wvw

XXX.XXX.106.7
Dobrý den, je bezpečné, aby koně žrali seno přímo ze zabalených kulatých balíků? Jsou zabalené ne provázky, ale tenkou síťkou.
Ve stáji, kam docházím, to takhle funguje už roky, jen se pak po zimě vytahaj z hlíny zašlapané zbytky sítí. Mně to ale nepřipadá bezpečné, když vidím, jak si v té síti koně sami vyrobí díry a pak si z nich tahají seno, čekám, kdy to sežerou i s kusem sítě a dostanou koliku.
Jsem hysterický sýček nebo tam zatím jen měli velké štěstí?
wvw

XXX.XXX.106.7
Síť tam někde je, takže by to ani investice nebyla, jen prostě odpověď byla, že to takhle funguje už roky a nikdy se nic nestalo.
wvw
napsal(a):
Síť tam někde je, takže by to ani investice nebyla, jen prostě odpověď byla, že to takhle funguje už roky a nikdy se nic nestalo.
Lenost, hloupost, ignoranství.
Základní stavební materiál pro většinu špatností světa
Až se něco stane, kdo bude zodpovědný? Vytrvejte s požadavkem na síť. Popřípadě se před majiteli koní podivujte(hlavně nenápadně ) proč síť není, když je to dobrá a užitečná věc. Pomalu, postupně, žádné hozhořčené výkřiky, ale kapka za kapkou. Držím palce.
wvw
napsal(a):
Dobrý den, je bezpečné, aby koně žrali seno přímo ze zabalených kulatých balíků? Jsou zabalené ne provázky, ale tenkou síťkou.
Ve stáji, kam docházím, to takhle funguje už roky, jen se pak po zimě vytahaj z hlíny zašlapané zbytky sítí. Mně to ale nepřipadá bezpečné, když vidím, jak si v té síti koně sami vyrobí díry a pak si z nich tahají seno, čekám, kdy to sežerou i s kusem sítě a dostanou koliku.
Jsem hysterický sýček nebo tam zatím jen měli velké štěstí?
Já sítě rozhodně sundavám.Mám z toho stejný pocit, jako vy.
Ale spousty lidí je nechává a jejich koně žijí.
Zkusila jsem se na to zeptat veterináře.Ten soudil, že kůň, na rozdíl od krávy, si dá větší pozor co žere, takže silonová vlákna nějak dokáže oddělit od sena.Něco na tom asi bude.
Každopádně svým koním též sítě sundavá.
A v zemi zadupané bych je vůbec nenechala.Musí to být hnusné, a když se do toho motají nohama i protivné, až místy nebezpečné.
Jestli ustajovatel opravdu někde má koupenou síť na balík, co mu zkusit nabídnout, že jí pomůžete nasadit? Nebo nasadíte sami ještě s někým, kdo má obavy?Asi vám to z ceny neodečte, ale budete mít lepší pocit.
Už jsem několikrát(na bývalém ustájení) vytahovala koním z huby kousky sítě
Netvrdím, že je kůň žral schválně, prostě se připletly a kůň, na rozdíl od člověka, ty kousky nemá jak z huby vyndat. Nejsem vet, nevím, co kus sítě udělá v zažívacím traktu koně, ale je mi to protivné a je to zbytečné riskování.
wvw

XXX.XXX.106.7
Ustájení koně patří jen majiteli, ne mně, ale když ho poprosím, abychom to vyřešili, že mám o ně obavu, určitě se dohodneme. Šlo mi hlavně o posouzení, jak to riziko vidí jiní koňáci.
Koně mají tu držtičku šikovnou, ale podoba sena a tenkých plastových pásků mi připadá příliš vysoká, nad jejich rozlišovací možnosti, a je to možná spíš o náhodě. Známe to, stokrát se nic nestane a po sto první, špatná konstelace hvězd, sečte se víc drobných faktorů a průšvih je na světě.
chex
napsal(a):
No, naráz se do různých výběhů dává až dvacet balíků sena. Na to prostě majitel sítě kupovat nebude.
Jj, na pořízení koní peníze jsou, na to, aby byli v co nejlepším prostředí, to už ne.
Síť stojí 1500, - peněz, injekce proti kolice 1200, - + cesta pro veta.
Pan majitel zajímavě počítá.
Jasně, pokud není většina koní jeho, nemusí ho to trápit, nikdo nedokáže, že má kůň zažívací potíže ze sežrané síťky a majitel postiženého koně si veterináře zaplatí a jede se dál.
sisi58
napsal(a):
Jj, na pořízení koní peníze jsou, na to, aby byli v co nejlepším prostředí, to už ne.
Síť stojí 1500, - peněz, injekce proti kolice 1200, - + cesta pro veta.
Pan majitel zajímavě počítá.
Jasně, pokud není většina koní jeho, nemusí ho to trápit, nikdo nedokáže, že má kůň zažívací potíže ze sežrané síťky a majitel postiženého koně si veterináře zaplatí a jede se dál.
Zvlastni, koliky tu vubec nemivame, tuk tuk. A majitel ustajka zadne kone nema.
chex
napsal(a):
Zvlastni, koliky tu vubec nemivame, tuk tuk. A majitel ustajka zadne kone nema.
Tak ťukejte častěji
Tak to se nedivím, že je mu nějaká kolika u zadele, když nejsou koně jeho.
Z 50 koní musí mít pěkný příjem + dotace na pastviny. Hezké. Pro něj. Koukněte, ty sítě na balíky jsou fajn, máme to vyzkoušené a po nás to přebrali všichni v okolí. Je to bezpečnější, než síťky, koně žerou ze všech stran i z boku. Žerou po menších soustech ne na celou držku(bezva u pažravých koní) trvá jim to déle, víc se zabaví. A ze sítěk pak nemáte nA jaře bordel po celém krmišti. Představa, jak tahám desítky hnusných sítěk z bahna mě přijde nechutná
sisi58
napsal(a):
Tak ťukejte častěji
Tak to se nedivím, že je mu nějaká kolika u zadele, když nejsou koně jeho.
Z 50 koní musí mít pěkný příjem + dotace na pastviny. Hezké. Pro něj. Koukněte, ty sítě na balíky jsou fajn, máme to vyzkoušené a po nás to přebrali všichni v okolí. Je to bezpečnější, než síťky, koně žerou ze všech stran i z boku. Žerou po menších soustech ne na celou držku(bezva u pažravých koní) trvá jim to déle, víc se zabaví. A ze sítěk pak nemáte nA jaře bordel po celém krmišti. Představa, jak tahám desítky hnusných sítěk z bahna mě přijde nechutná
Tak je z bahna netahejte, já tam bahno nemám. koně žerou jen ze dvou stran, do sítě se nedobývají. A doteď se pasou na trávě, mají jí dost. A když se dají do sena, to už je sakra zima a pak je nebudu omezovat síťkou, aby žrali pomaleji. A vytahané seno denně pouklízím, takže žádný bordel kolem balíků taky nemám.
Nevím, jaké příjmy má majitel, není to moje věc, ale rozhodně má i vysoké náklady. Jen údržba těch kilometrů ohradníků, které skoro denně trhá zvěř, to není zadarmo, navážení balíků a vody taky ne, v podstatě celou zimu lítá kolem koní. A to není jeho hlavní činnost.
Každý dělá, jak umí a podle svých možností. Kdyby to lidem vadilo, koně tu mít nemusí. Já je tu mám deset let (a to několik) a nikdy jim nic nebylo. Kolikáři jsou hlavně z maštalí, co mám informace. A tam balíky v síti nebaští.
K.K.K

