ho pošlu k šípku. Ale to už je zase spíš o tom, jakým způsobem to člověk pojme.
Ale šmahem odsoudit přirozenou komunikaci přece nejde.
stacey
napsal(a):
Já si třeba myslim, že na přirozené komunikaci není nic špatného. Dá se to dělat dobře i špatně. Jako spousta jiných metod. Ale v jádru jde jen o to umět rozluštit koňské signály. Co se nám tím daným chováním snaí kůň říct. A je jedno jak se to nazve (horsemanship, partnership,...). Samozřejmě pokud mi nějaký horseman doporučí pohonit koně v kruhovce pro získání respektu, tak ho pošlu k šípku. Ale to už je zase spíš o tom, jakým způsobem to člověk pojme.
Ale šmahem odsoudit přirozenou komunikaci přece nejde.
Určitě šmahem nic neodsuzuji, jen jsem popsala svou zkušenost. A také, že do toho dělá kde, kdo, aniž o tom má většina šajnu.
Nic proti odborníkům, co to umí.
Správně píšete, že se to dá dělat dobře i špatně.
japalou

XXX.XXX.53.162
Doporucuji https://www.youtube.com/channel/UCvRY6ZMSx1WO_qpw3rHYpdg
je tam jak 14dilny serial o tom jak pracovat z divokym konem od prvniho kontaktu az po obsednuti a prijezdeni a pak i dalsi videa s problemovymi konmi...teda spis s lidmi co si vytvorili problem u kone...a to i dost agresivni a nebezpecni kone nebo kone co nenastupuji do prepravniku nebo shazuji kazdy si tam najde to sve
me to treba osobne pomohlo...delam vycvik s problemovymi konmi a vydala jsem se cestou ktera konim vyce vyhovuje a to prirozenou komunikaci...
kazdy na to muze mit jiny nazor..hodne lidi to odsuzuje, protoze se to treba jinym nepovedlo...
ale je to jen o citu, rozeznani konskych signalu a pokore...znam plno jakoby guru v prirozene komunikaci, ale kdyz maji vyresit problem tak jim to nejde maji jen sve kone vycvicene na ruzne akce kde se s konmi predvadi, ale s problemem si neporadi
nikomu to nevnucuji...kazdy ma sve nazory...me to otevrelo oci a zmnenilo pristup...uz jsem proste chtela rict ne tem zarolovanym a nestastnym konim na opracovistich a vyvazanych a jezdenymi spornami
at vam kone jdou a dari se
japalou

XXX.XXX.53.162
Pod zkusenym vedenim nebude problem...staci zapatrat na netu a zajet k nekomu na kurz nebo zajede primo do staje...
nejak se ty zkusenosti nabrat musi...taky jsem nezacinala tak jak by se melo v dostihove staji, nervni problemovi kone...zkusenosti z vas udelaji dobreho konaka staci se nevzdat a nenechat se odradit a nechat si pomoct od zkuseneho
ne jen odsuzovat jak je zvykem tady...
stalo se slecna ma kone jakeho ma a ted se musi snazit...hooodne snazit...musi si sehnat pomoct tady ji muzeme poradit ale nekdo sni musi stat vedle toho kone...
japalou

XXX.XXX.53.162
Ale uz se mnohokrat stalo, ze sem napsala jen znudena pubertacka a pak se asi dobre bavila i to se muze stat...
ale ten kdo potrebuje pomoci bych doporucila nepsat sem, ale vyhledat pomoc ve svem okoli at vse vidite a zazijete tak se delaji zkusenosti...zkusenosti se ziskavaji praxi trva to mnoho let a jen teorie vam nestaci
takze pryc od PC a hura do sveta kolem...
jako deti jsme dreli zadarmo u koni a nabirali zkusenosti to se ted bohuzel uz moc nevidi hodne lidi ma penize kupuje vlastniho kone, ale ty zkusenosti bohuzel nejsou.

