Klisna moc mladá/moc stará na potomka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

malioren

13.2.2016 20:22
malioren

XXX.XXX.162.226

Ahoj,
mám dotaz čistě ze zájmu - kde je přirozená hranice u klisen, kdy už dokáží vychovat hříbě a když už to zase nesvedou? Vyjma fyziologické možnosti zabřeznout a hříbě odnosit.
Prostě pozorovali jste někdy, že klisna matka byla moc mladá, psychicky nedozrálá na to se o hříbě starat, nebo naopak moc stará na to, aby se z něj ještě těšila? Napadlo mě to jako analog k lidem - desetiletá holčička možná už dítě mít může, ale zda se o něj adekvátně postará, o tom pochybuji. Stejně tak, kdyby třeba hodně stará paní dostala do péče kojence, asi by také nebyla zrovna šťastná a miminko také ne.
Pozorovali jste někdy něco takového u koní a jaký je podle vás optimální věk klisny dle psychické vyzrálosti, aby se z hříběte radovala a starala se o něj?
A ještě dotaz - kdy končí plodné období života u klisen? Je tu hranice jako u lidí, když už klisna nikdy nezabřezne?
Děkuji moc
m.

13.2.2016 21:25
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

malioren napsal(a):
Ahoj,
mám dotaz čistě ze zájmu - kde je přirozená hranice u klisen, kdy už dokáží vychovat hříbě a když už to zase nesvedou? Vyjma fyziologické možnosti zabřeznout a hříbě odnosit.
Prostě pozorovali jste někdy, že klisna matka byla moc mladá, psychicky nedozrálá na to se o hříbě starat, nebo naopak moc stará na to, aby se z něj ještě těšila? Napadlo mě to jako analog k lidem - desetiletá holčička možná už dítě mít může, ale zda se o něj adekvátně postará, o tom pochybuji. Stejně tak, kdyby třeba hodně stará paní dostala do péče kojence, asi by také nebyla zrovna šťastná a miminko také ne.
Pozorovali jste někdy něco takového u koní a jaký je podle vás optimální věk klisny dle psychické vyzrálosti, aby se z hříběte radovala a starala se o něj?
A ještě dotaz - kdy končí plodné období života u klisen? Je tu hranice jako u lidí, když už klisna nikdy nezabřezne?
Děkuji moc
m.

U zvířat je tomu jinak, nežli u lidí, není vhodné srovnávat 10 letou holčičku s mladou klisnou.V přírodě pokud klisny ve stádě dospějí a mají říji, tak je hřebec připustí a určo si neříká-tuhle nechám na příští rok, je ještě mladá.Co vím, tak -vyjma klisen, které hříbě odmítnou a jsou různého stáří - klisna mladá i stará se o hříbě postará a dá mu základní informace pro něj důležité-vrozené instinkty, co jíst, co nejíst, ostražitost apod.Takže bych neřešila stáří klisny, ale spíše účel, za kterým chci připustit klisnu a co od hříběte očekávám a důvod, proč ho chci.Není to nejlépe napsané, ale ani tím nechci rýpat, jak by se mohlo zdát.

13.2.2016 22:06
keira

XXX.XXX.245.125

Nejsem chovatel koní, ale u mladé klisny bych neřešila jen vyzrálost psychickou, ale hlavně fyzickou. Nošení těžkého hříběte a veliké nároky na minerální látky podle mě příliš mladé klisně poškodí její kosterní vývoj. Nedávno někdo psal, že po příliš brzké březosti měla klisnička "prosedlaný" hřbet.

13.2.2016 22:10
aggitta

XXX.XXX.249.59

Klisna schopná zabřeznout je schopná se o hříbě postarat.
Jsou klisny schopné zabřeznout v 1 roce a hříbě bez problémů odchovají. Dokonce jednu takovou mám ve stádě, dnes tedy již zasloužilou matku více hříbat.
Lze doporučit, aby příliš mladé matky dostaly naopak "odklad" s výcvikem a pracovním využitím. Když tedy opominu extrém dvouleté matky, tak pokud by nějakou podobnou náhodou hřebila tříletou klisnu, rozhodně bych ji ve stejném roce neobsedala.

