Pony na vodítku s velkým koněm?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Misa04

10.11.2016 10:58
Misa04

XXX.XXX.73.182

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda někdo berete na vyjížďku s velkým koněm sebou i druhého koně (v mém případě by to byl malý poníček). Slyšela jsem, že to tak lidé dělají, ale neumím si to úplně představit, aby to bylo bezpečné jak pro koně, tak pro mě, když bych na vodítku koně držela ze sedla. Byl by to ale nejsnažší způsob jak ponyho pořádně vyvětrat. Klidně s velkým jen v kroku, pony by musel neustále doklusávat. Zatím s nimi chodím ve dvou jen na vycházky, na každé ruce jednoho. Na kobylce jinak normálně jezdím, ponymu jsou 3 a zvyká si na terén ( s druhým koněm je absolutně v klidu, sám je bujarý.) Chtěla bych, aby měl ale opravdu dost pohybu, tahle myšlenka vzít ho sebou na vyjížďku se mi líbí, ale jak jsem psala, moc si to neumím představit. Děláte to tak někdo?

10.11.2016 11:38
ralema

XXX.XXX.249.241

Dobrý den
ano jezdím takhle pravidelně. Poník je na delším vodítku, ne lonž ta je moc dlouhá a překáží. Začínala jsem krokem aby si koně zvykly.Velký kůň je maximálně spolehlivý nikam neuskakuje a zběsile neprchá. Postupně až si koně zvykly jsem začala klusat a cválat. Pony mě vyškolil 2x jednou nám vyskočila do cesty srna, ponclík uskočil do strany a nedal se udržet aniž bych neopustila sedlo bylo to na louce, tak se proběhl. Nechal se bez problému chytit a pokračovali jsme dál. Podruhé prudší kopec velký kůň klusal a ponďa že si uleví, no skončilo to ukázkovým parakotoulem vzad. Poncla jsem držela na vodítku a velkej valach na mě čučel jako, že kde jsem :) Jezdím jen na loukách popř v lese, vzhlem k neukázněnosti řidičů kdy si klidně při předjíždění koní zatroubí na silnici raději nelezu. Jinak poník se takhle oprvdu dobře vypohybuje a udržuje ho to v štíhlé kondici. Občas má bujarou náladu a dokáže si po velkým koni i vyhodit.

Misa04

10.11.2016 11:59
Misa04

XXX.XXX.73.182

Ponyho máte tedy pouze na ohlávce + delší vodítko, které držíte v ruce? Neměla jste problém, že by se pony motal velkému pod nohy, zamotával vodítko? Bohužel, já se u nás silnicím úplně nevyhnu, na každou stranu než se dostanu na polní cesty, louky, lesy, musím přejít kus po silnici, ale koníci jsou díky tomu na provoz stopro zvyklí (i autobusy, traktory, kombajny atd..), na druhou stranu jsme malá ves, takže někdy taky nepotkáme nikoho. A většina těch lidí co tu jezdí nás zná a jsou ohleduplní.

10.11.2016 12:15
ralema

XXX.XXX.249.241

Ano ponyho na ohlávce, jako vodítko mám takové silnější parelliho vodítko s karabinou, nikdy se nestalo, že by se motal velkému pod nohy. Chodí buď vedle velkého nebo se táhne za ním a kouše ho do zadku :) Když má tendence zrychlit a dostat se před velkého koně stačí zatáhnout za vodítko a je naučený na zvýšený hlas, že dělá něco špatně. Hned se stáhne a poslušně cupitá vedle velkého.Je naučený chodit na obou stranách velkého koně, ale pro mě je lepší když chodí vlevo od velkého koně. Velkého řídím jednoruč pravou, v levé držím na vodítku ponďu.

10.11.2016 13:09
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Dakedy som takto nosievala žriebä, kým sa naučilo že má chodiť pekne vedľa nás bolo to celkom veselé, ale potom sa už dalo. Zvykla som vpredu na sedlo pripnúť karabínu (pozri prílohu kde) a vodítko cez ňu pretiahnuť a tak ho držať v ruke. Trocha to pomáhalo keď žriebä vyvádzalo aby ma tak ľahko nestrhlo zo sedla. Keď si už zvyklo v pohode sme aj klusali dokonca aj pomaly cválali, malé sa rýchlo naučilo na slovné povely myslím, že aj u ponyho to pôjde :).

