Uživatel s deaktivovaným účtem

Vložím trochu netradiční dotaz - ohledně madel.
Mám 2 kobyly (vyšší "pony"). Ke svým účelům občas potřebuji odtrénovat na madlech a preferuji, aby to byla bytelná madla, která by unesla i dospělého jak na nasedání, tak na nějaké jednoduché cviky z voltiže. JENŽE: problém je ten, že 1) většina madel na trhu není moc bytelných, tedy je pro voltiž použít nejde,2) na holky nepasují klasické velikosti madel - potřebují velikost pony (menší cob) a ty se špatně shánějí.
Dnes po nadšení, že jsem po 3/4 roce konečně sehnala to pravé, jsem madla na kobyly nasadila a byla v šoku, jak absolutně nepasují. Jsou to dva úplně různé hřbety, přesto je na jednu horší než na druhou :( Tyto madla mají opravdu hodně dlouhé polštáře a absolutně nepoddajné, které se nepřizpůsobí koňskému hřbetu... viz fotka. Pochybuji, že by to jakákoli korekční dečka (vyrábějí se takové neoprenové přímo pro voltiž) upravila, aby to bylo vyhovující.
Totiž - tinkerka umí mít od madel i otlaky kolem kohoutku (zmizí do druhého dne, ale prostě tvrdé polštáře, které teď máme, nejsou vyhovující), takže prostě nechci nic, co nebude "alespoň tak nějak" sedět už bez dečky..
Jsem z toho fakt špatná... to fakt na trhu nejsou žádná použitelná madla na voltiž v menší než cob velikosti? :(.
Co si je nechat vyrobit?
Pan Zbořil je má v nabídce, zkuste se ho zeptat, jak moc bytelná je dělá.
http://www.sedlarstvizboril.cz/index.htm
Pamatuji, že kdysi na voltiži jsme pod madla strkali hodně silný molitanový pruh, ale stejně by to nebylo ideální, na tahle madla bys musela mít koně s hrudníkem ve tvaru kosočtverce ;-)
http://jkramir.wbs.cz/28.4.07_Tlumacov_007.jpg.

Právě si moc nedokážu představit, na jaký typ koně by takováhle madla mohla pasovat... Kdyby to bylo na nějakého mastodonta s dlouhými lopatkami a strmým kohoutkem, pak si moc nedokážu vysvětlit, proč jsou ve velikosti PONY
Děkuji za kontakt, můžu se zkusit zeptat. Jen stejně fakt nechápu, že je tohle díra na trhu. Přeci nejsem jediná, kdo chce na koně kvalitní madla? :(
Na fotce jste Vy osobně?
edwina

XXX.XXX.40.41
Pro váš účel to zřejmě nebude vhodné, ale jsem spokojená s tímto: http://www.jezdecke-potreby-viktorie.cz/obrisnik-s-madlem-c1122.htm. Popruh je měkký bavlněný, poníkovi padne jako ulitý, nikde neodstává, na kohoutku je podložení, nic netlačí. Používám madlo na vožení dětí a prima, funguje lépe než madla dvě, kterých se děti nedokážou tak pěkně držet - táhne jim to ruce od sebe. Vyrábí se ovšem i varianta se dvěma madly, k vidění např. zde: http://www.equiworld.cz/madla-na-kone-obrisnik-lonzovani/lonzovaci-obrisnik-s-dvema-madly-busse/. Dospělého na nasedání madla unesou, ale voltižní prvky typu stojka jsem nezkoušela. Na haflingerku jsme pod madla dávali tlustou bavlněnou westernovou deku tohoto typu: http://www.zepo-chovatelske-potreby.cz/deky/3632-westernova-deka-bavlnna-.html, otlačená na kohoutku také nikdy nebyla. Pro jezdce je silná deka také pohodlná.
napsal(a):
Právě si moc nedokážu představit, na jaký typ koně by takováhle madla mohla pasovat... Kdyby to bylo na nějakého mastodonta s dlouhými lopatkami a strmým kohoutkem, pak si moc nedokážu vysvětlit, proč jsou ve velikosti PONY
Děkuji za kontakt, můžu se zkusit zeptat. Jen stejně fakt nechápu, že je tohle díra na trhu. Přeci nejsem jediná, kdo chce na koně kvalitní madla? :(
Na fotce jste Vy osobně?
Neeee, v době, kdy mi bylo tak málo let, se myslím ještě digitální foťáky neprodávaly.
A já obecně na tu voltiž byla asi nějaká levá, tak mě na závody moc nevozili :D Ale ohledně rovnováhy a dalšího ježdění mi to asi dalo hodně.

