Jak a kdy zvykat hříbě na různé věci?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.9.2015 21:37
belgicanda

XXX.XXX.52.22

Zdravím, za měsíc by měla naše klisna mít hříbě a pro mě je to novinka. Věci kolem porodu už mám zmáknuté ale teď přišla otázka na to jak bude hříbě růst a jak ho mám učit na věci které budu potřebovat a kdy začít. Jako hlavní je čistění kopyt, nasazování ohlávky a vodění na vodítku, kdy s ním jít na procházku aby si zvykal různých ruchů, aut atd. Nechci nic podcenit proto se raději ptám aby nebylo pozdě.

27.9.2015 21:51
aggitta

XXX.XXX.249.59

Hlavní ze všeho je důvěra hříběte, aby přišlo a nechalo se pohladit, podrbat. Pak už nasazování ohlávky, zvedání nožek ev. i vodění na vodítku je prostě jen rozšířením vzájemného "hraní". Ovšem pokud je z provozního a bezpečnostního hlediska nutné např. dopravovat hříbě s matkou ze stáje do ohrady a zpět na vodítku, nemůžete čekat, až vám hříbě bude věřit a nechá si ohlávku nasadit v rámci "hraní" si s ním, ale musíte nejprve hříbě vodit, a pak pracovat na důvěře.
Zvedání nohou nějaký čas počká v obou případech.
Dokud hříbě nebude ovladatelné na vodítku v klidných situacích, není potřeba ho úmyslně zvykat na rušivé věci. Ani to není možné...nač si plašit hříbě u rušné silnice, když ho tam ani nedokážete dovést?

27.9.2015 22:38
belgicanda

XXX.XXX.52.22

aggitta napsal(a):
Hlavní ze všeho je důvěra hříběte, aby přišlo a nechalo se pohladit, podrbat. Pak už nasazování ohlávky, zvedání nožek ev. i vodění na vodítku je prostě jen rozšířením vzájemného "hraní". Ovšem pokud je z provozního a bezpečnostního hlediska nutné např. dopravovat hříbě s matkou ze stáje do ohrady a zpět na vodítku, nemůžete čekat, až vám hříbě bude věřit a nechá si ohlávku nasadit v rámci "hraní" si s ním, ale musíte nejprve hříbě vodit, a pak pracovat na důvěře.
Zvedání nohou nějaký čas počká v obou případech.
Dokud hříbě nebude ovladatelné na vodítku v klidných situacích, není potřeba ho úmyslně zvykat na rušivé věci. Ani to není možné...nač si plašit hříbě u rušné silnice, když ho tam ani nedokážete dovést?

Vím že všechno bude potřebovat čas, budu se mu co nejvíce věnovat. Takže hříběti se nemusí čistit kopyta? Přece jen kdyby mu tam něco uvízlo tak mu to vyčistit musím ne?

28.9.2015 05:37
mgtka

XXX.XXX.22.69

Ohlávku jsme nasadili hned první den (jen malinkou parelku), každý den v rámci osahávání jsme sundávali a nandávali, kopýtka jsme pomalinku začli zvedat až byl prcek 100% jistý na nohou, předcházelo tomu samozřejmě sahání. A kopýtka nejdříve jen přizvednout, pak pokračovat podle toho jak se nechá, ale žádné násilí a zvedat alespoň jednou denně ať si zvyká, že je to rutina.

28.9.2015 08:31
aggitta

XXX.XXX.249.59

belgicanda napsal(a):
Vím že všechno bude potřebovat čas, budu se mu co nejvíce věnovat. Takže hříběti se nemusí čistit kopyta? Přece jen kdyby mu tam něco uvízlo tak mu to vyčistit musím ne?

Hříbě opravdu nepotřebuje hned první den čistit kopýtka. Samozřejmě, pokud budete ze stáje - do stáje chodit po štěrku, může mu v kopýtku uvíznout kamínek, pokud poroste hříbě víc ve stáji než venku (což možná bude případ takto pozdního hříběte), potřebuje vybrat z kopýtek hnůj, aby se nerozvinula hniloba. Ale pokud možno nechte hříbě co nejvíce venku, na trávě - běháním po nerozbahněném terénu si kopýtka vyčistí samo, také sníh dobře funguje.
Hříbě nejen musí mít dobrou rovnováhu, aby nožky drželo, ale i důvěru v člověka.
A teď to hlavní - každé hříbě je jiné. Záleží hodně na matce, ale i hříbátka jedné klisny mají odlišnou povahu. Takže jedno hříbě naučíte všechno podstatné za týden, a jiné za rok...Obojí se mi stalo, přitom přístup ke koním byl stejný. Ale to plaché muselo prostě vyzrát psychicky, než začalo vnímat, že to s ním myslíme dobře a pracovat s ním předčasně, tak bychom z něj udělali neurotika nebo koně zlého. Jiné hříbě bylo od malička zvědavé a mazel, a nechalo si líbit doslova všechno, že jsme naopak pracně vymezovali hranice.
Takže dát předem návod, jak zacházet s hříbětem, co se vám ještě nenarodilo a nikdo neví, ani jaké bude, ani v jakých podmínkách poroste - stáj, přístřešek na pastvině,24/7, nebo jen časově omezený výběh, vrstevníci, nebo "jedináček", početnost stáda, máte-li koně doma nebo budete za klisnou 1x denně dojíždět...
Takže klídek, berte to jedno po druhém. Nejprve, aby se klisna v pořádku ohřebila a pak můžete začít hříbě vychovávat, ale až si klisna s hříbětem vytvoří pouto (první den je spíš ponechte sami sobě). První den spíš zvykáte klisnu na to, že vás vůbec k hříběti pustí a hříbě na to, že se kolem mámy motáte. A pak uvidíte - jsou v pohodě? Pak tedy zkuste nasadit a zase sundat ohlávku. Nejsou v pohodě, klisna šílí, že jí chodíte do boxu, hříbě se za ní schovává? Uklidněte klisnu žrádlem a jen je nechte, aby vás v boxu tolerovali.

