Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.8.2016 09:26
verisek.horse

XXX.XXX.87.26

Před třemi měsíci jsem si dovezla kobylku (22 ). Je to hodně aktivní babča, co ji ale mam začala dost hubnout. Ve stare stáji mela velke kopcovite výběhy a půl dne byla na trávě. U nás je na seně, trávy má jen trochu a výběh je na rovině a ani moc nechodí, hodně se v horku schovávají v boxe. Jezdíme cca 3x týdne ven, jak to vyjde. Prikrmovali sme hobbyčkama plus otruby, ale nevidím žádný rozdíl. Poraďte co bych ji mohla dát aby zpět trochu nabrala. Plánuju se i více zaměřit na vysvaleni. Dík za rady.

kackakomandova

19.8.2016 10:48
kackakomandova

XXX.XXX.143.160

Mě byly dporučené rýžové otruby a soja, zvolila jsem rýžové otruby.. ale čekám na výskedek smajlík

19.8.2016 11:36
katkaa1

XXX.XXX.43.146

V prvom rade ak je to možné tak viac sena a potom nepíšeš koľko čoho presne dostáva, ale otruby sú výživove nič moc a viac ako 400-500g by sa kŕmiť nemalo, no ak chudne tak kľudne z granulí pridať, alebo k nim pridať ešte aj niečo iné, či už jačmeň, kukuricu, ovos, repené rezky, olej, musli.. na výber je toho dosť. A samozrejme babke skontrolovať zuby a odčerviť, aby nebol problém niekde úplne inde ako s kŕmnou dávkou.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.8.2016 15:36

Na "vysvalení" musí mít z čeho svaly dělat, pokud jde vahou dolů a vypadá jak žebřiňák, nejspíš ty zbylé staré svaly právě stravuje jako náhradní palivo na přežití. Tvoří se vždy hůř než ztrácejí, i u mladého a při smysluplném pohybu, tahle mladá není.

Jak píše Katkaa1, zkontrolovat v rozvěráku zuby, poslat koprologii.
A zvážit seno, kolik za den tedy sežere. Měla by mít 2% své ideální váhy, ne nynější, může klidně víc./majitelé sportovních i "sportovních" koní to někdy vidí jinak, já si to myslím takhle., ale nejsem vet ani krmivář/.
Protože jestli je od 8 do podvečera na výběhu, kde nic moc není a seno dostane ráno a večer pak tak, že ve 24 nemá do rána do čeho kousnout, koncentrátem se to bude dohánět blbje a hrozí další komplikace, různé.
Jestli mají na výběh seno, ověřit, že se zrovna vaše nová dostane k senu tak, že žere, co hrdlo ráčí.A jak vypadá a voní to seno a jestli je kobyla psychicky v pohodě.
A plemeno je to jaké?

Je potřeba sledovat, jestli se stav lepší nebo horší, lepší než "bajvoko" je koně zvážit/ ZD, sběrné dvory/ nebo použít vzorec nebo alespoň měřit obvody krku vždy ve stejném místě a poloze a hrudník + břicho, zapisovat si to v čase. Za chvíli je podzim, zvažujte pláštěnku nebo lehkou deku proti větru.

20.8.2016 02:10
verisek.horse

XXX.XXX.87.26

Do teď byla boxovana, přes den venku, v noci doma. Pokud bylo moc horko bylo to naopak. U nás je 24/7 s volnym přístupem do boxu a volny přístupem k senu. Je v male stáji společné jen s 2letou kobylkou. K seno se dostane v pohodě a žere co hrdlo rači, když seno dojde hned přidáváme. Mam je vedle domu, takže je mám v podstatě porad pod dohledem. Odčervovat budeme obě v Září, a zuby se zdají v pořádku, zrát žere, nic neokusuje, do huby si necha pěkně šahnout, myslím že v tom chyba není. Je to ČT, kus baby. Cca 180 v kohoutku a do teď byla hodně kulatá, ale jak rikam, byla v kopcovitych vybezich a tak byla dost nasvalena. Tady trochu zhubla, protože přešla z hutneho zeleného na seno. Ztratila svaly protože už nechodí po výběhu v kopci ale jen lehce po rovince. Ani tak to ale není žádný žebřiňák, pořád je ji dost, jen me to trápí ze vidim ze zhubla. Teď sme začli jezdit s pruvlečkama, a pracovat na nasvaleni a k tomu samozřejmě potřebujeme i uzpůsobit krmení, jen pravd si právě nevím rady. Vyzkouším ty řepne řízky, nebo mussli... ? Oves dávat nechceme, je po nem dosti bujna, a to je dost i bez něj.