Jj, myslím, že je to dobrý základ pro rovnováhu. Dělám to už s 4letými dětmi - nějaké mlýny a jiné blbinky... já taky nikdy voltiž jako voltiž nejezdila, ale v oddíle jsme jí měli v rámci klasického ježdění pro začátečníky a mírně pokročilé a na Vánoční ježdění jsme připravovali pro rodiče program.. takže jsme se taky dál než na naskočení ve cvalu a holubičku nedostali ale rodiče jsou paf ze všeho, co jejich děti předvádějí na veřejnosti, tak bylo jedno, že jsme žádný gymnastky nebyly
Edwino, díky, ale tohle je bohužel úplně mimo. Jinak jedno madlo naopak děti vede ke kulatým zádům a předklonu, proto se používají madla dvě i pro nejmenší děti ;) ono se pak líp při klasickém ježdění spravuje "ruce relativně od sebe" než "batoh" na zádech a předklon vytváří už vůbec špatný základ pro správné držení těla...

Keď oni tie kone na voltíž fakt mastodonti sú, veď na nich koľkokrát cvičia traja ľudia naraz... A veľa teda spravia aj deky. Nevyhrabem asi fotku, ale my sme madlá dávali na dve "dečky". Jedna bola molitan priamo pod madlami-asi 10cm hrubý a plus ešte tá druhá tvrdá deka(asi obšitý filc?), ktorá šla aj na chrbát a na ktorej sa cvičilo.
Tuto to dobre vidieť na fotke, nejaká akcia NŽ Topoľčianky.
edwina

XXX.XXX.40.41
napsal(a):
Jj, myslím, že je to dobrý základ pro rovnováhu. Dělám to už s 4letými dětmi - nějaké mlýny a jiné blbinky... já taky nikdy voltiž jako voltiž nejezdila, ale v oddíle jsme jí měli v rámci klasického ježdění pro začátečníky a mírně pokročilé a na Vánoční ježdění jsme připravovali pro rodiče program.. takže jsme se taky dál než na naskočení ve cvalu a holubičku nedostali ale rodiče jsou paf ze všeho, co jejich děti předvádějí na veřejnosti, tak bylo jedno, že jsme žádný gymnastky nebyly
Edwino, díky, ale tohle je bohužel úplně mimo. Jinak jedno madlo naopak děti vede ke kulatým zádům a předklonu, proto se používají madla dvě i pro nejmenší děti ;) ono se pak líp při klasickém ježdění spravuje "ruce relativně od sebe" než "batoh" na zádech a předklon vytváří už vůbec špatný základ pro správné držení těla...
No vidíte a já mám zkušenost přesně opačnou - dvě madla nutí malé děti (moje děti "jezdí", resp. vozí se na koni od dvou let) roztahovat ruce a předklánět se - aby na ně dosáhly, prohnou se v bedrech a výsledkem je ukázkový špatný sed s nezatíženými sedacími kostmi. Jedno madlo podle mého názoru lépe simuluje pozici rukou při držení otěží. Máme i dvě madla v tom samém provedení (s popruhovým podbřišníkem, který ke koni dobře přilne a neodírá), ale ta jsou vhodnější pro starší děti a dospělé, prostě pro ty dlouhoruké.
Odírání kohoutku vyřeší i kvalitní deka, ale nepředpokládám, že byste lonžovala koně s madly a běžnou tenkou dečkou pod anglické sedlo.
kraara

XXX.XXX.156.160
Podlozit madla pasem molitanu, cca 15 cm sirokym,8-10cm tlustym a cca 1,5m dlouhym. Ten povliknout nejakou prijemnou latkou, at kone nedre. Molitan a) vyrovna nesecici casti madel na hrbete, b, madla tim padem, upevni/ukotvi". Ono to vypada jako nejaka zbytecna profi voltizni vec, ale proste zadna madla, ani ta profi voltizni za x10k, nebudou pevne sedet, pokud nebudou necim podlozena (viz ten pas).

