xponyx

XXX.XXX.50.27
Dobrý den, známá si chce pořídit Islandského koně, ale žije na jižní Moravě a já jí to rozmlouvám, že ta vedra bude špatně snášet. Ona si myslí, že si zvykne a bude to v pořádku.
Co myslíte?
Ideálně, kdyby se známá poptala někde, kde je u nás chovají, třeba tady
http://www.vikinghorse.eu/?site=home&lang=cz
určitě by se dozvěděla vše, co jí zajímá.
Myslím, že se u nás chová více plemen, která jsou původem z chladnějších oblastí - a přizpůsobí se.
xponyx
napsal(a):
Dobrý den, známá si chce pořídit Islandského koně, ale žije na jižní Moravě a já jí to rozmlouvám, že ta vedra bude špatně snášet. Ona si myslí, že si zvykne a bude to v pořádku.
Co myslíte?
Máme u nás jednoho. Ale jsme v Jeseníkách.
Velký problém je na jaře s přelínáváním. Koník má velmi hustou a delší srst, ČT i fjord jsou už v letní srsti a island je tak v půlce línání.
Jinak je to nenáročný koník, ale pozdnější. Ve třech letech je to ještě děcko.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, oni ti tinkeři na tom nejsou o moc líp s tou srstí. Taky jsou vybavení na zimu, deště - mají srst dlouhou a hustou, hlavně podsadu.
Nejlepší je, aby jim člověk trochu odlehčil, je prostě v létě stříhat - nechávat jen hřbet. Tak to mohou snášet mnohem lépe.
Nevím, Terven, jestli se přizpůsobí. Prostě tu žijí a nějak to přežívají. Nevím, jestli se někdo věnoval ve výzkumu tomu, jak plemena "horská" a "severní" snášejí sobě nepřirozené podmínky. Např. moje kobyla (tinker), když jsou velká vedra, se potí jen tím, že existuje... to mi nepřijde moc přizpůsobený kůň. Ostatní s tím problém nemají...
Asi by to musel být nějaký výzkum měření a porovnávání různých typů koní dle tepu, vypoceného, teploty těla, uvnitř a vně... do toho se asi nikdo pouštět nebude... škoda.
napsal(a):
No, oni ti tinkeři na tom nejsou o moc líp s tou srstí. Taky jsou vybavení na zimu, deště - mají srst dlouhou a hustou, hlavně podsadu.
Nejlepší je, aby jim člověk trochu odlehčil, je prostě v létě stříhat - nechávat jen hřbet. Tak to mohou snášet mnohem lépe.
Nevím, Terven, jestli se přizpůsobí. Prostě tu žijí a nějak to přežívají. Nevím, jestli se někdo věnoval ve výzkumu tomu, jak plemena "horská" a "severní" snášejí sobě nepřirozené podmínky. Např. moje kobyla (tinker), když jsou velká vedra, se potí jen tím, že existuje... to mi nepřijde moc přizpůsobený kůň. Ostatní s tím problém nemají...
Asi by to musel být nějaký výzkum měření a porovnávání různých typů koní dle tepu, vypoceného, teploty těla, uvnitř a vně... do toho se asi nikdo pouštět nebude... škoda.
Nevím...měla jsem na mysli shetlandské pony, welsh moutain pony, fjordy...běžně se u nás chovají, v létě jsou v letní srsti, max. mají bohatší kštice. Pár vzorků běžně vídám. Nemyslím si, že by islanďan na tom byl nějak výrazně jinak, jistě to nevím. Zimní srst bude mít samozřejmě kvalitnější než třeba A1/1, ale když kouknu do fotogalerie z mého odkazu, tak v létě jsou to koně v normální letní srsti, nevím, proč by měli výrazně víc trpět oproti jiným.
http://www.vikinghorse.eu/?site=galerie&lang=cz&sec=4&pos=4.

Ok.
Je fakt, že třeba shettlandi normálně přesrsťují na "lehkou" letní srst.
Ti tinkeři, co jsem "měla v ruce", si nechávali hustší srst celoročně..ale třeba to mají jen někteří.
Co fjordi by nám řekla Wattunka :).
napsal(a):
Ok.
Ti tinkeři, co jsem "měla v ruce", si nechávali hustší srst celoročně..ale třeba to mají jen někteří.
Myslím, že fjordi mají v létě taky klasickou letní srst plus tu bohatou kštici, což je mimochodem bezva ochrana proti hmyzu, kterou moje A1/1 postrádá...pokud jí teda nemají ostříhanou.
Řekla by nám žofré

No a právě ono je to vždycky dvojsečný. Ta tinkera, jak jsem jí letos ostříhala, rázem je celá paf z toho, že existujou mouchy. Jak má celej rok na sobě ten svetr, tak jí mouchy maximálně otravují na hlavě a vemínku. Teď je cítí všude daleko intenzivněji.. takže ona ta duchna na nich má spíš pozitiva než negativa. Až na to přehřívání..
napsal(a):
No a právě ono je to vždycky dvojsečný. Ta tinkera, jak jsem jí letos ostříhala, rázem je celá paf z toho, že existujou mouchy. Jak má celej rok na sobě ten svetr, tak jí mouchy maximálně otravují na hlavě a vemínku. Teď je cítí všude daleko intenzivněji.. takže ona ta duchna na nich má spíš pozitiva než negativa. Až na to přehřívání..
Přehřívání zeptát vattunky.
Mouchy a dekování zeptat mě.

napsal(a):
Ok.
Já zase nepotkala tinkera, který by měl v létě větší potíže než zbytek stáda. Nebylo jich ale moc. Ve stáji, kde jsem měla ještě v zimě ustájeného koně, pravidelně ustajovali na jaro a léto několik kobyl irských cobů pro připouštění. Plus tam celoročně bydlí valášek. A o vesnici vedle byl (a je) chov cobů, kde jsem ale byla jen párkrát "na otočku". Mají hrubou srst, to jo. Ale nevypozorovala jsem, že by léto zvládali hůře. Nebo že by měli dokonce takovou srst, že by byla v létě na stříhání. Stejně tak jsem si nevšimla, že by koně s naopak velmi jemnou kůží a srstí (např. A1/1) měli v létě oproti ostatním nějaku výhodu.