Jen chci ještě říct, že bývala majitelka i paní u ktere byla 10 let ustajena tvrdi ze přibírá jen ze vzduchu. Ale u nad se to nějak nedaří. Muže to byt u tím že doteď opravdu mela hodně trávy, kterou teď nemá a má místo ni seno ? Do ted dostavala oves jen v zimě v mrazech a nebo předtím při zátěži. Jinak nebyla nikdy ničím prikrmovana. Děkuji.

20.8.2016 10:48
katkaa1

XXX.XXX.91.43

verisek.horse napsal(a):
Do teď byla boxovana, přes den venku, v noci doma. Pokud bylo moc horko bylo to naopak. U nás je 24/7 s volnym přístupem do boxu a volny přístupem k senu. Je v male stáji společné jen s 2letou kobylkou. K seno se dostane v pohodě a žere co hrdlo rači, když seno dojde hned přidáváme. Mam je vedle domu, takže je mám v podstatě porad pod dohledem. Odčervovat budeme obě v Září, a zuby se zdají v pořádku, zrát žere, nic neokusuje, do huby si necha pěkně šahnout, myslím že v tom chyba není. Je to ČT, kus baby. Cca 180 v kohoutku a do teď byla hodně kulatá, ale jak rikam, byla v kopcovitych vybezich a tak byla dost nasvalena. Tady trochu zhubla, protože přešla z hutneho zeleného na seno. Ztratila svaly protože už nechodí po výběhu v kopci ale jen lehce po rovince. Ani tak to ale není žádný žebřiňák, pořád je ji dost, jen me to trápí ze vidim ze zhubla. Teď sme začli jezdit s pruvlečkama, a pracovat na nasvaleni a k tomu samozřejmě potřebujeme i uzpůsobit krmení, jen pravd si právě nevím rady. Vyzkouším ty řepne řízky, nebo mussli... ? Oves dávat nechceme, je po nem dosti bujna, a to je dost i bez něj.

Jen chci ještě říct, že bývala majitelka i paní u ktere byla 10 let ustajena tvrdi ze přibírá jen ze vzduchu. Ale u nad se to nějak nedaří. Muže to byt u tím že doteď opravdu mela hodně trávy, kterou teď nemá a má místo ni seno ? Do ted dostavala oves jen v zimě v mrazech a nebo předtím při zátěži. Jinak nebyla nikdy ničím prikrmovana. Děkuji.

Podobne veľkého koňa mám doma, len na sene a bez poriadneho príkrmu jadrom ho proste nakŕmiť nejde. Keď som ho kúpila tiež som to riešila s kadekým a nakoniec mi poradili parkuráci, ktorí sa s takýmito "obrami" stretávajú bežne. Nie je nič výnimočné ak k non-stop senu budete musieť pridať aj 4kg jadra, kone v aktívnom tréningu aj viac, ale to asi nebude váš prípad. U týchto veľkých koní proste často pohárik hobby granulí je nič. Môj valach 178 cm v režime 3x týždenne drezúrny/skokový tréning na jazdiarni,2x aktívna vychádzka a 1x lonž dostáva denne 3x seno ale fakt veľa že to žerie takmer vkuse, k tomu 1,5kg ovsu,0,5 kg repných rezkov a 0,5 kg musli - rozdelené do 2 dávok, v zime ešte pridávam odmerku jačmenného šrotu a ľanové semeno. Toto je dávka po ktorej mi nechudne a drží si svaly. Keby nerobil stačilo by menej, ale veľmi rýchlo opadáva zo svalov. Pred 3 rokmi mal zranenú nohu a bol boxovaný a po dvoch mesiacoch v boxe bez jadra vyzeral hrozne. Takže keď ja tu vidím napísané že koňovi stačí iba seno tak sa chytám za hlavu, lebo zďaleka nie každému. Pastva je zas niečo iné.

