Všechny vás zdravím.
Mám sedlo s kostrou na míru, která byla měřena v září. Někdy v listopadu bylo sedlo předáno. Už při předání sedla, sedlo vzadu odstávalo, ale kobyla viditelně na zimu přibrala, tak jsem to nechtěla řešit. Nebyla to chyba sedla. Přes zimu jsem používala jiné a čekala na jaro, až kobyla přebytečná kila zase shodí. Což se stalo. Ale sedlo se bohužel stále mírně zvedá. A já už od veškerého řešení ani nevím, jestli tedy sedí nebo je široké či snad úzké? Posílám fotky sedla na koni.. Poslední - dnešní opocení, kdy jsou patrné suché fleky zespod kohoutku...
Prosím všechny, koho k tomu něco napadne, napište.. Nechci dělat z prdu kuličku, ale zase bych ráda měla alespoň určitou část roku padnoucí sedlo.. Takže budu případně kontaktovat pana sedláře o přepasování..
Předem moc děkuji!
jamajka3

XXX.XXX.2.219
Tak snad vidite sama, ze nesedi ne
avelanc
napsal(a):
Všechny vás zdravím.
Mám sedlo s kostrou na míru, která byla měřena v září. Někdy v listopadu bylo sedlo předáno. Už při předání sedla, sedlo vzadu odstávalo, ale kobyla viditelně na zimu přibrala, tak jsem to nechtěla řešit. Nebyla to chyba sedla. Přes zimu jsem používala jiné a čekala na jaro, až kobyla přebytečná kila zase shodí. Což se stalo. Ale sedlo se bohužel stále mírně zvedá. A já už od veškerého řešení ani nevím, jestli tedy sedí nebo je široké či snad úzké? Posílám fotky sedla na koni.. Poslední - dnešní opocení, kdy jsou patrné suché fleky zespod kohoutku...
Prosím všechny, koho k tomu něco napadne, napište.. Nechci dělat z prdu kuličku, ale zase bych ráda měla alespoň určitou část roku padnoucí sedlo.. Takže budu případně kontaktovat pana sedláře o přepasování..
Předem moc děkuji!
Podle mně dle fotek je sedlo na koně s vysokým kohoutkem-vyšším, než má váš kůň a je na vašem koníkovi široký ve předu, lepší by byla užší komora.Proto dle mne se přizvedává zadní část sedla, protože vepředu sedlo má při té šířce tendenci jít níž, jak je široké.To potom nepomáhá sebelepší podsedlovka.Sedlo nesedí, tudíž ani opocení není rovnoměrné a po celé ploše pod sedlem s dečkou.
A co na to sedlář?už jste ty fotky kdysi někde někam dávala a já už si toho všimla, to sedlo je dle mého úzké, navíc podle fotky ze předu ani nekopíruje lopatku, nejdřív se to zapíchne a pak odstává, také se mi zdá, že máte nasedláno moc v předu, dala bych více dozadu pár cm, navíc když se podíváte kam Vás směřuje posedlí, sedíte moc vzadu na zadní rozsoše jakoby, už dost v bedrech koně, prostě si myslím, že to sedlo vůbec není dobré, tipla bych ho na nějakého plnokrevníka?ale ono z fotek vždy těžko soudit, navíc nejsem žádný westernový jezdec, pouze jezdím ve westernovém sedle občas, když potřebuju dovážit, ale ty suché fleky jsou špatně...to je můj názor.
Kobyla je poloviční paint. Sedlo bylo děláno na míru, stejně tak kostra. Je to wade a tam je těžiště jezdce jinde než u třeba reiningu.. Navíc jsem se i dočetla, že wade může vypadat vizuálně úzčeji než ostatní sedla.. Toliko teorie..
Prakticky se právě nejsem schopna rozhodnout, zda je sedlo úzké či široké.
Podle všech "symptomů" je sedlo široké - při vypodložení sedla vpředu se vše srovná, sedlo sedí hezky, při zatížení zadní části se přední zvedne. I to dopocení mi spíše sedí na širší sedlo. Vepředu váha sedí nahoře a ne na celé délce...
Jenže na druhou stranu mám ze sedla pocit, že je spíše úzké. Navíc byla kostra měřena v době, kdy byla kobyla v kondici (před podzimem), už při převzetí sedla měla kobyla o pár desítek kilo navíc a sedlo již takto nesedělo. Přes zimu to bylo o drobínek horší, to byla skutečně silnější. Myslela jsem si, že je to prostě tím, že je sedlo úzké a tak jsem a něm nejezdila a čekala, až kobyla zase shodí. Což se stalo, ale sedlo stále nesedí...
Jenže kdyby bylo širší, tak by v zimě sedělo... A zase, kdyby bylo úzčí, ...
V zimě byla kobyla přeměřována měrkou na kostry - nechtěla tedy moc stát, ale zjištěno, že je sedlo tak o 1/2 cm úzčí po celé délce.
Proto jsem založila diskuzi. Vážně mi to hlava nebere.. Jednoduchá otázka - široké či úzké? :)
