Nejtl

XXX.XXX.145.224
Moc prosím o radu. Už nevím co dělat, cca rok bojujeme s hnilobou kopyt na všech 4. Kovář říkal, at dávám modrou skalici, ale četla jsem, že je to prý fakt driják, tak jsme to tam dali jen párkrát a místo skalice kopyta umývám betadinou + do střelu jí přímo stříknu. A jeden den je to lepší, pak zas horší. Koně mám doma, boxy kydám pečlivě každý den, nastýlám čistou slámu a od rána do večera jsou ve výběhu. Ani nevím jeslti to je hniloba, či něco jiného. Jelikož to nesmrdí, jen má ve středu střelky vetší díru, občas i rýhy na boku a v tom se mu dělá jako kdyby bílošedý maz. Kovář s tím moc nepomohl, tak už uvažuji nad veterinářem. Mám strach, aby nepropukla rakovina.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nafoťte ta kopyta, očištěná. Možná i ty výběhy.
Nejtl
napsal(a):
Moc prosím o radu. Už nevím co dělat, cca rok bojujeme s hnilobou kopyt na všech 4. Kovář říkal, at dávám modrou skalici, ale četla jsem, že je to prý fakt driják, tak jsme to tam dali jen párkrát a místo skalice kopyta umývám betadinou + do střelu jí přímo stříknu. A jeden den je to lepší, pak zas horší. Koně mám doma, boxy kydám pečlivě každý den, nastýlám čistou slámu a od rána do večera jsou ve výběhu. Ani nevím jeslti to je hniloba, či něco jiného. Jelikož to nesmrdí, jen má ve středu střelky vetší díru, občas i rýhy na boku a v tom se mu dělá jako kdyby bílošedý maz. Kovář s tím moc nepomohl, tak už uvažuji nad veterinářem. Mám strach, aby nepropukla rakovina.
Kovář hnilobu nepozná?Co je to za kováře?Hniloba je sama o sobě ne moc nebezpečná, ale můžou díky ní vzniknout mnohem těžší nemoci pohybového aparátu koně.Betadina na tohle není extra účinná, dá se říci, že vůbec.Je třeba, aby došel dobrý kopytář a koně pořádně vystrouhal do čista.Naše kobča to měla na pravé přední pouze.Nyní je vše super, když kopytář je pořádný a důsledný.Veterinář ti řekne, že se má pořádně vystrouhat, nesmí tam zůstat poškozená tkáň, jinak je to zbytečné.Je potřeba důkladně ošetřit kopyta a vystrouhat.
Nejtl

XXX.XXX.145.224
No kovar hnilobu poznal, spis jde o to, ze ta hniloba neustupuje. Mam totiz takovy pocit, ze to je asi z nespravneho strouhani, co jsem se divala, strouba uplne stejne bose kone i kone s podkovama. Nikdy v zivote konik hnilobu nemel a to ho uz mam pres 8let, az posledni rok, kdy jsme se prestohovali do jine staje a tim zacal strouhat i jiny kovar. Uz jsem z toho zoufala :( ani neznam zadneho kvalitniho kopytare, ktery se zabyva bosyma kopytama z moravskoslezskeho kraje. Vsichni to jsou kovari na stejne brdo, sundat podkovu, vystrouhat, dat novou. Popripade jen vystrouhat, ale uz se nezabyvaji tim, ze ty kopyta jsou individualni a kazde potrebuje trochu jinou peci. Achjooo, ja fakt nevim uz :-/.
Nejtl
napsal(a):
No kovar hnilobu poznal, spis jde o to, ze ta hniloba neustupuje. Mam totiz takovy pocit, ze to je asi z nespravneho strouhani, co jsem se divala, strouba uplne stejne bose kone i kone s podkovama. Nikdy v zivote konik hnilobu nemel a to ho uz mam pres 8let, az posledni rok, kdy jsme se prestohovali do jine staje a tim zacal strouhat i jiny kovar. Uz jsem z toho zoufala :( ani neznam zadneho kvalitniho kopytare, ktery se zabyva bosyma kopytama z moravskoslezskeho kraje. Vsichni to jsou kovari na stejne brdo, sundat podkovu, vystrouhat, dat novou. Popripade jen vystrouhat, ale uz se nezabyvaji tim, ze ty kopyta jsou individualni a kazde potrebuje trochu jinou peci. Achjooo, ja fakt nevim uz :-/.
Záleží z jakého kraje jsi, v každém kraji existuje velmi dobrý a šikovný kopytář.Ono se totiž jinak vystrouhává kopyto naboso nebo na podkovu.Důležité je, aby střelka mohla pracovat a dotýkala se současně, jako stěna kopyta povrchu.Navíc je opravdu třeba střelku perfektně ošetřit a zbavit částí napadených hnilobou.Pokud se tak neučiní, hniloby se nezbavíš.Jak píšeš, nikdy jste hnilobu neměli, až zde, když strouhá někdo jiný.Nelze si sehnat třeba předchozího udržovatele kopyt?Když nebyl problém po jeho ošetření?
L.A.S.

