Kuti na zimu

XXX.XXX.154.0
Zdravím, měsíc zpátky jsem koupila nového koně. Je to můj první kutý kůň na všechny 4 kopyta (A1/1). Přemýšlela jsem o tom že mu na zimu podkovy sundám, když ne všechny tak aspoň zadky. Jezdíme jen hobby parkur, přes zimu neskáčeme, chodíme jen ven a sem tam na jízdárnu. Myslíte si že to má cenu na zhruba ty 2-3 měsíce? Nemůže si něco s temi kopyty např v terénu udělat? Předem děkuji za odpovědi.
Když neznáme stav kopyt koně, tak těžko může někdo radit, obecně však platí, že plňasi jsou velice citliví na kopyta a kvalita rohoviny není bůhvijaká. Zima netušíme jaká bude, zda bude sníh nebo bahno, proto bych se zatím moc v závěrech neukvapovala, ať nemáte kulhavého koně s abcesy...
Zouvali jsme 2 plnokrevníky kované po mnoho let (16 a 10) a teď máme další plnokrevnou, která snad nebyla kovaná nikdy nebo jen velice krátce.
pozitiva - dříve kovaným se výrazně zlepšila kvalita rohoviny, kopyta konečně začala růst. Předtím byl problém s vyštípáváním se hřebíků i s kusy stěny, kdy pak nebylo kam další hřebíky přibít. Bez podkov se kopyta lépe prokrví a rostou kvalitnější a rychleji.
Při hodně tvrdém povrchu dostali botičky. Ťuky ťuk, za celé roky žádný absces, žádná komplikace.
Velikou výhodou na zimu je, že odpadají starosti s nášlapkami a bosé kopyto na ledě klouže výrazně méně než okované.
mínus - blbé pohledy okolí ;-)
- pochopitelně větší citlivost na kamínkách, kůň si raději vybere že půjde po trávě než po cestě. Ale myslím, že nic tragického, jezdila jsem i kované koně, kteří se mnou vymetali křoví, aby mohli jít po měkkém. Podle mě to ale za zdravější kobyta a nohy celkově stojí.
Je otázkou, jestli je kovář zrovna ta správná osoba na radění se. Pro něj je finančně výrazně výhodnější koně kovat než jen strouhat (nedej bože, aby se člověk naučil si strouhat sám ;-) )
Rozhodně bych ale doporučovala na ježdění botičky, ať má koník přechod jednodušší.
petrakofi
napsal(a):
Taky mám 14 letou plňasku a kopyta má super, bez podkov celoročně a žádná přecitlivělost na kamínky a tvrdo :) Ale ve stáji máme druhého plňase, s podkovami a na zimu se mu sundávají, ale zvládá to těžko, po tvrdém vůbec nechce chodit.
Podle mě střídavé sundavání a nandavání je ta nejméně vhodná možnost. Pro koně je nejhorší přechod, který trvá několik měsíců, a když už by si třeba konečně trochu zvykl tak se mu zase nakovou a znovu vyřežou chodidlo, zchoulostiví kopyto, změní tvar... Takže myslím, že zvlášť pokud člověk chce celoročně jezdit, je lepší se rozhodnout a buď kovat, nebo nekovat.
Souhlasím s "keira"
Taky po stálém překování, upadávání podkov (které si i brilantně umí sundat sama, kor když je bahno), rozhodla sundat podkovy a zkusit to bez toho. Dopadlo to tak, že kobyla měla nateklé nohy, chodit nemohla, furt packala, po trávě budiž, jinak rozhodně nee - a to trvalo 3 dny, poté byla zavřená a ihned jsem volala kováře, od té doby nic, kobyla lítá, je jí více méně jedno jaký terén.
Opravdu ty přechody jsou nejhorší, kord u kopyt plňasů, velice důkladně bych to zvážila, i po dohodě s kovářem. Jinak není problém dát pod podkovy vyhazováky, aby se nášlapky netvořily.
Jinak "naučit se strouhat si sám" no to snad neee...
Já bych to konzultovala především s kovářem, který může dobře odhadnout, co kopyta snesou, případně jaké máte podmínky. Pokud budou kopyta nějak oslabená a vy chcete jezdit aspoň zčásti, tak bych podkovy spíše nechala. Pokud budou zdravá a nebudou vám vadit omezené možnosti ježdění (jak moc zaléží na vašem terénu), tak zujte. Já pauzu od podkov dávám na cca 3 měsíce, vždy je vidět malá změna k lepšímu. Kopyta je ale důležité po sundání podkov hned nestrouhat a nechat je spíše delší, aby se koni lépe chodilo.
