Jak se ještě chránit? - Vesta, páteřák?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.4.2016 10:27
avelanc

XXX.XXX.156.2

Zdravím.
Většinou jezdím na vyjížďky sama. Málokdy je možné se s někým koordinovat tak, že bychom jeli ve více koních. Kobyla je zvyklá, nemáme problémy. Jenže nikdy neříkej nikdy, že...

Včera jsem poprvé zkoušela bezkostrové sedlo, kobča se ve cvalu lekla koněžravého pařezu, mírně uskočila, ale jak jsem neměla důvěru k sedlu, že mě udrží, letěla jsem dolů. Žádná tragédie, kobyla se zastavila se mnou. Jenže s mojí šikovností jsem se dost majzla do hlavy (helmu jsem měla, střední kvality). A když já se majznu do hlavy, tak mám výpadky paměti. Ještě že kobyla domů trefila, já bych to nedala (opět bez stresu, v případě nouze bych zapnula GPS, natolik mi hlava sloužila).
Ale opět začínám řešit bezpečnost na koni. Jde o jeden špatný pád... Také nemládnu a rodina mě bude potřebovat čím dál víc..
Helma je pro mě samozřejmostí (ačkoliv jezdím western a už jsem uvažovala o trochu stylovější výstroji, helmu z hlavy prostě nedám)...

Ale čím se chráníte dál? Aby se v tom dalo pohodlně jezdit, v létě se člověk nepařil a v případě nouze to skutečně k něčemu bylo.. Existuje něco takového?

6.4.2016 10:56
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

avelanc napsal(a):
Zdravím.
Většinou jezdím na vyjížďky sama. Málokdy je možné se s někým koordinovat tak, že bychom jeli ve více koních. Kobyla je zvyklá, nemáme problémy. Jenže nikdy neříkej nikdy, že...

Včera jsem poprvé zkoušela bezkostrové sedlo, kobča se ve cvalu lekla koněžravého pařezu, mírně uskočila, ale jak jsem neměla důvěru k sedlu, že mě udrží, letěla jsem dolů. Žádná tragédie, kobyla se zastavila se mnou. Jenže s mojí šikovností jsem se dost majzla do hlavy (helmu jsem měla, střední kvality). A když já se majznu do hlavy, tak mám výpadky paměti. Ještě že kobyla domů trefila, já bych to nedala (opět bez stresu, v případě nouze bych zapnula GPS, natolik mi hlava sloužila).
Ale opět začínám řešit bezpečnost na koni. Jde o jeden špatný pád... Také nemládnu a rodina mě bude potřebovat čím dál víc..
Helma je pro mě samozřejmostí (ačkoliv jezdím western a už jsem uvažovala o trochu stylovější výstroji, helmu z hlavy prostě nedám)...

Ale čím se chráníte dál? Aby se v tom dalo pohodlně jezdit, v létě se člověk nepařil a v případě nouze to skutečně k něčemu bylo.. Existuje něco takového?

Mě napadá snad už jen-nejezdit na koni.Taky jsem přemýšlela, když jsem byla 6 neděl ve fusaku.

6.4.2016 11:05
kallisto

XXX.XXX.157.94

Nafukovací vesta, bezpečnostní třmeny, westerňáci taky mají bezpečnostní klobouky s integrovanou helmou. http://zvirata.bazos.cz/inzerat/59456253/Westernova-helma.php

Kvalita bude asi nižší ale než jet jen v klobouku, tak to radši toto. Zapnutý mobil pro případnou potřebu lokalizace, říkat nebo psát kam asi jedu a jak dlouho budu pryč. Víc mě toho nenapadá.

