Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Klér14

1.11.2016 16:23
Klér14

XXX.XXX.202.213

Ahoj
Naskytla se mi příležitost koupit vynikajícího budoucího parťáka do sportu a k tomu velice levně. Ve stáji, kam dojíždím mám trenérku, která má známou a ta prodává koně.
Koni je 5 let má vynikající sportovní původ. Bohužel, jak mi bylo řečeno koník vyrostl až moc rychle a z toho začal různě padat atd... První cca 3 měsíce se bude chodit jen na procházky a vyjížďky, poté se začne pomalu lonžovat a pracovat na jízdárně. Jsem si vědoma tak 1-2 roky rekonvalescence. Tato koupě je pro mě veliká příležitost, je levný, stáj je od našeho domu 13 km (dostupnost i autobusem), a koník by se měl skvěle každý den od rána do 5 hodin odpoledne ve výběhu, jezdila bych k němu obden a pokud bych někam jela trenérka by se mi o koníka postarala. Myslíte, že koník bude mít po tomto rychlém růstu doživotní následky. Máte s tím někdo zkušenosti? Předem děkuju za odpověď.

1.11.2016 16:39
evcusik

XXX.XXX.150.9

Zdá se mi to čudné. A rozhodně vám tu nikdo nic konkrétního neřekne, když vůbec nevíte co koni, co konkrétně má za zdravotní problém.

Pokud bych si takového koně kupovala, rozhodne bych chtěla veterinární vyšetření, rentgeny a od veta nějakou prognózu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.11.2016 16:43

Již nikdy bych si nekoupila jakkoliv hendikepovaného koně. Ono se Vám to třeba teď zdá ok, ale věřte mi, že Vás to velmi brzy přestane bavit, stále se ohlížet na koníkovu indispozici (ať už je jakákoliv) a být tím omezována. Mluvím z vlastní zkušenosti. Koní a ještě k tomu zdravých je všude dost.

1.11.2016 16:48
evcusik

XXX.XXX.150.9

A i levných :).

Kondorus

1.11.2016 16:50
Kondorus

XXX.XXX.2.216

Proc kupovat kone co ma uz ted nejak problem..zdravych je vsude dost a co kdy bude mit zdravotni problemy cely zivot...ono levne neznamena ze to je dobra koupe, naopak je divne ze si ho nenechaji nebo radne neprodaji, nebudte ten blbec co si ho koupi a pak bude nestastny...

Vlastni zkusenost...kun za levno do hobby sportu...dnes jen kun jako spolecnik i tech 20tis bylo moc ted uz to vim...poucte se.

1.11.2016 19:00
Íháček

XXX.XXX.129.255

Co to znamena ze zacal padat? Jeste jsem neslysela ze kdyz kun rychle naroste tak zacne padat. Urcite si nechte kone vysetrit vetem pred tim nez ho koupite a neverte tomu co vam prodavajici napovida.

1.11.2016 19:14

Snad je zadavatelka natolik chytrá, že se nenechá obalamutit trenérkou a majitelem koně a mezi tím přemluví rodiče, aby jí ho koupili, protože je tak pěkný, levný a nadějný...
Nemyslím to zle, ale vzhledem k tomu, že očividně koním moc nerozumíte, budete mít jistě tendence poslouchat, co Vám povídají lidi, kteří mají zájem na tom koně prodat. To je většinou ta nejhorší kombinace s vidinou vlastního koně - "abych ho už měla doma".

Zkuste se na chvíli zastavit, dvakrát se nadechnout a vydechnout, a kouknout se na to z té druhé stránky. Jak už tu padlo přede mnou - koní je všude mraky. Možná jsou krapet dražší, ale zas mohou být daleko zdravější - a to Vám vynahradí tu počáteční investici.
Na pětiletém, dorostlém, koni, by mělo být poměrně jasné, jaký je rozsah postižení z důvodu rychlého růstu. Jestli to došlo až do stavu, že padal, lze předpokládat, že poškození pohyb.aparátu by mohlo být velké... ale to je věštění z křišťálové koule. Kdoví, jak probíhal jeho vývin. Nejlíp Vám to řekne vet.
Součástí každé koupě by mělo být předkupní vyšetření veterinářem. Oslovte svoje známé, nebo se popíděte tady, po nějakém veterináři, který běžně do této stáje nejezdí, aby byl nestranný. A zaplaťte si vyšetření toho koně. Předpokládám, že majitel nebude mít zájem hradit vyšetření, když tuší, že je to průšvih a koně se snaží na velmi levno prodat. Nebude to stát majlant a je to v této fázi rozhodování "k nezaplacení".