japalou
napsal(a):
Doporucuji https://www.youtube.com/channel/UCvRY6ZMSx1WO_qpw3rHYpdg
je tam jak 14dilny serial o tom jak pracovat z divokym konem od prvniho kontaktu az po obsednuti a prijezdeni a pak i dalsi videa s problemovymi konmi...teda spis s lidmi co si vytvorili problem u kone...a to i dost agresivni a nebezpecni kone nebo kone co nenastupuji do prepravniku nebo shazuji kazdy si tam najde to sve
me to treba osobne pomohlo...delam vycvik s problemovymi konmi a vydala jsem se cestou ktera konim vyce vyhovuje a to prirozenou komunikaci...
kazdy na to muze mit jiny nazor..hodne lidi to odsuzuje, protoze se to treba jinym nepovedlo...
ale je to jen o citu, rozeznani konskych signalu a pokore...znam plno jakoby guru v prirozene komunikaci, ale kdyz maji vyresit problem tak jim to nejde maji jen sve kone vycvicene na ruzne akce kde se s konmi predvadi, ale s problemem si neporadi
nikomu to nevnucuji...kazdy ma sve nazory...me to otevrelo oci a zmnenilo pristup...uz jsem proste chtela rict ne tem zarolovanym a nestastnym konim na opracovistich a vyvazanych a jezdenymi spornami
at vam kone jdou a dari se
Pod přirozenou komunikací se dnes schovává spousta postupů. Většina z nich přitom vychází ze staré španělské klasiky, jedná se o přípravu na ruce, učení ustupování na tlak. Základ tedy není nic nového, spíš u nás zapomenutého.
Až k tomu se přidává nějaká novota. U někoho mrkvová hůlka. U většiny povídání o nutnosit být alfa "koněm", jiný to nazývá hraním si s koňmi. Nebo se připojí třeba napojování v kruhovce, které je dneska mnohými využívané a objevuje se i v Tebou/Vámi zmiňovaném seriálu...
To je fajn věc. Pro případy, pro které bylo vyvinuto. Třeba právě při "krocení" divokých koní. Nepochybně je tahle metoda ke koním mnohem, mnohem přívětivější, psychicky i fyzicky šetrnější než krocení svázáním do kozelce, ke sloupu apod.
Ale pro koně chované v našich podmínkách je to podle mě poměrně tvrdá metodika práce. Možná má opodstatnění pro koně natolik zkažené, že běžná manipulace s nimi je zdraví nebezpečná. Nechápu ale, že ji mnozí u nás používají třeba při obsedání. Když to jde jšetě citlivěji, ač zdlouhavěji. Obdobou staré španělské školy, prostě běžnou manipulací a postupně prací na ruce.
A zřejmě tohle je příčinou averze vůči slovnímu spojení "přirozená komunikace", kterou má podle doskuzí čím dál více koňáků. A taky to, že napojování atd. dělá teď každý, kdo byl na pár kurzech a tak si už připadá téměř jako profík.
Napojování koně v kruhovce je logické-nikdo, ani zvíře nechce nesmyslně běhat dokola nějakého jiného zvířete, v tomto případu kolem člověka a radši se podvolí, protože u koní je po tísíciletí pravidlo-zbytečně neplýtvat energií, když nehrozí nebezpečí, tak se energie šetří
na pozdější dobu, kdy si tím dané zvíře je schopno zařídit přežití.Neznám jediného koně, kterého když zavřely do kruhovky, se nenapojil.Je to logické přeci za daných okolností.Jako profík se považuje skoro každej, ale když jsem svým známým řekla-hele nějak mě zlobí kobyla, nechces jí pod sedlem zkusit, když si zkrotil už pár koní?Kecy kecy kecy-nebyl ochotnej si na ní sednout nikdo, jen jedinej člověk, kterej jí dal zabrat a následně jsme pokračovali v práci spolu.Jinak si každý hraje na rozumbradu a všeuměla a nakonec vyjde najevo, že se bojí i kobyly, která shodí toho, kdo jí na hřbetě nesedí, jak má a drncá jí tam zbytečně
Napojování koně honěním v kruhovce je možná logické, ale naprosto zbytečné. Opodstatnění to nachází pouze u zdivočelých koní v Americe. A ty mi tady nemáme (tím souhlasím s příspěvkem šutříka). Pro naše průměrné evropské koně je takové honění a napojování naprosto nelogické a hlavně zbytečné. Představte si tu situaci. Máte koně, nějakou dobu s ní pracujete (aby se uměl vodit, stát, zvedat nohy atd.). A pak nahlídnete pod pokličku přirozené komunikace. Takže hrdě postavíte kruhovku. Vezmete koně, ten očekává běžnou práci na kterou je zvyklý. Vy ho vezmete do kruhovky a co uděláte? ODEŽENETE HO OD SEBE. A co si o tom má to chuďátko zvíře myslet? Nejdřív ho zaženete, pak ho honíte a tím ho chcete donutit, aby se vrátil. To nedává smysl ani mě natož tomu nebohému zvířeti. Takže pro naše koně je nějaké napojování jen matoucí a zbytečné. Respekt a důvěra koně se dá přece získat 100 + 1 způsoby. A nepotřebujte k tomu ani kruhovku ani nějaké napojování.
japalou
napsal(a):
Ale uz se mnohokrat stalo, ze sem napsala jen znudena pubertacka a pak se asi dobre bavila i to se muze stat...
ale ten kdo potrebuje pomoci bych doporucila nepsat sem, ale vyhledat pomoc ve svem okoli at vse vidite a zazijete tak se delaji zkusenosti...zkusenosti se ziskavaji praxi trva to mnoho let a jen teorie vam nestaci
takze pryc od PC a hura do sveta kolem...
jako deti jsme dreli zadarmo u koni a nabirali zkusenosti to se ted bohuzel uz moc nevidi hodne lidi ma penize kupuje vlastniho kone, ale ty zkusenosti bohuzel nejsou.
Kolik děcek by dalo cokoliv za to aby mohli chodit ke koním, třeba jen pracovat, nejezdit. Jenže se hodně těžko někdo takový kdo vás nechá u svého koně zadarmo hledá, a když už tak je na druhé straně republiky...
kesydy :3
napsal(a):
Kolik děcek by dalo cokoliv za to aby mohli chodit ke koním, třeba jen pracovat, nejezdit. Jenže se hodně těžko někdo takový kdo vás nechá u svého koně zadarmo hledá, a když už tak je na druhé straně republiky...
Tak to já bych i nechala, ale dávat a ještě se prosit, tak jak jsem to dělala tento týden?
Tak toho už mám fakt dost.
Ať si koňouši bloncají po pastvině. Jim to ježdění nechybí.
japalou

XXX.XXX.53.162
Tak bohuzel treba v nasim okoli decka radeji sedi u PC a n akoni mozna se tak obcas svest, ale kydat a cistit a starat se tak to ani nahodou
a kamaradi to maji stejne
a kdyz uz nekoho sezenu tak ho to po case prestane bavi.
Mě to teda víc baví u zvířat a někde v přírodě než u PC, asi jsem se narodila ve špatný době :D Blbé je že tam kde bydlím není v okolí moc lidí co by mě nechali aspoň pomáhat u koníků... :( Chodím teď do klubu ale to je jen povozit si zadek a čau, a to že umím jezdit mi nic moc platné nebude když si třeba někdy v budoucnu budu chtít pořídit koně (když budu mít čas a prachy :D ) hlavně potřebuju vědět jak s tím koněm zacházet, čím a jak ho krmit a podobně... :/.