U klisen není klimakterium, tedy období, kdy by vyhasly pohlavní cykly a přitom byla klisna v celkem dobrém zdravotním stavu. Tento "mechanismus" není u koní potřeba - klisna potřebuje, aby po porodu svého posledního hříběte přežila alespoň 4-6 měsíců, poté je hříbě již schopno přežít bez matky.
U lidí je to trochu jinak - potomkovi hrozně dlouho trvá, než je plně odchován a schopen se obejít bez rodičů (myšleno biologicky, biologie nepočítá se sirotčinci a sociálními dávkami) a je tedy lepší, když žena přestane mít další a další malé děti, a své síly věnuje na výchovu již narozených, takže je dobrý mechanismus, který ukončí plození cca 20 let předtím, než dojdou i fyzické síly.

14.2.2016 15:23
siposka

XXX.XXX.158.238

Mame chovne kobyly, ruzneho veku, a nikdy jsem nepozorovala, ze by mladsi kobyla byla horsi matka, zazila jsem jednu, ktera byla vyjevena, a nevedela jak se ke hribeti chovat a bala se ho, a to byla uz starsi kobyla. Jinak trilete kobyly uplne v pohode zvladaji porod a strarani se o hribe, a stejne tak 17 leta kobca je skvela matka. Samozrejme bych na mlade kobyle hned nejezdila, svaly jsou povolene, a chvilku trva nez se kobyla da dohromady. A u starsich samozrejme take. S tim kdy kobyla uz hribe mit nemuze je to zradne, a myslim si ze se neda ani presne rici kdy to prijde. Meli jsme kobylu ktera v 24 letech mela hribe a zvladala to bez jakyvkoliv problemu. Ale take jsme meli kobylu ktera ve 14 letech nezabrezla a hribe proste nemela. Vysetreni v poradku, zadne cysty, ani napln v deloze nic. Zdrava kobyla, ale hribe nemela. Priroda si sama rekne co a jak

14.2.2016 15:50
mgtka

XXX.XXX.92.43

Moje kamarádka svou chovnou kobylu poslala do reprodukčního důchodu v 18-ti, kdy měla poslední hříbě a porod byl poprvé v jejím životě docela problémový a kdyby zrovna doma neměla veterináře, mohlo se stát hodně věcí.
Myslím, že si tak její tělo trochu samo řeklo, kdy už stačí.

14.2.2016 23:00
aggitta

XXX.XXX.249.59

mgtka napsal(a):
Moje kamarádka svou chovnou kobylu poslala do reprodukčního důchodu v 18-ti, kdy měla poslední hříbě a porod byl poprvé v jejím životě docela problémový a kdyby zrovna doma neměla veterináře, mohlo se stát hodně věcí.
Myslím, že si tak její tělo trochu samo řeklo, kdy už stačí.

Nehodlám kritizovat vaši kamarádku. Mnohé u koní člověk vycítí, a přitom neumí zdůvodnit, takže věřím, že reprodukční důchod byl na místě.
Sice i klisna zapuštěná jako 3-5 letá může mít těžký porod, ale mladé zvíře se s následky lépe vyrovná, než zvíře kolem 20 let.
Takže buď to vyřeší příroda (staré klisny už nezabřeznou), nebo chovatel, který vidí jejich zdravotní stav (dýchání, končetiny, alergie) a nahradí přírodní výběr svým rozhodnutím.
Zmiňuji přírodní výběr, protože v přírodě by chrchlající či pajdavou klisnu odlovil nějaký predátor, podobně by s velkou pravděpodobností i klisna po těžkém porodu, s pohybovými potížemi, neutekla před smečkou hladových masožravců, po domestikaci nahrazujete toto "vyřazení z rozmnožování" chovatelským opatřením, tj. reprodukčním důchodem.

malioren

16.2.2016 08:29
malioren

XXX.XXX.32.215

Děkuji za velmi zajímavé informace..!

Přidejte reakci

Přidat smajlík