Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

wvw

14.11.2016 08:04
wvw

XXX.XXX.106.7

Potřebuji pořídit nové sedlo a to takové, aby pasovalo nejen koni, ale i jeho majiteli - muži. Já měřím 175cm, nejlépe mi pasuje posedlí asi 17,5, v nouzi se vejdu i do 17, v 18 už jsem trochu plavala... ale když jsem teď posadila muže do té 17,5, tak si dost stěžoval ohledně své výbavičky ;-)

Doteď jezdil na westernu a tam problém nebyl, ale western koni nesedí a ani se na něj kvůli vznosnějším chodům moc nehodí.

Dotyčný má nohy kratší než já, takže by se do té 17,5 měl vejít, ale nevím, jestli by si muži neměli pořizovat trochu větší posedlí, aby se tam vešli i se svým mužstvím. A nebo v tom není rozdíl a jen tam seděl blbě? Je víceméně začátečník, v anglickém sedle seděl prvně, tak se asi snadno mohlo stát, že se pochroumal vlivem špatného sedu a zrychlení/zpomalení koně.

Jsou tu nějací muži? Sdílejte prosím své zkušenosti a postřehy

14.11.2016 08:50
kapička

XXX.XXX.5.211

Mě jenom napadá, jestli sedlo nemá hlubší posedlí a pán neseděl lehce předkloněn jako většina začátečníků. V této etapě jezdeckého vývoje, jsem bývala vepředu odřená pravidelně i já žena, takže věřím, že pro chlapy to musí být extrémně nepříjemné. Jestli to je tím, tak by to mohlo vyřešit mělčí sedlo...

wvw

14.11.2016 10:16
wvw

XXX.XXX.238.108

Jedná se o klasické školní sedlo, posedlí tvrdší, polohluboké, řekla bych.

U některých sedel se mi taky stávalo, že jsem se trošku natloukla o přední rozsochu (např. u drezurek), u tohoto ne. Navíc kůň má příjemně ploché chody, jde snadno vysedět i v prodlouženém klusu.

Měla jsem ho na lonži a tak jsem se snažila ho rovnat, tendenci předklánět se měl. Seděl na koni chvilku, zaklusali jsme pár koleček, učila jsem ho vysedat a stehenní sed, takže žádné velké ježdění. Ale už byl asi potlučený z dne před tím, kdy jsem myslela, že půjdeme na krokovku, ale kůň, podemnou zcela klidný, s ním několikrát vzal čáru.

Proto potřebuju koupit sedlo na druhého koně, který je spolehlivý i pod začátečníkem, ale bez sedla ho na něj jaksi posadit nemůžu.

14.11.2016 12:32
koně

XXX.XXX.205.252

Když muži vyhovoval western, tak mu kupte jiný, zase western-To by asi bylo nejjednodušší řešení.
Anglie vyžaduje určitý sed, každá trošku jiný, prostě určitou štábní kulturu.A je li váš muž příležitostný spolujezdec a věčný začátečník bez ambicí, nechala bych ho v pohodě a na westernu.
Jestli koni nesluší a vám se nehodí, to jen věc jiná.
Můj muž začínal ve westernu a jezdil ve westernu, léta.Hned kdysi ze začátku mi řekl, že se v anglii necítí.Tak jsme to nelámali přes koleno.
Teď najednou chvíli zkoušel mého australáka a zničeho nic si zkusil a koupil turistické.To prý mu vyhovuje

wvw

14.11.2016 13:47
wvw

XXX.XXX.238.108

Na western musí mít kůň pohodlné chody a to tady ta kobyla nemá. Nebo minimálně pod sedlem to i pro mě, zkušeného jezdce, bylo náročné vysedět. Ne že by to nešlo, ale člověk si tu vyjížďku nemohl vklidu užít, když se furt soustředil a v podstatě fyzicky dřel na tom, aby to vyseděl.
Teď na ní jezdím bez sedla, jen na podduškách, a je to mnohem lepší, kobyla si mě krásně nese. Takže byť se pod sedlem dopocovala dobře, tak možná ji nesedělo od začátku, byla ztuhlejší v zádech a drncala.