XXX.XXX.169.194
Paní sisi - navažovat jste začala ale vy
Také připojím mou zkušenost - máme několik desítek koní a balíky necháváme tak jak jsou. Oni se dokáží zabavit u těch balíků i bez sítěk . Nikdy se nic nestalo a síťku akorát přestřihneme když se vyžere polovina, a smotáme na kraj.
Koně jsou zde několik generací a nikdy se nic nestalo. Dle mého názoru jsou taková opatření (když už) spíše pro hříbata, případně pro mladé koně. :) Ale ani s nimi nebyl nikdy problém.
Samozřejmě to je věc každého a já jen přidávám svou zkušenost :).
K.K.K
napsal(a):
Paní sisi - navažovat jste začala ale vy
Také připojím mou zkušenost - máme několik desítek koní a balíky necháváme tak jak jsou. Oni se dokáží zabavit u těch balíků i bez sítěk . Nikdy se nic nestalo a síťku akorát přestřihneme když se vyžere polovina, a smotáme na kraj.
Koně jsou zde několik generací a nikdy se nic nestalo. Dle mého názoru jsou taková opatření (když už) spíše pro hříbata, případně pro mladé koně. :) Ale ani s nimi nebyl nikdy problém.
Samozřejmě to je věc každého a já jen přidávám svou zkušenost :).
Asi jsem viděla příliš mnoho nemocných koní, tak vidím bubáky všude.
Moc přeji všem koníkům, co baští přímo z balíků, ať se jim nic nestane.
sisi58
napsal(a):
Tak mi ještě vynadejte!
Napřed se ptáte a kdy vám odpovím, se vztekáte. Jsou to vaše koně, mě to může být fuk. Jdu dělat něco užitečnějšího, než přesvědčovat "nevěřícího Tomáše".
Já vám nenadávám, pokud to bylo na mne. Jen jsem vysvětlovala. A obhajovala - ale to vlastně vskutku nemám zapotřebí.
Pokud má zadavatelka s krmením balíků přímo se sítí mentální problém, nechť si tam nechá dát jinou síť (tu koně do bahna nezašlapou?). Nikdo jí nic nevnucuje přece.
Já tu v našich podmínkách odchovala 7 hříbat, jiní majitelé koní asi ještě více a ani ti mladí nikdy žádnou síťku nebaštili.
Doufám, že to tak bude i do budoucna.
chex
napsal(a):
Já vám nenadávám, pokud to bylo na mne. Jen jsem vysvětlovala. A obhajovala - ale to vlastně vskutku nemám zapotřebí.
Pokud má zadavatelka s krmením balíků přímo se sítí mentální problém, nechť si tam nechá dát jinou síť (tu koně do bahna nezašlapou?). Nikdo jí nic nevnucuje přece.
Já tu v našich podmínkách odchovala 7 hříbat, jiní majitelé koní asi ještě více a ani ti mladí nikdy žádnou síťku nebaštili.
Doufám, že to tak bude i do budoucna.
To já taky
Uznávám, že nejspíš z ekonomických důvodů jsou síťky nechávány, ale sítě s oky jsou podle mě bezpečnější, mohou žrát koně i z boku a koně nevyžírají díry, ve kterých mají strčené hlavy a hlavně nozdry. To je třeba pro dušné koně velmi škodlivé.To jsou mé zkušenosti, nikoli nějaká vyčtená pravidla.Asi jsem se do obhajoby příliš vložila, nikoli ovšem abych někoho poučovala, spíš hodně doporučuji.