Taky jsme zkoušeli sundat předky, celoročně tedy kujeme jen na předky...kobyla první týden ok, nejezdilo se, další týden max krokem kolem stáje po trávě. Ale i tak si stihla za cca 3 týdny ošmatlat rohovinu tak, že kulhala na předky bolestí a měla oteklé nohy. Tak jsem prostě nevydržela a zavolala kováře a na poslední kousky jsme nakuli zpět a od té doby předky nesundávám.
Nyní mám nového kováře a tvrdí mi, že kdybych vydržela, rohovina odroste a kůň si zvykne, ale zatím na to nemám odvahu a dále kuju na předky i když jsme jen rekre a jezdím poskrovnu
takže za mě pokud sundat, počítejte, že si do jara nezajezdíte, možná bude kůň kulhat a min. rok bude trvat, než rohovina odroste -> tudíž je blbost sundávat podkovy na 3 měsíce - pokud tedy kůň nemá 100% zdravou rohovinu což jsem u kovaného koně snad ještě neviděla
xxxd

XXX.XXX.206.48
lizbeth
napsal(a):
Taky jsme zkoušeli sundat předky, celoročně tedy kujeme jen na předky...kobyla první týden ok, nejezdilo se, další týden max krokem kolem stáje po trávě. Ale i tak si stihla za cca 3 týdny ošmatlat rohovinu tak, že kulhala na předky bolestí a měla oteklé nohy. Tak jsem prostě nevydržela a zavolala kováře a na poslední kousky jsme nakuli zpět a od té doby předky nesundávám.
Nyní mám nového kováře a tvrdí mi, že kdybych vydržela, rohovina odroste a kůň si zvykne, ale zatím na to nemám odvahu a dále kuju na předky i když jsme jen rekre a jezdím poskrovnu
takže za mě pokud sundat, počítejte, že si do jara nezajezdíte, možná bude kůň kulhat a min. rok bude trvat, než rohovina odroste -> tudíž je blbost sundávat podkovy na 3 měsíce - pokud tedy kůň nemá 100% zdravou rohovinu což jsem u kovaného koně snad ještě neviděla
Jste si jistá, že bolest pramenila z "ošmatlání" rohoviny? Z přílišného obroušení? To se nám totiž ještě nikdy nestalo. Spíš mi připadá pravděpodobnější, že se tenké chodidlo a střel neuvyklý na kontakt s povrchem, otlačily a rozbolavěly.
Kdo chce mít koně bosého, měl by se kopytům naučit sám trochu rozumět. Když nám kovář koně zul, tak ten snad hned další den měl všechny nohy oteklé. Nevěděli jsme proč tak bouřlivá reakce, když kůň jen stál v boxe či na výběhu - až jsme přišli na to, že mu nechal příliš vysoké střelky a kůň tak na nich neustále stál plnou vahou. Přitom to byl zkušený kovář, tak nevím, jestli to neudělal schválně, abychom zase začali kovat... Po snížení střelek na úroveň stěny se vše srovnalo a nohy již neotékaly.
Botičky jste zkoušeli? Podle mě ten přechod výrazně usnadňují. Je to sice investice, ale po pár měsících se vrátí.
xxxd
napsal(a):
Jste si jistá, že bolest pramenila z "ošmatlání" rohoviny? Z přílišného obroušení? To se nám totiž ještě nikdy nestalo. Spíš mi připadá pravděpodobnější, že se tenké chodidlo a střel neuvyklý na kontakt s povrchem, otlačily a rozbolavěly.
Kdo chce mít koně bosého, měl by se kopytům naučit sám trochu rozumět. Když nám kovář koně zul, tak ten snad hned další den měl všechny nohy oteklé. Nevěděli jsme proč tak bouřlivá reakce, když kůň jen stál v boxe či na výběhu - až jsme přišli na to, že mu nechal příliš vysoké střelky a kůň tak na nich neustále stál plnou vahou. Přitom to byl zkušený kovář, tak nevím, jestli to neudělal schválně, abychom zase začali kovat... Po snížení střelek na úroveň stěny se vše srovnalo a nohy již neotékaly.
Botičky jste zkoušeli? Podle mě ten přechod výrazně usnadňují. Je to sice investice, ale po pár měsících se vrátí.
Je to možné, kovář bych řekla, že je dobrý, ale nedokážu posoudit, jeslti kobyla měla špatně ostoruhaná kopyta jak píšete nebo ne...každopádně opravdu si "ušmatlala" kus rohoviny, kopyta pak postupně dorůstala, ale už nakutá...
možná do toho někdy zas půjdu a zkusím to, botičky bych ale pořídila na vyjížďky