Nevím co s tím :-\

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lízová

30.12.2015 20:02
Lízová

XXX.XXX.71.254

Dobrý den
Starám se o 3 letou drum horsku, od malinka se s ní dělá ze země takže je úžesná. Zvládáme všechny chody jak se sedlem tak i bez. V terenu je úžasná a krásně reaguje na hlas i na pobídky ale jen když s cizími koňmi nebo sama. Chodí do výběhu s poníkem a klusačkou na kterých se učí malé děti, jakmile je během vyjížďky nekde potkáme tak už s ní nic nehne a musí jít s nimi. To bych si do ni mohla kopat jak chci a kolikrat ji i placnu bičíkem a nic. Když ji vedu tak se mi dokáže i otočit a táknout me za sebou. Když pracujeme v ohradě tak ze země je skvěle soustředená pokud ji nemám na lonži to mě kolikrát za sebou taku umí táhnout a běžet za koňmi. Jestli v ohradě jezdíme tak je to katastofa vzteká se a a nechce chodit a když už se rozejde tak si vše sktacuje aby bylo vše rychle. Jestliže je tam s nama néjaký koník musí jit za ním jinak se semnou otočí běží se rychle ua někoho postavit. Vím že je ještě mlaďounká a hloupoučká ale takle to přeci nejde vůbec nevím jak si s tím poradit.
Doufám že mi někdo poradí mockrát děkuji za všelijaké odpovědi.

30.12.2015 20:11
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Lízová napsal(a):
Dobrý den
Starám se o 3 letou drum horsku, od malinka se s ní dělá ze země takže je úžesná. Zvládáme všechny chody jak se sedlem tak i bez. V terenu je úžasná a krásně reaguje na hlas i na pobídky ale jen když s cizími koňmi nebo sama. Chodí do výběhu s poníkem a klusačkou na kterých se učí malé děti, jakmile je během vyjížďky nekde potkáme tak už s ní nic nehne a musí jít s nimi. To bych si do ni mohla kopat jak chci a kolikrat ji i placnu bičíkem a nic. Když ji vedu tak se mi dokáže i otočit a táknout me za sebou. Když pracujeme v ohradě tak ze země je skvěle soustředená pokud ji nemám na lonži to mě kolikrát za sebou taku umí táhnout a běžet za koňmi. Jestli v ohradě jezdíme tak je to katastofa vzteká se a a nechce chodit a když už se rozejde tak si vše sktacuje aby bylo vše rychle. Jestliže je tam s nama néjaký koník musí jit za ním jinak se semnou otočí běží se rychle ua někoho postavit. Vím že je ještě mlaďounká a hloupoučká ale takle to přeci nejde vůbec nevím jak si s tím poradit.

Kopat do koně?Hmm...špatný řešení.Problém je v nedostatečném respektu z tebe už jen tím, že jí nezajímají pobídky ze sedla, táhne tě za sebou.Pracovat na dostatečném respektu a vůdcovství, jestliže spolu někam jedete, pracujete, musí uznat tvojí autoritu.Takže zamakat na vašem vzájemném vztahu-musí pochopit, že ty jsi ten, kdo velí-tím nechci říci-zlomit koně, ale vybudovat si vedoucí postavení.Navíc bych jí dala ještě čas na ježdění s jezdcem na hřbetu a více zapracovala na práci ze země.Tři roky je mlaďas nevychovanej, takže začít od píky.

Lízová

30.12.2015 20:25
Lízová

XXX.XXX.71.254

Ja ji nic zleho nedelam myslela sem to tak že kdybych se treba i zblaznila tak ji je to fuk smajlík a take si myslím že ji to na lonži nebaví proto to dělá.

Lízová

30.12.2015 21:28
Lízová

XXX.XXX.71.254

Ale děkuji za radu pokusím se podle toho nějak ridit.

31.12.2015 07:15
avelanc

XXX.XXX.156.2

Já s kobylou pracovala hodně ze země. Chodili jsme na procházky. Zažili mnoho návštěv koní, zvěře a věřte mi i pravých bubáku. Vše jsme v pohodě zvládly ze země. A když se pak obsedla, neměla problém fungovat stejně. Od koní se ji nechce, ale nedělá žádné problémy.

31.12.2015 08:06
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Lízová napsal(a):
Dobrý den

Je to jen o zanedbané výchově. A ...mlaďounká a hloupoučká jste tak leda Vy ne ten kůň (bez urážky, neberte si to osobně), kobyla Vám ukazuje přesný opak. Kdyby byla hloupoučká, tak bude poslouchat jak stroj (i když nemusí - Vy jí k tomu nedáváte jasné povely), koně jí zajímat nebudou, odbyte si to svoje, aby pak od Vás měla klid a nebude vynakládat tolik energie, aby bylo po jejím a aby Vám zdrhla.