Dnes zkusím vyjet s vypodložením vepředu a uvidím, jak se zapotí.. Jestli rovnoměrně, tak je sedlo prostě široké, ačkoliv se mi tomu nechce věřit..
A ano, souhlas. Sedlo mám trochu vpředu. Den před tím jsem jela se sedlem vzaději a suché fleky byly též. Tak bych druhý pokus, přemístit o kousek sedlo vpřed, zda dojde ke změně..
Mě teda připadá celkově tak nějak divné na to, že je na míru.Nemám lepší fotky, ale takto by mělo vpředu sedět...a to jsou obě sedla "konfekce" (od sedláře).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zkusila bych sedlo posunout zpátky dozadu. Těžko soudit, jak sedí, když není na správném místě. Podle aktuálních fotek je podle mě úzké - i beránek zasahuje "kilometr" nad kohoutek. Bílé skvrny z příliš velkého tlaku po stranách kohoutku opět mohou být kvůli úzké komoře. Při široké komoře tlačí sedlo spíše seshora.
A taky se mi zdá, že i pokud by se sedlo posunulo do správné polohy, bude zasahovat až na lopatky - otázkou je, jestli ližiny nebo jen kůže.
Koník je přestavěný, třeba posunutím dozadu nebude zadní část tak odstávat. Nebo odstává jen kůže, ne ližiny. Sukně se dělají tak, aby před zatížením jezdcem odstávaly. Jinak by se po dosednutí kůže zarazila přímo do hřbetu.
Nebo je i blbý tvar ližin - i proto může vzadu odstávat, nejen kvůli široké komoře (ta tu podle opocení a výšky beránku s ližinami nad kohoutkem nehrozí, ale jak jsem psala, chce to dát sedlo do správné polohy). Sedlo srovnejte do správné polohy a pak projeďte rukou pod ližinami, jestli je podélně zhruba stejný tlak nebo jsou v tlaku výrazné rozdíly. Taky si můžete všimnout, jestli je tlak v horní části ližin blíže hřbetu jiný než v dolní části směrem k břichu.
Jenže tady když se podíváte, tak jsou koně nasedláni taky poměrně dopředu.. Na všech to sedlo vypadá jaksi divně, ale jsou to ukázkové fotografie pana westmana, jak může dobře pasovat jedno dobře ušité sedlo.
http://www.westman.cz/AKTUANE.htm
U mě pokus nasedlat více dopředu jsem udělala proto, že při měření kostry mi přišlo, že byla kostra měřena právě takto vepředu.
Každopádně nepolemizuji nad tím, že sedlo sedí divně. Jen bych ráda věděla, kde je přesně chyba..
Vysvětlí mi někdo, proč pomáhá dát výplně dopředu, jestliže je sedlo úzké? Jde mi to proti logice věci..
Nejde sedlo samodomo rozebrat, aby se vidělo, jak sedí samotná kostra?
Sedláři jsem psala, tak uvidíme, co si s tím počne :) Jen mám obavy, aby vše bylo řešené v rámci reklamace. Není to jeho první sedlo na míru, tak jsem si říkala, že se něčemu podobnému vyvarujeme. Každopádně teď už budu vážně trvat na tom, aby sedlo kobyle sedělo. V zimě jsem to mohla omlouvat tím, že přibrala, ale během léta jsou výkyvy váhy minimální a ty by prostě sedlo na míru mělo ustát..
Vysvětlení s tou výplní vpředu někdo nemáte? Proč to opticky pomáhá, i když je sedlo pravděpodobně úzké? Zkusím ještě vyjížďku, jestli to pomáhá i prakticky :)
Všem moc děkuji za příspěvky :).
jamajka3

XXX.XXX.2.219
Nechci delat chytrou, ale usit opravdu dobre a dobre sedici westernove sedlo v tehle zemi opravdu moc sedlaru neumi...vetsina sedel konikum proste nesedi a pak maji problemy se zady, jak jsem psala..je videt, ze sedlo nesedi tudis neni co resit vyreklamovat at sedlar vrati penize a veme si ho zpatky a nechat usit u opravdu zkuseneho a dobreho sedlare
Sedlo je na QH (rovná záď), vy máte koně štíhlého. Prostě vám do tohohle sedla kus koně chybí.
Buď koně vykrmte nebo vyměňte nebo vyměňte sedlo.
Toto sedlo a tento kůň k sobě nepasují. Ať už ho potáhnete na hřbetě kamkoliv.
Na přiložené fotce je sedlo které pasuje. Ten zvednutý kousek vzadu je jen ozdoba
Věřím tomu, že sedlo není tak špatně ušité, aby kobyle nemohlo sedět a vracet ho kvůli tomu nebudu.. Leda by se pan sedlář k napasování postavil nějak negativně.
Navíc prostě nevěřím tomu, že sebelíp ušité westernové sedlo sedí 100% po celý rok. Já prostě chci sedlo, které kobyle nebude ničit záda a případné váhové výkyvy budu řešit různými dekami. V tom vidím funkci westernového sedla.
Jinak skutečně nemá cenu řešit sedla na míru a trndat v bezkostráči :) (vím, opět silně diskutované téma :).
jamajka3