10.11.2016 14:06
Grandina

XXX.XXX.2.30

Já takhle jezdím i se čtyřletou dcerou...vedu ji vedle sebe na poníkovi...Jezdíme zatím jen krokem a lehučko krátce poklusáváme, ale naprosto bez problémů. :).

10.11.2016 15:59
liva

XXX.XXX.32.59

Tento způsob venčení používám, když mám málo času a nezvládnu se dvoum koním věnovat individuálně.
Vedený má na hlavě parelku a kráčí vedle koně na kterém sedím tak, aby měl hlavu u jeho plece a nemohl ho předběhnout.
K vedení používám klasické měkké vodítko.
Je to celé z nouze ctnost, protože musím vybírat cestu dostatečně širokou a rovnou pro dva vedle sebe jdoucí koně a navíc při klusu vedený kůň občas stáčí hlavu a krk k vedoucímu koni, takže kluše ve stylu dovnitř plec a to se mi opravdu nelíbí.

10.11.2016 18:13
evcusik

XXX.XXX.150.9

katkaa1 napsal(a):
Dakedy som takto nosievala žriebä, kým sa naučilo že má chodiť pekne vedľa nás bolo to celkom veselé, ale potom sa už dalo. Zvykla som vpredu na sedlo pripnúť karabínu (pozri prílohu kde) a vodítko cez ňu pretiahnuť a tak ho držať v ruke. Trocha to pomáhalo keď žriebä vyvádzalo aby ma tak ľahko nestrhlo zo sedla. Keď si už zvyklo v pohode sme aj klusali dokonca aj pomaly cválali, malé sa rýchlo naučilo na slovné povely myslím, že aj u ponyho to pôjde :).

Můžu se zeptat, co jste měla jako vodítko? Obyčejná koňo-vodítka asi moc dobře tímhle očkem neprokluzují... :).

10.11.2016 19:39
koně

XXX.XXX.205.252

Misa04 napsal(a):
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda někdo berete na vyjížďku s velkým koněm sebou i druhého koně (v mém případě by to byl malý poníček). Slyšela jsem, že to tak lidé dělají, ale neumím si to úplně představit, aby to bylo bezpečné jak pro koně, tak pro mě, když bych na vodítku koně držela ze sedla. Byl by to ale nejsnažší způsob jak ponyho pořádně vyvětrat. Klidně s velkým jen v kroku, pony by musel neustále doklusávat. Zatím s nimi chodím ve dvou jen na vycházky, na každé ruce jednoho. Na kobylce jinak normálně jezdím, ponymu jsou 3 a zvyká si na terén ( s druhým koněm je absolutně v klidu, sám je bujarý.) Chtěla bych, aby měl ale opravdu dost pohybu, tahle myšlenka vzít ho sebou na vyjížďku se mi líbí, ale jak jsem psala, moc si to neumím představit. Děláte to tak někdo?

Když jsem dělala mladou ponici, pro děti, tak jsem jí takhle od cca dvou let brala.A kdysi jsme při koních venčívali obtloustlou shetlandici.
Hlavní je, aby byl kůň pod sedlem spolehlivý.A na poníka tolerantní.Jako nejdůležitější bych viděla, aby se poník naučil nikdy nepředbíhat, necpat se velkému pod přední nohy, ani se necourat vzadu.Aby vás vodítkem nestahoval.Já trvala ještě na tom, aby se ponice příliš nelepila mě k noze, abych si dítě neokopala.
Takže v kroku popracujete na ideální délce vodítka.Dopředu max. hlavou k pleci velkého koně, dozadu tak čumák ke slabině.Já měla výhodu westernové hrušky, takže mi přetahování odpadlo.Když měla ponice nějaký záchvat neposlušnosti, prostě zůstala viset, nebo byla tažena.V rukách bych ani jí neudržela.
Dalším předpokladem pro jiný ruch než krok jsou podobně tempoví koně.Naše welška byla schopna příjemně klusat s noričkou, ale příjemně cválat jen s hafloidem.Nebo hodně pobraným ČT.
Ponici jsem takhle brala cca rok, než jsem si byla jistá, že mi i s dítětem bude dodržovat, co jsem jí naučila. A byla velká spokojenost