1.11.2016 20:09
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Klér14 napsal(a):
Ahoj
Naskytla se mi příležitost koupit vynikajícího budoucího parťáka do sportu a k tomu velice levně. Ve stáji, kam dojíždím mám trenérku, která má známou a ta prodává koně.
Koni je 5 let má vynikající sportovní původ. Bohužel, jak mi bylo řečeno koník vyrostl až moc rychle a z toho začal různě padat atd... První cca 3 měsíce se bude chodit jen na procházky a vyjížďky, poté se začne pomalu lonžovat a pracovat na jízdárně. Jsem si vědoma tak 1-2 roky rekonvalescence. Tato koupě je pro mě veliká příležitost, je levný, stáj je od našeho domu 13 km (dostupnost i autobusem), a koník by se měl skvěle každý den od rána do 5 hodin odpoledne ve výběhu, jezdila bych k němu obden a pokud bych někam jela trenérka by se mi o koníka postarala. Myslíte, že koník bude mít po tomto rychlém růstu doživotní následky. Máte s tím někdo zkušenosti? Předem děkuju za odpověď.

Upřímně-nikdy.Co Osteochondroza, která souvisí s rychlým růstem zvířete?Toto prostuduj a pak se rozhodni.Ten kůň je tak na couračky a bude to drahá sranda.http://www.dominika-svehlova.cz/nemoci17.php

2.11.2016 07:31
marketka

XXX.XXX.179.3

Co se týče konkretního 5 letého koně...Volala bych určitě vyšetření veterinářem, ale spíš bych se přiklonila k tomu se porozhlédnout v inzerci, po známých>Nevím, co s koněm zamýšlíte, píšete o sportu. Píšete, že bude mít tento koník 2 letou rekonvalesci.Předpokládám, že budete platit ustájení koně cca 4 tisíce měsíčně.Za dva roky to dělá 96 tisíc-jen ustájko a možná třeba ani nebudete mít jistotu, že koník do sportu bude, jestli to nakonec nebude luxusní koník na rekreačko.Být vámi, připlatím si za zdravého koně, těch 5 letých je plná inzerce. V zimě můžete už na soustředění a na jaře příprava na závody. Tak to vidím já...Takto budete 2 roky čekat a čekat.Jak řekla moje kamarádka.Nechci si dobrovolně přidělávat problémy..A jestli vám ho trenérka nutí, pak bych spíš dala na svoji intuici.Vy si ho budete platit, vy se o něj starat.Nepřidělávejte si starosti.Vím, o čem mluvím.
Můj partner se zamilovat do koně k prodeji, co měl problém. Ulevilo se mi, když ho z té stáje odvezli na prodej jinam.A to ještě den po odjezdu paní, co měla na starost prodej mi o něm básnila, že to je jen, kosmetická, vada.Přečetla jsem si o tom handicapu dost a vím, že neměla pravdu.Lidi prostě potřebujou jen prodat a slibují.Ale ta peněženka a starosti máte vy.Oni jen prodali a jsou vysmátí.Smlouva nesmlouva, o handicapu jste věděla, tak co?

2.11.2016 07:32
marketka

XXX.XXX.179.3

Když jsme si nechávali koně vyšetřit, dohodli jsme se s majitelkou, že vyšetření zaplatíme napůl.

2.11.2016 11:48
koně

XXX.XXX.205.252

Klér14 napsal(a):
Ahoj

Rozhodně není normální, aby koně jen tak padali.Ani mladí, ani staří.Ani velcí ani malí.
Obzvlášť, jestli plánujete sportovní kariéru, jděte od této koupě.
Může mít ataxii, nebo bůhví co jiného.Třeba vlivem špatného odchovu, chybné dosavadní práce, Prostě koupila byste si zajíce v pytli.
A ten dovětek k různě padá, "atd..." znamená co?
Původ u valacha je vám celkem k ničemu.Myslím, že příležitostí ke koupi je dost a lepších.
Ve stáji blízko vašeho domu si můžete nechat ustájit jakéhokoli jiného koně

2.11.2016 13:12
pupanec

XXX.XXX.244.137

Ani ne před rokem jsem koupila koně z dost závažnám zdravotním problémem..je to 6ti letý, narostlý valach.Dlouho jsem zvažovala, zda do toho půjdu, koník nebyl zrovna levný...nakonec nelituju, ale je to běh na dlouhou trať s vědomím, že do sportu nikdy nebude...