Jenže majitel si ji nejspíš nezvládne uvést v tak pomalém klusu a vyklenutou jako já a tak mu bude nepohodlná s jakýmkoli sedlem v pracovním klusu. Tak proto bych raději anglii, vysedání je na vyjížďky nejpohodlnější. Navíc je to i o ceně, kvalitní western je dost investice a já těmhle sedlům nerozumím, nevěděla bych jak vybrat dobré. V anglických sedlech mam velký přehled.

Nanny

14.11.2016 16:33
Nanny

XXX.XXX.199.180

Vždyť i ve westernovém sedle může vysedat, ne?

14.11.2016 19:07
koně

XXX.XXX.205.252

wvw napsal(a):
Na western musí mít kůň pohodlné chody a to tady ta kobyla nemá. Nebo minimálně pod sedlem to i pro mě, zkušeného jezdce, bylo náročné vysedět. Ne že by to nešlo, ale člověk si tu vyjížďku nemohl vklidu užít, když se furt soustředil a v podstatě fyzicky dřel na tom, aby to vyseděl.
Teď na ní jezdím bez sedla, jen na podduškách, a je to mnohem lepší, kobyla si mě krásně nese. Takže byť se pod sedlem dopocovala dobře, tak možná ji nesedělo od začátku, byla ztuhlejší v zádech a drncala.

Jenže majitel si ji nejspíš nezvládne uvést v tak pomalém klusu a vyklenutou jako já a tak mu bude nepohodlná s jakýmkoli sedlem v pracovním klusu. Tak proto bych raději anglii, vysedání je na vyjížďky nejpohodlnější. Navíc je to i o ceně, kvalitní western je dost investice a já těmhle sedlům nerozumím, nevěděla bych jak vybrat dobré. V anglických sedlech mam velký přehled.

Ve westernu se normálně vysedá.
A majitel (váš nebo kobyly) tedy dosud seděl jen na westernu.A ten mu vyhovoval.
Vy jste usoudila, že pro něho bude lepší anglie.
Ale pro začátečníka je opravdu lepší western.Postaví se do třmenů, chytne hrušky a má pocit, že "jede"
Kobyla mohla být ztuhlejší, když na ní jezdil horší jezdec, nikoli ze sedla, Třeba.
Vy píšete, že jste zkušený jezdec, ale příležitostní spolujezdci a vycházkáři to opravdu mají jinak.Abyste si majitele neznechutila, když se vám natluče v anglii

wvw

14.11.2016 21:43
wvw

XXX.XXX.106.7

V tom westernu co měla moc vysedat nejde. Nebo teda jde, ale je to dost nepohodlné. Sedlo je v posedlí široké, nepustí člověku nohy k sobě, a navíc jsem se při každém vysednutí trošku praštila o podsadu hrušky. Je to má v podstatě první zkušenost s west. sedlem, tak nevím, jestli je to normální, nebo jen způsobeno tím, že je to šmejd. V anglickém Staru se mi taky sedělo šeredně.

Majiteli to westernové sedlo taky nevyhovovalo a je poměrně tvárný, nechá si poradit. I je docela rád, že ho beru na lonž a něco se naučí.
V té anglii si liboval, že se mu líbí kolenní opěrky. Ale samozřejmě pokud by ho to mělo bolet pořád, tak by ho to naštvalo. Ale nemyslím, si, že by to nešlo zvládnout bez bolesti, to by všichni jezdci mužského pohlaví museli být masochisti :D

Mně je teoreticky jedno, v čem sedím, užívám si to i teď bez sedla a kobyla stejně na parkury nikdy nebude, ale jak jsem psala, je to i o ceně a o tom, že vůbec nevím, jak poznat, zdali western sedí. Ten co měla vypadal, že ano, ale kobyla říkala něco jiného.

