mamutik

XXX.XXX.2.216
Premyslim zda timto hrebcem pripustit svoji plnasku.Zajimave ze poplatek j ejen 4tisice neni to podezrele.Nechci naletet.
mamutik

XXX.XXX.2.216
Dpororucte tedy nejakeho hrebce APH ktery garantuje strakate hribe?
aqh

XXX.XXX.50.26
Jestli by vám šlo jen o barvičku, stačí koukat po homozygotních hřebcích například JACKIE BUENO CHEROKEE nebo Ice Zeppelin. Oba jsou v (dle mého názoru) dobré cenové relaci.
Kleeer

XXX.XXX.224.31
Určitě nepřipouštět... hřebec přenáší nemoci.
aqh

XXX.XXX.50.26
Nepřenáší žádné nemoci, ale gen OLWS, to není nemoc...
APH

XXX.XXX.224.31
A co to teda je?
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37
Není to ten smrtící gen? Nese gen který pokud ho nese hříbě umře. Stačí i jeden rodič. U paintky kterou znám a která byla připuštěná Cremellem AQH se hříbě narodilo a do pár dní zemřelo. Hřebec to nenesl ale klisna ano. hřebec testován kobylka ne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ztracena,atlantida
napsal(a):
Není to ten smrtící gen? Nese gen který pokud ho nese hříbě umře. Stačí i jeden rodič. U paintky kterou znám a která byla připuštěná Cremellem AQH se hříbě narodilo a do pár dní zemřelo. Hřebec to nenesl ale klisna ano. hřebec testován kobylka ne.
Zjistěte si nejdříve přesné informace, než začnete psát tyto nepravdy.
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37
APH
napsal(a):
A co to teda je?
Syndrom smrtící bílé.
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37
napsal(a):
Zjistěte si nejdříve přesné informace, než začnete psát tyto nepravdy.
Omlouvám se připletla jsem tam něco jiného. Klisna byla hnědo-bílá strakatá
vím že hřebec to nenes. Klisna podle výsledku ano. Hříbě umřelo.
tohle je z netu.
Jak je to s nebezpečným smrtícím syndromem bílé?
Overo lethal white syndrom (OLWS) je genetická porucha, která se často vyskytuje u paintů v typu zbarvení overo (většinou frame overo – rámové overo) či tovero. Ne však každý paint v tomto typu zbarvení musí být nutně přenašečem tohoto genu.
A jak to vlastně vypadá? Novorozená hříbata na první pohled vypadají v pořádku, mají však růžovou kůži, bílou srst a modré oči – v celém těle totiž chybí pigment, melanin. Po několika hodinách se však začne projevovat nefunkčnost tlustého střeva – absence peristaltiky v poslední části, hříbě začne trpět velkými bolestmi, protože se nemůže vyprázdnit. Do 72 hodin uhyne, a pokud ho nenechá chovatel včas utratit, tak za strašných bolestí … Tato nemoc není léčitelná. Hříbě ji získá tak, že od obou rodičů (přenašečů syndromu OLWS) získá jednu alelu. Křížení dvou koní typu overo může být tedy riskantní, protože skoro ve 25 % případů hrozí riziko výskytu této genetické nemoci. Dnes je však možné nechat všechny painty na OLWS (nejen) testovat. Test se provádí ze vzorku hřívy. Tento test dnes provádí v České republice třeba Mendelova univerzita v Brně nebo je možné zaslat vzorky hřívy do Německa (laboratoř Biofocus) či přímo do USA – University of Davis, Kalifornie. Testy je zde možné udělat nejen na několik druhů genetických onemocnění (HYPP, OLWS, HERDA, GBED aj.), ale i na černý, červený či krémový gen, včetně třeba tobiano genu.
Každý solidní majitel plemenného paint hřebce vám sdělí, na co všechno byl jeho hřebec testován a jaké jsou výsledky těchto testů. U nás na Wanted Ranchi jsou všichni naši painti – plemenní hřebci i chovné klisny, testovaní. Majitelé klisen by měli vědět, že mají právo znát všechny skutečnosti týkající se vybraného plemeníka.

Ale není pravda, že nositel genu VŽDY umírá.