2.11.2016 13:32
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Klér14 napsal(a):
Ahoj

To že rýchlo vyrástol a začal rôzne padať nie je diagnóza (!) a ty vlastne vôbec nevieš čo mu je, no keď má už 5 rokov znamená to, že rast je už ukončený čiže nie je na mieste rozmýšľať nad tým, že sa niečo ešte spraví "samo." Rovnako nevieš či bol obsadnutý a problémy nie sú spôsobené skorým alebo nevhodným jazdením - teraz je pre ne najľahšie povedať že obsadnutý nebol.
Ak by si do toho išla bude to kúpa mačky vo vreci a hocijako sa na to pozerám tak pre teba v tom žiadnu výhodu nevidím dokonca ani keby ti ho rovno dali zadarmo.
Trocha mi to pripadá, že trénerka a jej známa hľadajú vhodnú "obeť" ktorej by koňa predali a zbavili sa ho. Nikto skúsený by totiž do toho asi nešiel..

petrušššš

2.11.2016 13:36
petrušššš

XXX.XXX.41.2

Parťák do sportu. Vynikající sportovní původ. Velmi levně.5ti letý. S "diagnózou", že různě padá.1-2 roky rekonvalescence.

Připadá to absurdní jenom mě, nebo jsem blázen?!

Řekla bych to asi takhle, pokud máte sportovní ambice, pak toto zvíře rozhodně nekupujte. Pokud je nemáte, hledáte parťáka na vyjížďky, pak nad tím možná uvažovat můžete, ale dost dobře si promyslete, co v případě, že by rekonvalescence nepomohla a ten Váš "parťák" nedej bůh "napadal" celoživotně.

Odpověď je na Vás.

2.11.2016 13:38
marketka

XXX.XXX.179.3

Mně taky přijde, že trenérka a její známá hledají, obět´,.

Kondorus

2.11.2016 15:10
Kondorus

XXX.XXX.2.216

Pokud mate dost financi a nevite co z penezma a chcete kone na ktereho se budete chodit koukat do boxu tak hura do toho

PS: pocitejte s tim, ze na klinice budete casteji nez doma.

2.11.2016 15:43
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

marketka napsal(a):
Mně taky přijde, že trenérka a její známá hledají, obět´,.

No taky to tak vidím a pokud se nemáte ráda a na peníze máte tiskárnu-neberte to jako útok-tak si ho kupte, ale opravdu si to rozmyslete.Proč by vám někdo prodával spešl koně za pár kaček a ještě se tvářil, že zaplatí vyšetření napůl, jako haur?Co když jsou domluvení s konkrétním veterinářem?Vážně bych si za ty prachy, co do nemocného zvířete budete určo sypat potom, koupila jiného zdravého koně, kterého si užijete a nedáte sto tisíc za to, že vám někde bude stát v boxe a budete se na něj chodit koukat a platit veterináře.V této době se nenechte zlanařit k takové pras.rně, aby vás někdo využil.Mějte sebe ráda.Jak jsem psala víše, nikdy bych do takové koupě nešla.Snad jste si prostudovala článek v mém odkazu nahoře.

2.11.2016 17:08

pupanec napsal(a):
Ani ne před rokem jsem koupila koně z dost závažnám zdravotním problémem..je to 6ti letý, narostlý valach.Dlouho jsem zvažovala, zda do toho půjdu, koník nebyl zrovna levný...nakonec nelituju, ale je to běh na dlouhou trať s vědomím, že do sportu nikdy nebude...

Keď ono to ale nemusí byť iba o tom, že nebude do športu. Kúpiť si koňa s potenciálnym zdravotným problémom v piatich rokoch môže pokojne znamenať, že sa nový majiteľ bude na koňa ďalšich 20rokov iba pozerať. A v zúfalstve, aby mu od bolesti uľavil bude do neho iba strkať peniaze, v rádovo tisíckach. Aký ma zmysel kupovať vedome takého koňa, ku ktorému zatiaľ ani nemá vzťah?
Pri čitaní mi ako prvá prišla na rozum ataxia, určite si dajte koňa prehliadnuť veterinárom. ideálne takým, ktorý koňa nikdy predtým nevidel a bude nezaujatý.

2.11.2016 17:52
pupanec

XXX.XXX.49.2

Tak můj valach nemá ataxii, nemá bolesti, při správném managmentu funguje jako plnohodnotný, rekreační kůn...ovšem za mnou jsou letité zkušenosti..jako začátečník bych do toho nešla.

ANNIE.54

2.11.2016 23:28
ANNIE.54

XXX.XXX.42.151

Ahoj, nemohu posoudit situaci, protože koně neznám, ani jsem ho neviděla, ale též se mi to zdá trošku pofidérní.
Sama si hledám též koně do sportu a za krásné peníze jsem našla teď jednoho v Polsku a nejen jednoho, je jich tam spousty, krásných, zdravých a vhodných do sportu za levnější peníze než u nás. Profi polského přepravce koní, který pravideně jezdí evropu mám již najitého, zatím jsem ho nekontaktovala o cenovou nabídku, protože bych se na koně nejdříve zajela podívat sama smajlík Ty ceny tam jsou dle toho, co hledáte.smajlík Když by nás bylo na přepravu Polsko-ČR víc, ušetřili bychom si vzájemně peníze smajlík V případě zájmu Vám tady nechám email: loolipoop@seznam.cz, klidně mi napište, co si představujete a já se Vám kouknu a pošlu odkazy smajlík Hezký večer.

