Zdravím,
potřebovala bych poradit. V klubu máme hafloše, který se po obsednutí začal půjčovat malým dětem. Ve finále se z něj stal kůň, kterého práce nebaví, nerespektuje jezdce, nic. Začátkem roku jsem s ním začala pracovat v kruhovce 2x týdně ze země. Udělali jsme již několik pokroků. Kavalety už přejdeme klusem a na hlasové pobídky klus/cval také reaguje (ze země). Kámen úrazu je v tom, že když si na něho sednu tak ho pro nic za nic nemůžu nacválat. Sem tam se stane, že má dobrý den a procváláme půlku kruhu. Ale to se stane jen zřídka kdy. Nemáte někdo nějaké nápady, jak ho "donutit" nacválat ze sedla a ne jen na pár cvalových? Děkuji:).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nemá na to patřičné svaly-neunese se s vámi?
Nejprve postupně budovat svaly a ochotné zaskočení na pokyn, chválit a odměňovat těch pár skoků, postupně k delším úsekům? A možná na rovné linii, enbo alespoň střídat?
Ale nevím, vařím z vody, já moc nejezdím, natož cvalem.
Urcite bych ucila na rovnych liniich a ne na kruhu. Idealni je jezdit za druhym konem ktery se rozcvala a vy date pobidku sedem a holeni spolu s hlasovou pobidkou kterou jak pisete zna ze zeme. Kdyz nacvala hodne chvalite. Nebo je taky moznost pokud ze zeme nacvalava dobre mit nekoho k sobe kdo ho pobidne ze zeme a vy zaroven ze sedla at si zvykne ze to je pobidka do cvalu.
DandaL
napsal(a):
Urcite bych ucila na rovnych liniich a ne na kruhu. Idealni je jezdit za druhym konem ktery se rozcvala a vy date pobidku sedem a holeni spolu s hlasovou pobidkou kterou jak pisete zna ze zeme. Kdyz nacvala hodne chvalite. Nebo je taky moznost pokud ze zeme nacvalava dobre mit nekoho k sobe kdo ho pobidne ze zeme a vy zaroven ze sedla at si zvykne ze to je pobidka do cvalu.
Děkuju moc, určitě zkusím ne obyč jízdárně:) Chválím opravdu za vše co se dá. On je problém i v tom, že ze země na hlasovou pobídku poslouchá jen mě
Nanny

XXX.XXX.199.180
Jezdila jsem podobného, taky haflinga. Na jízdárně ho nacválat byl téměř nadlidský úkol, já nejsem nijak vynikající jezdec, ale měli s tím problém i mnohem lepší a zkušenější. Já to řešila tím, protože jsem stejně spíš lesojezdec, že jsme cválali venku, tam ho to bavilo a byl spíš problém ho zastavit než nacválat. Na jízdárně jenom občas, za každý kousek ve cvalu taky hodně chválit, časem už jsme zvládli třeba i půl jízdárny ve cvalu.
ff12345

XXX.XXX.172.226
menteur
napsal(a):
Děkuju moc, určitě zkusím ne obyč jízdárně:) Chválím opravdu za vše co se dá. On je problém i v tom, že ze země na hlasovou pobídku poslouchá jen mě
Je dobře, že se vám snaží vyhovět. Zkontrolovali jste ale primárně, jak je na tom zdravotně? Z hopsání děcek a necitlivých začátečníků může být bolavý v zádech, také mu nemusí sedět sedlo apod. Neochota k pohybu je nejčastěji způsobena bolestí či nepohodlím.
Teprve až vyloučíte toto, můžete zvažovat problémy jako nedostatek rovnováhy na kruhu, nejistota v pohybu s jezdcem, zkoumat rozdíly v pohybu v terénu a na jízdárně atd.
Nanny
napsal(a):
Jezdila jsem podobného, taky haflinga. Na jízdárně ho nacválat byl téměř nadlidský úkol, já nejsem nijak vynikající jezdec, ale měli s tím problém i mnohem lepší a zkušenější. Já to řešila tím, protože jsem stejně spíš lesojezdec, že jsme cválali venku, tam ho to bavilo a byl spíš problém ho zastavit než nacválat. Na jízdárně jenom občas, za každý kousek ve cvalu taky hodně chválit, časem už jsme zvládli třeba i půl jízdárny ve cvalu.
Když on právě nechce ani venku:(.
Zdravotní problémy nemá. Děti na něm nehopsají, jezdí na něm v kroku. Já ho jezdím bez sedla. Hlavně kvůli tomu, že tím jak je kulatý, tak se mi bez sedla lépe pobízí holeněmi a kvůli tomu, že je okopaný. Kdyby pracoval alespoň někde, ale jemu se moc nechce pracovat ani na jízdárně, ani v kruhovce ani venku. Někdy nacválá, ale vydrží třeba půlku jízdárny a ať ho pobízím jak chci, tak přejde do klusu.
ff12345

