Mimi123654

XXX.XXX.91.25
Potrebovala by som radu, v stajni máme mladého valacha haflinga a ten si sem-tam na lúke vyhodí z kopýtka a ide hlava nehlava. Tréner odporúčal aby som naň kúpila páku. Ja osobne nič proti pákam nemám. Na páke som už jazdila. Momentálne valacha jazdia 15r. dievčatá, ktoré už majú skúsenosti. Mňa však zaujíma : Aký typ páky mám kúpiť ?
Zvládnu ho dievčatá s pákou ?
Za všetky odpovede ďakujem :).
Také se mi to stalo, když bylo mému haflošivi 5 let tak začal zdrhat. Řešila jsem to tím že když jsem začala pociťovat že se valášek chystá zdrhnout tak jsem s ním začala dělat kruhy, malé kruhy jsou hodně namáhavé takže se brzy unavil. Také jsem začala dělat přechody z klusu do krou a naopak. Nebylo to hned ale ale zvládli jsme to :) teď na něm jezdím na bezufidlovce a žádný problém.
Také ve stáji máme 5 levého haflinga, který je po.šuk. Já to z pohledu jezdce na doprovodném koni popisuju jako jde, jde, jde, koukneš jinam a najednou cválá o 30 metrů vedle než šel krokem.
Hlavní je, aby chodil ven s koněm, který je ve stádě nad ním a necítil se tedy sám, ideální je jeden rozumný kůň v předu, kterému v nejhorším může vlézt do zadku, druhý také spřátelený kůň s odstupem vzadu, ale ten být nemusí. A pak venku necválat dokud nebude v rámci možností klidný. Ale u tohohle exempláře člověk neví dne ani hodiny,2 měsíce v klidu, pak mu párkrát šibne a zase klid. Zatím je pořád na stíhle, ale pokud se do několika let nezlepší, dostane v rámci zdraví jezdce déčko s rolkama. ( stejně starý i ježděný kolega už ve 4 letech byl naprosto bezproblévý kůň, reagující na sed).
ff12345

