KR.1

XXX.XXX.18.124
Chtěl bych se zeptat, jak postupovat při učení zvedání nohou mladého 8 m.hřebečka.Přední nohy jakš takš zvládá, ale má problém s rovnováhou když mu tu nohu zvednu musím se o něho zapřít aby nepadal, je to správně?zadní nohu když mu zvednu, tak se snaží ji co nejrychleji dát zpátky na zem.Hřebeček je strašně hodný a učenlivý, ale na nohy se mi zdá tvrdohlavý, trénuji každy den ráno a večer tak 10 minut u kýble šrotu.za jak dlouho by měly být vidět pokroky ?nechci ho do toho nutit.Děkuji moc
KR.1
napsal(a):
Chtěl bych se zeptat, jak postupovat při učení zvedání nohou mladého 8 m.hřebečka.Přední nohy jakš takš zvládá, ale má problém s rovnováhou když mu tu nohu zvednu musím se o něho zapřít aby nepadal, je to správně?zadní nohu když mu zvednu, tak se snaží ji co nejrychleji dát zpátky na zem.Hřebeček je strašně hodný a učenlivý, ale na nohy se mi zdá tvrdohlavý, trénuji každy den ráno a večer tak 10 minut u kýble šrotu.za jak dlouho by měly být vidět pokroky ?nechci ho do toho nutit.Děkuji moc
Proč cvičit denně a 10 minut a proč kýbl šrotu 8 měsíčnímu hříbákovi?Bych cvičila tak 2x do týdne a nezvedat úplně nahoru, ale přizvednout na špic, nechat chvíli a pak vrátit zpátky.Kůň hledá stabilitu, někteří s tím mají problémy i v dospělosti udržet dlouho zvednutou nohu.Je to hříbě, nechat v klidu, není kam pospíchat.Zapíráte se o něj, aby nepadal?Přijde mi to jako dotaz holčičky, co se nudí u pc
KR.1

XXX.XXX.18.124
Protože, to tady už bylo popisováno, že by se měl člověk zapřít o něho aby nepadal, a šrot mi byl doporučen několika lidma, jedna se o tažné plemeno, tak prý aby dobře rostl.
KR.1
napsal(a):
Protože, to tady už bylo popisováno, že by se měl člověk zapřít o něho aby nepadal, a šrot mi byl doporučen několika lidma, jedna se o tažné plemeno, tak prý aby dobře rostl.
Ten kůň si má najít stabilitu, ne sloup, o kterej se chvíli bude opírat a pak na něj padne - bože to jsou zas nápady zapřít se o něj, aby nepadal-
Gitule, nebuď tak tvrdá...třeba fakt jen neví a hledá radu u okolí a obecná rada bejvá nanic...
KR.1: Já myslím - netrénuj. Nedělej z toho drama.
Dělej to co chvíli, a tak nějak mimochodem. Vezmi pucování a čisti ho, přitom mu občas přizvedni nohu a pusť ji dřív, než se začne cukat. A zase pucuj, zvedni přední nohu, přejdi k zadní a přiznedni ji, poklepej háčkem na chodidlo, pusť, a zas hlaď kartáčem... Dej mu tím znát, že o nic nejde, nic se neděje. Nic nehroť, pěkně postupně, po chviličkách, v úplném klidu, spíš s pochvalou. Povídej mu, tiše zpívej. Prostě normálka, pohoda, ne? Podrbej nad ocasem, na kohoutku, ve hřívě... chvilku pucuj srst, a pak zas přizvedni nohu a hned se vrať k srsti...
Hlaď ho po nohách, aniž bys je chtěl zvednout. Když se cukne, plynule přejdi na jinou část těla a nech ho, ať si to srovná v hlavě.
(Manipulace pomocí kýble s čímkoli není úplně nejlepší nápad, do budoucna...).
Uživatel s deaktivovaným účtem

KR.1
napsal(a):
No popravde, ak by mi kôň padal pri každom dvihnutí nohy, asi by ma to dosť znepokojovalo. Obvykle kone nemajú problém maťjednu nohu vo vzduchu a jednu zadnú aj povoliť, takže neviem.
Na toho koňa si ty sama? Žiadny skúsený dospelý?
KR.1

XXX.XXX.18.124
Máme farmu 40 kusů hovězího, ovce, ale s konmi ta skušenost je menší.jen píšu co se tady v diskuzích radilo, nic víc.

Takže 8mesačný žrebec je sám? To nemusí robiť dobrotu do budúcnosti, zvlášt, keď píliš skúseností nemáte...
Skúste pouvažovať nad tým, že by ste koňa dali niekde ustajniť, do spoločnosti ďalších mladých koní, ideálne rovnakého pohlavia, aby z neho nevyrástol asociál.
KR.1

XXX.XXX.18.124
Je s ovcema ty mu dělají společnost, je zvyklý od mala.