XXX.XXX.172.226
menteur
napsal(a):
Zdravotní problémy nemá. Děti na něm nehopsají, jezdí na něm v kroku. Já ho jezdím bez sedla. Hlavně kvůli tomu, že tím jak je kulatý, tak se mi bez sedla lépe pobízí holeněmi a kvůli tomu, že je okopaný. Kdyby pracoval alespoň někde, ale jemu se moc nechce pracovat ani na jízdárně, ani v kruhovce ani venku. Někdy nacválá, ale vydrží třeba půlku jízdárny a ať ho pobízím jak chci, tak přejde do klusu.
Takže se obsedl a od té doby na něm jezdí jen děti v kroku? Nikdy neklusal/necválal?
Pokud je opravdu zpruzelej nejezdcema tak se mu nediv že se mu nechce dobrej jezdec ho venku přesvědčí že je to sranda se proběhnout ( pokud není zdravotní či výstrojový problem ) dej mu klydný dvě tři hodinky venku at se uvolní a nechtěj to po něm hned at se porotahne a uvolní pak ti to dá
menteur
napsal(a):
Zdravím,
potřebovala bych poradit. V klubu máme hafloše, který se po obsednutí začal půjčovat malým dětem. Ve finále se z něj stal kůň, kterého práce nebaví, nerespektuje jezdce, nic. Začátkem roku jsem s ním začala pracovat v kruhovce 2x týdně ze země. Udělali jsme již několik pokroků. Kavalety už přejdeme klusem a na hlasové pobídky klus/cval také reaguje (ze země). Kámen úrazu je v tom, že když si na něho sednu tak ho pro nic za nic nemůžu nacválat. Sem tam se stane, že má dobrý den a procváláme půlku kruhu. Ale to se stane jen zřídka kdy. Nemáte někdo nějaké nápady, jak ho "donutit" nacválat ze sedla a ne jen na pár cvalových? Děkuji:).
Práce ho nebaví, nerespektuje jezdce, je znuděnej z malých dětí a vy chcete, aby cválal?Nezamyseli jste se nad tím, že třeba necválá, protože si je v tom kroku nejistý?Po obsednutí následovala jaká práce?Jen šel z ruky do ruky dětem?Proč nezkusit, jak je na tom v pracovním klusu, normálním klusu a pak teprve cval?To je jako bychom po miminu, který se postaví na nohy hned chtěli, aby běhalo a mysleli si, že nepotřebuje se naučit chodit, držet rovnováhu a jednu nohu dávat před druhou.Navíc bych tomu koni dala nejméně měsíc ve výběhu bez práce, aby se srovnal.Může být i velmi znechucený prací.Je třeba mu nabídnout možnost, že práce je zábava a ne, že musí.
Kůň je ve výběhu 24/7. Před obsednutím pracoval na lonži ve všech chodech. Po obsednutí se s ním zkušení jezdci klusali i cválali. Teda snaha o cval tam byla. Po tom na něm ale jezdili pouze děti a takhle to dopadlo. Jezdce respektuje, ale pouze zkušenějšího. Pracuji s ním již 3 měsíce. V ničem na něm netlačím, dávám mu čas. Ze začátku krátké intervaly, aby si navyknul. Ze země prostě pracuje krásně. Na hlasové pobídky udělá, co mu řeknu. Klus mu s jezdcem nevadí. Když chci nacválat, dám pobídku i hlasovou a on třeba zaskočí, ale po 4 cvalových přeskočí zpět do klusu.

Podle toho, co zadavatelka píše, mě spíš napadá, jestli prostě jen jednoduše dobře sedí? To člověk nejvíc vidí na koních - i přiježděných, že když ne moc pokročilý jezdec koni není příjemný, tak sice poslechne na pobídku do cvalu, ale po pár cvalových prostě přejde, protože ho to prudí...