28.9.2015 10:25
katkaa1

XXX.XXX.187.26

belgicanda napsal(a):
Zdravím, za měsíc by měla naše klisna mít hříbě a pro mě je to novinka. Věci kolem porodu už mám zmáknuté ale teď přišla otázka na to jak bude hříbě růst a jak ho mám učit na věci které budu potřebovat a kdy začít. Jako hlavní je čistění kopyt, nasazování ohlávky a vodění na vodítku, kdy s ním jít na procházku aby si zvykal různých ruchů, aut atd. Nechci nic podcenit proto se raději ptám aby nebylo pozdě.

Ja so žriebäťom manipulujem od prvého dňa. O ohlávku a nohy hneď nejde na to je čas neskôr ale mám skúsenosť že ak ste v jeho prítomnosti od prvého dňa tak vás tak nejako berie automaticky ako súčasť svojho okolia. Stačí 3x denne prísť ku kobyle s pamlskom, čupnúť si a keď chvíľu počkáte malý zvedavec príde aj sám. Chvíľu pohladím, poškrabkám na zadočku - to milujú :D a zas odídem.
Tak po 3-4 týždňoch dávame ohlávku, u nás nie je nutné vodiť tak to nesilím a len ju na pár hodín nechám prckovi na hlave. Vtedy už zvyčajne vodím kobylu na čistenie, alebo ju čistím na pastvine a gumeným žbilkom prebehnem aj žriebä. Keď má okolo 2 mesiacov tak ho začneme vodiť na večer do boxu na vodítku. To je najjednoduchšie lebo cestu pozná a je nutné len ho trocha podržať za matkou.
Ak nemá s kopýtkami žiadny problém tak prvé strúhanie kobyly po pôrode robíme bez žriebäťa, ale to ďalšie už aspoň troška obrúsime rašplou aby sa učilo. Zvyčajne pred odstavom už vie stáť priviazané pri jedení a nechá si zdvíhať nohy a očistiť sa. Táto procedúra ale nikdy nervá viac ako 15 minút a sú prítomné iné kone.
Po odstave s so žriebätami "pracujem" ešte menej, keď sa dovtedy naučili na zvíhanie nôh a kontakt s ľuďmi nebýva s tým už problém. Zvyčajne ich nemám doma a chodivam za nimi tak 1x za týždeň. Ak ich nepredáme skôr tak tento režim majú až do troch rokov :).

28.9.2015 16:29
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

belgicanda napsal(a):

Našla jsem jeden článek, třeba vám trošku pomůže.Když se na svět narodí nohaté a vykulené hříběcí stvoření, automaticky se zrodí i otázka, jak se o něj správně postarat? Péče o malá koňská stvoření však není nijak náročná. Přinášíme pár tipů, aby se vaše hříbě mělo jako v bavlnce.
Když hříbě vykoukne na svět
Lidská mláďata dělají pokroky v řádu několika týdnů až měsíců. Hříbě se po narození k „pasení koníčků“ dobere během pár minut po porodu a do hodiny se obvykle pokouší napít. Pokud nemůže vemínko najít, můžeme mu jemně a nenásilně pomoci. Jde o důležitý akt pro jeho budoucí tělesnou imunitu. Naše další pomocná role spočívá především v dobrém pozorování hříběte. Pokud se včas nevyprázdní, kulhá, nechce vstát, je apatické, či jinak projevuje neobvyklé chování, je na nás, abychom to poznali a včas zavolali veterináře. Matka se jinak o hříbě dost dobře postará sama.

Matka příroda se většinou o hříbátko postará
Klisna většinou veškerou péči zastane sama. Pro nás je nejdůležitější uhlídat, aby nebylo hříbě v příliš velkém chladu, vlhku, či vedru. Hříbata bývají náchylnější k odchylkám počasí. Pokud matka hříbě odmítne, či se o hříbě nemůže starat, je nutné jej dokrmovat. Nejideálnější jsou sušená hříběcí mléka, krmíme 4x denně. Ven může jít matka s hříbětem hned, jak to matka dovolí, třeba i druhý den po narození.

