Snorlax

XXX.XXX.205.245
Zdravím.
Začínám práci v kruhovce, nějakou dobu už spolu pracujeme, ale pořád mi nejde jedna věc. Jak koně přimět a naučit, aby se při změně směru otáčel hlavou ke mě? Tedy směrem dovnitř a nikoli venkem?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Najdi si na ECH seriál od Karola Hollého "Výcvik mladého koňa pre rekreačné účely" - mimo spousty a spousty dalších věcí, je tam popsáno také toto.
Mmch pro mě naprosto úžasný seriál.
Cvičení si rozfázuj - tedy zastavíš koně na kruhu a ustoupíš dozadu - to by mělo koně podpořit v tom, aby se otočil na tebe popř. popošel pár kroků směrem k tobě, pak působením na plec koně žádáš o ustoupení na druhou stranu a pak teprve vyslání na kruh. Ze začátku chval jednotlivé fáze, až je bude zvládat, zvyšuj náročnost - tedy celé cvičení spojit dohromady a zkoušet to i v klusu a cvalu.
Koně toto vůbec neučím a to z toho důvodu, aby si nezvykal se ke mě otáčet čelem a třeba toho nezačal při protivné náladě využívat. Takže otáčím tak, že dám povel k zastavení, dojdu k němu, dám pamlsek, provedu obrat kolem předku, čímž alespoň protahnu zadní nožky, vedu koně k tomu, aby si je pod tělem překřížil, a jdeme na druhou ruku.
Pokud lonžuji na uzdečce (třeba u vyvázaného koně) tak vlastně ani jinou možnost nemám, když musím přepojit lonžku do druhého kroužku. Na ohlávce či obnosku tohle samozřejmě odpadá.
Ukázka půl roku a rok stará, dneska teda zvládá chodit krásně i na malém kruhu a zařazujeme cval...ale ukecany u toho bude asi vždycky, skorohřebec jeden :D každopádně máme to jen na hraní, lonžovat nelonžuji vůbec a dopracováváme se k tomu bez kruhovky, víc mi to tak vyhovuje.
https://www.youtube.com/watch?v=UCi_Wgzy7YY&feature=youtu.be.