tony-jcb
napsal(a):
Nás učily kůň se neokopává není to brambora
Když jsem byla na jednom ranči, tam mi říkali, ať pobízím patami a když kůň moc nereagoval, tak ať "kopu" víc. Tehdy jsem o ježdění moc nevěděla, chtěla jsem se projet, zkusit si jízdu na koni, ale i tak mi to přišlo divné, že bych takhle měla pobízet koně. Dnes již samozřejmě vím, že se pobízí holení a ne patami...
sisi58
napsal(a):
Jo, jo. Kůň se rozjíždí povelem "hyjé" máchnutím opratěmi a mocným nakopnutím a kvedláním zadku v sedle
a zastavuje taháním za otěže a povelem "prr.."
I takto vás mohou někde instruovat, jak řídit koně
No, je to smutné...však už mě tam potom neviděli, navíc byli drazí na místní končiny.
U toho povelu prr - u jednoho známého jsem jezdila na chlaďasovi a ten zastavoval na povel prr (u chlaďase je to ale logické, měl ho jak na tahání, tak i pod sedlo).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Píduška
napsal(a):
No mě se zdá že jde i o STYLU, který chce jezdec provádět. Třeba u westernu je to takhle: hyjé a nasledné kopnutím patami do slabin . A u anglického stylu tak tam nesmí být vidět, že koně pobízíte. Ale u obsedání... Zase podle STYLU.
Ale no tak. Western má s "hyjé a kopnutím patami do slabin" společného úplně stejně jako anglie. Pokud to tak někdo dělá, tak jezdí pseudoanglii, pseudowestern. Přesnější by asi bylo označení "pseudojezdí". Správný western je jemný, není to hrr a hurá na to, stejně tak správně ježděná anglie.
Píduška
napsal(a):
No mě se zdá že jde i o STYLU, který chce jezdec provádět. Třeba u westernu je to takhle: hyjé a nasledné kopnutím patami do slabin . A u anglického stylu tak tam nesmí být vidět, že koně pobízíte. Ale u obsedání... Zase podle STYLU.
Doporučuji navštívit kvalitní westernové závody, zdůrazňuji KVALITNÍ a podívat se, jak jezdci pobízí.
Pokud se jedná o dobrého jezdce, není pobídka téměř vidět.
KOně nejsou míč, aby se do nich kopalo
Nanny

XXX.XXX.45.135
Píduška
napsal(a):
Až budete sedět na koni, zkuste ho kopnout patami do slabin. Vsadím se, že se Vám to nepodaří, leda si mu lehnete na krk a hodně natáhnete nohy. Zajímalo by mě, kdo tuhle blbost vymyslel, vím, že se to píše v knížkách a tak, ale odkud to pochází, to netuším...Takže to se stylem nemá nic společného.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A ja bych zase rekla, ze vim, okdud to pochazi : mrknete na nejakou kovbojku - jak male (kratke) maji ti dospeli chlapi kone a jak dlouhe maji casto ostruhy... S temito proporcemi a touto vystroji neni tak nerealne kopnout kone do slabin. Navic pokud zrovna serif naseda na kone a vyrazi honit padoucha, nema kapacitu premyslet nad tim, ze ma kone rozjet setrne jemnym prilozenim holene a pockat, az mu dojde, ze ma jet tryskem
Kazdopadne ja pro nase decka, co vozim, taky pouzivam povel "hyje" - malym detem se to dobre rika ;).
Píduška
napsal(a):
Tak to mě velmi urazilo...jezdím western a NIKDY jsem do koně patami nekopla. Chápu že každý to vidí jinak ale je mi nepříjemné že když někdo vidí že to někdo dělá na prd, že si pak myslí že to dělají všichni. Také už jsem vyděla PŘEBORNÍKY v anglickém co do koně kopali jako hluchý do vrat, ale neříkám že to dělají všichni. Takže podle mě to není o STYLU ale o LIDECH.
Eliška0011
napsal(a):
Tak to mě velmi urazilo...jezdím western a NIKDY jsem do koně patami nekopla. Chápu že každý to vidí jinak ale je mi nepříjemné že když někdo vidí že to někdo dělá na prd, že si pak myslí že to dělají všichni. Také už jsem vyděla PŘEBORNÍKY v anglickém co do koně kopali jako hluchý do vrat, ale neříkám že to dělají všichni. Takže podle mě to není o STYLU ale o LIDECH.
A viděla jste někdy, že by byl jezdec schopný kopnout koně do slabin? Já teda ne
polárka.15
napsal(a):
A viděla jste někdy, že by byl jezdec schopný kopnout koně do slabin? Já teda ne
Polárko určitě by to šlo, kdyby ten jezdec byl druhý v pořadí za sedlem :-DDD ale ze sedla koně těžko kopnout do slabin, ale třeba jsou tu odborníci, kteří to dokáží a já bych to velice ráda viděla na vlastní oči
Píduška
napsal(a):
Jsou dva styly-anglie a western.V žádném z těchto stylů ježdění by se kůň neměl vůbec okopávat.Jenže v zásadě to záleží jen na jezdci.Protože když vidím prasárny jak westerńáků, tak anglicky jezdících jezdců, je mi na blit* takže to není o stylu, ale o jezdci-VŽDYCKY.Takže netřeba odsuzovat styl, ale jednotlivé jezdce.Protože já jezdím western rekreačně a teda si dovolím oponovat, ale u mě to rozhodně není hyjí a kopnutí do slabin-za 1/tam ze sedla nedosáhnu, takže je to neproveditelné a za 2/koně neokopávám, to bych mojí kobyle udělala jednou a dala by mi školu, protože jezdíme jinak, než některá prasa*a co vidím i na youtube apod.Navíc nepoužívám páku jako uzdění.
polárka.15
napsal(a):
Také si myslím že pokud jezdec nedělá v sedle blbiny tak koně do slabin "nekopne" a také nesouhlasím s tím jak tu zaznělo že je to proto že ve westernu jsou velké ostruhy. Mě vysí už pět let ve skříni :D spíše jsem je měla jako ozdobu ale na koně s nimi nlezu. Takže jak říkám není to o stylu ale o lidech. Když se člověk ke koni neumí chovat, bude kopat do koně i v anglii i ve westernu.
gitule vrtule
napsal(a):
Polárko určitě by to šlo, kdyby ten jezdec byl druhý v pořadí za sedlem :-DDD ale ze sedla koně těžko kopnout do slabin, ale třeba jsou tu odborníci, kteří to dokáží a já bych to velice ráda viděla na vlastní oči
Já bych to právě taky velice ráda viděla :D Jedině mě napadá dvoumetrová osoba na poníkovi - což je zase další kuriozitka, nemáte někdo video?