XXX.XXX.172.226
Dětem bych tedy páku do ruky nedala.
skipa7183

XXX.XXX.200.141
Asi to chtít slyšet nebudete, ale PÁKA NESLOUŽÍ JAKO POMŮCKA PRO TĚŽKO VODITELNÉ KONĚ. jak se většina lidí domnívá, ono je jednodušší dát koni ostřejší udidlo a nějakou dobu to bude asi ok, ale tím problém nevyřešíte... Problém se potáhne dál a časem se projeví znovu a může i v horší variantě...
A na co teda páka je ? Nemyslím to ironicky...sám nejsem kdovíjak zkušený, mám chlaďase, kterého jsem s pákou "vyfasoval", používám jí a občas se potýkám s názorem (hlavně od slečen), že jsem tyran a podobně Jenže mi už žádná z těch "slečen" nevysvětlila, proč se to prodává a používá...to by mě opravdu zajímalo.
P.S.: Ano vím jak to funguje a ruku se snažím mít jemnou.
Hezky je to popsané zde..
http://www.equichannel.cz/uzdeni-a-udidla-4-drezurni-uzda-a-pakova-udidla
Takže v zásadě jde o to, že páka patří na koně, který je výborně přiježděný a pomáhá se mu podsadit - zůstat na kolmici složitějším působením na různé tlakové body při použití jemnějších signálů.
Používat ji na to, aby kůň příliš netáhl a byl zvladatelný je hnus, který maskuje to, že jezdec je o ničem.. Dá se maximálně použít pro tento účel dočasně a plně cíleně velmi zkušenou osobou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ona je to otázka - když pominu western - to jistě vysvětlí někdo zasvěcenější - a vyšší drezuru, tam je kombinace páka-stihlo povinná - tak do klasické anglie se používá pro koně "rychlé" a těžko ukočírovatelné - nejčastěji na parkuru, kde člověk potřebuje během krátkého okamžiku reagovat a koně "korigovat", na což je páka jedno z nejefektivnějších uždění. Jinak je podle mě páka přežitek. Možná, že dobře vypadá, proto na ní lidi-lesojezdci jezděj. Taky jí často používají lidi, co jezdí rádobywestern, protože v něm se na pracovní koně používá často (předpokládám taky kvůli potřebě rychlých reakcí koně při přesné práci).
Je to uždění velmi ostré i s kratšími pákami a pro většinu hobby lidí jí považuju za nevhodnou. Znám "borce"-lesojezdce rádobywesterňáky, kteří mají za páku koně dokonce vyvázané, aby nežrali trávu... ale to jsou věci, které stejně nevysvětlíte.
Navíc je rozdíl, jak se používá. Když to shrnu: ve westernu se často používá velmi sporadicky - k ovládání koně se používají jiné pomůcky, než "tahání za hubu". V drezuře je souvislé přilnutí při jemném používání pákových otěží - kůň se umí nést, nevěší se do otěží, takže není třeba tahu, ale jen jemných korekcí. Kdežto v parkuru se často používá více, hrubě.. (jde samozřejmě i o jezdce. Lze ale předpokládat, že kůň, který má na parkuru páku je prostě hůře ovladatelný, tedy je uždění třeba používat.)
Kubo, pokud máte chlaďase, který je klidný a nemáte s ním větší problém v komunikaci, klidně bych vyzkoušela klasické stihlo. Alespoň můžete chodit spát s čistým svědomím, že má kůň v hubě něco, co mu není až tak nepříjemné (protože páka prostě svým tvarem a často hmotností moc jemná k hubě prostě mýt nemůže).
Zdravím, jak jsem psal výše, mám tedy Pelhelm...jaký je v tom rozdíl ? On náš chlaďas je strašnej pohodář...jenže je hodně dopřednej a to opravdu hodně, takže je potřeba být důrazný. Pod sedlem je to pohoda, ale třeba ve voze, nebo v lese, mu chvilku trvá, než se malinko unaví...prostě rád pracuje a je nedočkavej...bych mohl vyprávět historky...zatím jen veselé...naštěstí
Troufám si říct, že rozdíly citlivosti koně aspoň trochu poznám...máme ještě ČT a jí můžu "řídit" pohyben prstů...na lomeném stíhle
Mimi123654
napsal(a):
Potrebovala by som radu, v stajni máme mladého valacha haflinga a ten si sem-tam na lúke vyhodí z kopýtka a ide hlava nehlava. Tréner odporúčal aby som naň kúpila páku. Ja osobne nič proti pákam nemám. Na páke som už jazdila. Momentálne valacha jazdia 15r. dievčatá, ktoré už majú skúsenosti. Mňa však zaujíma : Aký typ páky mám kúpiť ?
Zvládnu ho dievčatá s pákou ?
Za všetky odpovede ďakujem :).
Hlavne si treba uvedomiť, že kôň je veľké a silné zviera a keď chce tak ho neudržíte ani keď mu dáte do huby štyri páky naraz..
Ak vám zdrhá na stihle tak pravdopodobne s pákou bude chvíľku zaskočený lebo ho to v hube zabolí, avšak po pár jazdeniach si zvykne a zdrhne aj s ňou.
Jedná sa o mladého koňa, ktorého treba poriadne prijazdiť, ak máte trénera mal by vedieť ako na to, naučiť ho spomalovať a zastavovať sedom. Vypilovať to na jazdiarni, pomáhajú časté prechody, kruhy, osmičky, vlnovky, proste koňa ohýbať a robiť prechody z klusu do kroku, zastavenia, znova vyklusať, znova zastaviť, vyklusať zo stoja, neskôr aj prechody krok - cval.
Tú hubu mu treba zjemniť, nie riešiť to ostrejším uzdením, to je takmer vždy cesta do pekla. Páka má svoj význam, ale vo vyšších stupňoch výcviku, nie ako "záchranná brzda.".