Škoda, že tu není žádný chlap, co by nám o tom mohl povyprávět

14.11.2016 21:50
a123

XXX.XXX.98.48

Jeden by tu byl smajlík
záleží na typu sedla. Z vlastní zkušenosti - nekupujte Daslo smajlík

wvw

14.11.2016 23:28
wvw

XXX.XXX.106.7

Daslo, Norton, Star ani Beauty nehrozí :D Jeden šmejd mi stačí. Western co měla byl uplně nový, když jsem do něj sedla prvně, byl ji asi úzký, ale během pár jízd si sednul, laminátová kostra je hodně "přizpůsobivá". Pár jízd možná sedělo, ale pak začala kobyla ve cvalu vyhazovat a zprotivněla. Na kohoutek ji nesedlo, ale podezřívám, že se kostra protlačila v místě upnutí podbřišníku nebo třenových zámků. Jsem zvyklá, že kvalitní sedla jde používat bez problémů i po 20ti letech a toto se zničilo za 3 měsíce ježdění 2x týdně !

A co jinak, a123, jak se ti sedí na koních? Bojí se i vyježděný chlapi hodně, že se potlučou? Mě kobyla při jednom vyhození málem posadila na hrušku, tak to i mě bolelo, ale jinak to ženská nemusí moc řešit.

15.11.2016 21:30
a123

XXX.XXX.191.254

Tak sedí se dobře. Jen to chce sedlo, co není vepředu tak brutálně zvedlé jako Daslo nebo Star smajlík Pak to chce taky sedět správně. Kdo sedí blbě, třeba se hodně předklání, sedí moc vepředu apod., je jen krok od vykastrování ;-).
Třeba osobně se nebojím vůbec, narazil jsem se prakticky jenom když kůň třeba zakopl, nebo si ve cvalu tak nějak blbě prohodil nohu či to to je za neočekávaný pohyb. To pak bolí hodně smajlík

wvw

15.11.2016 21:56
wvw

XXX.XXX.106.7

No, je fakt, že se mi asi před rokem samotné stalo, že kůň se něčeho leknul a s neskutečnou razancí se zastavil, v kroku, kdy jsem si jen tak uvolněně hověla... a viděla jsem všechny svaté, jak to s mými citlivými partiemi fláklo o přední rozsochu. Nechci vědět, co by to udělalo s mužem :D.

annabelline

19.11.2016 11:23
annabelline

XXX.XXX.209.12

- určitě jděte do westernu, staršího kvalitního, my jezdíme ve westernech na chodových čt normálně a prostě se vysedá nebo stojí ve třmenech...... pro začátečníka je western rozhodně lepší volba.. hlavně to ty chlapy v tom westernu nějak víc baví :D... ( každý chtěl být beztak kovboj když byl malý ;-).

wvw

19.11.2016 14:49
wvw

XXX.XXX.106.7

annabelline napsal(a):
- určitě jděte do westernu, staršího kvalitního, my jezdíme ve westernech na chodových čt normálně a prostě se vysedá nebo stojí ve třmenech...... pro začátečníka je western rozhodně lepší volba.. hlavně to ty chlapy v tom westernu nějak víc baví :D... ( každý chtěl být beztak kovboj když byl malý ;-).

Čemu říkáte starší, ale kvalitní? Vůbec se nevyznám ve značkách, nepoznám, jestli w.sedlo dobře sedí, o westernu nevím vůbec nic. Jen to, že ta sedla jsou znatelně dražší.

Navíc mi připadá, že sedla mají upínání na podbřišník hrozně vepředu, a když člověk bude respektovat, že by měla zůstat lopatka koně volná a mezi loket a podbřišník by se měla vejít dlaň, tak bude člověk kratšímu koni sedět pomalu až na bedrech

Přidejte reakci

Přidat smajlík