KR.1
napsal(a):
Je s ovcema ty mu dělají společnost, je zvyklý od mala.
Ovce jsou jakž takž společnost pro starého valacha, ale ne pro hříbě, které potřebuje vychovat stádem koní.
KR.1

XXX.XXX.18.124
Známý, ktarý dělá v lese taky dovezl před 5 lety hříbě domů k ovcí a je z něho klidné zvíře.a žádného jiného koně neměl.

Kôň je stádové zviera, potrebuje spoločnosť rovnakého živočíšneho druhu. Známy mal možno šťaštie, možno má viac skúseností... ale mladý žrebec v rukách neskúsených ľudí je časovaná bomba. Spoločnosť ďalších koní vám môže do budúcna ušetriť kopu problémov.
Ale keďže máte toho známeho, čo pracuje v lese, poproste ho, nech vám ukáže, ako sa kôň učí dvíhať nohy. Bez toho, aby sa musel kôň niekde opierať, alebo aby padal.
KR.1
napsal(a):
Známý, ktarý dělá v lese taky dovezl před 5 lety hříbě domů k ovcí a je z něho klidné zvíře.a žádného jiného koně neměl.
Klidný je, protože to chlaďasové bývají v 98 procentech, ale tohle je týrání, kůň je stádové zvíře, které strádá psychicky.Řeči typu-samota mu nevadí je blbost.Až kolem ohrady projde klisna v říji, tak bych se bála, že půjde přes vše ten hřebeček.Měl by vyrůstat s vrstevníky.Ne ho drilovat několikrát denně na zvedání nohou.
V prvni rade uz to mel zvedat davno. V 8 mesicich uz by mel mit nejedno strouhani zasebou.
Zadavatelka se pta co s nohama ne jak ma chovat. Delate tu z toho zbytecne drama. Vetsina lidi chova jednoho kone kdyz nemaji lany a nebo velkou jezdeckou staj. Tak ji uksmenujte ze ma jen jednoho kone. Kazdy nejakbzacal proboha.
KR.1

XXX.XXX.18.124
Souhlasím, ale předchozí majitel zvedání nohou nedělal.
No tak jak vam radi nademnou. Zkouset zvedat ale hlavni je pustit nez ji kun vytrhne sam. To se pak blbe odnaucuje. Poklepavat hackem a zas polozit. At vidi ze to nic neni. Nase hribata to zvladli cca za tyden. Samy stoji zadne padani. Jsou jim 4 mesice. Ten vas je o pulku starsi. Taky se udrzi zadne podpirani.
Jakože tahle klidní? V Lysé to byli právě chladnokrevní hřebci, kteří dělali suverénně největší bordel. Nikdo ji nechce kamenovat, každý svého štěstí strůjce. Jen brát si za vzor chlapa s 1 chlaďasem a ovcí není zrovna úplně ideální (a znám i případ, kdy tohle "přátelství" ovci stálo život). A ano, lidé mají koně doma o samotě, ale kolik takových je, pár procent? A kolik z nich má doma hřebce? (btw mám takového souseda, kůň k ničemu, jen mu běhá po zahradě mezi ovcema a kravama, které ho stejně nezajímají, z mých koní je naprosto v pasti - ti ho v podstatě ignorují, protože mají svoje stádo a kamarády - a já se jen děsím toho, aby mu jedno krásného dne to hovádko testosteronu nezdrhlo).
KR.1
napsal(a):
My jsme měli před 2 roky stejný problém s hřebečkem ČT. Kopytář nám vysvětlil, že mladí hřebci si při hraní snaží štípat do zadní šlachy na předních nohách a tomu se brání kleknutím - je to instinkt a někdy to mají tak hodně zafixované, že si raději kleknou, než aby ty přední nohy zvedli člověku.
To, co popisujete může být tahle reakce. Nám pomohla trpělivost, nožky zvedat s opatrně a s klidem a ze začátku jen na chviličku a na pár cm od země, pokládat až když hřebeček stál v klidu. Zvedat nožky raději na trávě nebo na písku, aby si koník rychlým kleknutím nezranil karpy. Hladit v oblasti podkolení, aby si tam zvykl na doteky.
Já jsem se s touhle reakcí tenkrát setkala u poprvé a byla jsem dost vyděšená, že nemá nohy v pořádku, protože se neudrží na 3 a padá... málem jsem na něj volala veta a chystala se na rtg a ultrazvuky a nemocné hříbátko... klekal si pokaždé když jsem mu zvedla nohu, ale při změně přístupu zvedal nožky během týdne bez klekání.
KR.1