6.4.2016 11:31
avelanc

XXX.XXX.158.2

Bezpečnostní klobouky jsou horší jak helma. Do toho nejdu. Nějakou dobu jsem nad ním přemýšlela, ale než dělat takové kompromisy, smířím se s tím, že vypadám jako tydýt.. I ve zmíněném inzerátu píší, že je to modní doplněk, nikoliv ochranný prvek. Takže spíše jen pro ty, co hledají klid pro duši.
Uvažovala jsem nad páteřákem, ale nemám s nimi naprosto žádné zkušenosti. I jejich schopnost ochránit před případným poraněním je někdy polemizovaná..
Tak se jen ptám, jestli jsou nějaké možnosti, o kterých třeba nevím..
Bezpečnostní třmeny pro western existují? Oproti telecím létům už nejezdím v teniskách, při ježdění jsem opatrná (až mě ve stáji mají za exota), ... Co víc je možné dělat?
Jízdu na koni vzdávat nechci a zatím nebudu. Koňomilství je holt určitý životní styl a ten jen tak změnit nejde :)

Je mi jasné, že "když to budu mít někde napsané", žádné ochranné prvky ani omezení mi nepomůžou. Ale nechci zbytečně dráždit osud :)

Myslím, že včera mi helma dost pomohla. Páteřák nebo vesta by mi byli k prdu, neb jsem šla na kyčel a hlavu, ale někdy zase určitě spadnu, tak abych si co nejvíce omezila "bebíčka"...

6.4.2016 12:43
rebeks

XXX.XXX.208.14

Mít takového koně, který se leká co nejméně. Mít sedlo, které podrží. Nechat ve stáji zprávu kudy jedu a kdy se asi vrátím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.4.2016 14:27

avelanc napsal(a):
Bezpečnostní klobouky jsou horší jak helma. Do toho nejdu. Nějakou dobu jsem nad ním přemýšlela, ale než dělat takové kompromisy, smířím se s tím, že vypadám jako tydýt.. I ve zmíněném inzerátu píší, že je to modní doplněk, nikoliv ochranný prvek. Takže spíše jen pro ty, co hledají klid pro duši.
Uvažovala jsem nad páteřákem, ale nemám s nimi naprosto žádné zkušenosti. I jejich schopnost ochránit před případným poraněním je někdy polemizovaná..
Tak se jen ptám, jestli jsou nějaké možnosti, o kterých třeba nevím..
Bezpečnostní třmeny pro western existují? Oproti telecím létům už nejezdím v teniskách, při ježdění jsem opatrná (až mě ve stáji mají za exota), ... Co víc je možné dělat?
Jízdu na koni vzdávat nechci a zatím nebudu. Koňomilství je holt určitý životní styl a ten jen tak změnit nejde :)

Je mi jasné, že "když to budu mít někde napsané", žádné ochranné prvky ani omezení mi nepomůžou. Ale nechci zbytečně dráždit osud :)

Myslím, že včera mi helma dost pomohla. Páteřák nebo vesta by mi byli k prdu, neb jsem šla na kyčel a hlavu, ale někdy zase určitě spadnu, tak abych si co nejvíce omezila "bebíčka"...

Bezpečnostní třmeny pro western jsou. Různé menší tapederos, kterými nepropadne noha.

http://www.zdravazvirata.cz/cs/prislusenstvi/223-barefoot-tapaderos.html

Používám i páteřák, v ničem nepřekáží.

6.4.2016 14:58
kallisto

XXX.XXX.157.94

Páteřák je z nouze ctnost asi jako ta kloboukohelma. Lepší jak nic, ale žádná sláva... Vesta ochrání mnohem více, nafukovací asi nejvíc, navíc neomezuje v pohybu. Investice, ale vyplatí se, neb je do vlastního zdraví, že...

6.4.2016 16:31
avelanc

XXX.XXX.158.2

O nafukovací vestě jsem ještě neslyšela. Je mi hloupé se ptát na jakém principu funguje (z názvu je to asi dost jasné), ale nedovedu si představit, že by vzduch měl nejlépe chránit páteř?

Ty westernové tapederos vypadají dobře. Není v nich v létě přehnané teplo?

6.4.2016 16:47
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Tak krom výstroje když jezdíš sama tak jedině trhačku když sletíš odešle na určené číslo bud textovku nebo zavolá + odešle gps souředníce něco podobnýho se používá i v autech po naárazu když vyletí erbek chvíly pípá a když nevipneš samo volá 112 se souřadnicema. Motorkáři to mají na trhačku na zápěstí když sletí vypne to mašinu tak jedině propojení sedlo - jezdec třeba na 50cm spadneš a máš lokaci.

6.4.2016 17:44
avelanc

XXX.XXX.130.169

Tony - to mě vůbec nenapadlo, že by mohlo být něco podobného. Já zatím slyšela jen o aplikaci do mobilu - když nějaký časový interval nezměníš GPS souřadnici, vysílá to SOS zprávu s GPS souřadnicí.. Jenže u nás jsou místa bez signálu, tak nejsem přesvědčená o účinnosti. Ale reálně nad tím uvažuji. I kdyby hlava sloužila, ale třeba noha byla zlomená, těžko někomu vysvětlím, kde přesně v lese jsem...

6.4.2016 18:13
kallisto

XXX.XXX.157.94

avelanc napsal(a):
O nafukovací vestě jsem ještě neslyšela. Je mi hloupé se ptát na jakém principu funguje (z názvu je to asi dost jasné), ale nedovedu si představit, že by vzduch měl nejlépe chránit páteř?

Http://www.obluk.cz/jezdecke-potreby-anglie-western/124-paterni-chranice-a-vesty/4651-vesta-bezpecnostni-hit-air/

Chrání lépe, protože se ti rozroluje chránič na krk a pod zadek během vteřinky, než dopadneš na zem. Ve vestě je bombička se stlačeným plynem, za poutko se zahákne k sedlu. Když bys vyletěla ze sedla, tak se poutko z bombičky vytrhne, vesta se nafoukne než doletíš na zem.

Hodně to používají crossoví jezdci. Vesta je lehká, nemáš v ní pocit jako v krunýři jako v klasické vestě. Chrání lépe.

https://www.youtube.com/watch?v=zvd_LMXqZiE princip. Je více modelů.

6.4.2016 19:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ta nafukovací vesta je fajn. Jen nesmí jezdec zapomenout při sesedání,
že je přivázaný
Což je dosti problém, pokud má někdo HOSIPA, jako já

6.4.2016 20:09

kallisto napsal(a):
Páteřák je z nouze ctnost asi jako ta kloboukohelma. Lepší jak nic, ale žádná sláva... Vesta ochrání mnohem více, nafukovací asi nejvíc, navíc neomezuje v pohybu. Investice, ale vyplatí se, neb je do vlastního zdraví, že...

Nemyslím si to. Nevím teda jak nafukovací vesty. Ale klasické vesty se obvykle prodávají s výslovným upozorněním od výrobce, že neposkytují ochranu páteře. Domnívám se, že působí podobně jako kdyby se člověk navlíkl do více péřových bund. Kdybych provozovala činnost, kde je větší riziko pádu s koněm nebo rovnou pod koně, přitom se jede víceméně po měkčím povrchu, vzala bych si vestu. Ztlumení nárazu na hrudník a břicho se někdy může setsakra hodit. Ale u mě hrozí spíše pád zády na tvrdou lesní cestu s kořeny a kameny. A v tom dávám přednost páteřáku, který spíše náraz rozkládá na větší povrch. Stejně jako přilba. Určitě by šlo místo pevné skořepiny na hlavě jezdit s třeba 5 cm vrstvou něčeho měkčího a flexibilnějšího. Určitě by to nárazy také tlumilo.

Sice běžně prodávané "všestranné" páteřáky nejsou testované pro jezdectví, ale používají se i v MTB ježdění, na silničních a terénních motorkách. Kde také hrozí pád zády na tvrdé, včetně hran, případně kombinace nárazu, sklouznutí, druhého nárazu.