Náplň hříběcího života
Hříbě obvykle často a hodně rádo spí. Zhruba po měsíci by však již mělo být plně socializované a navyklé na lidský dotyk. Na ostatní pevnou stravu přechází hříbě zhruba ve dvou měsících, zcela jej odstavuje asi v šesti měsících. Jakmile hříbě přestane sát mléko, rychle se osamostatňuje. V jednom roce je již hříbě z 80% vysoké jako v dospělosti, hruď se mu však utváří až do 5-ti let. S nasazováním uzdečky a sedla počkáme tedy do druhého až třetího roku věku koně.

Půjde to samo
Po narození rozhodně musí matku i hříbě zkontrolovat veterinář. Můžete se s ním poradit, zda hříběti přidávat pro jeho vývin nějaké vitamíny, kdy vakcinovat a jak postupovat v jeho výchově. Pokud vaše hříbě viditelně netrpí nějakou nemocí, působí zdravě a zdravě také roste, máte většinu starostí vyřešených. O zbytek už se postará matka příroda i matka kobyla. Tak ať vám koně jdou!

28.9.2015 19:38
xxxcc

XXX.XXX.50.26

Určitě manipulujte s hříbečkem již den po porodu, já jsem začala pouze hlazením a osaháváním celého tělíčka. Na ohlávku jsme si zvykli během tří dnů. Začala jsem pouze tím, že jsem jí přinesla do ohrady, jako obvykle jsem klisnu pohladila a přešla k hříběti, vzala ohlávku do ruky a nechala mu jí očichat (když po ní začne chňapat- odtáhněte jí) začala jsem ho s ní hladit a obecně chrastit s ohlávkou kolem jeho těla (aby se nelekl, že při pohybu cinkají kovová kolečka o sebe). A pak naprosto v klidu začala nasazovat, pomocí ruky jsem ho navedla strčit čumáček do vnitř a zastavíte se před tím než jí přetáhnete přes uši, celou dobu jsem na něj mluvila. Potom jsem jí sundala a pochválila ho. Tím končí trénink, musíte skončit vždy před tím, než by se mohlo něco zvrtnout, jinak by si to koník mohl pamatovat a byl by problém (v tomto případě se mohlo stát, že by se koník lekl nasazení ohlávky). Druhý den, jsem opakovala postup, ale už jsem jí přetáhla přes ouška, ohlávka stále nebyla zapnutá na pevno. A třetí den jsem jí zapnula. Zvedání nožek taky nebyl problém, to jsme zvedali už za týden, když začnete koníka osahávat a to kdekoli už od narození nebude s ním problém :) Jen nesouhlasím s MGTKA protože parellka je pro hříbka moc ostrá, rozhodně bych jí pro první setkání s ohlávkou nevolila, díky uzlíkům, tlačících na hlavičku by si koník mohl spojit bolest a nepříjemnost. Takže učit jen na STÁJOVKU :).

29.9.2015 05:28
mgtka

XXX.XXX.22.69

Ta parelka nebyla pro manipulování s prckem, zvolili jsme parelku kvůli způsobu nasazování a tomu že je lehká.
Nebo vy už i nějak za tu ohlávku taháte? je to jen kvůli tomu ať si zvykne že má něco na hlavě.

29.9.2015 06:22
xxxcc

XXX.XXX.50.26

Tak to jo, ale stejně bych volila stájovku nebo jedině nějakou podomácku vyrobenou parelku bez uzlíků. A jistě, že jsem mu za ní nějak netahala.

A ještě jak jsem psala o nožkách, také jsme je za týden zvedali, ale nečistili jsme je, protože to nebylo nutné. Ale navykali jsme hříbečka na rutinu a tou je nandání ohlávky, odvedení z boxu (když bylo hnusně a to bylo asi dva týdny po porodu, jinak se narodil a byl venku), a zvedání všech čtyřech nožek.

29.9.2015 09:12
katkaa1

XXX.XXX.187.26

Parellku by som na žriebä v živote nedala pretože niekedy stačí aj 5 minút aby sa malý výmyselník niekde zachytil, strčil si do nej nohu, alebo hocičo iné kde je potrebné aby ohlávka povolila. A parellka naozaj tlačí, je to ohlávka určená na výcvik nie do výbehu. Na žriebäti nemá čo hladať. Prvú ohlávku kupujem vždy so zapínaním aké je na obrázku, ktoré v prípade nutnosti povolí. A osobne žriebätá ale ani dospelé kone vo výbehu s ohlávkami ani nenechávam.

29.9.2015 09:45
mgtka

XXX.XXX.22.69

Prcek byl první dva týdny s mámou v boxe, bohužel měla nekvalitní mlezivo takže malý hned dostával injekce, protože neměl téměř žádnou imunitu. U klasické ohlávky si taky nemyslím, že by hříbě zvládlo urvat karabinu nebo ten nylon, u dospělého koně ano, ale u takového pavoučka to asi moc nejde.

Přidejte reakci

Přidat smajlík