Teď už je to přesnější ;).
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37
napsal(a):
Teď už je to přesnější ;).
Uvádí se že vždy umírají za strašných bolestí. A odbornému šlánku věřím. U nás ve stáji se to stalo. Ale je zvláštní že hřebec byl testovaný a je čistý. Přesto to hříbě podědilo.
ztracena,atlantida
napsal(a):
Uvádí se že vždy umírají za strašných bolestí. A odbornému šlánku věřím. U nás ve stáji se to stalo. Ale je zvláštní že hřebec byl testovaný a je čistý. Přesto to hříbě podědilo.
V tom případě umřelo na něco jiného. Nebylo to OLWS, pokud byl jeden z rodičů testovaný jako negativní. Pouze pokud hříbě získá OLWS gen od každého rodiče, tudíž by bylo homozygotní OLWS, tak uhyne. Vhodné je testovat i jednobarevné paintky, i u nich se tento gen může skrývat, zvlášť pokud měly jednoho z rodičů frame overo zbarvení (nesoucího jeden gen OLWS).
aqh

XXX.XXX.50.26
Prosím Vás, ano je to smrtelný gen a ano hříbě umírá do 72 hodin v bolesti, ovšem přenese se to pouze na 1 hříbě z 1000. A jinak, kdyby to bylo tak příšerné, myslíte, že by byl uchovněn? Prosím, zjistěte si informace, než tady strašit lidi.
Ach bože, tady nikdo neumí číst. A nikdo neumí základy genetiky.
Rodiče postiženého hříbĕte musí být oba prenaseči tzn. každý musí mít jednu alelu tohoto genu! tím pádem postižené hříbĕ má zděděné obě tyto alely, je to homozygot pro tento gen.
Ale z odborných anglických článků jsem zjistila, že tenhle gen je nevyzpytatelný a i ze spojení jednoho přenašeče a jednoho zdravého(aph +a1/1) se může narodit hříbĕ, které bylo postižené.
Takže pokud chcete připustit zdravou kobylku přenašečem, stejně jdete do rizika.
To je ale otázka přežití hřibĕte, další je otázka proč rozmnožovat přenašeče.

Protože je IN mít strakatého (a nejlíp amerického) koně?

Spíš by mě zajímalo, proč jsou hřebci s potenciálem k přenášení nežádoucích neduhů uchovněni? Přeci než dostanou licenci, procházejí právě mj. genetickým testováním. Nebo ne? Přijde mi, že výběr v současné době je více než veliký, proto by neměl být problém vybírat jen ty opravdu nejkvalitnější kusy do chovu. Je sice pěkné, že vyzávodil xy pohárů, ale když nedává 100% zdravá hříbata, tak na co v tom chovu je?
napsal(a):
Spíš by mě zajímalo, proč jsou hřebci s potenciálem k přenášení nežádoucích neduhů uchovněni? Přeci než dostanou licenci, procházejí právě mj. genetickým testováním. Nebo ne? Přijde mi, že výběr v současné době je více než veliký, proto by neměl být problém vybírat jen ty opravdu nejkvalitnější kusy do chovu. Je sice pěkné, že vyzávodil xy pohárů, ale když nedává 100% zdravá hříbata, tak na co v tom chovu je?
Já to taky nechápu, při dnešním stavu počtu koní bych netestovala jen hřebce, ale i kobyly. Vždyť dneska se chove na kdejaké herce, hlavně že hřebec má původ a výkonnost do aleluja. Právě z kobyl přenašeček se rodí nejvíc bordelu, kdežto u hřebců je oheň na střeše kvůli jednomu byť bezvýznamnému genu.

Testování kobyl je dle mě taky nutnost. K čemu je mi hřebec s čistým panelem, když ho pustim na netestovanou klisnu.
Ono je to dáno tím, že chovají lidé, kteří o genetice nemají ani potuchy a pak se tady objevují takové perly.
Jak se teď koukám, tenhle Leo je taky pořádný paskvil: On je tovero, nic zvláštního, vlastní tobiano i overo gen. A protože má overo, tak může být přenašeč. Fajn... Ale kde sebral overo gen on sám mi není jasné, jeho otec je jednobarevný a matka JEN tobiano... Kde teda nabral to overo!?

Upřímně - o chovu, natožpak o genetice, nic nevím. Jen na to jdu selským rozumem.
Ale třeba u ovcí se to bere tak, že "alespoň ať ten samec za něco stojí, když kvalitu samic nikdo ohlídat nedokáže..." Je fakt, že po samci je xkrát víc potomků než po samici... ale je to slabý argument pro to, proč se víc a víc chová na nemocných kobylách, když už z nich nemůže být jiný užitek... Smutné. Ale systém nevypadá, že by se chystal s tím něco dělat... když není schopen ani ochránit týrané koně a flexibilně jim zajistit lepší život, těžko se bude zajímat o to, zda někdo plodí mizerná hříbata
Gondor