Měli jsme 5 fjordkoulí, v průběhu 10-12ti let, vídala jsme další, celkem cca 100 kusů, rovněž v průběhu let, u nás i v NL. Přelínávaly srovnatelně s jinými. Viděla jsem několik mušných.
Naše mají vysoký a hluboký přístřech, dobře větraný - v létě tam zalézají. Přehřála se mi jedna, jednou-jak píše nitka, zjara-březen? slunce už mělo sílu, ležel a tál sníh, ona měla nadváhu a byla taková "nepicí"/ mají vodu 24/7/, přehřála s emimo práci, na pastvině, pomohlo chlazení jak v endurance a pak už jsem speciálně na tuhle dávala pozor a pití nabízela furt.
Zimní srst nasazují od srpna, letní od Silvestra cca- podle zpráv na netu se neliší od jiných koní.
Nedekujeme, nestříháme, nic, ani hřívy. Srovnáme před svodem ocas ke spěnkám a zarovnáme chlupy trčící z uší na úroveň obrysu ucha, nic víc.
Pravda je, že v zimě/ a vůbec ani po zbytek roku/ koně nijak intenzivně nepracují, s tím kožichem, který nahodí, by to ve 24/7 v zimě při větším pocení problém byl.
Největší problém našich fjordkoulí je málo práce, petový chov. Máme IRky i neirky, IRku už bych si jako peta bez jasného plánu pravidelného využití s fyzickou námahou asi nekoupila.
O islandech nevím nic, líbí s emi, teoreticky bych jako možné slabiny viděla IR, mušatost a výšku / problém těžiště, nikoli nosnosti/.
Otázka spíš je, proč kdo chce zrovna takové plemeno, jestli to má jiný dlvod než "vzácnost", já mám ráda ty prakonní povahy a výška mi zcela vyhovuje, měřím 165.
K dekování mušných koní: hodně bychs e snažila vykrýt i břicho a vemínko, u klisny. Veminko a "šev" je slabé místo i u našich nemušných, ošetřuji pastou.
Mohu potvrdit...není plemeno jak plemeno...neustále se přeci řešil vhodný výběr koní z Anglie sem do volné přírody a i veterináři byli udivení tím, co se vybralo...nicméně koníci už tu jsou a "nejak" se budou muset adaptovat a přizpůsobit...
Na stáji máme taky tinkera-kobylka, která měla hříbě a v létě hříbě kašlalo a kašlalo a mělo na plících nález...vet doporučil, že se musí ostříhat neb je to začarovaný kruh a nejlíp být i na noc venku, že doma se zpotí a hrozí zápal plic proto se kašlalo a nález na plících se neustále vracel...
Sama vlastním koníka-plemeno- z jiných klimatických podmínkách a bohužel, zdejší podnebí/klima jí nesvědčí, takže musím hlídat teplotní výkyvy i v létě + deštivé počasí jinak jí hned záda prochladnou a začne se blokovat, takže i v tom nynějším počasí, kdy teplota je kolem 12 stupňů, ale zaprší, jí musím dekovat...jinak to má docela katastrofální následky...i na tohle než se přišlo nám trvalo měsíc, ale kobyla se mi dávala dokupy víc jak 2 měsíce a terapeut tu musel být co týden/14 dní než ji dal do cajku úplně, protože jedna terapie nestačila...jinak díky tomuto počasí trpívá i na plísně a je to boj, protože ta plíseň se nedala léčit, prtože má na to velký vliv i psychika a když se psychika rozhodía plíseň se drží tak věřte...kůň je zoufalý a to je slabé slovo...jiný koník si může vytvořit alergií na hmyz a jste v začarovaném kruhu...
Takže i má rada zní...pokud chce kdokoliv vlastnit koně z jiných klimatických podmínek tak skutečně si zjistitěte co koníkovi vyhovuje, jestli mu tu péči můžete v rámci možností nabídnout, protože v opačném případě je to na úkor zdraví koně a pozná to majitelova peněženka...skutečně je třeba zvážit své možnosti...nehledě na to, že i ne každý veterinář má zkušenosti s importem a zkušenosti sbírá zároveň s majitelem koně...jak to bylo i umne...
napsal(a):
Ok.
Jestli to nebude tím, že schetlandi už u nás žijí a rodí se nějaký rok/léta a jsou již přizpůsobenější na rozdíl od koní, kteří jsou zde imporotování...když si člověk doveze import, doveze si i práci na víc+ riziko, ale případný potomek z importu zde narozený už je na tom podstatně líp-tohle mi vetové sami řekli... a je to pravda.
Nanny

XXX.XXX.199.180
Několikrát jsem si byla zajezdit na islandských koních v Milevě, tedy na uvedeném odkazu. Taky jsme se majitelky ptali, jak se jim u nás v létě daří. Jestli jsem to dobře pochopila, není ani tak problém ve vedru, jako v hmyzu, který je u nás jiný než na Islandu (nebo ho tam asi není tak moc). Někteří koně se prý přizpůsobí, největší problémy mají ti, co byli dovezeni přímo z Islandu. Takže když už kupovat islanďáka, tak nějakého narozeného u nás (nebo ve střední Evropě).
Jinak slečna z odkazu je milá, určitě vám dobře poradí a odpoví na všechny otázky.