XXX.XXX.2.219
Zadavatelka asi chce slyset, ze to tak spatne neni, a ze se to da nejak vyresit, ale udelejte to nejlepsi pro konika a opravdu mu nehte usit poradne padnouci sedlo
ff12345

XXX.XXX.172.226
Zadavatelka určitě nechce ničit koníkovi záda, ale sedlo bylo jistě pěkně drahé, a to se pak člověku špatně poslouchá, že vyhodil peníze.
Důvod, proč se příspěvky neshodují v tom, zda je sedlo úzké, nebo široké, už tu zazněl. Zkrátka má na vašeho koně nevhodný tvar. Nakolik dokáže toto u westernového sedla sedlář opravit netuším, kontaktujte ho co nejdříve.
Sedláře jsem kontaktovala. Přijal to v rámci reklamace bez problémů. Při nejhorším (když nepomůže žádné přibroušení kostry) se bude dělat dřevěná kostra nová..
Já spíš nechápu, proč někteří uživatelé radí vyměnit koně, či sedlo.. To že sedlo nesedí dobře, jsem psala už v prvním příspěvku. Jen mě prostě zajímalo co přesně nesedí, abych před sedlářem nevypadalo jako trotl. Sedlo mám půl roku a tudíž vidím východisko v řešení se sedlářem, než sedlo prodat za poloviční cenu..
Navíc příspěvek od sisi je podle mého úplně mimo.. V sedle pravděpodobně bude problém (po shlédnutí fotek jinou sedlářkou) v tom, že má boule za lopatkami a kobyla má záda rovná. Prohlubenina tam takřka není. A že by do tohohle sedla kus koně chyběl? Vždyť se většina shodla, že je úzké... I mně se tak jeví. A souhlas s ff12345 - ta rozporuplnost, zda úzké či široké bude v tom, že nesedí více věcí.
Takže všem moc děkuji za reakce. Skutečně chci, aby sedlo kobyle sedělo, nevyhýbám se řešení problému a tady jsem hledala jen postřehy. Prostě potřebuji všemu rozumět, abych o tom dále mohla jednat :).
Tak pro všechny, koho to zajímá. Sedlo bylo rozebráno, kostra posazena na kobylu a k mírnému překvapení všech zúčastněných - sedlo je široké. Ještě se řeší, kde se stala chyba (zda kostra odpovídá naměřeným úhlům při měření kostry, ale v té době byla kobyla výrazně hubenější)..
Já řešila podobný problém s west. sedlem...také jsem nechápala, jak může být široké, když kobča spíš přibrala, ale šlo o to, že spadla ze svalů a spíš přibyl tuk i kolem kohoutku a ten se snáze po kůží "posunuje" takže jí najednou sedlo bylo širší a "padalo" na kohoutek, nicméně u nás to naštěstí vyřešila silnější deka
xyzabc