XXX.XXX.2.216
Vsichni chcebci co nejsou vybrani pro plemenitbu by se meli kastrovat a do chovu vybirat opravdu kvalitni jedince, skoda, ze neni snaha chovat na kvalitnich konich
Tady se vlastne ve vetsine pripadu jen mnozi
SMUTNE.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
Sk war leo jac je opravdu nositelem olws
ale ja za daleko horsi povazuji to, ze hribata po nem maji opravdu dost mizerny Charakter.
extra krizenci s plnokrevnymi klisnami - a to i v pripadech, ze se jedna o kvalitni plnokrevne klisny s velmi dobrym charakterem.
osobne jsem war leo jaca videla nekolikrat, a delal na mne dobry vyrovnany dojem, coz o jeho hribatech tvrdit nemohu.
a to nejen z plnokrevnych klisen, ale i ta z cistych paintek.
jednu dobu jsem to aktivne sledovala, protoze s nim kamardka chtela pripoustet.
ja osobne-pokud bych soudila podle hrebce - mozna bych i pripustila
ale pokud posoudim hrebce podle jeho potomku-rozhodne bych jej pripoustet nechtela.
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37
chex
napsal(a):
V tom případě umřelo na něco jiného. Nebylo to OLWS, pokud byl jeden z rodičů testovaný jako negativní. Pouze pokud hříbě získá OLWS gen od každého rodiče, tudíž by bylo homozygotní OLWS, tak uhyne. Vhodné je testovat i jednobarevné paintky, i u nich se tento gen může skrývat, zvlášť pokud měly jednoho z rodičů frame overo zbarvení (nesoucího jeden gen OLWS).
Hříbě se narodilo bílé bez pigmentu. Někde jsem četla že stačí i jeden rodič.
Znam po nem potomka. Ryzak s odznaky z plnokrevne matky. Neni flekaty jen odznakovy. V letnich mesicich ( kveten -zari, rijen dle teploty)
Jezdecky nevyuzitelny. Haze hlavou tak ze se na nem neda jezdit. Povahove docela blazen matka je velmi hodna a sikovna kobca v typu qh mlady se nevydaril.
aqh

XXX.XXX.50.26
Prosím, otázka zněla podle mě velmi jednoduše, a to jestli by jste připouštěli nebo ne. Opravdu mi připadá pod úroveň rozebírat charakter či zdravotní stav hřebce, kterého neznáte. A natož argumentovat s tím, že hříbě z PLNOKREVNÉ klisny nemá charakter díky hřebci, no pardon, ale toto je moc.
napsal(a):
Upřímně - o chovu, natožpak o genetice, nic nevím. Jen na to jdu selským rozumem.
Ale třeba u ovcí se to bere tak, že "alespoň ať ten samec za něco stojí, když kvalitu samic nikdo ohlídat nedokáže..." Je fakt, že po samci je xkrát víc potomků než po samici... ale je to slabý argument pro to, proč se víc a víc chová na nemocných kobylách, když už z nich nemůže být jiný užitek... Smutné. Ale systém nevypadá, že by se chystal s tím něco dělat... když není schopen ani ochránit týrané koně a flexibilně jim zajistit lepší život, těžko se bude zajímat o to, zda někdo plodí mizerná hříbata
Je tu jeden obrovský problém - kde je poptávka, tak tam pochopitelně vzkvétá i nabídka. Takže by si tohle hlavně měli uvědomit majitelé klisen, které velmi láká nízký poplatek za barevného "američana". A bohužel takových to pseudo plemeníků se u amerických plemen vyskytuje poměrně hodně.

