Mám dotaz ohledně bot v zimě.
V létě jezdím v klasických kožených pérkách a když zrovna nejsem na koni ale celý den se kolem nich pohybuji, nosím gumová pérka, která jsou opravdu super.
Ale jakmile nastane zima, tak jsem v koncích
Vysoké termoboty nechci, nevydrželi absolutně nic
Jen mě zajímá v čem jezdíte...jestli v perkách jako v létě akorát s "10" ponožkama a nebo například v termobotaskách a tak
Budu vděčná za jakékoliv vaše zkušenosti a rady!
ff12345

XXX.XXX.172.226
Já jezdím v gumákách. Vždycky mi to přišlo nepohodlné, ale pak jsem si sehnala opravdu úzké jezdecké holinky s kožíškem padnoucí na moje tenké lýtko a jsem spokojená. Nedokážu si představit, že bych se v těch letošních horách bahna dokázala pohybovat v něčem, co se nedá kdykoli snadno opláchnout.
Mám tyhle kožené termobotyhttp://m.equiservis.cz/vybaveni-pro-jezdce/boty-a-doplnky/termoboty/termoboty-hkm-country-arctic-vysoke-kozene-akce-36-2475-1580.html
Na nějakou vyšší drezuru to asi nebude, ale jezdit se v tom dá v pohodě, není to až tak humpolácké. Perka s X ponožkama na tom budou podobně...
Bahno zvládaj dobře, jen dlouhá chůze v bahně konzistence jogurtu způsobí lehké provlhnutí zipu na patě, ale mokrou pokožku jsem neměla. Hadicí už taky párkrát dostaly a když si nenastříkám do zipu, tak pohoda. Mám je jen 2 měsíce, jednou týdně se brodí bahnem hodně, jednou jen směr výběh a zpět (200-300 metrů místy po kotníky) a úplně jsem se do nich zamilova, stokrát pohodlnější než perka, minichapsy a superteplé ponožky.
kapička
napsal(a):
Mám tyhle kožené termobotyhttp://m.equiservis.cz/vybaveni-pro-jezdce/boty-a-doplnky/termoboty/termoboty-hkm-country-arctic-vysoke-kozene-akce-36-2475-1580.html
Na nějakou vyšší drezuru to asi nebude, ale jezdit se v tom dá v pohodě, není to až tak humpolácké. Perka s X ponožkama na tom budou podobně...
Bahno zvládaj dobře, jen dlouhá chůze v bahně konzistence jogurtu způsobí lehké provlhnutí zipu na patě, ale mokrou pokožku jsem neměla. Hadicí už taky párkrát dostaly a když si nenastříkám do zipu, tak pohoda. Mám je jen 2 měsíce, jednou týdně se brodí bahnem hodně, jednou jen směr výběh a zpět (200-300 metrů místy po kotníky) a úplně jsem se do nich zamilova, stokrát pohodlnější než perka, minichapsy a superteplé ponožky.
Děkuju moc za tip
Já na práci kolem koní mám gumáky, vevnitř zateplené kožískem. S těma kydám, chodím do výběhu...stáli v Decathlonu 300 :D Těsně před ježděním, třeba i když už mám nasedláno se přezouvám. Teď je dost teplo a úplně mi stačí perka. Jak už je to ale blíž k nule nebo mrzne tak termoboty, mám kvalitnější (stály před 5 lety 2000) a jsou tu stále se mnou. Ale jak píšu, jen na ježdění, max. nějaké motání kolem koní ale minimálně do bahna.
anna.win
napsal(a):
A jaké přesně máte? Mě to našlo jen takové široké do lyžáků a tak :/ a pak ještě jednorázové, ale ty jsou asi k ničemu.
Nemám s tím zkušenost vůbec.
Mě se vcelku osvědčily huňaté ponožky, případně termopunčochy pod rajtry (když byly fakt kosárny, tak termopunčochy, přesto legíny a přesto rajtry :D) na to chapsy, a pokud si člověk není jistej tak ještě na nohy ty ponožky... u měl by problém s mrznutím tlapinek vyřešen :) pak už jsem okolo kon íchodila v gumákách, nebo zimních botách, a když se šlo na nasedání, tak jsem si vzala kožená perka. Bahno a voda jim neublíží, pokud si je vezmete domů a vysušíte, nejlépe namažete balzámem na kůži (od toho se přece pořizuje :) ), pokud máte vyhřívanou sedlovnu tím dvakrát líp, můžete je vysušit a namazat tam.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj. Ja mam kone taky na 24/7 a i presto, ze maji pekne zpevnene krmeliste, kolem je bahno do puli lytek, takze se i my svorne brodime... A protoze jsou dny, kdy kolem zvirat delam od rana do tmy, potrebuju mit nohy v teple. Kdyz je cas, jdu odjezdit a neni cas se porad prezouvat. Za par korun (do tisicovky) jsem pred dvema lety poridila neoprenove termoboty- vysoke, ale nemohutne a presto drzi nohu v teple a jsou absolutne nepromokave. Za me velka spokojenost! ;) neni to do zadnych velkych mrazu, ale ty nas nejspis uz tak jako tak opousteji a meni se na "od rijna do dubna blativo"...takze za sebe doporucuji termoboty z neoprenu
napsal(a):
Ahoj. Ja mam kone taky na 24/7 a i presto, ze maji pekne zpevnene krmeliste, kolem je bahno do puli lytek, takze se i my svorne brodime... A protoze jsou dny, kdy kolem zvirat delam od rana do tmy, potrebuju mit nohy v teple. Kdyz je cas, jdu odjezdit a neni cas se porad prezouvat. Za par korun (do tisicovky) jsem pred dvema lety poridila neoprenove termoboty- vysoke, ale nemohutne a presto drzi nohu v teple a jsou absolutne nepromokave. Za me velka spokojenost! ;) neni to do zadnych velkych mrazu, ale ty nas nejspis uz tak jako tak opousteji a meni se na "od rijna do dubna blativo"...takze za sebe doporucuji termoboty z neoprenu
Mám je taky a jsem spokojená. Jsou docela pohodlné a dá se v nich i jezdit. A výhodou je, že nahoře pěkně obepínají lýtko, takže do nich nepadá bordel (nemusím vyklepávat seno nebo slámu).
Takže taky doporučuju.
Jezdím celoročně v nesmrtelných gumových perkách a do nich dvoje ponožky. Na zimu se mi tam vejdou klidně i silné, ale asi se mi hodně potí nohy, takže pak mam ponožky mokré a je mi na nohy stejně zima. Obávám se, že termoboty s celogumovým spodkem by mi proto nepomohly, tak dál mrznu v obyč pérkách Teda letos jsem ještě ani nezačala mrznout, ale ono to přijde.
Mám sice i kožená perka, ta by měla být prodyšnější, ale na závodění už to v tomto životě nevypadá, tak jsem z nich udělala civilní boty a nechce se mi si je obalovat hnojem :D.