XXX.XXX.73.230
Dobrý den, může mi někdo prosím vysvětlit nebo poslat odkaz na nějaký článek, který se tím zabývá, jak se u westernového sedla pozná, jestli sedí či ne? Já se v tom vůbec nevyznám, dříve jsem jezdila anglii, ale teď jezdím na koni, který nosí western. V poslední době je při ježdění hrozně neochotný, přestože ze země pracuje normálně, tak jsem usoudila, že problém by mohl být v sedle. Nosí pod ním neoprenovou deku, která je dost tlustá a s ní to vypadá celkem dobře. Dnes jsem na něj zkusila sedlo položit bez deky a docela jsem se zhrozila. Vepředu leží sedlo na lopatce (což u anglického být nesmí, ale u westernu mi připadá, že je to tak asi vždy ?), naopak za kohoutkem, tam kde by mělo sedlo dle mého názoru ležet, mám pocit, že je mezera. Tím si nejsem úplně jistá, bohužel kůň se moc nepotí, a i kdyby se zpotil, tak to myslím skreslí deka a žádné fleky nepůjdou poznat. Největší problém vidím vzadu, sedlo leží normálně na páteři (kůň ji tam má takovou trochu vystouplou) a níž vůbec nepřiléhá - je širší než hřbet. Prosím někoho, kdo se v tomto vyzná, o názor. Fotky nemám a ani dávat nebudu, stejně tohle musí řešit majitel koně, jen bych chtěla vědět, jestli to s ním mám probrat.
Přikládám fotku sedla, které koni pasovalo.
Ten zvednutý kousek vzadu už není nosný, ale ozdoba.
Tak nějak by to mělo vypadat. Pokud máte zkušenosti s angl.sedly, neměla byste mít problém s poznáním, zda sedlo sedí, western zas tak rozdílný není.
Dějte i na to, jaký z toho máte pocit.
Dečky jsou pod sedlem proto, aby se potem neničilo. Sedlo by tedy mělo pasovat i bez dečky. Může být, že se koni záda z nějakého důvodu změní, ale jen trochu (třeba neježdění z důvodu nemoci majitele) pak je na místě vylepšení dečkou, ovšem dočasné, než bude mít kůň záda stejná, jako v době kdy jezdil.
Něco jiného je přesvalení mlaďocha. Tam pak dečka nestačí na vyrovnání, musí se změnit sedlo, protože kůň už se k původním zádům nevrátí.
Tolik z mých zkušeností a nyní něco od odborníků
https://search.mlp.cz/cz/titul/jak-si-vybrat-westernove-sedlo/2659210/.
xyzabc

XXX.XXX.73.230
sisi58
napsal(a):
Přikládám fotku sedla, které koni pasovalo.
Ten zvednutý kousek vzadu už není nosný, ale ozdoba.
Tak nějak by to mělo vypadat. Pokud máte zkušenosti s angl.sedly, neměla byste mít problém s poznáním, zda sedlo sedí, western zas tak rozdílný není.
Dějte i na to, jaký z toho máte pocit.
Dečky jsou pod sedlem proto, aby se potem neničilo. Sedlo by tedy mělo pasovat i bez dečky. Může být, že se koni záda z nějakého důvodu změní, ale jen trochu (třeba neježdění z důvodu nemoci majitele) pak je na místě vylepšení dečkou, ovšem dočasné, než bude mít kůň záda stejná, jako v době kdy jezdil.
Něco jiného je přesvalení mlaďocha. Tam pak dečka nestačí na vyrovnání, musí se změnit sedlo, protože kůň už se k původním zádům nevrátí.
Tolik z mých zkušeností a nyní něco od odborníků
https://search.mlp.cz/cz/titul/jak-si-vybrat-westernove-sedlo/2659210/.
Děkuji. Nebyla by ještě nějaká fotka zezadu? Tam mě to zaráží nejvíc. U anglického sedla je tam prostě mezera mezi polštáři, tady to leží.
Bohužel je koník už za duhovým mostem. A protože sedlo pasovalo, fotila jsem koníka tak, aby měl hlavu.
Šla jsem se kouknout na sedlo, mám ho doma( má kobyla má australské) a ano, zadní část sedla na koni opravdu leží. Tvarovaná pro kohoutek je tak první třetina sedla, druhá třetina je do hodně otevřeného V a poslední třetina už není na kostře, ale je to silná kůže, která se může( byť omezeně) pohybovat po zádech nahoru a dolů.
První fotka... v místě tužky končí pevná kostra.
Druhá...sedlo foceno zezadu, je vidět, že sedlo je v zadní části jen lehce tvarované
Třetí... - "- -"- zepředu, -"-, -"- je v přední části zvednuté nad kohoutek koně víc, než u
anglie
Čtvrtá... koník co sedlo nosil, můžete si porovnat záda, se zády svého koně.
A pátá fotka je fjord, kterému sedlo taky pasovalo. Opět záda jak stůl a pouze viditelný kohoutek.
Mé westernové sedlo je určeno na koně s rovnými zády, bez vystouplé páteře a kohoutek je sice viditelný, ale netrčí. Je to sedlo dovezené z USA. Dá se tedy říci, že šité na westernového koně.
Pokud tedy chcete westernové sedlo na jiný typ koně, je třeba se obrátit na někoho, kdo s tím má zkušenosti.Což já nemám.
xyzabc

XXX.XXX.73.230
Mockrát děkuji za vyčerpávající popis a fotky. Kůň je sice quarter, ale záda má nenasvalená a páteř mu trochu trčí. Teď si říkám, jestli to také není trochu tím sedlem, že by nesedělo už dřív (má ho cca rok a předtím určitě vypadal líp). I když to si koník nestěžoval a pracoval s chutí. Moje sedlo také nemá vzadu takový ten výzubek či jak to popsat, je tam rovné. I když to snad přes deku nemá význam.