mokla

XXX.XXX.217.7
Ahoj, je možné dva koně - klisna a valach, jsou spolu ted asi týden - dovest k tomu, aby klisna, když dožere svoje (má v kyblíku stejně, ale je rychlá) nevyjela po valachovi - nejdřív šla jakoby nic k němu, pak se otočila a dost tvrdě ho nakopala? ted ji valach uhýbá, jen naznačí.
já ji od takto ukořistěného žrádla odehnala a nechala dožrat valacha. odeženu ji vždy, když na něj jde se zlou (přiloží uši, tak luskám prsty a odvedu ji zpět). docela to pomáhá, ale dneska zase byla zlejší (jen naznačila), rozčílila mě, zařvala jsem na ni a žrádlo uklidila.
obávám se, zda to nedělám špatně, zda to vůbec může mít efekt a zda je vůbec dobré se do toho plést. mám to nechat osudu, ať se rovnají podle sebe?
jde o to, že na zimu budou mít omezenější prostor a já doufala, že budou moc být spolu. proto jsem chtěla, aby spolu vycházeli.
klisna mě respektuje a je jinak hodná, spolehlivá. nejsem skoupá na pochvalu a pohlazení, nechci si nějak pokazit pozici a chci pro ni zůstat dobrým a spolehlivým vůdcem.
děkuji za rady.
mokla

XXX.XXX.217.7
Jinak koně se předem neznali a pro mě jsou také oba noví. mají velkou pastvinu s přístřeškem a přes den je nevidím/neslyším se hádat ani honit.
Než si na sebe zvyknou, ke krmení je uvazujte každého někde jinde.
Jde přece o to, aby byli oba nažraní a to v klidu. Jinak si zaděláváte na problémy.
Valach bude buď nedožraný nebo začne hltat (kolika, vředy) a kobyla přežraná, zbytečně.
Určitě se v ohradě domluví, ale to žraní zatím hlídejte. Po čase vyzkoušet, zda se to zlepšilo.
Zaneta2

XXX.XXX.162.36
Tak, přesně jak psáno, uvázat, ideálně tak, aby na sebe viděli, ale nemohli na sebe, nebo udělat malou ohrádku v ohradě třeba z ohradníku a jednoho z koní zavírat na žrádlo tam. Jde i o to, aby se kůň nejen nažral, ale i v klidu...
To iste robi pri zrani jadra moja kobyla valachovi, dostava menej tak to ma rychlo zjedene, akurat ho nekopala len sklopila usi a valach hned odisiel. Seno zeru spolu z jedneho krmitka, tam problem neni. Misky s jedlom davam odkedy ich mam stale na to iste miesto, najprv polozim kobyle a valachovi dalej od nej. Pri krmeni ich z dialky sledujem a ked ide kobyla ku valachovi upozornim ju hlasom, vie ze to nema robit a ide ku senu. Po roku uz ide automaticky jak dozere jadro ku senu, a valacha necha vklude dojest ale stale ich sledujem, keby nahodou zabudla