V gumvych perkach se mi nohy poti a navic v nich noha docela pluje, kdezto v neoprenkach za prve lepe drzi a za druhe se mi nepoti (byt je v nich tepleji). Ale to muze mit kazdy jinak... Jinak Peggy souhlas - odnasim si v nich domu docela malo sena ;).
Mám už třetí sezónu kožené vysoké termoboty a jsem s nimi maximálně spokojená.
Koupila jsem je, protože pár známých je mělo a nedalo na ně dopustit.Mám je já i muž a jsme též maximálně spokojení.Boty jsou vysoké, mají uvnitř beránek.Snesou sníh, mráz i bahno.Jen je po opláchnutí mažu, ale to tak 3krát za zimu.
Bohužel se tento typ už asi nevyrábí.Mají suché zipy jen po straně.Jmenovaly se Cayuga, poté Saddle Up.Já je kupovala oboje u Obluka.
Na noze vypadají velmi esteticky, na rozdíl od gumohadrových bakulí a svou funkci plní stoprocentně.

Přezouvám se. Holinky do výběhu, na ježdění staré, dříve civilní, kožené kotníkové boty s chlupem. Hodně pomohlo přesednutí do westernu, určitě to bude třmeny. Ve stáji máme westernové třmeny i na australáku a já na bezkostráku alá western. Na zimu bych se je snažila namontovat i na anglické sedlo. I když by to vypadalo divně. Dřevěný třmen nebo obalený několika vrstvami kůže neochlazuje nohu jak kovový anglický. A přinejhorším se vždy dá pořídit tapaderos.
https://www.google.cz/search?q=tapaderos&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiUjIuZ3vvJAhWIzRQKHVUcDc8QsAQIIQ&biw=1366&bih=653
Tuším, že jsem jednou narazila na stránky, kde nějaký český podnikavec vyrábí obdobu tapaderos, a to i na anglické třmeny. Vypadalo to slušně, včetně vyndávacího beránku uvnitř. Jen to nazýval jinak.
napsal(a):
Přezouvám se. Holinky do výběhu, na ježdění staré, dříve civilní, kožené kotníkové boty s chlupem. Hodně pomohlo přesednutí do westernu, určitě to bude třmeny. Ve stáji máme westernové třmeny i na australáku a já na bezkostráku alá western. Na zimu bych se je snažila namontovat i na anglické sedlo. I když by to vypadalo divně. Dřevěný třmen nebo obalený několika vrstvami kůže neochlazuje nohu jak kovový anglický. A přinejhorším se vždy dá pořídit tapaderos.
https://www.google.cz/search?q=tapaderos&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiUjIuZ3vvJAhWIzRQKHVUcDc8QsAQIIQ&biw=1366&bih=653
Tuším, že jsem jednou narazila na stránky, kde nějaký český podnikavec vyrábí obdobu tapaderos, a to i na anglické třmeny. Vypadalo to slušně, včetně vyndávacího beránku uvnitř. Jen to nazýval jinak.
Na vyjíždky by to bylo asi super, ale na treninky trochu nepraktický :(.