aqh
napsal(a):
Prosím, otázka zněla podle mě velmi jednoduše, a to jestli by jste připouštěli nebo ne. Opravdu mi připadá pod úroveň rozebírat charakter či zdravotní stav hřebce, kterého neznáte. A natož argumentovat s tím, že hříbě z PLNOKREVNÉ klisny nemá charakter díky hřebci, no pardon, ale toto je moc.
Ja si práve naopak myslím, že je to veľmi prínosné a spomenuli sa tu informácie, ktoré by mohli zaujímať každého chovateľa, nielen qh.
Ako inak chcete hodnotiť plemenníka, než cez jeho potomstvo?
napsal(a):
Ja si práve naopak myslím, že je to veľmi prínosné a spomenuli sa tu informácie, ktoré by mohli zaujímať každého chovateľa, nielen qh.
Ako inak chcete hodnotiť plemenníka, než cez jeho potomstvo?
Presne tak. Kdyz je plnas plemenik a nema potomky na draze je konec. Podle ceho chcete vybirat plemenika nez podle potomku. Kvalitni rodokmen je super, sportovni vysledky take ale pptomci v neposledni rade.
K vasi otazce ja bych nepripoustela
Je spousta lepsich plemeniku v cr.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
Na neco poukazuje i to, jak se vyvijel pripousteci poplatek tohoto plemenika
z puvodnich 14 000..12000..a postupem casu...kde jsme ted?
sami jiste vite, ze ano
asi to o necem nasvedcuje
asi, kdyz by vse bylo OK... a ne spis k.o...tak by pripousteci poplatek neklesl na pouhe 4000, kdyz jini plemenici si stale drzi relativne vysokou cenu
mozna i toto neco naznacuje.
a rozhodne nepisi o hrebci, ktereho vubec neznam.
a tvrdim, ze hribata po nem jsou absolutni milacci do te doby, nez po nich chcete praci, podotykam, ze veku a vycvikovemu stupni primerenou.
ale urcite se daji vyhledat nejake kariery potomku po nem
kdyz jej ma kamaradka chtela pripoustet, byli jsme 2 roky po sobe na paint show
po tomto hrebci se tam vyskytoval pouze jeden jediny exemplar velmi nervniho charakteru.
to take o necem vypovida
chapu, ze ne vsichni maji soutezni, nebo sportovni ambice, ale na zaklade tohoto jsme zacali patrat po jeho dalsich potomcich a delat si usudky.
farfar

XXX.XXX.48.22
majkulka
napsal(a):
Je tu jeden obrovský problém - kde je poptávka, tak tam pochopitelně vzkvétá i nabídka. Takže by si tohle hlavně měli uvědomit majitelé klisen, které velmi láká nízký poplatek za barevného "američana". A bohužel takových to pseudo plemeníků se u amerických plemen vyskytuje poměrně hodně.
Rozhodování podle výše poplatku za připuštění mě třeba nepřestává udivovat...
jasně, že pokud jde o rozdíl jestli 50 nebo 5 tis. tak tam už se člověk zamyslí, ale jestli 12 nebo 5 tis... ne že by ten rozdíl nebyly peníze, které nic neznamenají... pro mne třeba 7tis je poměrně dost...
Ale když vezmu v úvahu, že vzniklý "produkt" mně budoucnu bude stát ještě mnohem, MNOHEM víc... jeho odchov, ustájení... zvlášť pokud to má být můj příští dlouholetý parťák, kde jen roční "provoz" naskáče na mnohonásobek... tak pak to fakt nechápu.
Pokud někdo vybírá jen podle výše přip. poplatku, tak je to podle mého prostě množitel, a k tomu no comment...
hanulinka
napsal(a):
Na neco poukazuje i to, jak se vyvijel pripousteci poplatek tohoto plemenika
z puvodnich 14 000..12000..a postupem casu...kde jsme ted?
sami jiste vite, ze ano
asi to o necem nasvedcuje
asi, kdyz by vse bylo OK... a ne spis k.o...tak by pripousteci poplatek neklesl na pouhe 4000, kdyz jini plemenici si stale drzi relativne vysokou cenu
mozna i toto neco naznacuje.
a rozhodne nepisi o hrebci, ktereho vubec neznam.
a tvrdim, ze hribata po nem jsou absolutni milacci do te doby, nez po nich chcete praci, podotykam, ze veku a vycvikovemu stupni primerenou.
ale urcite se daji vyhledat nejake kariery potomku po nem
kdyz jej ma kamaradka chtela pripoustet, byli jsme 2 roky po sobe na paint show
po tomto hrebci se tam vyskytoval pouze jeden jediny exemplar velmi nervniho charakteru.
to take o necem vypovida
chapu, ze ne vsichni maji soutezni, nebo sportovni ambice, ale na zaklade tohoto jsme zacali patrat po jeho dalsich potomcich a delat si usudky.
4000 za koně jiných plemen,5000 za A1/1 a 7000 za APH a AQH.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
Ano, ale ty ceny mel drive uplne jinde, to se mnou snad souhlasite, nebo ne?
a pro farfar...nevybirame kone dle prip.poplatku, ale urcite zpozornime, kdyz se u nejakeho jedince prip.poplatky razantne snizuji, nebo maji vykyvy...clovek zapremysli - proc asi?
a pak se v tom zacnete vrtat.
sama take chovam..ale ne amiky
pripoustela jsem i za 45 000, i za 5000-v ruznych cenovych relacich
kone odchovavani a pocatecni vycvik stejny.
a nemohu rici, ze by bylo pravidlem, ze kone z pripusteni drahym hrebcem by byli vzdy lepsi nez ti po levnem hrebci.
proste, nekdy to sedne lepe, nekdy hur..a troska stesti je take potreba, nebo ani ne stesti, ale alespon kdyz nemate smulu a vse probiha jak ma.
kazdopadne, kdyz jde plemenik s cenou pripusteni na polovinu svoji puvodni ceny zajima mne proc tomu tak je.
aqh