Sofie45

3.11.2016 14:39
Sofie45

XXX.XXX.202.213

Jak rychle narost, tak to byl velký nápor na kosti a začal padat. Nebo tak něco. Budu se muset lépe informovat, ale bylo mi řečeno, že to tak do 2 let bude v pohodě pokud budu na něm správně jezdit. To znamená pár měsíců jen procházky, potom lonž a poté teprve nějaká práce na jízdárně.

3.11.2016 14:43
marketka

XXX.XXX.179.3

Holka, řečeno, že do 2 let...To vám řekla majitelka?Chce to vyšetřit, poradit se s odborníkem.Prosím vás, co za něj chtějí?

ANNIE.54

3.11.2016 15:56
ANNIE.54

XXX.XXX.42.151

Každý soukromník vždycky koně prodává z nějakého důvodu. Kdyby to bylo super zvíře do sportu, věřím, že i přes dobu rekonvalescence by si jej nechali a prodali buď později, až by byl fit a nebo vůbec.
Zjistěte si pravý důvod prodeje. Nechte koně vyšetřit veterinářem, ať ty ušetřené peníze za pořízení koně, pak právě po těch vetech nezaplatíte.
Ono taková návštěva veteriny pak může vyjít bez problému i na 50 tisíc, když kůň bude potřebovat akutní zákrok, případně si spočítejte kolik za rok zaplatíte za různé MSM, vitamíny na klouby, apod. Sama vím, že za kvalitní krmné doplňky, které jsou u takových koní poměrně nutností necháte tak 1000, - měsíčně minimálně. A kde je kování a další výdaje? Nemluvě o speciálních podkovách a podložkách pod podkovy, které by takový kůň mohl potřebovat a hned další 1000, - za měsíc min. vyletí oknem. Připočtete si třeba 3500 za ustájko a jste na 5500, - tisících měsíčně a samozřejmě tady máme další výdaje jako odčervení, nákup potřeb, apod. a jste na 6000 měsíčně.

Pamatujte, že nohy a kopyta jsou základ koně. Podívejte se na to z vyššího úhlu pohledu, spočítejte si, co do něj budete muset vrazit. Prvotní nadšení a naše často nelogické rozhodování při koupi koně, které kupujeme protože to intuitivně cítíme a prostě toho koně musíme mít teď hned, nemusí být nakonec to pravé a po čase, budete omezením, které Vám takový kůň přinese nešťastná a nedejbože, že se to za ty 2 roky nespraví, za ustájení a jiné výdaje do něj nakonec za ty 2 roky dáte přes 100tisíc, abyste zjistila, že ho budete muset levně prodat na lehkou rekreaci.
Opravdu si to promyslete. Dnes se dá sehnat zdravý koník do sportu okolo 50-60tisíc. Vybírejte pečlivě, bude to Váš kamarád na celý život.

3.11.2016 17:31
Íháček

XXX.XXX.129.255

Sofie45 napsal(a):
Jak rychle narost, tak to byl velký nápor na kosti a začal padat. Nebo tak něco. Budu se muset lépe informovat, ale bylo mi řečeno, že to tak do 2 let bude v pohodě pokud budu na něm správně jezdit. To znamená pár měsíců jen procházky, potom lonž a poté teprve nějaká práce na jízdárně.

Vetsi blbost sem v zivote neslysela. Do toho bych nesla ani nahodou a pokud teda moc chcete tak nechat dukladne vysetrit vetem a chtit vedet jasnou diagnozu a vyhlidky do budoucna. Aby ste pak nemela akorat problemy. Co kdyz za dva roky bude kun chromy? Vezmou si ho zpatky a proplati vam naklady nebo reknou ze je to vas problem? Pak co? Budete se s nima soudit nebo si nechate chromaka co pada? Dobre si to promyslete ale podle me je lepsi jeste nasetrit a koupit treba drazsiho ale zdravotne v poradku.

4.11.2016 11:03
marketka

XXX.XXX.179.3

Myslím si, že paní/slečně už zde většina poradila nejít do toho.Asi nemá smysl cokoliv vymlouvat.Zřejmě si každý musí nabít sám...

Přidejte reakci

Přidat smajlík