Takže tady z těch příspěvků vyplívá, že je vlastně jedno, jak ta sedla jsou šitá, protože když se to dostatečně vypodloží, tak to bude sedět. Správně? (nemyslím to ironicky). Mě to teda přijde dost úlet tohleto... přijdou mi vážně hodně nesedící.. ale rozumím, že molitan kdeco skryje. Otázka je, zda je to správně, zda by se nemělo jít po tom, aby alespoň typově koním seděly a pak teprve dolaďovat vycvpávkami. Ale fakt už hledám děsně dlouho a pár už jsem jich v ruce měla...
To baarbora - ano, to vím, jací koně se používají na klasickou voltiž, ale na druhou stranu např. v Ebbsu na světové výstavě haflingů dělali taky profi voltiž, na haflovi, tedy koni typu těch mých. Tedy nejen na mastodontech se dá voltižit. Ale pravda, že mohli mít i spešl vyrobená madla na míru.
kraara

XXX.XXX.156.160
@hhippie: dělala jsem voltiž závodně přes 15 let a za tu dobu jsem nenarazila na žádná! madla, která by seděla sama o sobě. Nechci tvrdit, že vím a znám všechno, ale z mé zkušenosti taková prostě nejsou. To, co máš na první fotce, jsou klasické, levné" univerzálky, které prostě nebudou sedět tuplem, na míru dělaná madla jsou lepší pochopitelně, ale pokud mají fakt udržet (teď ad absurdum v profi voltiži) 110kilo (dvojici ve zvedačce, stojící v madlech), tak je tím molitanem ukotvit musíš, jinak ty lidi zabiješ...

Ahoj. Díky za náhled profíka (bez nadsázky). Já jako nemám zájem na nich dělat nic extra, jen když se mi náhodou vyskytne dospělák, který by si něco chtěl vyzkoušet, tak potřebuji madla (ta dvě "držátka"), která prostě jeho váhu unesou. Toto jsou prakticky jediná madla na trhu, která mají alespoň bytelná madla. Ostatní jsou absolutní shitky :( O madlech za 25tisíc se bavit nemusíme - nedělám a ani nikdy dělat nebudu profi voltiž. Jde jen o to, dávat na svá zvířata něco, co bude bytelné a zároveň koním ne nepohodlné.
Takže, když "Vás tu mám", můžete mi prosím říct svůj názor, jestli tyhle madla vrátit nebo nechat? Primárně je plánuji používat normálně v provozu na vožení dětí, ale kdybych chtěla vzít někoho staršího na cvičení, tak abych je měla v záloze. Jenže: pod tato madla bude třeba vždy dávat velmi silnou tlumicí vrstvu (teď pro vožení dětí nepoužívám, pod tato by se musela dávat vždy = složitější a zdlouhavější sedlání).. a budou požitelná jen na tu strakatou - na zrzavou nejspíš vůbec, ani při vypolstrování, protože nesedí opravdu VELMI. Říkám to správně?
kraara

XXX.XXX.156.187
Můj názor - pokud na tom má jezdec jen, sedět a mít se čeho držet" (neplánujete nějaké kleky, stoje a podobně, u čeho by rýpal koni do zad), tak bych doporučila dát klidně normální podsedlovku nebo tenčí deku, ALE fakt pořídit pod tahle madla ten molitakový pás. Pokud seženete ten, tak klidně nechat, chvíli jsem učila v jedné stáji, kde se na těchto madlech normálně dělala dětská voltiž a s pásem to šlo v pohodě a uneslo to i mě ve stojkách v klidu (taky na ponclovi). A v takovém případě to napasujete na oba koníky. ;) Takže za mě postup - podsedlovka nebo dvě, na to ten molitan (na fotce ta bílá věc mezi madlama a dekou) a poradne dotahnout! madla. ;) Hodne stesti.
A nepovolí, nezakulatí se ještě ta vaše madla?
my máme tyhle:
http://www.agrando.cz/madla-na-pony-akce.html
na fjordíka, menší čt v pohodě, frízovi jsem nechala udělat prodloužení pásu...krom nácviku klusu a cvalu používám na jednodušší cviky, klek, stoj, holubička...drží dobře:o).

Já mám taky takové, ale jen na vožení - na "voltiž", tam se člověk bojí se o to víc opřít - proto jsem šla po nějakých mohutnějších. Spíš nechápu, proč v pony velikosti madel není zohledněna velikost polštářů a klidně i těch "madel". Zatím jsem se setkala jen s kratším zapínacím dílem, ale ne poměrem velikostí...
Polštáře na fotce prodejce vypadaly daleko měkkčí (proto jsem je kupovala) - tohle je takové prkno - nepředpokládám, že se to kdy vytvaruje - leda zaboří do toho molitanu, jestli ho někde seženu (vyrobím).. právě jsem si říkala, že by bylo prima, kdyby už od začátku byly alespoň trochu kopírující hřbety, než se snažit to vypodložit doalelůja. Samozřejmě děkuju i kraare, za nápad - věřím, že tohle řešení bude fungovat, ale většinou je používám jen na vožení, a vypodkládat je pro každé vožení dětí mi přijde "opruz" :(.