Předesílám, nehodlám si ho pořizovat, jen jsem teď četla pár článků o uždění a nějak jsem nepochopila pár věcí, tak bych se ráda zeptala - možná hloupě, tak mne prosím omluvte, nedočetla jsem se to zatím nikde.
Všude se píše, že se jedná o velmi ostré uždění, dočetla jsem se, že nánosníky obsahují kov - ale zase třeba v nabídce eshopů, kde jsem informace hledala, o tom nepíšou ani ťuk. Spíš jsem získala dojem, že jde jen o kožené pásky. Tak kde je pravda?
Dál jsem nepochopila, jak se to vlastně používá - předpokládala jsem, že jako parelka - čili žádné stálé přinutí, jen krátký účinek (když je to tak ostré). V některých pramenech se ale mluví právě o stálém přilnutí, tak v tom mám zmatek. Nezalézá ten kůň pak za otěž? Neotupí ho to?
Dá se to smysluplně využít k nějaké jízdárenské práci, nebo je to jen na vyjížďky? Co pozitivního ve výcviku může nabídnout, může-li vůbec něco? Není lepší jako bezudidlovka BB?
Děkuji za objasnění.
Co se týká kovových součástí, tak ty jsou v každém hackamore jen na bocích čili ne v části jdoucí přes nos koně
Udidlo není stavěné pro stálý kontakt s koněm, je to vždy o principu zapůsobit a povolit.
Když je dobře seřízené, tak při působení vytváří tlak na lebku koně a nutí ho se tomu tlaku poddat. Mírný stálý kontakt je realizovatelný, ale nikoliv po dlouhou dobu a ruka jezdce musí být opravdu citlivá. Existují různé druhy hackamore, každé vypadá trochu jinak. Já osobně používám na koně to, čemu se říká S-hackamore, které se v Čechách moc nedá sehnat. Působením je jemnější, než ty klasické, které v Čechách máme.
Přiježďování je v tom do určité míry možné, ale je otázkou jestli se vám podaří dosáhnout stejného výsledku, jako s klasickým udidlem. Zkoušela jsem obojí a klasické udidlo mi přijde přesnější.
Ja som s tým nikdy nejazdila, ale cez víkend som bola na veľkých medzinárodných parkúrových pretekoch a niekoľko jazdcov tam na hakamore normálne jazdilo - skákalo, dokonca na tom mali aj martingal. A tie kone nevyzerali, že by neboli na kontakte, v takejto súťaži by to ani nebolo možné.
Já právě viděla pár videí, kde na tom lidi klusali a přišlo mi, že ten stálý kontakt mají (nevím, jestli jsem postřehla dobře). To jako stále tomu koni působí tlakem (i když málo) na ten nos a nebo koník, aby se tomu vyhnul, drží hlavu v určité pozici? Neumím si představit, že by na tom koník nějak hledal přinutí - z logiky věci.
S těmi skoky - nemůže člověk tomu koni zlomit nos, jak se na to často v souvislosti v hackamore stále upozorňuje? Myslím, když jezdec při nějakém neočekávaném pohybu koně zůstane viset v otěži? Nejen tedy při skocích, ale třeba i v terénu, při úleku atp.
Ilustrační idea - upřímně nejsem nějaký koňák, ale zajímaly by mne vaše postřehy k projevu těch koní, určitě je tam spousta věcí, které nevidím. Děkuji.
https://www.stream.cz/video/505288-jak-se-da-jezdit-na-hackamore
https://www.youtube.com/watch?v=MKPZcN0-X4M.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dokážu si představit, že se na tom dá jezdit na přiježděném koni, který zná přilnutí, uvolnění, práci od zádi, od sedu jezdce.
Většinou se tohle uždění používá na střídačku s běžným užděním - při vysokých soutěžích někdy právě pro svojí ostrost.
My používali hackamore (mechanické) na provozního plňase na vyjížďky, protože byl dost neovladatelný, zdrhací a nervovací a aby neměl pořád vyrvanou držku ze stihla, řešilo se to tímhle užděním. Právě stylem ne-stálého kontaktu a použitím jen, když je to třeba. Tedy se používalo jako korekční uždění.
S tím, že je nánosník vždy měkký, nesouhlasím. Jsou i prasácké typy, ve kterých je zevnitř koženého pásu nánosníku vložené kovové součásti (např. kuličky). Tedy ramena nemusejí být jediné kovové součásti uždění - bohužel.
Ohledně zlomení nosní kosti se píše u hackamore často. Určitě tam to nebezpečí je. Je na posouzení jezce, zda je pro něj prostě zmíněné riziko méně podstatné než pozitivní stránky tohoto uždění.
Já bych to pojmenovala trošku jinak - na správně ježděném koni stejně otěže skoro nepotřebujete, jen pro korekci, kterou klidně hackamore nabídne. Takže pokud kůň zná správné pobídky, správné korektní ježdění, tak v tom nevidím vůbec problém. Jsou koně, kteří prostě udidlo z jakéhokoli důvodu nesnesou. To už je potom na uvážení všech, co koni vyhovuje. Klasické jemné udidlo či hackamore. Stejně jako udidla, tak stejně hackamore má jemnější a ostřejší typy - závisí délka ramen a jejich zapnutí.
Jinak k videům - první je hrůza celkově, druhé je už lepší, ale nejde moc spravedlivě hodnotit dle pár sekund videa..
Ona Cookovka (BB) působí vlastně podobně - stáhnutí kolem nosu a tlak za ušima. Jediné, co tam není, je ten pákový efekt, pokud dedukuju správně. Plus jde (na slušném koni) jezdit trochu na přilnutí, pokud teda není ostrá, ale klasická.
Jen ze zvědavosti - jak na to ten plňásek reagoval, nevytáčelo ho to ještě víc?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Byl s tím naprosto v pohodě. Naopak to mělo velmi dobrý efekt, protože se právě nemusely ty otěže tak často používat. Nemohli na něm stejně ven jezdit žádní úplní začátečníci a jezdec, který jezdit umí alespoň co do jistoty sedu ve všech chodech si s tímhle uždění poradí. To je asi základ - aby měl jezdec jistotu v sedu, aby nehledal oporu v otěžích..
Já ta videa ani nekomentovala. Slečna na prvním s vraženýma rukama do klína a nohama na plecích...to bych snad jako ilustrační video ani nepoužívala šlo vidět, že si chodí kůň občas za otěž a celkově není na moc dobrém přilnutí...
prostě jak tu už padlo - hackamore jo, ale na velmi dobře přiježděném koni s jistým jezdcem
Dotaz
napsal(a):
Ona Cookovka (BB) působí vlastně podobně - stáhnutí kolem nosu a tlak za ušima. Jediné, co tam není, je ten pákový efekt, pokud dedukuju správně. Plus jde (na slušném koni) jezdit trochu na přilnutí, pokud teda není ostrá, ale klasická.
Jen ze zvědavosti - jak na to ten plňásek reagoval, nevytáčelo ho to ještě víc?
Přilnutí se stejně dělá ze správného působení jezdce a správně uvolněného a osvaleného koně. Mě kůň šel i na přilnutí na stájovce na volných otěžích, o tom to opravdu není.