Hezký večer, mám na vás dotaz. Převezla jsem si před 3 dny svoje koně z komerčního ustájení k sobě domů. Mají zde vše na co byli zvyklí tam. Přístřešek, seno v seníku apod. Ale jsou oba hrozně vyjukani. Sena si ani nevšimli, od včera u nás prší a oni stojí venku a nejdou se schovat do přístřešku, přitom v dřívějším ustájení tam byli klidně půl dne. Myslíte že se to srovná nebo se jim tu něco nelibi. Už jsem z nich nešťastná :(.
Buu

XXX.XXX.145.208
3 dny vůbec nejedli? To určitě nee. Já si taky koně na jaře převážela domů, akorát jednoho jsem měla už 8let a druhého jsem kupovala. Taky byli vyjukaní, cesta vozíkem, změna přostředí, do toho psi, noví lidé.. A ani oni dva se neznali. Chce to čas, uvidíte, že to bude lepší. Ted jsou oba moc spokojení, ikdyž ze začátku ten nový, šikanoval¨ toho, co mám déle. Taky jsem z toho byla neštastna, každý den nový kousanec nebo kopanec. A ten můj blboun se ani nebránil nic. Měla jsem jsem šílený strach at ho třeba nekopne nějak blbě a neudělá mu něco vážnějšího. Ale když jsem je rozdělila ve výběhu zvlášt, mohli se posr*t :D No a už to je +- půl roku a pěkně se srovnali. Novej už taky dostal pár kousanců a kopanců a je klid. Oba pěkně nabrali a jde vidět, že jsou spokojení. Bude to v pohodě, uvidíte, jen to chce opravdu čas :).
luuu

XXX.XXX.145.208
Tak to je v pohodě, opravdu si potřebují zvyknout. Jestli máte trávu, tak je normální, že raději jdou na trávu než na seno. Mě už se v tomto počasí výběhy pomalu mění na bahenní lázně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Aja34
napsal(a):
Jedli, pasou se celý den a večeři normálně sežerou, akorát to seno je nezajímá. Tak snad se srovnání. Zrovna jsem je přivezla do nejhoršího počasí, to jim taky asi neprodává :(.
Nemôže byť problém v sene?
edwina

XXX.XXX.40.41
Aja34
napsal(a):
Nevím jaký, seno je krasně voňavé, kvalitní, žádná plíseň apod. Seno mě zas až tak netrápí, mají dostatek trávy a ještě je přikrmuji, spíš mě zaráží že se nejdou schovat před deštěm a stoji klidně celou noc vedle přístřešku, ale dovnitř se neschovají...
Protože se přístřešku prozatím bojí. Nebojte, přejde je to. Zvyknou si. Můžete je v přístřešku třeba krmit jádrem, zavést je tam na ohlávce, ukázat jim, co tam je, dát jim tam solný liz apod. Dokud jsou vyjukaní z nového prostředí, chtějí být na místě, odkud mají rozhled po okolí, což asi přístřešek nebude. Zvlášť pokud byli dříve zvyklí na velké stádo, které poskytuje víc bezpečí, a teď jsou třeba jen 2, což klade větší nároky na střežení. U nás to tak vypadá vždycky, když přestěhujeme koně do nového prostředí. Za 2 týdny nebude co řešit.
Luuu

XXX.XXX.230.173
A zkousela jste tam jit i vy s nimi? Vzit je treba na vazak, po jednom a jakoby jim to tam ukazat? A dejte jim treba i pamlsky jak vlezou. Mozna maji obavy, mi taky nejdriv do stodoly nechteli vlezt, ale jak jsem je tam zavedla, tak v pohode. Nejdriv koukali vsude po cele stodole a za nekolik dni uz v pohode. Ale sami, by tam urcite nevlezli.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Možno sa necítia v prístrešku bezpečne, možno ste zvolili nesprávnu svetovú stranu, ktovie.
Teraz sme koňom sprístupnili provizórne výbeh, do ktorého budeme sťahovať iné kone. Milujú ten nový prístrešok, nemali tam ani slamu, ani seno, ale nechdeli odtiaľ vyliezť. A ich povôdný, so senom a slamou bol prázdny. A je to zvláštne, lebo ten nový je chrbtom ju stajni, aj chrbtom ku ostatným koňom, čiže zvyšné nevidia, ale aj tak sa im tam fakt páči.
Takže jediné riešenie je dávať im tam jadro, aby si to spájali s niečím príjemným. A možno, keď začne byť ozaj zima, vezmú ho na milosť.