Navíc jako lesojezdec s poúrazovou bolestí zad vítám, že páteřák necítím, jen je v něm v létě o trochu větší teplo než jen v triku. Neomezuje mě, nestahuje mě jak vesta, která u mě stáhnutím bolest vyvolává.

6.4.2016 20:14

avelanc napsal(a):

K tapaderos - přiznám se, že nevím smajlík Ještě jsem je nezkoušela, očekávám každým dnem zásilku. Zřejmě budou v létě zadržovat teplo. Jak moc netuším. Poreferuju.

6.4.2016 20:46
vattunka

XXX.XXX.129.153

Tapaderos mám již několik let na závodním sedle, nutnost bezpečnostních třmenů v závodě, kdy s anglií nedovážím tak mám právě western...vidím jen samé výhody, třeba když prší nepromoknou mi boty, to samé když se jede vysokou mokrou trávou, boty jsou suché, nebo když tráva dozrává tak ty semínka nemá člověk všude zasekané v botách...mám obyč, kožené, vzduch v nich proudí, takže teplo jsem nepociťovala..naopak v zimě když mrzne, tak bych řekla, že teplo udrží to jo..
narychlo jsem vyštrachala fotku, snad to tam je vidět...

6.4.2016 21:02

vattunka napsal(a):
Tapaderos mám již několik let na závodním sedle, nutnost bezpečnostních třmenů v závodě, kdy s anglií nedovážím tak mám právě western...vidím jen samé výhody, třeba když prší nepromoknou mi boty, to samé když se jede vysokou mokrou trávou, boty jsou suché, nebo když tráva dozrává tak ty semínka nemá člověk všude zasekané v botách...mám obyč, kožené, vzduch v nich proudí, takže teplo jsem nepociťovala..naopak v zimě když mrzne, tak bych řekla, že teplo udrží to jo..
narychlo jsem vyštrachala fotku, snad to tam je vidět...

Bezva. Děkuji. Mimochodem, oboum vám to sluší smajlík

6.4.2016 21:18
vattunka

XXX.XXX.129.153

Děkuji, byl to takový můj životní omyl, tahle kobyla, ale přiznávám krásný omylsmajlík, ono po 160km je člověk rád, že na toho koně ještě vyleze, takže pokud mu to ještě sluší, tak to potěší dvojnásobsmajlíkdíky.

6.4.2016 21:37

Mně se vytrvalostní sporty líbí, lidské i koňské smajlík Ale mám zkušenost z amatérských cyklistických závodů - pro vítězného chlapa kolem pěti hodin jízdy, pro mě o tři, čtyři hodiny déle, pár závodů ještě delších. A vím, jak těžké může být hlavně první dvě hodiny nenechat se strhnout a jet jen své tempo. Proto vytrvalostní ježdění obdivuji. Když má větší část lidí potíže s odhadem tempa svého, co teprve u koní. Já bych si netroufla. Ale kdybyste někdy potřebovala výpomoc při závodě ve východních Čechách, ozvěte se mi prosím smajlík Ráda pomohu a budu se kochat a obdivovat smajlík

6.4.2016 21:59
vattunka

XXX.XXX.129.153

Jo zrovna tenhle závod byl náročný i v tom, že byl dvoudenní a my tím, že si to jely pro radost jako vždysmajlík, tak to tak dobře dopadlo, startovalo nás asi 13 možná 15 už nevím do druhého dne postoupilo jen cca 8-přesně jak píšeš a dojeli celkem 4!My byly sice druzí, ale taky nám vítězka nadělila hodinu náskoksmajlíkale jak píšu my se tím jen bavíme a relaxujeme...
Východní Čechy to jsou snad jen Kolesa a Proruby?tam budem určo, ale asi s černou-tu mám v tréninku, jinak mě poznáš samozřejmě podle fjorda pod zadkemsmajlíkto je moje parketa.ale to už plevelíme téma...

Přidejte reakci

Přidat smajlík