XXX.XXX.18.124
Na to, že mu nikdo předtím nohy nezvedal tak mu mužu v pohodě šahat na nohy i přední mu celkem jdou, ale ty zadní s těma je problem, jak ji zvednu, chce ji dát okamžitě dolů.
gesida

XXX.XXX.112.18
KR.1
napsal(a):
Na to, že mu nikdo předtím nohy nezvedal tak mu mužu v pohodě šahat na nohy i přední mu celkem jdou, ale ty zadní s těma je problem, jak ji zvednu, chce ji dát okamžitě dolů.
Měla jsem podobný problém, stačí začít jen přizvedáním kopyta na špičku (ne do vzduchu, jen nohu překlopit dopředu, aby stálo kopýtko na špici), aby si zvykl nožku uvolnit a nestát na ní. brzo si zvykne, že úkolem je prostě jen nohu uvolnit. postupně pak můžete zvedat nohu směrem pod břicho a až to bude umět jako profík, tak budete nohu zvedat směrem dozadu, jak potřebujete kvůli čištění.
Přirozená reakce koně je zadní nohu zvednout pod břicho a nikoli tahat dozadu, jen pro případ, že to nevíte. V této poloze nejsnáze udrží rovnováhu. Hříbě učte nohu zvedat nejdřív přirozeně pod břicho a jen mu vyberte v této poloze z kopyt. Nikde se do něho neopírejte, akorát ho z té rovnováhy vyvedete. Až tohle bude zvládat, bude po tom prvním rychlém zvednutí pod břicho nohu uvolňovat do pozice vedle druhé nohy, na které stojí a teprve potom začněte tu nohu zlehka a pomalu tahat dozadu.
KR.1

XXX.XXX.18.124
Tak to je asi ta chyba, zadní nohu mu zvedáme vždy jen dozadu od těla, takže tu nohu dat jakoby nahoru k bříšku?největší problém, je ten že ony to nohy ma snad přibité k zemi, nechce je povolit.

A skúšal pracovať s koňom aj niekto, kto s koňmi skúsenosti má, alebo iba vy sami?
Pretože ja by som už za tým neudržaním rovnováhy videla nejaký problém zdravotného charakteru. A niekto skúsenejší by možno vedel posúdiť, či je to ešte v pohode. A hlavne by vám aj mohol ukázať, ako na to.
Zatiaľ môžete na YT pozrieť nejaké videá, možno uvidíte, čo robíte nesprávne.
https://youtu.be/dU9Z5GW0iqU.
napsal(a):
A skúšal pracovať s koňom aj niekto, kto s koňmi skúsenosti má, alebo iba vy sami?
Pretože ja by som už za tým neudržaním rovnováhy videla nejaký problém zdravotného charakteru. A niekto skúsenejší by možno vedel posúdiť, či je to ešte v pohode. A hlavne by vám aj mohol ukázať, ako na to.
Zatiaľ môžete na YT pozrieť nejaké videá, možno uvidíte, čo robíte nesprávne.
https://youtu.be/dU9Z5GW0iqU.
Tak zrovna to video mi nepřijde skrz učení zvedání zadních nohou dobré, protože ta paní viditelně překonává odpor koně k natažení nohy dozadu a to je při učení koně, co to nezvládá, prostě špatně...
Z kopyt mu vyberete i v té poloze pod břichem, víc po něm nechtějte, zatím. Skrz zvedání nohy jsou určité fígle, jak toho dosáhnout více méně u jakéhokoli koně a relativně bez námahy, ale nezkušený člověk to může podělat i na furt. Chce to cit.
KR.1

XXX.XXX.18.124
A za jak dlouho by měly být vidět pokroky?asi je to u každého koníka jiné že?
gesida

XXX.XXX.112.18
KR.1
napsal(a):
A za jak dlouho by měly být vidět pokroky?asi je to u každého koníka jiné že?
Já bych mu zkoušela nohu nejprve uvolnit - resp.počkat, až on ji uvolní - přiložit jemně ruku směrem zevnitř, říct nějaký vždy stejný povel (slovo) a jemně zatlačit směrem ke mně (tedy směrem k hlavě koně) a čekat, až si přešlápne, uvolní nohu, už to je pokrok. v tom okamžiku bych povolila a pochválila. zautomatizovat to s tím slovem a postupně nožku překlápět na špičku a zvedat pod bříško. první změny určitě uvidíte v řádu dní, nožka se lehce nazdvedne, překlopí se na špičku a tak, ale výsledky bych čekala až v řádu týdne a více.
KR.1

XXX.XXX.18.124
Dneska jsme to skoušeli a je to uplně o něčem jinem, on už i sám tu nohu dal pod břicho, jen když jsme šahli na nohu 6-7 sekund ji měl ve vzduchu.