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.11.2016 20:11
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jezdíme tak s děckem od cca 2 let (madla).
Jak už tu padlo, je třeba nejdřív trochu potrápit poně bez děcka, aby spolupracoval. Třeba já měla největší problém s tím, že když začal kálet, prostě vrostl do země. A já pak měla co dělat, abych to vyseděla a nevytáhl mě ze sedla (když jsem nechtěla pustit vodítko). Tak jsem musela začít nosit bezudidlo, aby se nestalo, že než postřehnu, že poník stojí, vyklopí mě dozádu do lehu a já zatáhnu za udidlo...
A navíc jsem začala jezdit s poníkem na uzdečce a funguje to líp. Ale jinak bych jí nepotřebovala. Poník nevymýšlí extra blbosti, většímu koni stíhá v pohodě (pravda, mají rozdíl tak 20 kohoutkových centimetrů, tak to není tak strašné).
Nejezdíme tedy ve všech chodech - děti jsou malé, ve cvalu se zatím moc neudrží. Takže jen klus a krok. Ale prudké terény nahoru dolů..
Jezdím s velkou (6 let) i malou (3 r) na madlech. Na sedlo je beru jen na lonž na place.

Katrmal

11.11.2016 12:00
Katrmal

XXX.XXX.225.193

Existuje staj, kde za penize svezou dite a aby nemuseli chodit pěšky jede vždy vodič na koni a dítě také na kone s tím že vodič drží v ruce vodítko a vede kone vedle sebe... já sama jsem tam bohužel dala dite a když jsem viděla jak to tam chodí, tak jsem v polovině vyjizdky vzala dite a nastane odešla... kone nevychovany.. nechápu jak spolu můžou chodit, když se na sebe sklebi a když se jeden kun pěkně, tak strhne dalsiho a rozebehnou se...a za dalsi to dite se nic nenauci, kdyz mu nikdo nerika co ma delat a jen ho vodictáhne za sebou..

Nevidím na tom ale nic zlého, pokud znáte své kone a tí kone jsou zvyklý za sebou chodit.. pak bych řekla ze k vše v pořádku..

11.11.2016 12:44
katkaa1

XXX.XXX.43.146

evcusik napsal(a):
Můžu se zeptat, co jste měla jako vodítko? Obyčejná koňo-vodítka asi moc dobře tímhle očkem neprokluzují... :).

Vodítko som mala normálne, písala som, že o to očko som pripla ešte obyčajnú karabínu a prevliekla vodítko cez ňu. Mne to dosť pomohlo, mohla som potom v podstate normálne držať oťaže dvomi rukami.

11.11.2016 15:30
Grandina

XXX.XXX.130.27

Katrmal napsal(a):
Existuje staj, kde za penize svezou dite a aby nemuseli chodit pěšky jede vždy vodič na koni a dítě také na kone s tím že vodič drží v ruce vodítko a vede kone vedle sebe... já sama jsem tam bohužel dala dite a když jsem viděla jak to tam chodí, tak jsem v polovině vyjizdky vzala dite a nastane odešla... kone nevychovany.. nechápu jak spolu můžou chodit, když se na sebe sklebi a když se jeden kun pěkně, tak strhne dalsiho a rozebehnou se...a za dalsi to dite se nic nenauci, kdyz mu nikdo nerika co ma delat a jen ho vodictáhne za sebou..

Nevidím na tom ale nic zlého, pokud znáte své kone a tí kone jsou zvyklý za sebou chodit.. pak bych řekla ze k vše v pořádku..

Tak nepředpokládám, že tam šlo o výcvikovou hodinu ale o povožení dítěte- tak co by se tam mělo to dítě naučit? To je úplně stejné jak vožení u kolotočů a pod... :)
Nicméně ano, je problém, když jde o koně, co se nemají rádi...Naše ponička nemá ráda přítelova koně- bojí se ho. Takže dbáme na to, aby chodil na druhé straně a v místech, kde si to můžeme dovolit, s nimi cíleně pracujeme...Poničku neustále opravuju, nesmí popobíhat, nesmí se na něj supit, prostě ho musí ignorovat. Momentálně jsme ve fázi, kdy do ní téměř najíždí, klidně i z klusu a ponička jen zpozorní a jde dál. Prostě si nemůžu dovolit riskovat, že mi někde s dcerkou začne skákat a podobné kraviny. A vcelku si myslím, že se to jednou vrátí i v chování v lotu a pod. Prostě NE znamená nepruď a šlapej jak máš... :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík