Kobyla útočí u žrádla na valacha - mám možnost to změnit?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

mokla

5.9.2016 20:45
mokla

XXX.XXX.217.7

Ahoj, je možné dva koně - klisna a valach, jsou spolu ted asi týden - dovest k tomu, aby klisna, když dožere svoje (má v kyblíku stejně, ale je rychlá) nevyjela po valachovi - nejdřív šla jakoby nic k němu, pak se otočila a dost tvrdě ho nakopala? ted ji valach uhýbá, jen naznačí.
já ji od takto ukořistěného žrádla odehnala a nechala dožrat valacha. odeženu ji vždy, když na něj jde se zlou (přiloží uši, tak luskám prsty a odvedu ji zpět). docela to pomáhá, ale dneska zase byla zlejší (jen naznačila), rozčílila mě, zařvala jsem na ni a žrádlo uklidila.
obávám se, zda to nedělám špatně, zda to vůbec může mít efekt a zda je vůbec dobré se do toho plést. mám to nechat osudu, ať se rovnají podle sebe?
jde o to, že na zimu budou mít omezenější prostor a já doufala, že budou moc být spolu. proto jsem chtěla, aby spolu vycházeli.
klisna mě respektuje a je jinak hodná, spolehlivá. nejsem skoupá na pochvalu a pohlazení, nechci si nějak pokazit pozici a chci pro ni zůstat dobrým a spolehlivým vůdcem.
děkuji za rady.

mokla

5.9.2016 20:46
mokla

XXX.XXX.217.7

Jinak koně se předem neznali a pro mě jsou také oba noví. mají velkou pastvinu s přístřeškem a přes den je nevidím/neslyším se hádat ani honit.

5.9.2016 21:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

Než si na sebe zvyknou, ke krmení je uvazujte každého někde jinde.
Jde přece o to, aby byli oba nažraní a to v klidu. Jinak si zaděláváte na problémy.
Valach bude buď nedožraný nebo začne hltat (kolika, vředy) a kobyla přežraná, zbytečně.
Určitě se v ohradě domluví, ale to žraní zatím hlídejte. Po čase vyzkoušet, zda se to zlepšilo.

Zaneta2

5.9.2016 22:46
Zaneta2

XXX.XXX.162.36

Tak, přesně jak psáno, uvázat, ideálně tak, aby na sebe viděli, ale nemohli na sebe, nebo udělat malou ohrádku v ohradě třeba z ohradníku a jednoho z koní zavírat na žrádlo tam. Jde i o to, aby se kůň nejen nažral, ale i v klidu...

6.9.2016 08:02
xTimix

XXX.XXX.208.233

To iste robi pri zrani jadra moja kobyla valachovi, dostava menej tak to ma rychlo zjedene, akurat ho nekopala len sklopila usi a valach hned odisiel. Seno zeru spolu z jedneho krmitka, tam problem neni. Misky s jedlom davam odkedy ich mam stale na to iste miesto, najprv polozim kobyle a valachovi dalej od nej. Pri krmeni ich z dialky sledujem a ked ide kobyla ku valachovi upozornim ju hlasom, vie ze to nema robit a ide ku senu. Po roku uz ide automaticky jak dozere jadro ku senu, a valacha necha vklude dojest ale stale ich sledujem, keby nahodou zabudla

Přidejte reakci

Přidat smajlík