Eldaaaka

XXX.XXX.158.152
Dobrý den. Mám tu jeden menší dotaz. Děda bude kupovat parťáka k našemu koni, ale neví jestli je lepší hafling, nebo hucul. Huculové se mi nikdy nelíbili protože jsou malí a tlustí...ale jsou levnější než hafloši...tak prosím řekněte, co by ste si koupily vy?
Co s tím koněm chceš dělat? Chceš pohodového parťáka do terénu bez větších nároků na nějakou jízdárenskou práci a skákání nebo koně kterého využiješ i na jízdárnu a skákání? V prvním případě je asi jedno co vybereš, je to na tvých osobních preferencích. V druhém případě bych já brala haflinga. S nima se jezdí i všestrannost, drezuru, parkur...
Jenom neználek může napsat, že huculové jsou malí a tlustí
To je nebetyčná blbost.
Jako společníka ke koni bych nekupovala plemeno, které má sklon ke schvácení. Což hafling i hucul má.
Předpokládám, že má děda koně do lesa?
Tak kupte normálního koně, třeba nějaké menší ČT, pokud bude jako společník, nemusí dostávat jádro, stačí kvalitní seno nebo dobrá pastva + nějaká minerálka.
S trz. rustikálními plemeny je opravdu potíž, že jsou velmi dobře krmitelná a velmi velice náchylná na zchvácení. Zchvácený koník velmi trpí, špatně se to léčí a většinou to úplně nejde a kůň je jako společník už nepoužitelný. Nemohl by být na pastvě s druhým koněm.
Management schváceného koně je složitý, dobrovolně by si takto zkomplikoval život jenom blázen nebo ten, komu na koni nezáleží.
kone234

XXX.XXX.239.4
Huculové jsou skvělí koně povahově, mají nádhernou duši. haflingy neznám. "malí a tlustí" (hrozné vyjádření) jsou obě plemena dost stejně...
edwina

XXX.XXX.40.41
Huculové jsou chytřejší. Haflingové se v povaze víc podobají chladnokrevníkům, bývají nekomplikovaní a dobrosrdeční společníci, zkrátka ideální malý kůň do zemědělství, který sveze celou rodinu (od batolete po babičku) a utáhne vozík (vím, že dnešní snahy o šlechtění plemene z něj dělají spíše malého "blonďatého" všestranného sportovního teplokrevníka, ale takových haflingů v ČR zatím moc není, nehledě na to, že přidání temperamentu u těchto koní bývá spíše na škodu než k užitku...). Na schvácení jsou obě plemena náchylná stejně, "uživatelsky jednodušší" a nekomplikovanější je podle mého názoru hafling. Já mám vykutálenost huculů i jejich testování lidí ráda, ale není to kůň pro každého. Hafling je podle mě vhodnější pro amatéry. K dětem bych volila raději haflinga, samozřejmě klidného, přiježděného a slušně vychovaného.
Mám obě plemena hafloše i hucula,2 valachy, mlaďochy...koupila jsem je pro děti místo poníků, které dětem nemůžu přijezdit a naprostá spokojenost. Hafloš je línější, pohodlnější, nic neřeší...huculek (kříženec...máma huculka v GZ a tatík Appa) je živější, ale taktéž naprosto v pohodě. Vozí děti, chodí na vyjíždky, dělají společníky když je potřeba pro ostatní koně a když chce někdo "povozit" tak beru některého z nich Za mě super oba dva
Zdravím, mám doma třináct huculů a nikdy jsem neměla schvácení kopyt. Prostě jim nedávejte kromě sena, trávy, lizu a vody nic dalšího. Je to odolný a silný kůň, který dokáže zužitkovat naprosto vše, včetně keřů a kůry stromů. Mám je celoročně venku s možností přístřešku. Povahu plemene bych si nedovolila zobecňovat, protože každý je jiná osobnost a když je dobře a s láskou veden, udělá pro Vás cokoliv. Některý raději, některý se bude více prosazovat. Stejně tak jejich potenciál k různým druhům sportovních či rekreačních aktivit. Každý je vhodný pro něco jiného. Já je využívám na pohodové vyjíždky a svezení děti i dospělých a to i na remontech. Je to všechno o charakteru koně a přístupu človeka. Podotýkám, že mám téměř výhradně čisté huculy. Neměnila bych... Pravda je, že jsou trochu rasisti vůči jiným plemenům a většinou jsou to oni, kdo velí skupině koní. To je ale dáno tím, že mají slušný podíl krve původních divokých koní a s moderními plemeny, které nemají zachovány tyto primitivní instinkty se nemusí cítit bezpečně. Haflošci jsou asi líbívější a určitě je to rovněž dobrá volba. Jen si dejte pozor, od koho a z jakých podmínek si koníka ať už Hucula nebo Haflingera dovezete. Jeho minulost se bude těžce překonávat. Opět mluvím z vlastní zkušenosti.
Za mně rozhodně Hafling, mám s nimi bohaté zkušenosti jsou prostě skvělí Jinak o Huculech taky něco vím ale ne tolik jako o Hafloších ;-) Je to jen vaše volba... Hucul je v průměru 136 cm vysoký (klisna menší), dlouhý 142 cm, obvod hrudi se pohybuje kolem 150 cm a holeně kolem 20 cm. Hafling měří 138-150 takže Hafling je o trochu větší ;-) Ale může být i Hucul trošku přerostlejší :-D.
Takže za mně by jsem volila Haflinga Ale je to jen čistě na vašem rozhodnutí..