XXX.XXX.202.0
Než seženete kvalitního kováře, zkusila bych postižená místa po očištění nastříkat sprejem PEDERIPRA (1 x denně). Vysuší a dezinfikuje, ničí mikroorganismy způsobující hnilobu, mám s tím velmi dobré zkušennosti.
Pederipra je dobrá, ale k sehnání jen u veterináře. Je super mít ji v lékárničce i na různá povrchová poranění, udělá takový film, přes který se nedostane do rány hmyz.
Modrá skalice, která se vypálí, je na hnilobu dobrá, sama ji požívám, když je třeba. Musí být vypálená=vysušená, jinak z hniloby té vlhkosti moc nevytáhne a o to u ní jde + desinfikuje. Aplikace 1x za 2-3 dny, nacpat co nejhlouběji a nutno pak zacpat i vatu nebo fášek.
Betadina nefunguje. Dehet samotný taky ne. Spreje na bázi dehtu ano.
A ještě jedna osobní zkušenost, kdy kůň stál měsíc v boxe jen na pilinách a nechodil ven - to taky dost léčí, jen je důležité ty kopyta sem tam vyčisti a ty piliny si už tu přebytečnou vlhkost vytáhnou. Ale to se dá doporučit je u těžkého případu.
Hniloby kopyt se nejlépe a na trvalo zbavíte, když najdete a odstraníte vyvolávající příčinu. Pokud chcete aspoň nejakou počáteční radu, kde začít, od čeho se odpíchnout, tak kopyta nafoťte (čistá, suchá, na rovném podkladu - asfalt, ze všech úhlů z úrovně země a z pohledu na kopyto) a přidejte tochu víc informací o managementu ustájení. Ráda vám poradím (vet se zkušenostni s bosým trimem), ale mám příliš málo informací. Příp. můžete napsat soukromou zprávu.
Jinak skalice funguje i nepálená, ale bez odstranění příčiny bude pomoc pouze dočasná a povrchová a problém se bude opakovat a vracet.
Pederipra je k dostání pouze u veta z toho důvodu, že obsahuje antibiotika tetraciklinového typu a tudíž by měla být používána pouze v indikovaných případech. Když ji budete používat na každou blbost, tak dříve nebo později vypěstujete rezistentní bakterie a tím nám, vetům, i sobě jako lidem a chovatelům způsobíte velké problémy... Tak prosím pozor.
EquisvetCz
napsal(a):
A co zkusit tzv. "chytrou houbu?" mé známé dosti pomohla.
Chytrá houba určitě pomoci může, ale podle toho co zadavatelka píše, se jedná pravděpodobně o problém související se změnou kováře a způsoběm strouhání. Určitě by mělo jít ošetření chytrou houbou ruku v ruce se správnou úpravou kopyt a managementem ustájení.
L.A.S.
napsal(a):
Než seženete kvalitního kováře, zkusila bych postižená místa po očištění nastříkat sprejem PEDERIPRA (1 x denně). Vysuší a dezinfikuje, ničí mikroorganismy způsobující hnilobu, mám s tím velmi dobré zkušennosti.
Pedepipra je antibiotikum a na hnilobu nepomáhá.Je třeba odstranit příčinu, jinak je to k ničemu.Pořádně vystrouhat je třeba všechnu napadenou tkáň střelky.Ne tam zbytečně plácat antibiotikum.
Nejtl
napsal(a):
Dehet na vatu a do kopyta, případně tzv. chlumského roztok, pomáhá spolehlivě. Dá se také stříknout kubatol spray.