Právě naopak, kůň ve třech letech pod dobrým vedením je velice hodný - ještě není v té "jezdecké pubertě" a skvěle se s nimi pracuje (když víte jak).

Stanovte si jasná pravidla, které chcete VY ne ten kůň. Ve stádě je hiearchie a kůň se musí podvolit dominantnějšímu a pravidlům ve stádě. Ve dvojici Vy a kůň není nikdo nahoře, nikdo dole. Je to partnerství. Vy máte sice stanovené pravidla a hranice, co kůň může a co ne (s ohledem na zdraví, bezpečnost,... Vás obou - za to nesete odpovědnost Vy), ale zato musíte tomu koni dát i prostor, aby se necítil jako Váš otrok, ale měl i svá práva (odpočinek, nechtít nic, co je nad jeho síly či psychiku,...) Koni dát jasné pravidla, ale do toho ho chválit za každou "blbost" namotivovat ho, že takto je to správně. Odměna mu za to bude kokyno, kratší práce, zajímavější práce,...

Pokud Vás tahá na lonži - pokud možno jít někam, kde je uzavřený prostor, či do rohu jízdárny. Nelonžovat půl hodiny, lonžovat klidně jen 10 minut - pokud kůň udělá vše, co po něm chcete, přehnaně chválit, zkrátit práci jako odměnu a hotovo. Intervaly a požadavky práce pomalu stupňovat. Pokud potkáte v lese druhého koníka ze stáda - zkuste se nejprve domluvit s tím člověkem, který s ním půjde na tom, abyste se nepotkaly, když už se to náhodou stane, tak trvat na tom, že Vy jdete svou cestou. Pokud nezvládnete ze sedla, tak slezte a odveďte koně na ruce, až bude uklidněný, pochvalte a nasedněte Mluvte na koně během toho, kdy spolu "pracujete", koně jsou velice vnímaví.

I tak si stojím za svým - pozvěte si člověka, který koním rozumí a který Vám poradí. Boj s koněm nikdy nevyhrajete.

Kessie

1.1.2016 01:48
Kessie

XXX.XXX.151.22

Ve třech letech je stále čas na to změnit jeji chování. Potřebuje k vám získat autoritu aby reagovala na vaše pobídky. Já bych takovému koni nasadila "vojnu" když nebude reagovat na povel nebo pobídku a nereaguje ani na kopnutí přitvrdila bych aby se odnaučila neposlouchat a získala si k vám nějakou úctu.

1.1.2016 11:19
polárka.15

XXX.XXX.51.33

Ano, bojovat a rezat mladocha, rada k nezaplaceni. To ten kun musi byt nadsen a s chuti bude spolupracovat

Respekt u kone se neziskava bitim a bojem.

Jestli takto postupujete u sveho kone, tak ho uprimne lituji.

Navic proc ne, proc resit svuj problem na koni, aby to on odnasel..

1.1.2016 14:49
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Kessie napsal(a):
Ve třech letech je stále čas na to změnit jeji chování. Potřebuje k vám získat autoritu aby reagovala na vaše pobídky. Já bych takovému koni nasadila "vojnu" když nebude reagovat na povel nebo pobídku a nereaguje ani na kopnutí přitvrdila bych aby se odnaučila neposlouchat a získala si k vám nějakou úctu.

Ukázat koni, co po něm požaduji přece neznamená zlomit jeho ducha-nechtěla bych být koněm v rukách tvých a tobě podobných.To jsou koně potom, kteří určitě pracují s nadšením s váma

1.1.2016 17:26
sisi58

XXX.XXX.218.3

Jak už jsem psala na EQ.
Do roku 2016 a i do dalších, přeji všem majitelům koní, aby se měli stejně, jako jejich koníci.
Myslím, že je to hezké přání a spravedlivé, což?

1.1.2016 21:47
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

sisi58 napsal(a):
Jak už jsem psala na EQ.
Do roku 2016 a i do dalších, přeji všem majitelům koní, aby se měli stejně, jako jejich koníci.
Myslím, že je to hezké přání a spravedlivé, což?

No někteří majitelé by si zasloužili peklo, za to, co jsou schopni s koněm dělat, ale jak píšeš, souhlasím

Přidejte reakci

Přidat smajlík