(prosím na začátku opomiňme sedla která nepasují na koně a nesedí jezdci - zajmá mě čistě jen to jak sedlo vybíráte a jaké z tím máte zkušenosti )
dobrý den přeji všem kteří se zajmají o problematiku sedel
kvalitní kostry ( nemusí být zrovna karbonová) a kvalitního zpracování sedla
1)- podle čeho určujete kvalitní sedlo ?
2)- jak sedlo poznáte že je kvalitní
3)- některé sedla jsou na pohledu už nekvalitní -podle čeho jste schopni poznat špatně odvedlou práci ( když opomineme křivou kostru -v důsledku poškození )
na trhu se objevuje velká spousta sedel a jezdeckého vybavení, zaměříme se pouze na sedla některá sedla jsou horší kvality jiná zase té lepší a ne vždy rozhoduje cena a značka sedla máte nejrůznější značky sedel které se tváří že jsou kvalitní
prosím napište podle čeho vybíráte kvalitní sedlo jestli u vás rozhoduje značka, zpracování, kvalita kůže, uložení kostry a nebo prostě jen cena
komu z vás se poštěstilo sehnat sedlo kvalitní za rozumné peníze ?
co říkáte na sedla značky devoucoux a přišel někdo s vámi s těmito sedly už do kontaktu ? -pokud ano jaký z toho máte pocit a sedlo celkově jaký dojem na vás dělá
děkuji za vaše názory.
Myslím, že máš na osazenstvo iFauny příliš odborné otázky ;-)
Pokud kostra není zlomená nebo výrazně hnutá, tak poznám kulové, nemám rentgenový zrak.
Orientuji se tudíž podle značky, jaké má rencenze. V případě zahraničních značek není těžké kouknout na zahraniční diskuze.
Mno, mně se jednou poštěstilo koupit Euroriding Diamant, starší verze, ale ve výborném téměř novém stavu, za 4 tisíce :D Ale takový kauf se asi podaří jen jednou za život.
Za docela dobrá sedla považuju nejnovější generaci Kentaurů, dají se koupit z druhé ruky okolo 15 tis. a sedí pěkně.
Preferuji klasickou, dlouhým časem ověřenou, dřevěnou kostru, levným plastovým nevěřím (nebo spíš vím, že se rozjedou), a na drahé plastové nemám :D.
Ano ano máte v tom pravdu drezurní sedlo euroriding diamant je velmi dobré hluboký sed s velkýma opěrkama které velmi dobře usazují a drží jezdce ve správné poloze ( alespoŇ se snaží )
ano taktéž se snažím dívat na recenzi a kvalitní značky, ale ne vždy se tomu dá věřit -třeba sedlo PRESTIGE -model paris, D, lux - na pohled dobré sedlo které vypadá moc pěkně, ale pod pěkným kabátem se skrývá pěkně odfláklá kostra ( podle recenze)
jinak prestige sedla nejsou špatná -mě spíše vyhovují starší až stará
sedla značky kentaur jsou ve světe takový zlatý střed na špici jsou sedla decoucoux, cwd atd..
já sám sedlo vybírám hlavně podle pohledu -nerozhoduje u mě pokud je sedlo poškozené nebo má prasklou kostru ( vše se dá opravit )
dřevěné kostry nejsou špatné, ale třeba některá sedla jako euroriding, prestige a nebo kieffer, stubben atd... mají kostry plastové -s možností přetvarování
ano chápu že pokud člověk neví na co se má dívat tak netuší co se skrývá v útrobách sedla (já bych to musel na živo ukázat což na i fauně není možné a hlavně video by zabralo několik hodin)
omlouvám se za složité otázky které kladu :)
já raději prezentuji dobrá skoková, drezurní nebo univerzální sedla jako právě již zmíněný kentaur nebo prestige -výborná sedla která já mohu doporučit a sedla která vás naučí sedět a jezdit jsou sedla od značek třeba devoucoux, cwd ( ale to jsou sedla která stojí i více jak 100 tisíc a hlavně zde v čr se těžko shánějí) -já sám v nich jezdím velmi složité a propracované tréningy -ve všestrannosti nebo na vyjížďky -samozřejmě že záleží na koníku a na človíčku co v sedle sedí -jsou to dobrá sedla :)
jen mě mrzí že třeba právě sedla u značek prestige a jim blízkých i kentaur už nedělají sedla co dříve dnes se všude dává dvojitá vrstva kůže která se zachvíly prošoupe a je to potom ošklivé ( prestige meredith), sedlo se vycpe až na půdu ( třeba kentaur hermesso ) a pak pomalu člověk necítí koně pod sebou
podle mě by měly být sedla dobře prostupná na pobídky, příjemná na posed a odolná
, ale na to má každý jiný názor.
Sidsid

XXX.XXX.188.8
keira
napsal(a):
Přemýšlím, s jakým záměrem jste založil tuto diskuzi.
Přečetl/la si tenhle článek sdílený na fcb, tož je odborník : http://www.dsp-pferde.eu/?p=577.
Sophii

XXX.XXX.113.44
Sidsid
napsal(a):
Přečetl/la si tenhle článek sdílený na fcb, tož je odborník : http://www.dsp-pferde.eu/?p=577.
Úplně přesně tohle sjem po tom druhém sáhodlouhém proslovu chtěla zmínit
Uživatel s deaktivovaným účtem

keira
napsal(a):
Přemýšlím, s jakým záměrem jste založil tuto diskuzi.
Žeby prieskum trhu? Vytvorí ideáne ustajnenie a bude tam predávať sedlá? :D.