20.8.2016 11:15
22verunka

XXX.XXX.227.112

Jediny recept na okrmeni ktery kdy zabral u plnokrevne kobci ktera vypadala jako zebrinak a stracela bylo se na co sezrala a sladovy kvet repne rizky a vojteska tri mesice a nylo to znat dnes je ji 26 a vypada uzasnw byt je jiz nejezdena.

zubejda

20.8.2016 11:37
zubejda

XXX.XXX.165.142

Kamáraádka to má podobné, ale koník měl koliku, a potom začal hubnout, je to lipicán 13 let, je trochu víc dušný, takže vydá moc energie, ale zhubl moc, je jako žebřinák,. Ted má přijet zubař, takže uvidíme.

20.8.2016 18:55

Maj to celkem dobrý, podle popisu, holky.

Já neodčervuju podle kalendáře a měsíce, ale podle kopro a předhoczí látky a nálezu. Proč dávát zbytečněchemii...a proč si zamořovat pozemky a riskovat koliky, na stranu druhou. Asi jste nedělala kopro při příjezdu nového koně a neřešila karanténu...škoda, parazitologie je ve většině stájí naprosto tristní a pokud jste měla své pozemky čisté, tak už asi nemáte.
Udělala bych EPG/ kolik vajíček z nich padá- odčervit toho, ze kterého to padá nejvíc/ a flotaci/ to chytá dospělce krom tasemnic, ty nechytí nic a já předpokládám, že jsou a jednou ročně je přejedu/já na podzim pozdní, když jdou teploty pod 4st, kvůlivá pancýřníkům a protože jsme stále na stejném, nepřeháníme zimní-letní/.

Zuby pokud nemá problém, tak je to chvilka, prohlídka na jistotu, nám vet prohlíží minimálně jednou ročně v rozvěráku se světlem, bez sedace-nechala bych si to udělat.

A já jádro moc nee, protože máme fjordkoule a jedna je IR, takže to vařím příkrmem spíš ze stravitelné vlákniny- řízky, vojtěška- a z tuku- semínko.

U vás bych klidně dala muesli, mám u staré fjordkoule Spillers Condition Mix nemelasovanou versi a ok...kamarádi chválí Nova Equi- máte to jednoduché.

A minerálku, jasně, celoročně.

23.8.2016 14:01
marketka

XXX.XXX.179.3

Myslím si, že koník začal hubnout přechodem z pastvy na seno.Za mně mám velmi dobré zkušenosti se Spillers conditioning mix. Podávám 10.den a na koníkovi je to sakra znát. Nechci dělat reklamu, ale je to zázrak.Pytel je na 10 dní, vyjde na cca 500 Kč, je to teda raketa, ale za mně maximální spokojenost. Pro starší koně doporučuji Spillers senior a pro koně na zimu.

26.1.2017 17:53
jesie

XXX.XXX.35.242

marketka napsal(a):
Myslím si, že koník začal hubnout přechodem z pastvy na seno.Za mně mám velmi dobré zkušenosti se Spillers conditioning mix. Podávám 10.den a na koníkovi je to sakra znát. Nechci dělat reklamu, ale je to zázrak.Pytel je na 10 dní, vyjde na cca 500 Kč, je to teda raketa, ale za mně maximální spokojenost. Pro starší koně doporučuji Spillers senior a pro koně na zimu.

DObrý den,
tak to mi, prosím, povězte, v jakém režimu máte koníka. Já řeším mého hubeného QH s A1/1,6 let...v tréninku 5x týdně, dostává seno neomezeně, ječmen 2x denně a k tomu už 2 měsíc Spillers conditioning mix cca 2,5 kg denně do 3 dávek...Žádná změna...trochu se začínají objevovat svaly, ale jinak je to pořád žebriňák
Teď už jsem fakt ze zoufalství na doporučení přidala ještě rýžové otruby a pak už asi nic
A přitom koník je akční, plný energie...jen ty žebírka ukazuje pořád

Přidejte reakci

Přidat smajlík