Nojo, Tony, protože řešit věci ze země je teď IN
Jsme zase u toho a pořád se tu opakujem - koní moc, levný, takže si je kupují lidi, co moc neumí a až pak řeší, co stejně sami nevyřeší... a tak pořád dokola ;) Něco se přes web vyřešit dá, ale většina těch dotazů stejně patří "do ruky" spíš trenérovi v místě problému...
napsal(a):
Nojo, Tony, protože řešit věci ze země je teď IN
Jsme zase u toho a pořád se tu opakujem - koní moc, levný, takže si je kupují lidi, co moc neumí a až pak řeší, co stejně sami nevyřeší... a tak pořád dokola ;) Něco se přes web vyřešit dá, ale většina těch dotazů stejně patří "do ruky" spíš trenérovi v místě problému...
Hhippie, souhlasím se vším krom první věty - zrovna tu bych od vás nečekala.
Co máte proti práci ze země? Zdá se mi, že práci ze země zavrhují v drtivé většině ti, kteří ji nikdy nebo téměř nikdy neprovozovali. A pak se o ní vyjadřují s opovržením - asi podle typického českého zvyku "co neznám, to zkritizuju".
Já si naopak myslím, že mezi českými koňáky je IN lézt na vše, co má čtyři nohy bez ohledu na to, zda je to k nošení jezdce fyzicky a psychicky způsobilé.
A taky si myslím, že koním by se velmi ulevilo, kdyby na ně jezdci přestali pohlížet jako na vych*é potvory, které to na ně zkouší, kdyby se místo "jak ho donutit?" ptali "proč to dělá?", kdyby méně řešili prošláplé paty a lokty u těla a více se snažili koni porozumět. V tomhle si nedělám bohužel iluze ani o většině trenérů. Už jsem viděla spoustu nešťastných koní pod lidmi s učebnicovým sedem.
Lina225

XXX.XXX.131.91
Pokud by byl kůň skutečně pouze znechucený, tak zrovna v tomhle případě je práce ze země nejlepší řešení. Ale dost o tom pochybuju. Spíš je bolavý nebo cválat neumí.

Terven: A v čem to není pravda, že je řešit věci ze země je teď in? Je to výsada moderní doby - jak píše Tony - když někomu kůň nefunguje pod sedlem, tak si myslí, že ho přemluví ze země. Jenže ono to tak nefunguje. Pokud ten člověk nemá základy u koní jako takových, nerozumí řeči koňského těla, neumí lonžovat, atp... tak těžko něco vyřeší i ze země. Pokud se neučí od zkušenějších, tak je jen pár světlých výjimek, kdy kůň je natolik tolerantní, že skousne všechny ty přešlapy svého člověka a naučí se mu rozumnět a spolupracovat...
Jinak já samozřejmě svoje koně připravuji ze země, když na to mám kapacitu, tak s nimi blbnu i na ruce, lonžuji (ale to je pro mě spíš výcvik, než nějaké upevňování vztahu...), ale víceméně "opovrhuji" přirozenou komunikací - ve formě, jaká se dělá v Čechách. Protože to skoro nikdo neumí a jen se o tom povídá. A najednou lidi zjišťují, že honit koně na kruhu nevyřeší jejich problémy, že oranžová tyčka není zaříkávací kouzelná hůlka a že pokud koně naučej na povel stoupat si na zadní, tak že mohou přijít chvíle, kdy si budou říkat: "že já vůl ho to učil"...
Tak asi tak jsem to myslela
edwina

XXX.XXX.40.41
Myslím, že to bude typický flegmatický hafling, který nevidí důvod, proč by se měl rychleji hýbat. Od přírody je lenoch, a pokud se na něm jezdilo dosud převážně v kroku, ani nebude mít rovnováhu, aby se ve cvalu s jezdcem unesl. Naučila bych ho nacválat na slovní povel při lonžování (nebo na volno v kruhovce) a pak bych trénovala zaskakování do cvalu opět na lonži, nejprve bez jezdce a následně i s ním (a ke slovní pobídce by jezdec přidal i holeň). Až by to kůň zvládl, chtěla bych plynulé naskočení do cvalu na jízdárně, jen pár cvalových skoků, pochválit a přejít do klusu. A postupně žádat víc. Nečekejte žádné zázraky, chodivého "lehkonohého" koně z něj nejspíš neuděláte, zase to zřejmě bude bezpečný kůň pro děti a začátečníky, který se svévolně nikam nežene. A to je taky fajn!
JL