XXX.XXX.50.26
Já bych s tímto hřebcem také nepřipouštěla, proto jsem nabízela dva homozygoty na které jsem slyšela jen samou chválu. (Ice Zeppelin a Jackie Bueno Cherokee). Já chovám quartery pleasurové linie, takže vím, že se plemeníci posuzují dle hříbat, ale podle čistokrevných potomků ne podle mixů s plňaskami. Proto říkám, že mi argument, že z plnokrevné klisny vyjde bezcharakterní hříbě připadá pod úroveň. A další, OLWS přenáší, ale aby se přenesl na hříbě, musí být genetickým nositelem i matka.
Takže pro mamutik ne s hřebcem bych nepřipouštěla, koukněte se po jiných hřebcích.
jamajka8743

XXX.XXX.2.216
A co rikate na tohoto
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/69671816/Pripousteni-mladym-Appaloosa-hrebcem.php
a
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/68431400/Pripoustim-Appaloosa-hrebcem.php
rada bych pripustila sve dve kobci ale nejsem si jista jsou mlady a neprovereni na pripousteni mam 15tis a pozadavek appa hrebec
chci take partaka do lesa, mensiho a s puntikama odchovaneho abych mela jistotu zdravi a charakteru.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Z těchle dvou se mi nelíbí ani jeden. ale je tu v čr jen málo plemeníků appa co mi lahodí vzhledem možná tak Ima docs clark ale ten už snad ani nepřipouští, ramba watani se mi líbil a nat from red village.-).
aqh

XXX.XXX.50.26
jamajka8743
napsal(a):
A co rikate na tohoto
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/69671816/Pripousteni-mladym-Appaloosa-hrebcem.php
a
rada bych pripustila sve dve kobci ale nejsem si jista jsou mlady a neprovereni na pripousteni mam 15tis a pozadavek appa hrebec
chci take partaka do lesa, mensiho a s puntikama odchovaneho abych mela jistotu zdravi a charakteru.
Osobně by mi vzhledově nevadil, ani jeden ze zmíněných plemeníků, ale u toho dvouletka bych si nebyla jistá může se z něj ještě něco vyloupnout.
Nevím jestli ještě jsou dávky, ale co třeba RES Shados Bandit? Vídám ho na závodech, je relativně úspěšný, flegmouš, homozygot, akorát není menší je spíš většího rámce, záleží na tom, jestli by to byla velká překážka :).
jamajka8743
napsal(a):
A co rikate na tohoto
a
Pokud chcete pro hříbě získat nemoc HYPP, tak si tím prvním připusťte. Neumíte snad číst? Nevidíte, že je pozitivní na HYPP?
jamajka8743
napsal(a):
A co rikate na tohoto
a
U toho druhého nevidím, že by měl 5panel test... má ho? negativní?
ztracena,atlantida
napsal(a):
Hříbě se narodilo bílé bez pigmentu. Někde jsem četla že stačí i jeden rodič.
Máte opravdu testem doloženo, že matka byla OLWS negativní? Docela mě takový případ zajímá. Protože ve všech zahraničních análech se píše vždy jen a pouze o homozygotovi OLWS. Jen homozygot uhyne.
chex
napsal(a):
Máte opravdu testem doloženo, že matka byla OLWS negativní? Docela mě takový případ zajímá. Protože ve všech zahraničních análech se píše vždy jen a pouze o homozygotovi OLWS. Jen homozygot uhyne.
Ano, protože je to autozomálně recesivní. Když jsou oba rodiče heterozygoti, tak je šance 25%, že hříbě bude homozygot.
Kombinace přenašeč zdravý kůň homozygota neudělá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
chex
napsal(a):
Hřebec testován čistý AQH Cremello. Klisna strakatá APH bez testu hříbě bílé do 2 dnů uhynulo.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hřebec testován čistý AQH Cremello. Klisna strakatá APH bez testu hříbě bílé do 2 dnů uhynulo.
I kdyby matka byla recesivní homozygot, který přežil, tak s čistým otcem dá zase apouze heterozygoty (tedy přenašeče).
AA x aa dá vždycky Aa.
Kombinace zdravý a přenašeč.
AA x Aa je AA, Aa, AA, Aa tedy 50 % bude zdravých,50 % přenašečů.