malioren

XXX.XXX.162.226
Ahoj,
mám dotaz čistě ze zájmu - kde je přirozená hranice u klisen, kdy už dokáží vychovat hříbě a když už to zase nesvedou? Vyjma fyziologické možnosti zabřeznout a hříbě odnosit.
Prostě pozorovali jste někdy, že klisna matka byla moc mladá, psychicky nedozrálá na to se o hříbě starat, nebo naopak moc stará na to, aby se z něj ještě těšila? Napadlo mě to jako analog k lidem - desetiletá holčička možná už dítě mít může, ale zda se o něj adekvátně postará, o tom pochybuji. Stejně tak, kdyby třeba hodně stará paní dostala do péče kojence, asi by také nebyla zrovna šťastná a miminko také ne.
Pozorovali jste někdy něco takového u koní a jaký je podle vás optimální věk klisny dle psychické vyzrálosti, aby se z hříběte radovala a starala se o něj?
A ještě dotaz - kdy končí plodné období života u klisen? Je tu hranice jako u lidí, když už klisna nikdy nezabřezne?
Děkuji moc
m.
malioren
napsal(a):
Ahoj,
mám dotaz čistě ze zájmu - kde je přirozená hranice u klisen, kdy už dokáží vychovat hříbě a když už to zase nesvedou? Vyjma fyziologické možnosti zabřeznout a hříbě odnosit.
Prostě pozorovali jste někdy, že klisna matka byla moc mladá, psychicky nedozrálá na to se o hříbě starat, nebo naopak moc stará na to, aby se z něj ještě těšila? Napadlo mě to jako analog k lidem - desetiletá holčička možná už dítě mít může, ale zda se o něj adekvátně postará, o tom pochybuji. Stejně tak, kdyby třeba hodně stará paní dostala do péče kojence, asi by také nebyla zrovna šťastná a miminko také ne.
Pozorovali jste někdy něco takového u koní a jaký je podle vás optimální věk klisny dle psychické vyzrálosti, aby se z hříběte radovala a starala se o něj?
A ještě dotaz - kdy končí plodné období života u klisen? Je tu hranice jako u lidí, když už klisna nikdy nezabřezne?
Děkuji moc
m.
U zvířat je tomu jinak, nežli u lidí, není vhodné srovnávat 10 letou holčičku s mladou klisnou.V přírodě pokud klisny ve stádě dospějí a mají říji, tak je hřebec připustí a určo si neříká-tuhle nechám na příští rok, je ještě mladá.Co vím, tak -vyjma klisen, které hříbě odmítnou a jsou různého stáří - klisna mladá i stará se o hříbě postará a dá mu základní informace pro něj důležité-vrozené instinkty, co jíst, co nejíst, ostražitost apod.Takže bych neřešila stáří klisny, ale spíše účel, za kterým chci připustit klisnu a co od hříběte očekávám a důvod, proč ho chci.Není to nejlépe napsané, ale ani tím nechci rýpat, jak by se mohlo zdát.
Nejsem chovatel koní, ale u mladé klisny bych neřešila jen vyzrálost psychickou, ale hlavně fyzickou. Nošení těžkého hříběte a veliké nároky na minerální látky podle mě příliš mladé klisně poškodí její kosterní vývoj. Nedávno někdo psal, že po příliš brzké březosti měla klisnička "prosedlaný" hřbet.
Klisna schopná zabřeznout je schopná se o hříbě postarat.
Jsou klisny schopné zabřeznout v 1 roce a hříbě bez problémů odchovají. Dokonce jednu takovou mám ve stádě, dnes tedy již zasloužilou matku více hříbat.
Lze doporučit, aby příliš mladé matky dostaly naopak "odklad" s výcvikem a pracovním využitím. Když tedy opominu extrém dvouleté matky, tak pokud by nějakou podobnou náhodou hřebila tříletou klisnu, rozhodně bych ji ve stejném roce neobsedala.
U klisen není klimakterium, tedy období, kdy by vyhasly pohlavní cykly a přitom byla klisna v celkem dobrém zdravotním stavu. Tento "mechanismus" není u koní potřeba - klisna potřebuje, aby po porodu svého posledního hříběte přežila alespoň 4-6 měsíců, poté je hříbě již schopno přežít bez matky.
U lidí je to trochu jinak - potomkovi hrozně dlouho trvá, než je plně odchován a schopen se obejít bez rodičů (myšleno biologicky, biologie nepočítá se sirotčinci a sociálními dávkami) a je tedy lepší, když žena přestane mít další a další malé děti, a své síly věnuje na výchovu již narozených, takže je dobrý mechanismus, který ukončí plození cca 20 let předtím, než dojdou i fyzické síly.
Mame chovne kobyly, ruzneho veku, a nikdy jsem nepozorovala, ze by mladsi kobyla byla horsi matka, zazila jsem jednu, ktera byla vyjevena, a nevedela jak se ke hribeti chovat a bala se ho, a to byla uz starsi kobyla. Jinak trilete kobyly uplne v pohode zvladaji porod a strarani se o hribe, a stejne tak 17 leta kobca je skvela matka. Samozrejme bych na mlade kobyle hned nejezdila, svaly jsou povolene, a chvilku trva nez se kobyla da dohromady. A u starsich samozrejme take. S tim kdy kobyla uz hribe mit nemuze je to zradne, a myslim si ze se neda ani presne rici kdy to prijde. Meli jsme kobylu ktera v 24 letech mela hribe a zvladala to bez jakyvkoliv problemu. Ale take jsme meli kobylu ktera ve 14 letech nezabrezla a hribe proste nemela. Vysetreni v poradku, zadne cysty, ani napln v deloze nic. Zdrava kobyla, ale hribe nemela. Priroda si sama rekne co a jak
mgtka
napsal(a):
Moje kamarádka svou chovnou kobylu poslala do reprodukčního důchodu v 18-ti, kdy měla poslední hříbě a porod byl poprvé v jejím životě docela problémový a kdyby zrovna doma neměla veterináře, mohlo se stát hodně věcí.
Myslím, že si tak její tělo trochu samo řeklo, kdy už stačí.
Nehodlám kritizovat vaši kamarádku. Mnohé u koní člověk vycítí, a přitom neumí zdůvodnit, takže věřím, že reprodukční důchod byl na místě.
Sice i klisna zapuštěná jako 3-5 letá může mít těžký porod, ale mladé zvíře se s následky lépe vyrovná, než zvíře kolem 20 let.
Takže buď to vyřeší příroda (staré klisny už nezabřeznou), nebo chovatel, který vidí jejich zdravotní stav (dýchání, končetiny, alergie) a nahradí přírodní výběr svým rozhodnutím.
Zmiňuji přírodní výběr, protože v přírodě by chrchlající či pajdavou klisnu odlovil nějaký predátor, podobně by s velkou pravděpodobností i klisna po těžkém porodu, s pohybovými potížemi, neutekla před smečkou hladových masožravců, po domestikaci nahrazujete toto "vyřazení z rozmnožování" chovatelským opatřením, tj. reprodukčním důchodem.
malioren

XXX.XXX.32.215
Děkuji za velmi zajímavé informace..!