XXX.XXX.202.173
Koně, kterého práce tak extrémně nebaví, bych nechala řádně odpočinout a pak naučila znova.
Práce ze země není přece totéž, co "přirozená komunikace". Práce ze země je učení čehokoli, přičemž člověk nesedí na koni :-D Počínaje klasickou drezurou, přes klikr trénink po procházkování po lese. A jestli třeba ve Vídni dělají ze země, protože je to IN, to nevím :-D
A naopak bych řekla, že většina koní cválat neumí, protože řítit se s jezdcem v přibližně třídobém pohybu kupředu není "umět cválat". Někteří koně, když nemají svaly/motivaci/nerušícího jezdce necválají, někteří vyhazují, někteří "jen" prchají. Najít koně, který umí cválat pravidelně, v rytmu, bez opírání se do ruky, bez změny tempa a směru, je v Čechách celkem zázrak
Pokud jde jen o "běhat", tak stačí pár strašidel za zadkem a koník jistě poběží. Pokud jde o korektní cval, je prostě nutné koně připravit fyzicky i psychicky.
napsal(a):
Terven: A v čem to není pravda, že je řešit věci ze země je teď in? Je to výsada moderní doby - jak píše Tony - když někomu kůň nefunguje pod sedlem, tak si myslí, že ho přemluví ze země. Jenže ono to tak nefunguje. Pokud ten člověk nemá základy u koní jako takových, nerozumí řeči koňského těla, neumí lonžovat, atp... tak těžko něco vyřeší i ze země. Pokud se neučí od zkušenějších, tak je jen pár světlých výjimek, kdy kůň je natolik tolerantní, že skousne všechny ty přešlapy svého člověka a naučí se mu rozumnět a spolupracovat...
Jinak já samozřejmě svoje koně připravuji ze země, když na to mám kapacitu, tak s nimi blbnu i na ruce, lonžuji (ale to je pro mě spíš výcvik, než nějaké upevňování vztahu...), ale víceméně "opovrhuji" přirozenou komunikací - ve formě, jaká se dělá v Čechách. Protože to skoro nikdo neumí a jen se o tom povídá. A najednou lidi zjišťují, že honit koně na kruhu nevyřeší jejich problémy, že oranžová tyčka není zaříkávací kouzelná hůlka a že pokud koně naučej na povel stoupat si na zadní, tak že mohou přijít chvíle, kdy si budou říkat: "že já vůl ho to učil"...
Tak asi tak jsem to myslela
Jj, pokud člověk nemá základy, nemá u koní bez dozoru zkušeného co dělat - ani dole, ani nahoře. To považuju za samozřejmost.
Já třeba práci ze země považuju za základ, ale asi si pod tím pojmem představujeme každá něco jiného, protože my nehoníme koně na kruhu, nemáme mrkvovou hůlku a neučíme stání na zadních
Termín "přirozená komunikace" nepoužívám, připadá mi nesmyslný a bezobsažný. Každý si za něj schová, co potřebuje a právě skalní jezdci, kteří vše řeší ze sedla, tímto termínem hanlivě označují jakoukoli práci ze země.
Kupodivu si myslím, že dost problémů má řešení právě na zemi, i když nevím, jestli zrovna tento.
Ale zadavatelka mi nepřijde úplně nezkušená a podle popisu na to nejde úplně špatně. Jen holt není nejlepší nápad ptát se na ifauně
JL
napsal(a):
Koně, kterého práce tak extrémně nebaví, bych nechala řádně odpočinout a pak naučila znova.
Práce ze země není přece totéž, co "přirozená komunikace". Práce ze země je učení čehokoli, přičemž člověk nesedí na koni :-D Počínaje klasickou drezurou, přes klikr trénink po procházkování po lese. A jestli třeba ve Vídni dělají ze země, protože je to IN, to nevím :-D
A naopak bych řekla, že většina koní cválat neumí, protože řítit se s jezdcem v přibližně třídobém pohybu kupředu není "umět cválat". Někteří koně, když nemají svaly/motivaci/nerušícího jezdce necválají, někteří vyhazují, někteří "jen" prchají. Najít koně, který umí cválat pravidelně, v rytmu, bez opírání se do ruky, bez změny tempa a směru, je v Čechách celkem zázrak
Pokud jde jen o "běhat", tak stačí pár strašidel za zadkem a koník jistě poběží. Pokud jde o korektní cval, je prostě nutné koně připravit fyzicky i psychicky.
Super
anobbona
napsal(a):
Každý kůň umí cválat...řeči o tom že cválat neumí je blbost, kůň je útěkové zvíře, je sice lenivý, ale běhat fakt umí.
Tady bude spíš problém v tom, že je ježděn dětmi a jezdí se bez sedla - špatný sed jezdce a nedostatečné pobídky.
Každý kůň umí cválat-jenže většinou sám na sebe, bez zátěže, to je logický, když má ale jezdce na zádech, tak je to trochu jinak, není to o tom, že neumí cválat přece to tu nikdo netvrdí-aspoň co tu čtu.Tohle chce trenéra, který to uvidí, nevidíme nikdo, jak se dotyčný na koni chová, jak sedí, jaké pobídky apod. kůň dostává.Ve valné většině je to chyba jezdce, ale od pc těžko soudit.